There are no ads, please add some


Nederland doet goede zaken op coëfficiëntenlijst UEFA dankzij Ajax

Dankzij vooral de overwinning van Ajax op Benfica, en in mindere mate ook het gelijke spel van PSV tegen Tottenham, deze week in de Champions League heeft Nederland op de coëfficiëntenlijst van de UEFA goede zaken gedaan. Concurrent Oostenrijk pakte donderdag in de Europa League namelijk minder punten dan de Nederlandse topclubs. Nederland bezet op de lijst – samengesteld op basis van de Europese prestaties in de laatste jaren – nog altijd de elfde plek, maar het verschil met nummer twaalf Oostenrijk is wel iets groter geworden. Het behoud van de elfde plaats op de coëfficiëntenranglijst is belangrijk, want die positie is vrijwel zeker goed voor een rechtstreeks Champions League-ticket voor de kampioen van volgend seizoen. Rechtstreekse toelating kan dan alleen gedwarsboomd worden als de Champions League-winnaar van 2020 zich niet via de nationale competitie voor het miljoenenbal kwalificeert. Mocht Nederland naar plek tien stijgen, dan is Champions League-deelname voor de kampioen helemaal zeker. Nederland staat nu op een totaal van 28.633 punten. De Oostenrijkers staan op 27.850.

Oostenrijk heeft net als Nederland nog twee clubs die Europees voetbal spelen. Red Bull Salzburg won donderdag in de Europa League met 3-0 van Rosenborg BK, maar Rapid Wien ging hard onderuit bij Villarreal (5-0). In zowel de Champions League als de Europa League levert een overwinning twee punten en een gelijkspel één punt op. De behaalde punten worden vervolgens gedeeld door het aantal clubs dat namens een land aan het begin van het seizoen Europees voetbal speelde. Bij zowel Nederland als Oostenrijk zijn dat er vijf.

Door de goede prestaties van Ajax en PSV heeft Nederland dit seizoen al 4.800 punten gepakt voor de coëfficiëntenlijst. Het hele vorige Europese seizoen leverde slechts 2.900 punten op. Over twee weken krijgen beide Nederlandse topclubs weer de volgende kans om punten te verzamelen voor de lijst. De Amsterdammers gaan op woensdag 7 november op bezoek bij Benfica en een dag eerder wacht PSV een uitduel met Tottenham.

Top 15 coëfficiëntenlijst UEFA
1. Spanje – 91.283
2. Engeland – 69.034
3. Italië – 68.725
4. Duitsland 64.070
5. Frankrijk 52.665
6. Rusland 47.549
7. Portugal 42.032
8. België 36.700
9. Oekraïne 36.700
10. Turkije 32.600
11. Nederland 28.633
12. Oostenrijk 28.250
13. Denemarken – 26.775
14. Griekenland – 26.600
15. Zwitserland – 26.300


Gerelateerde posts

11 reacties

 1. FrankiC

  Eigenaardig dat een overwinning in de CL even zwaar weegt als een overwinning in de EL. Beetje oneerlijk ook.

 2. Ajax 1

  De goede prestaties van psv dit seizoen…..welke dan? Maar iets anders, nog iets verder kijkend: de landen boven ons hadden vijf jaar geleden veel meer punten dan nl. Die punten vallen weg volgend jaar. Dankzij het el succes v ajax en dit jaar, gaan we dan mss nog een paar landen voorbij zelfs. Goed nieuws dus!!

 3. AjaxKat

  Dat punt tegen Spurs heeft hun (en indirect ons) gewoon goed gedaan.
  Lees elders dat Ajax, en dat is wat mij betreft het echte nieuws hieruit, ook nog miljoenen(!) krijgt door de goede prestaties in EU afgelopen 10 jaar. En alleen al dit CL-seizoen tot nu toe heeft Ajax zo’n 40,25 miljoen verdiend, en het seizoen is nog niet afgelopen.

Reageren is niet mogelijk.