Ajax overklast AZ op alle fronten: 5-0

Ajax heeft overtuigend de op papier topper tegen AZ weten te winnen. De Alkmaarders werden met 5-0 van het veld geblazen en hadden mazzel dat de score niet nog hoger op liep. Donny van de Beek zette Ajax al snel op voorsprong, waarna na rust Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Dusan Tadic ook wisten te scoren. Oud-Ajacied Ricardo van Rhijn kwam ook op het scorebord, hij maakte een eigen doelpunt door knullig een schot van Daley Blind van richting te veranderen.

Met Maximilian Wöber, Van de Beek en Dolberg in de basis en David Neres verrassend op de bank kende Ajax een droomstart tegen AZ, want de eerste de beste kans leverde al na twee minuten spelen de 1-0 op. Na goed ingrijpen van Nicolas Tagliafico zette Dusan Tadic Van de Beek vrij voor Marco Bizot en de middenvelder bleef vervolgens uiterst koel door zijn teamgenoot bij het Nederlands elftal met een schuiver te passeren: 1-0.

Ajax koos er daarna niet voor om achterover te leunen, maar ging gelijk op jacht naar de 2-0. Het was een klein mirakel dat die niet voor rust viel, omdat Tagliafico (omhaal op benen Bizot), Dolberg (schot op benen Bizot) en Tadic (te lang getreuzeld) grote kansen kregen. AZ kon er maar heel weinig tegenover stellen. De Alkmaarders wisten de eenzame spits Björn Johnsen amper te vinden, waardoor alleen Thomas Ouwejan (simpele prooi André Onana) en Marko Vejinovic (goede redding Onana) van afstand gevaar konden stichtten.

Het spelbeeld was in de tweede helft precies hetzelfde als in de eerste helft. Ajax domineerde en het wachten was dan ook van meet af aan op de 2-0 en de beslissing in de wedstrijd. Dolberg zorgde daar al in de 48e minuut voor. De talentvolle Deen, die in de spits de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar was er als de kippen bij om na een slippertje van Bizot de rebound op een schot van Ziyech binnen te schieten. Het was vanaf dat moment al helemaal prijsschieten voor Ajax. De thuisclub werd geen strobreed meer in de weg gelegd door AZ en trakteerde het publiek nog op een aantal fraaie doelpunten. Eerst werd een schot van Daley Blind dusdanig van richting veranderd door Van Rhijn dat Bizot kansloos was (3-0), daarna bekroonde Ziyech een fraaie individuele actie met een schot in de verre hoek (4-0) en knalde Tadic van dichtbij hard binnen: 5-0.

Ajax leek daarmee een zorgeloze middag te hebben, maar kreeg in blessuretijd met een tegenvaller te maken. Nadat Ziyech op de paal had geschoten, greep hij naar zijn hamstring en strompelde hij na het laatste fluitsignaal richting de kleedkamer.

De ploeg van trainer Erik ten Hag verkleinde het gat met koploper PSV, dat zaterdag een 4-0-thuiszege boekte op VVV-Venlo, weer tot vijf punten na acht speelrondes. Ajax liep bovendien twee punten uit op Feyenoord en Heracles Almelo. De Rotterdammers speelden gelijk bij Willem II (1-1) en Heracles verloor ruim bij Vitesse (4-0).

Ajax – AZ 5-0 (1-0)
3. Donny van de Beek 1-0
48. Kasper Dolberg 2-0
52. Daley Blind 3-0
61. Hakim Ziyech 4-0
85. Dusan Tadic 5-0

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui, De Ligt, Wöber (81. Schuurs), Tagliafico; Schöne, Blind (70. Neres); Ziyech, Van de Beek, Tadic; Dolberg (60. Huntelaar).

Opstelling AZ
Bizot; Svensson, Van Rhijn, Koopmeiners, Ouwejan; Vejinovic, Midtsjö, Til, Gudmundsson; Johnsen, Idrissi.

Related posts

60 Comments

 1. vak411

  prima overwinning, waar ik onder keizer en de boer me vaak verveelde in het stadion is het nu super leuk. er is iets moois gaande!

  1. JohnDoe77

   Precies; dus ook hulde aan Ten Hag en zijn staf! Blijkbaar heeft het overleg met Tadic ook hierin geholpen. Nu de lijn doortrekken en die vijf puntjes zijn zo weg.

 2. AB

  Wat heerlijk om te zien dat de looplijnen onlogica aan de kant is gezet. Wisseling van posities, frivoloteit, kunststukjes …… heerlijk om te zien. Wat zit er toch godvergeten veel kwaliteit in dit elftal. Ten Hag jeeft misschien eindelijk door dat je deze mensen niet vol met opdrachtjes moet stoppen.
  Gewoon paar basiszaken en ze het in het veld laten oplossen.
  Wel heel duidelijk dat hetvteam de trainer tot de orde heeft geroepen.
  Maar …… ik heb een heerlijke middag gehad. Als je die simpele voetbewegingen ziet van Ziyech ……. smullen man.

