KNVB wil beslissingen VAR duidelijker maken voor publiek

De KNVB gaat er over nadenken hoe beslissingen van de Video Assistant Referee (VAR) beter te volgen zijn voor de toeschouwers die in het stadion zitten. Nu is het voor het publiek vaak nog onduidelijk om welke situatie het gaat. “Kijk naar Ajax-AZ. Daar werd een penalty teruggedraaid omdat in aanloop naar de strafschop buitenspel wordt geconstateerd. De VAR is toch voor een strafschop en niet voor buitenspel?’, vragen mensen zich af. Dat klopt, maar de strafschop was niet toegekend als er voor buitenspel was gevlagd. Zo’n geval behoeft uitleg. Ik denk dat we met z’n allen wat geduld moeten hebben voordat iedereen in de gaten heeft hoe het VAR-protocol werkt”, aldus Mike van der Roest, die namens de KNVB betrokken is bij het project met de VAR, vrijdag tegenover de NOS.

Dit seizoen wordt voor het eerst in alle Eredivisie-wedstrijden door videoscheidsrechters meegekeken. Afgelopen zomer werd ook op het WK in Rusland een beroep gedaan op de VAR. Met ingang van volgend seizoen debuteert de videoarbitrage bovendien in de Champions League en de Europese Super Cup, net als op het EK van 2020 en tijdens wedstrijden in de Europa League en Nations League vanaf het seizoen 2020/2021.

Communicatie met het publiek is overigens niet in ieder stadion even makkelijk, stelt Van der Roest. “In De Kuip zijn de technische mogelijkheden bijvoorbeeld beperkt en kunnen we geen bewegende beelden afspelen.”

Als de heren in Zeist toch bezig zijn kunnen ze misschien ook even afstemmen dat voortaan de blessuretijd gewoon zichtbaar wordt op de scoreborden in de stadions. Nu stopt de klok nog steeds, om onverklaarbare wijze, overal bij 90 minuten. Alsof de supporters dom gehouden moeten worden en niet mogen zien dat de scheidsrechter wellicht nog 30 seconden langer dan de aangegeven blessuretijd door laat spelen. Onbegrijpelijk dat dit in deze tijd van transparantie nog steeds niet geregeld is!

Related posts

39 Comments

 1. Iedereen heeft een mening

  Laat het gewoon op de schermen zien. Dan is duidelijk waarvoor de VAR ingreep cq werd geraadpleegd.

  1. De Ajacied

   Idd ja
   En hoe lang of ver ga je terug kijken of er iets voorsf fout ging.
   Pingel is pingel in mijn ogen
   ❌❌❌

   1. Guacamole

    Helemaal mee eens. Tussen dit buitenspel en de penalty zat flink wat tijd. Ik dacht dat de VAR alleen ondersteunend zou worden en gebruikt kan worden op aanvraag van scheids.

     1. Indojood

      AB, nu ook niet kleinzielig gaan doen. Over de grootste ellende worden vaak binnen 24 uur grappen gemaakt en de humor moet wel blijven anders wordt het leven een brok treurnis. Zo erg was mijn opmerking ook weer niet.

      Jij ook een fijne avond. Wens je heel veel succes, rijkdom, cabrio’s, Barca outfits en visjes toe.??

     2. AB

      Kijk dat is het leuke. Ik wist dat je zou komen. Wel sneller dan gedacht. Ook liefhebber van pacman dus. Wel scherp blijven jongen. Oh ja, van je laatste 4 onderwerpen is er eentje 100% goed en eentje een beetje. De rest is gewoon fake.

  2. JohnDoe77

   Beetje zoals in tennis en dan ook het elelment inbouwen dat een coach maar 2/3x de Var mag inroepen, maakt dat ook spannrnder!

 2. a.p.

  nu weet je als je er zelf in het stadion bij zit niet wat de reden van een VARbeslissing is. dit kan het zeker helderder maken.

 3. Charka53

  Misschien lost het wat op voorlopig vind ik het maar een ongeorganiseerde bende en is er niet veel veranderd het blijft de willekeur van de scheids of hij nu op het veld of achter het scherm zit en ze moeten de regels dan maar zwart wit hanteren b.v shirt vast houden geel waar het ook is op het veld en hands is hands en niet zitten fylesoferen of het nu wel of geen hands is .

 4. Jimmy1971

  Ze moeten met de VAR een voorbeeld nemen aan het hockey. Je mag dan zelf een beslissing aanvragen en als je er naast zit niet meer. Alleen als je dan zeker bent vraag je een herziening aan waarbij de VAR dan ook beslissend is, vraag je hem niet aan dan is dat je eigen verantwoording!

  1. FrankiC

   Slecht idee Jimmy71. Laat het gewoon aan specialisten met 27 schermen over. Moet zich alleen nog wat door ontwikkelen en wat kinderziektes eruit.

  1. AB

   Dat is een feit Mr. Ajax. Ajax hoort sowieso het voordeel te krijgen maar dat is logisch. ??

 5. AB

  Punt bij Ajax AZ is: had de VAR ook ingegrepen als er een hoekschop voor Ajax was uitgekomen ipv een pingel. Achterbal, of redding keeper en andere zaken waar AZ positief balbezit had gehad is logisch dat er niet wordt ingegrepen. Maar wordt er nu alleen bij doelpunt en pingel ingegrepen of dus ook bijv. bij hoekschop. Zou graag ergens alle regeltjes wel eens willen zien. Beetje transparantie dus.

 6. Kevke87

  ik denk dat we ook gewoon een beetje geduld moeten hebben zoals ze aangeven. laten we niet vergeten dat de var überhaupt al een stap vooruit is in de voetballerij. dus hun even de tijd geven (hoe vervelend misschien dan ook) zou denk ik wel uiteindelijk ten goede komen

    1. AB

     Met deze selectie zou Vincent Bijlo het zelfs goed doen en die doet het echt zonder looplijnen hoor.

 7. John wijnen

  ik heb gezien op het Duits voetbal dat een speler in de 82 minuut een overtreding maak en 2 minuten later in de 84 word hij alsnog bestraft met een gele kaart door het var

 8. HDfan

  Gewoon alles duidelijk laten horen en weten en vooral de scheidsrechter respecteren zoals bij rugby en hockey; iedereen maakt fouten

  1. AB

   Jeetje, scheidsrechter respecteren, Overmars respecteren, ten Hag respecteren. Er blijft geen gein meer over zo.

 9. Overdwars

  Dat in de kuip de technische mogelijkheden beperkt zijn, was mij wel bekend. Is goed op het veld terug te zien!

    1. Zlatan4ever

     Thnx AB, jij weet op zeker dat ik dat soort bullshit nooit zou doen
     Zo zielig de gene die dit flikt

     1. Koning Haarms Wolfs

      Dit doet Petra Kopkaas zelf, Zlatan. Sukkeltje s e i j s heeft een trucje gevonden…..

Comments are closed.