There are no ads, please add some


Heitinga: ‘Moest aan mezelf toegeven dat ik niet zo goed meer was’


John Heitinga (34) ondervindt nog dagelijks de fysieke gevolgen van zijn glansrijke voetbalcarrière. Twee jaar geleden moest hij abrupt stoppen en inmiddels is hij actief als trainer bij Ajax. “Ik woon aan het Vondelpark, maar een rondje rennen of domweg een balletje trappen met die kleine zit er voor mij niet in. Dan sta ik soms maar even op doel”, aldus Heitinga in een interview met Playboy. “Vanaf mijn achttiende kon ik mijn knie al niet meer strekken. Ik speelde bijna altijd met pijnstillers en soms met een spuit in mijn knie. Je pleegt roofbouw op je lichaam.”

De noodgedwongen beslissing om te moeten stoppen viel hem zwaar. Hij zat al sinds zijn zevende bij Ajax. “Het rood-wit stroomt door mijn aderen. Dat is wat ik ben. Op je 32e stoppen is vrij jong, als voetballer. Het liefst had ik nog een jaar of twee, drie gespeeld. Het stopte abrupt. Mijn knieën werkten niet meer mee en ik moest aan mezelf toegeven dat ik niet zo goed meer was. Dat ik niet meer het niveau haalde van het WK in 2010. Herstel duurt langer, prestaties worden minder. Dat is de realiteit.”

Heitinga’s zevenjarige zoon Lennox zit sinds vorig seizoen in de jeugdopleiding van Ajax. “Alles herhaalt zich. Hij is gek op voetbal. Hij is een creatieve middenvelder, papa was meer een poetser. Lennox is een sierlijke speler die een hekel heeft aan verdedigen.”

Gerelateerde posts

39 reacties

 1. Zlatan4ever

  Wat moeten wij met dit verhaal Johnny ? Voor de meeste supporters had je nog eerder kunnen stoppen. Die zagen toen al dat je niet meer “de oude” was

  1. Finidi

   Tjonge jonge wat respectvol zeg, dat jong heeft 12 jr met pijn best wel top gepresteerd en zegt toch ook eerlijk dat het echt afgelopen was? En als het waar is van zen zoontje Lennox dan is dat ook een echte Ajacied want die houden inderdaad NIET van verdedigen😂💪

  2. BobbyHaarms

   Kan wel zo zijn, maar als er 1 speler is die nooit zeikte was het Johnie wel. In mijn ogen onze toekomstige nieuwe ‘Mister Ajax’ met een ongelooflijk mooi rood/wit hart. Dat hij het niveau (helaas) niet meer aankon zagen wij allemaal wel, maar geen verkeerd woord over Johnie. In zijn eerste periode bij Ajax had ie al voor altijd mijn hart gestolen.

   Er wordt hier vaak geroepen: ‘Dit is een echte Ajacied!’ Nou, als er 1 een echte is dan is het Heitinga wel.

  3. JohnDoe77

   Zlatan, wat ben jij een botte hork zeg! Verdere uitleg niet noodzakelijk; ga je schamen!

  4. Indojood

   Ik vind het wel een goed verhaal. Met een kapotte knie een redelijke carrière gehad. Vind alleen niet ie de A1 moet trainen.

   1. BobbyHaarms

    Nee zeker niet. Maar ik weet nog wel een andere prima job voor onze Johnie: een cursus ‘Hoe word ik een echte Ajacied in hart en nieren?’ geven. Daarna examen afleggen bij Sjakie Swart. Justin Kluivert is bij voorbaat al gezakt 🖕

  5. De Nees

   Werkzaam zijn binnen Ajax moet alleen obv kwaliteit en voor niks minder, een rood/wit hart is toch geen criteria? Dat iemand hart heeft voor de club is heel mooi, maar niet automatisch een functie bekleden. Heitinga bekleedt een heel verantwoordelijke functie, doet hij het niet goed dan zie je dat later terug bij de spelers.

    1. Litmanen

     Mee eens. En over zijn terugkeer: iedereen zag dat Ajax een miljoen in het water gooide toen hij het nog een jaartje mocht proberen.
     Daar kon hij niets aan doen, maar hij had wel wat wijzer kunnen zijn.

 2. Mr Ajax

  Blijft een trouwe ajax hond, janmer van die laatste jaren, maar je hebt en veel moois gebracht, Ennuh Welkom Lennox!

 3. Ajax 1

  Leuk om een creative heitinga in het eerste te verwelkomen over 10 jaar. Maar dan moet hij ook leren meeverdedigen 🙈

 4. Carel Reeser

  Heitinga op en top Ajacied en goudeerlijk naar zichzelf en supporters toe. Topper en nu aan weg timmerend bij O19!

   1. AB

    Echt iets voor Eug, nickname uit een heel ver Ajax verleden. 1900-1916. Eerst secretaris en daarna penningmeester. Hebbes Eug.

     1. Carel Reeser

      Nee chemie tussen Bergkamp, Overmars en Van der Sar was uitgewerkt en dan moeten er harde beslissingen gemaakt worden. Marc en Edwin hebben Ajax strak in handen. Dus goede beslissing van ze.

 5. Moosie

  Het feit dat deze jongen zomaar trainer is gemaakt van de A1 is het schoolvoorbeeld van onnavolgbaar beleid bij onze club.
  Waar je als opleidingsclub je vlaggenschip uit handen geeft aan iemand die net gestopt is met voetballen en ook nog eens niet eens meer tegen een bal kan schoppen ben je verkeerd bezig.
  En ja aardige gozer ja uit de eigen opleiding maar die was toen al totaal verkloot door backstabbin van Gaal.
  Dus je zou zeggen loop een paar jaar mee als assistent maar John heeft veel vrienden binnen de club en toen dachten ze weet je wat ga jij toch lekker de A1 doen en maak je niet druk we kopen toch meer dus 1 jaartje een verlaagd niveau maakt niet uit.

 6. Forever nr14

  Johnny, repsect man, ras ajacied! 💪 van jou zouden we er nog wel een paar een voorbeeld mogen nemen, door dat gebikkel van je, was je niet meer de oude, maar wel in ons Ajax hart een “echte ajacied”

 7. Prinsengracht

  Hij zou nu ook moeten inzien dat hij niet heeft wat nodig is om coach van onze oudste jeugd te zijn. En er ook naar moeten handelen.

 8. AB

  Trainer van jongeren en je kan niet voordoen wat je in gedachten heb? Tsja. Klinkt als een pianoleraar zonder handjes.

 9. Hanski

  Moosie helemaal eens met jou! Trainer, en zeker van jeugd is een ervaringsvak….het feit dat Johnny populair was door zn inzet mag nooit reden zijn voor zijn positie! Echte trainers zoals Vink zijn geofferd…vreemd🤔

Reageren is niet mogelijk.