De Volkskrant: ‘Van Gaal moet Ajax naar nieuwe successen leiden’

Het is momenteel vrij stil rondom Louis van Gaal nadat hij een tijdje geleden liet weten dat hij een aanbieding had gekregen die hij eigenlijk niet kon weigeren. Bij De Volkskrant heeft men een vermoeden dat hij bij Ajax aan de slag zou kunnen gaan maar dan wel in een functie dat hij de club volledig naar zijn hand kan zetten.

‘De bankrekening is vol, maar de prijzenkast de laatste jaren akelig leeg. Dus nee, echt rustig kun je de situatie bij Ajax niet noemen. De directeur spelersbeleid is onzichtbaar, de algemeen directeur heeft zijn lot aan de krampachtige trainer verbonden, spelers vertrekken steeds jonger naar het buitenland, supporters wachten boos de spelersbus op en de vijfde colonne mort. Ajax is stuurloos en smacht naar een leider’.

Het medium schrijft verder dat Van Gaal nog een rekening heeft openstaan uit 2011 toen Van Gaal op de drempel stond om directeur te worden bij Ajax, maar commissaris Johan Cruijff  stak daar een stokje voor. Hun conflict stamt uit de tijd dat Van Gaal aan de slag ging bij Barcelona en daar kritiek had op de jeugdopleiding die door Cruijff was gemoderniseerd. Heersen in de Johan Cruijff Arena, het moet een aanlokkelijk vooruitzicht zijn voor Van Gaal. Bijkomend voordeel, geestverwant Danny Blind werd twee maanden geleden benoemd tot lid van de raad van commissarissen en alleen als algemeen directeur zou Van Gaal de club volledig naar zijn hand kunnen zetten.

Bron: De Volkskrant

Related posts

69 Comments

 1. BobbyHaarms

  Als dit daadwerkelijk gebeurt is het wat mij betreft klaar, en is alles waar Cruijff zich hard voor heeft gemaakt (althans, geprobeerd) voor niks geweest.

  1. BobbyHaarms

   Scholletje Blind zit er al dus ze kunnen mekaar straks in de kont kruipen als die van Gal komt. Om te kotsen..

   1. AjaxKat

    Ik begrijp je woede maar sinds Sar en Overmars alleen aan het roer staan is (voor mij) plan JC definitief begraven. Voor mij was dat al de doodssteek. Het is mislukt omdat ze er van begin af aan niet 100% voor gingen. Lijkt wel of na het vertrek van DB alle woorden met de strekking tot ‘plan JC’ niet meer in de mond worden genomen door die twee en heel Ajax. Alsof het doodgezwegen wordt. En als we dan toch iets nieuws gaan uitproberen dan sta ik op dit moment wel open voor heel veel. Behalve iemand als Mourinho. En van de andere kant; we zijn en blijven letterlijk toeschouwers van wat er bij Ajax gebeurt. Ze doen uiteindelijk toch wel waar ze zin in hebben.

    1. BobbyHaarms

     Je hebt gelijk. Maar de club is niet van hun, maar van ons! Het doet vreselijk veel pijn om te constateren dat dit soort op geld beluste voorbijgangers onze club helemaal naar de verdommenis helpen.

    2. RickyAmsterdam

     Een ‘plan Cruijff’ had alleen een 100% kans van slagen als Cruijff zelf volledig betrokken was bij de uitvoer van het plan. Doordat dit vanaf het begin al niet mogelijk was denk ik dat het vanaf het begin al mis is gegaan. Er was zover ik weet ook geen echte leider voor het plan.

     1. BobbyHaarms

      Die was er wel degelijk: Wim Jonk. En Johan was volledig bij het plan betrokken, echter wel met de bedoeling dat de juiste mensen het tot uitvoering zouden brengen. Er is en er was onderhuids teveel weerstand, niets meer of minder.

      Dat er fouten gemaakt zouden worden heeft Johan toendertijd zelf al aangegeven. Alleen is het de bedoeling ervan te leren, niet om dan maar te zeggen de lijn te volgen maar het vervolgens helemaal niet te doen. Zie bijvoorbeeld Henrichs..

     2. Ajaxslied

      Bobby Jonk was geen leider van het plan. Ze hadden allemaal evenveel inspraak en alles zou democratisch beslist worden. Daar zit dus de grote fout Johan was totaal niet betrokken bij de uitvoering terwijl er een leider had moeten zitten die Bergkamp Overmars Jonk Sar en de Boer dagelijks aanstuurt.

