Ajax in eenzijdig duel simpel langs tien Feyenoorders: 3-0

In een eenzijdige Klassieker heeft Ajax in de Johan Cruijff ArenA eenvoudig gewonnen van aartsrivaal Feyenoord, dat al vanaf de zesde minuut met tien man speelde. Het duel eindigde uiteindelijk ‘slechts’ in 3-0 voor Ajax maar dat lag meer aan het gebrek aan concentratie bij Ajax dan dat het de verdienste was van Feyenoord.

Vooraf werd er Feyenoord weinig kansen toebedicht tegen een goed draaiend Ajax, dat doordeweeks nog in de Champions League won van Benfica.  Met een versterkte middenveld hoopte Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst het aanvallende gevaar van onder anderen Frenkie de Jong, Dusan Tadic, Ziyech en Donny van de Beek te kunnen bedwingen. De Rotterdammers lieten vanaf het eerste fluitsignaal zien de strijd te willen aangaan met Ajax, maar gingen daarbij over de schreef. Zo kreeg Toornstra al na twee minuten geel voor een harde overtreding op De Jong die eigelijk ook al rood had kunnen zijn. Vier minuten later ging St. Juste in de fout. De rechtsback speelde de bal te ver voor zich uit, wilde zich herstellen, maar raakte vol het been van Nicolas Tagliafico. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf St. Juste in eerste instantie geel, maar na het bekijken van de videobeelden op aandringen van de VARwerd die kleur omgezet in rood.

Ajax omsingelde vervolgens de Rotterdammers en het was alleen maar wachten op de openingstreffer. Kansen van Lasse Schöne en Ziyech en een een vrije trap van diezelfde Ziyech die net van de lijn werd gehaald misten nog doel. Het drama voor Feyenoord werd na 22 minuten compleet. Bijlow liet een schot van De Jong onder zijn lichaam door glippen, wilde zijn fout herstellen, maar duwde de bal zelf over de doellijn: 1-0.

Daarmee was het verzet van Feyenoord gebroken en de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Ajax speelde echter in een te laag tempo en leek door alle voorspoed wat gemakzuchtig te worden. De tien Feyenoorders konden zelfs enkele speldenprikjes uitdelen vanuit de omschakeling. Kort voor rust viel dan toch de 2-0. Ziyech krulde de bal vanaf rechts op doel. Bijlow reageerde laat omdat zijn zicht werd beperkt door het aantal spelers dat voor hem stond en was kansloos. Kort daarna testte Steven Berghuis voor het eerst André Onana, die op tijd was hersteld van schouderklachten, met een fraai schot.

Ondanks de ruime voorsprong was Ajax-coach Erik ten Hag duidelijk niet tevreden over het spel van zijn elftal. De trainer wisselde in de rust Lasse Schöne voor David Neres. Van Bronckhorst ging nog meer aan damage-control doen en haalde spits Robin van Persie naar de kant en bracht verdediger Bart Nieuwkoop. Omdat Ajax ook in de tweede helft slordig en ongeconcentreerd bleef en Feyenoord niet bij machte was om echt gevaarlijk te worden, kabbelde de wedstrijd wat voort op een bedenkelijk niveau. Af en toe veerde het publiek in de Johan Cruijff ArenA op, bijvoorbeeld toen Van de Beek net naast schoot en een treffer van Neres werd afgekeurd vanwege buitenspel. Tien minuten voor tijd kon er dan toch nog een keer gejuicht worden. Neres draaide zich knap vrij in het strafschopgebied, behield het overzicht en legde de bal op het hoofd van Dusan Tadic: 3-0.

Ajax verkleint door de makkelijke zege het verschil met PSV weer tot vijf punten. Dat puntenverschil zit er nu ook tussen Ajax en Feyenoord, dat derde staat. De Rotterdammers wachten al sinds 2005 op een zege in de Johan Cruijff ArenA.

Ajax – Feyenoord (3-0)
22. Bijlow e.d. 1-0
41. Ziyech 2-0
81. Tadic 3-0

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (46. Neres), De Jong; Ziyech, Van de Beek (86. De Wit), Tadic; Dolberg (64. Huntelaar).

Opstelling Feyenoord:
Bijlow; St. Juste, Botteghin, Van der Heijden, Verdonk; Clasie, Toornstra (66. Larsson), Vilhena, Berghuis; Van Persie (46. Nieuwkoop), Jørgensen (82. Vente).