  1. Yindi02

   AB, wij hebben het altijd al geweten, of eigenlijk gezien. Ben zo blij dat Hakim bij ons speelt. Man, man wat een heerlijke voetballer.

   1. Yindi02

    TH in zijn euforie na de wedstrijd: “ is toch niet normaal en dat tegen AZ” !! vond ik wel over de top. Hij had beter kunnen zeggen: “ dit is bij ons de norm” .
    Dat doelpunt van Hakim was ook klasse net als die interceptie van Matthijs tussen 2,3 AZ spelers om vervolgens die bal puntgaaf af te spelen. Zaten veel mooie “voetbalmomenten” in deze pot.

   1. Charka53

    Laat hem maar Litmanen , het is misschien zijn enige manier om ergens de beste in te zijn .

   2. Charka53

    Dit is wat wij als Ajacied willen zien mooi en gedreven voetbal zo krijgen weinig tegenstanders meer de kans om van ons te winnen , gefeliciteerd allemaal.
    en nu nog even voor KBouter wat was Daley goed hè.

    1. Bakkie

     Twee weken geleden reageerde ik hier op het forum op negatieve reacties over “slappe en trage Blind”. Ik gaf toen aan dat het geen verdediger is, maar een middenvelder. En vond het een blunder van Ten Hag dat hij tegen PSV met de kopsterke Luuk de Jong weer met Blind en Frenkie begon. Nu staat Blind gelukkig op het middenveld en krijgt Wober de kans achterin. Dat is tenminste een verdediger. Naast deze fout ben ik erg blij met Ten Hag, hij is tactisch sterker dan menigeen hier denkt

    2. De Nees

     Des te meer een onnodige aankoop Bakkie, Blind is gehaald als CV, een misschatting, en niet als MV waar we meer dan genoeg van hebben. Nu loopt hij v Beek/ Eiting/ Dani de Wit in de weg. Als Frenkie terugkomt wat wordt dan het MV? Lijkt me dat je Frenkie en Schone als eerste opstelt en je speelt altijd met een spits Hunter/ Dolberg dan is de 3e plek Neres/ Tadic op 10. Of TH kiest soms voor Beek achter de spits en dan heb je de Wit en ook v Beek als stand-in van Schone. Blind blijft dan overbodig, in plaats daarvan had een echte CV gehaald moeten worden naast Wober en de Ligt.

     1. KBouter

      Nees.. eens! Maar wedden dat Blind op het middenveld gaat spelen,Blind moet spelen want anders bekennen ze dat ze fout zijn geweest om deze net niet voetballer een miskoop is geweest. Dit gaat ten kostte van Beek of een spits want dan gaat hij weer voetballen met Tadic in de spits. Let maar op… Blind MOET spelen!!!

 3. Carel Reeser

  Een zeer goed Ajax gezien vandaag. Grote klasse. Dit elftal herbergt zeer veel kwaliteit. Na interland periode jacht op PSV vervolgen!

    1. Carel Reeser

     Interesseer mij dat lekker joh dat je me niet moet paardenlul……o ben ik nu Hansje Kraay jr
     ???

     1. AB

      Je bent makkelijk uit je tentje te lokken. Nogmaals welkom, voor mij ben en blijf je Eug. Soort van boksbal want jouw mening over TH ( ja dat bestaat nog steeds uit meerdere mensen) staat haaks op die van mij. Verder heb je sowieso anti Johan gedachten en daar heb ik een bloedhekel aan. Nogmaals welkom en succes hier.

     2. Litmanen

      Weet jij wat loslaten betekent?
      Die geweldige Ten Hag had trouwens zijn sterren wel op tijd mogen wisselen (4-0?)
      Nu zitten we met een hamstringblessure van een speler die zich desondanks toch bij Marokko gaat melden, omdat ze tegen een vijfde wereldland moeten spelen.

      Beledigt of niet, ik had Tadic, Ziyech en De Ligt gewisseld. En misschien wel direct na de 3-0.

     3. Vak 120

      Onana en nico had ik er ook afgehaald! Met 9 was er nog niks aan de hand!! Word jij nu niet moe om weer over ten Hag iets te zeiken te hebben???

     4. Litmanen

      Zeiken? Als het tegenvalt ben je Ziyech 8 weken kwijt. Tegen Heracles gaat hij rouleren omdat zijn spelers anders oververmoeid raken en verliezen we twee belangrijke punten.
      Ook toen werd door alle analisten ge zegd dat je pas je sterkhouders moet laten rusten als de punten binnen zijn. Ten Hag had gisteren een prachtige kans om Tadic, Ziyech en De Ligt te laten rusten na een uur.