     3. Ptr

      Precies zo’n proces heeft leiderschap nodig die handelt in de geest van t plan JC.
      Van Gaal is wel de laatste die ons echt succes heeft gebracht. Vergeet dat niet.

     4. BobbyHaarms

      Als er 1 iemand is die ab-so-luut niet in de geest van Johan handelt dan is het die van Gal. Het slechtste wat je nu kan doen is je hele hebben en houden ophangen aan die dorpsgek omdat hij ooit succes heeft gehad bij Ajax. Maar wat heeft hij daarna gepresteerd en achtergelaten? Juist, alleen maar kommer en kwel en laf voetbal.

      Van Gal heeft juist alles gedaan om het proces bij Ajax te verkloten, en dat is het plan van de grootste Ajacied ooit op een walgelijke manier te dwarsbomen. Ongelooflijk om zo’n ongemanierde dwaas überhaupt nog bij je club te willen. Maar ja, men vergeet schijnbaar snel.

     5. BobbyHaarms

      Nee. Het was juist het plan van Johan om ze GEZAMELIJK inspraak te geven en SAMEN te overleggen. Nu doen ze geloven dat Jonk de boosdoener was van het mislukken van het plan, maar Johan trok niet voor niets zijn handen volledig van Ajax af na gesprekken met Jonk. En dan nog met droge ogen durven beweren dat het beleid volgens de filosofie van Johan wordt nageleefd? Zijn verhaal heeft uitgebreid in de krant gestaan toen hij nog leefde. En ik geloof Johan voor de volle 100%. De enige die daadwerkelijk volgens plan Cruijff wenste te werken was Wim Jonk.

      Lees het rapport van Ling nog maar eens. Hij legde zijn vinger op de zere plek, maar dit kwam de heren toch wel erg ongelegen, met als gevolg dat de kritiek schaamteloos opzij werd gelegd. De gevolgen zijn inmiddels dagelijks merkbaar.

 2. SarAjax

  Het is wel een sterke persoonlijkheid. Iemand waar spelers tegenop kunnen kijken.

  1. BobbyHaarms

   Het is een walgelijke blaaskaak die hoogstpersoonlijk een dolk in de rug zette van onze grootste Ajacied ooit. Dat soort personen horen voor altijd geweigerd te worden uit Amsterdam, en dan vooral bij Ajax.

   1. Finidi

    En daarbij is hij volgens mij een goeie coach maar geen goeie TD want dat duurt geen jaar of hij zit weer met zen grote bek ergens tussen of te bemoeien!

    1. Mr Ajax

     Of we nu willen of niet, plan cruyff is helaas mislukt, tijd voor plan van gaal!

     1. BobbyHaarms

      En waarom is dat plan mislukt? Juist, omdat er mensen waren die ja tegen het plan zeiden, maar uiteindelijk “nee” deden. Dus beter flikker je die mensen eruit en houd je Judassen als van Gal én Blind buiten de club.

 3. Cootje Adriaanse

  Wel heel suggestief allemaal. “Bij de Volkskrant is het vermoeden dat…”

  Weinig nieuwswaardig zeg maar. Nu al komkommertijd bij de Volkskrant.

 4. Charka53

  Of het wel of niet waar is maakt me niets uit maat een persoon zo als van Gaal kunnen we zeker gebruiken dus iemand met een hardere aanpak op alle terreinen.

  1. Peter kopsterk

   Mee eens. Iemand die de jonge spelers met beide benen op de grond laat staan. Even met de harde hand erover.

 5. Wenen 1995

  Als we doorgaan op de manier hoe het nu gaat, komen we er waarschijnlijk nooit. Ik twijfel aan het waarheidsgehalte van het Volkskrant-artikel, maar ik geloof wel dat Van Gaal een toegevoegde waarde heeft, zolang hij maar vasthoudt aan de filosofie van Ajax: Investeren in de jeugd en de doorstroom naar het eerste borgen. We zullen het wel zien.

 6. Iedereen heeft een mening

  Het is echt komkommertijd. Ajax heeft ondertussen al 15 spelers gekocht, 10 verkocht, 3 nieuwe trainers en nu dus ook een nieuw bestuur. En we zitten nog niet eens in juni. Dat gaat nog wat worden voor het sluiten van de transferperiode. ???????????