Related posts

27 Comments

 1. Daisy

  Voordat de wedstrijd begon had ik echt hoge verwachtingen van deze wedstrijd. De klassieker Ajax- Feijenooit begint straks. Nou ga er maar lekker voor zitten met je vriendinnen. Nou Ajax was zonder goed te spelen al heer en meester. Die kakkies waren maar op 1 ding uit. Zolang mogelijk met 11 man uitvoetballen. Nou dat is niet gelukt. Ik heb een overwinning gezien van een oppermachtig Ajax tegen een heel zwak en laffe tegenstander. Gezien de statistieken heeft Ajax verdiend gewonnen. Bedankt voor de overwinning mannen en jullie gefeliciteerd. Ga vooral zo door.

  1. vak411

   zo die staan weer in een hoekje huilie huilie te doen met hun calimeroschaal op den kop. het ligt allemaal aan Kuipers.. hahahaha helemaal niets in Rotterdam. 9 punten in een prachtige week. helaas vandaag een saai oefenpotje degradtiekannidaad…

  2. Prinsengracht

   Pfffff…hoeveel open deuren kun je intrappen. In elk geval heb je morgen lol op de sociale werkplaats……

   1. vak411

    pffffft liever open deuren dan alleen maar die fantastische posts als jij.. moet ik u zeggen? laat me lekker blij zijn joh. sterkte deze week…

   1. Litmanen

    Ik vond het een klassieker onwaardig, ook van Ajax. Ik zal geen namen noemen, maar er waren er minstens vijf die op halve kracht speelden en grossierden in foute passes.
    Blijkbaar maakt het die heren niets uit dat er vijftigduizend mensen op de tribune zitten en een paar miljoen op de bank thuis.
    Ten Hag mag die heren wel eens gaan uitleggen wat het begrip “doelgemiddelde” inhoud.

    Wat een gemiste kans om 010 eens echt gruwelijk af te drogen.

 2. Charka53

  Verdient gewonnen in een klassieker onwaardige pot , wij kunnen veel beter die kakkies konden niet beter en hebben geluk gehad dat er niet meer rood is gegeven , al met al de drie punten zijn binnen.

 3. Ajax 84

  Laten we gewoon eerlijk zijn jongens , van te voren is 3-0 natuurlijk top resultaat in de klassieker!! Echter staan we niet alleen 5 punten achter op psv maar ook tien of elf goals al , en dan denk ik gvd boys ….. we hadden die kakkelakken naar de slachtbank moeten zien te krijgen , dit was DE mogelijkheid om 5-0 / 6-0 te winnen van die gasten dat speelt toch een beetje in mn hoofd helaas . Maar ja op naar de volgende was een top week !!!

 4. a.p.

  3-0 zege is een prachtig resultaat tegen 010 maaarrr…
  het had zeker meer moeten en kunnen zijn.

 5. Vak 120

  Zie net de wedstrijd terug! Ze hadden na 5 min nog met 9 man moeten staan die kakkerlakken!! Toornstra ook gewoon dikke rode kaart!

 6. Joep

  Was een saaie wedstrijd overigens. Punten in de pocket. Jammer dat de uitslag niet groter was.

 7. M800M

  Blij met de winst, maar als je nou tegen je rivaal speelt en ze zijn zo vroeg al met 10 man, waarom dan niet met 10-0 eroverheen klappen? Na die rode kaart werd er teruggeschakeld naar de 1e versnelling. Een tandje erbij, iets meer snelheid in het spel en 10-0 was makkelijk haalbaar tegen die zwakke ploeg. Zonde, gemiste kans om aan doelsaldo te werken en je rivalen te vernederen en je supporters een topmiddag te geven. Vond het te matig en te saai voor een klassieker..

 8. Iamsterdam2015

  Bou zo simpel was het niet en zeker niet de 2e helft. Niet om aan te gluren. Veldopvulling dolberg, belverlies zyjech, donny deed ik mee dan van de Beek…. 3 punten en daar is dan alles mee gezegd

 9. mr T

  Gewonnen, maar het krachtsverschil was enorm. We waren te lief, veel te lief. Hier hadden we overheen moeten gaan met 8-0 of 9-0. Denk je dat PSV ons ook zo had gespaard? Natuurlijk ben ik blij met de winst, maar dit was de kans aan het doelsaldo te werken. Echt gemiste kans.

Comments are closed.