     5. Litmanen

      En dan nog wat 120, Ten Hag is een hele gewone trainer met een fantastische selectie. Bosz en De Boer hadden nu geen vijf punten achterstand gehad op PSV.
      Kijk die wedstrijd nog even terug met betrekking op de gekozen tactiek.

      2 punten verloren tegen Heracles, drie tegen PSV, alle vijf dankzij Ten Hag.

     6. Vak 120

      Het is wel zo’n lul verhaal wat je ophangt! Hoe weet jij nu hoeveel punten we anders hadden! Wist jij dat ziyech geblesseerd zou raken? Gisteren konden alle spelers op 75% spelen,AZ was niks! Dus ik denk voor spelers als ziyech juist een lekker potje!

     7. AB

      Vijfde wereldland? En dat uit de mond van iemand die zegt mensen te helpen uit die labden? Knap denigrerend hoor.

     8. Bakkie

      Zijn weer sterke teksten, Litmanen. Hoe weet jij nou hoeveel punten we hadden gehad met PB of FdB? Hypothetisch gelul. Frank de Boer is van de oude stempel. Die wil dat buitenspelers krijt op de schoenen hebben. Dat betekent dat Neres/Tadic/Ziyech staan te verpieteren aan de zijlijn. En dit is nog maar 1 argument om aan te tonen dat je er geen verstand van hebt.

 4. Ajax XXX

  Gewoon 5-0 winnen en dan nog 1 van je beste mensen van afgelopen dinsdag (Neres) op de bank hebben. Genieten 🙂

 5. Bert62

  Prima pot gezien. Eindelijk weer eens een ajax gezien die voor elke mm wil strijden. Tegen Munchen was het al super maar vandaag deed daar niet voor onder. Mijn man van de wedstrijd Tagliafico.

 6. Redje

  Eindelijk weer een “echt Ajax”,spelen met hoofd omhoog en gevoel dat je echt de beste bent!Dit heb ik een tijd niet gezien in de Arena!??

 7. Indojood

  Natuurlijk, allemaal hosanna om Blind. En wat gaat er nu gebeuren? Blind moet spelen want heeft veel geld gekost, komt op het middenveld waardoor van de Beek, Eiting, De Jong en Schöne moeten gaan vechten om één plek. Kortom, Blind is een overbodige aankoop die anderen in de weg loopt!

   1. De Nees

    Je was me voor Indo, reageerde idem dito op Bakkie boven, zag je post te laat. Maar helemaal gelijk. ?

    1. Indojood

     We hebben praktisch dezelfde visie met nog een paar, De Nees. Laat ons maar lekker alles kritisch bekijken en niet meegaan in die oppervlakkige hallelujah bullshit.

     1. De Nees

      Zien ook alleen maar wat vandaag voor hun neus gebeurt Indo, het daarvoor is vergeten en wat daarna is een wazig iets schijnbaar, terwijl veel dingen herhaling is in het voetbal. Ook daarom zei Johan zo vaak: maar dat is logisch. ?

  1. Bakkie

   Mwah niet echt mee eens. Als je op alle fronten mee wilt doen, dan heb je een brede selectie nodig. Gewoon lekker rouleren, zo hou je iedereen fit, iedereen scherp en iedereen blij.

   1. Indojood

    Achterin is Wöber beter en op het middenveld is alleen Eiting minder. Ik zou hem op de bank zetten als Frenkie weer fit is.

 8. AB

  Ach, ten Hag maakte zich dan toch nog belachelijk door Blind man of the match te maken. Hij had moeten kiezen tussen de Ligt, Tagliafico of Ziyech.

 9. AB

  Er wordt gesproken over een brede selectie. Kijk nu eens echt goed naar bijvoorbeeld de achterhoede. We hebben in feite alleen Mazraoui, de Ligt, Wober, Tagliafico en Schuurs en Kristensen. Straks Veltman er nog bij. Blind en Frenkie zijn middenvelders en moeten nu bij gebrek aan spelers plekken invullen waar ze het minst tot hun recht komen. Volgens mij missen we dus nog aardig wat kwaliteit in de breedte achterin.

 10. Carel Reeser

  Ik verbaas me veelal over vele negatieve commentaren op Blind. En volgens velen zijn minimale inbreng. Tevens lees ik weleens dat er getwijfeld word aan Tadic, vooral tegen mindere tegenstanders. Wat mij betreft is het simpel. Ajax eerste zes maanden onder Ten Hag bagger, vanaf dit seizoen goed tot zeer goed. Het verschil in de opstellingen de versterkingen Blind en Tadic en doorbraak Mazraoui als back. Het Ajax spel is dus op een hoger plan gekomen door deze drie. De rest was er al. Wees dus maar gewoon blij dat Blind gehaald is!