 7. Geroldkohlen

  als dit gebeurt is het einde zoek! dit kan niet waar zijn!!!! alles waar JC voor staat en stond, word in de prullenbak gesmeten als deze man zijn scepter gaat zwaaien in amsterdam!!!! met scholletje als hofnar naast hem!

  1. HURBIE

   Hij voelt zich al God

   Als hij dan SARRETJE GAAAT vervangen flikkert hij helemaal om van verwaandheid

  2. BobbyHaarms

   Het alarmerende rapport van Ling loog er 2 jaar geleden niet om Gerold, maar er is geen ene klote mee gedaan…integendeel zelfs! En dan nu als makke schaapjjes achter Blind en van Gal aanlopen getuigt van geen enkel inzicht voor de ernst van waar onze club zich in bevindt. Zowel Scholletje als van Gal hebben los daarvan al vele jaren laten zien totaal ongeschikt te zijn om een club te leiden.

   Hellow…hellowww….peej atenziun toe thu mennegger!! Moet er niet aan denken..?

  3. De Nees

   D’r komt juist geen rust bij Ajax met v Gaal aan het roer, zijn wil is wet, alles wat tegen hem is wordt kaltgesteld. Grootste gevaar echter in mijn ogen is zijn bemoeienis met de jeugdopleiding, dat gaat echt brokken opleveren. Grote verschil met Cruijff is de benadering in individuele ontwikkeling met nadruk op de basiskwaliteiten, maar waar v Gaal juist nadruk legt op teambelang, positiespel en tactiek. Dit is wat tussen die 2 botste toen Cruijff v Gaals ideeën bij Barca afkraakte. V Gaals visie voor de jeugd is nergens succesvol gebleken, niet bij Ajax niet bij Barca niet bij Bayern en niet bij Man United. Hij is de man voor het eerste elftal en daarmee presteren. Een club leiden als Ajax is vooral de jeugdopleiding op hoog niveau houden, v Gaal denkt dat hij ook hier een grand master is maar hij heeft bewezen dat juist niet te zijn. Plus dat smerige spel wat hij speelde in 2011 is door velen schijnbaar ook snel vergeten, waarom zou je deze blaaskaak erbij willen halen, met gezond verstand en steeds meer ervaring bij Sar en Overmars (100x liever hun) heb je een intrigant als v Gaal niet nodig. Slecht heel slecht dit, maar met Scholletje in de top kan je verwachten dat hij Louis de Blaaskaak langzaam binnen masseert.

   1. BobbyHaarms

    Als dat gebeurt ben je pas echt terug bij af. Johan draait zich keer op keer om in zijn denkbeeldige graf..

 8. Yindi

  Er zit veel “oud zeer” bij veel mensen die hem daardoor liever niet zien komen. Ik snap dat heel goed. Maar hij is wel een vakman. Hij heeft maar 2 jaar nodig en Ajax is weer terug op Europees nivo. Zoals het nu gaat zijn we toch ook niet gelukkig mee. De keus is dus doormodderen of

  1. Ajaxslied

   Ja united heeft hij ook naar Europees top voetbal geleid met honderden miljoenen.

 9. Zlatan4ever

  Van Gaal heeft er verstand van dat is niet te ontkennen maar ik zie toch liever iemand anders

  1. Yindi

   Stel dat die spreekwoordelijke dolksteek er niet zou zijn dan was dat de beste oplossing geweest, zeker van. Maar nogmaals snap ik die aversie tov LvG zeer goed

 10. Yindi

  Er zit veel “oud zeer” bij veel mensen die hem daardoor liever niet zien komen. Ik snap dat heel goed. Maar hij is wel een vakman. Hij heeft maar 2 jaar nodig en Ajax is weer terug op Europees nivo. Zoals het nu gaat zijn we toch ook niet gelukkig mee. De keus is dus doormodderen of zand erover en op naar nieuw succes. Terug op de Europese kaart.

  1. De Nees

   “Ja united heeft hij ook naar Europees top voetbal geleid met honderden miljoenen.”

 11. Geckoo

  Ik snap de scepsis heel goed, vooral omdat velen de ideeën van Cruijff aanhangen.
  Maar tot nu toe is daar ook al weinig van terecht gekomen.. Laat Van Gaal maar komen en zoveel mogelijk de lijn Cruijff volgen, maar er moet wel iets gebeuren en ik denk dat Van Gaal dat zeker wel kan..