  1. AB

   Keep on dreamingof doe je ofen eens open. Blind voegt niets extra’s toe. Geeft geen leiding, neemt niet het voortouw, heeft geen meerwaarde. Overbodig en loopt anderen in de weg qua ontwikkeling. Moet spelen omdat hij (belachelijk) veel gekost heeft en zijn vader bij Ajax zit. Maar goed pseudo Eugie, blijf maar geloven in sprookjes en fabeltjes.

  2. Indojood

   Nogmaals overbodig. En nu gaat ie anderen in de weg lopen want Scholletje jr. heeft veel centjes gekost en moet dus spelen. Slecht beleid. Alleen kopen wat je niet hebt, ze zullen het nooit leren daar in die ivoren toren.

   1. Carel Reeser

    Blind ging weg voor 17.5mln en komt terug vier jaar later met veel PL baggage voor 16mln. 1.5mln ‘winst’ en dat terwijl laatste jaren afkoopsommen explosief zijn gestegen. Als je Blind gebruikt zoals je zou moeten is hij weldrgelijk van grote waarde.
    Hij loopt niemand in de weg, hij zal zelfs meehelpen in ontwikkeling van jongere spelers. En als die echt beter worden of zijn zullen ze gaan spelen! Zie wat TH met Eiting bijv doet. Stelt hem regelmatig op.

     1. Carel Reeser

      Welke? Heb jij uberhaupt opgelet in Stockholm? Ajax aanval volslagen kansloos tegen MU verdediging. Met jawel Blind!

     2. Indojood

      Heb jij wel opgelet? MU verkocht hem zonder blikken en blozen. Nog steeds hetzelfde niveau als toen ie wegging.

     3. Carel Reeser

      Maar Nees en Indojood geen probleem hoor ieder zijn mening. Ik zie alleen groot verschil in Ajax eerste maanden Ten Hag en nu. En twee nieuwe spelers en een doorgestroomde jeugdspeler met behoorlijk veel kwaliteiten.
      Simpel rekensommetje voor mij

    1. De Nees

     Heel knap Reeser. Werkelijk elke zin zit je d’r compleet naast. Heel knap. Of stom, dat kan ook.

     1. Carel Reeser

      Als je dat vind De Nees ben je stommer dan ik want er staan zelfs feiten in ! Gewoon je club volgen !

     2. De Nees

      D’r is geen winst, bovenop die 17 komt nog variabel tot 20 mln bij, plus zijn mlnen salaris. Gebruikt hem niet als zou moeten want als CV gehaald. Loopt van alles in de weg, zie posts boven. Ja tuurlijk het kwam door Blind dat MU Ajax schaakmat zette. Trap ik er toch weer in, zit ik met een sjappie te rede twisten over iets simpels. Idd best dom van me. Zoek het lekker uit gek.

 11. Carel Reeser

  Winst staat dus tussen ‘…’
  Neem aan dat je weet wat dat betekent? Bovenop verkoop aan MU ook nog bonussen als je goed wilt vergelijken. En hoe zei Overmars het ook al weer. “Als we de totale som moeten betalen dan presteren we dermate goed dat ik dat lachend betaal! Gewoon goede deal en Ajax is mede door Daley stuk sterker dan vorig jaar. CL pot levert al minimaal 40 op !!!!!! Ja wie is er hier nu gek Nees?

  1. De Nees

   Jij nog steeds dombo. Onzin verhaal, hoe meer je naar argumenten zoekt des te meer dwaal je af van je punten.

   1. AB

    Carel doet me met zijn draaien sterk aan iemand denken. Oh ja, Ajax gaat miljoenen betalen aan MU voor een tribune klant met een contract van nog negen maanden en geeft de speler vervolgens het hoogste salaris van de selectie. Merking dat we mede dankzij Blind de CL hebben gehaald is werkelijk hilarisch. Elke keer dat Blind CV loopt zie hem 75% van de tijd lucht dekken en zoeken naar de plek waar hij moet staan. Geen enkel automatisme. Praten en aanwijzingen geven met zijn “PL” ervaring? Geen enkele keer, hij wordt gecoached door de Ligt! Maar ja, als je Overmars fan bent moet je natuurlijk wel zeggen dat het een goede aankoop is.

   2. De Nees

    Wat Overmars zei was ook vlak na de aankoop en bedoelt voor de buhne om dit aannemelijk te maken voor de achterban. Reesertje schijnt ook alles te volgen, dan wist hij ook vast dat Overmars zo’n 4 weken geleden zei dat achteraf te veel is betaald voor Blind. Maar ja dat past natuurlijk niet in zijn betoog.

Comments are closed.