  1. BobbyHaarms

   Van Gal die de lijn Cruijff gaat volgen?? Zelfs nog niet als Pasen en Pinksteren op 1 dag gaan vallen.

 12. Ab

  Ongelooflijk al die kwaliteiten die hier aan van Gaal toegeschreven worden. De enige club waar hij met het eerste elftal iets heeft opgebouwd is AZ. Bij alle andere clubs stapte hij binnen in een ideale situatie om vervolgens “puinhopen” achter te laten. Maar ja, men vergeet snel en doet aan de bekende scorebord journalistiek. Men herinnert zich alleen de beker uit de jaren negentig. Van Gaal, de man die puur voor resultaat gaat, zie het ongelooflijk lelijke voetbal van het Ned. elftal onder zijn bewind maar ja, de mensen juichen want het bracht resultaat. Wat heeft hij bereikt met MU? Bij Bayern in de glorietijd binnengekomen waarna het minder werd en men in Duitsland eigenlijk opnieuw moest beginnen.
  Vervolgens vergeven we hem even makkelijk de streken sie hij Johan geleverd heeft want van Gaal is toch zo’n sociaal type.
  Van Gaal is minimaal even erg als Peter R de Vries. Beide ongelooflijk met zichzelf ingenomen met maar één beginwoord ……. IK.
  Supporters die dit toejuichen moeten de ogen uit hun kop schamen.

 13. Finidi

  Is trouwens ons Lowietjen ook al niet een beetje op leeftijd? Moet nou alles langzamerhand door ouwe pegels geregeld worden? Ajax moet volgens mij bestuurlijk verjongen en meegaan met de tijd!

 14. Ralph

  Het beste nieuws van dit jaar! Van Gaal is een garantie voor succes. ?⚽️

 15. Finidi

  Moeten we trouwens( echt ik ben een JC aanhanger) niet oppassen om de oudheid te gaan verheerlijken met ons allen? Johans ideeën zijn van eind jaren 80 en van v Gaal eind jaren 90 ?! Ajax beleid is toch altijd geweest om de jeugd voorrang op spelers van buitenaf te geven mits aanwezig? Voetbal is veranderd he, ik kijk ook liever naar technisch aanvallend voetbal maar het moet wel realistisch blijven allemaal en spelersgroep moet het wel kunnen spelen.

  1. Ab

   Johan’s ideeen kunnen en worden vandaag de dag nog uitgevoerd. Het is geen hogere wiskunde en het is verre van achterhaald. Kijk naar de manier van voetballen van Bayern, Barcelona en ook MC. Ik heb het niet over de jeugdopleiding en doorstroom maar over de speelwijze. Vooral bij Barcelona en Bayern spat de blauwdruk van Johan ervan af. Het gaat niet om zijn ideeen van de jaren 80 maar om zijn ideeen van deze eeuw. Heb je zijn biografie gelezen? Daarin komen zaken duidelijk naar voren. Het is n7 net de fout die velen maken door te denken dat het ideeen van voor de negentiger jaren zijn. Verre van dat, hij heeft zijn ervaring tot aan zijn dood erin verwerkt.

   1. Finidi

    Ja alles gelezen en gezien, vind voetbal geweldig van barca en bayern maar daar staat bwv spreken wel voor half miljard aan aankopen naast en over grote clubs in engeland zullen we het maar helemaal niet hebben met name City(guardiola) maar als je Man United ziet spelen dan schieten je toch de tranen in de ogen.

    1. Finidi

     En laten we eerlijk zijn , johan kocht in zen Barcatijd ook bij wattie nodig had, koeman , stoykovitch, laudrup, romario toch niet de minsten in hun tijd hoor?!

     1. Finidi

      Maar hij speelde wel geweldig technisch kijkvoetbal en daar hou ik dus van als het kan en niet dat angsthazenvoetbal van bv Psv

     2. Ab

      Ik had het ook over het spelidee ? dat geldt nog steeds. Wil Ajax overleven zullen ze ook gebruik moeten maken van zijn ideeen qua jeugd maar dat is een ander verhaal.

    1. Ab

     Zit met blessure thuis ? dus valt allemaal wel mee gezien de tijd die ik nu heb.? Op van Gal berichten moet je wel reageren.

 16. M800M

  Het mooiste zou het plan cruijff zijn. Maar in alle eerlijkheid, wat is er bij ajax op dit moment nog volgens het plan cruijff? Volgens mij helemaal niets meer. Cruijff is er niet meer en hij was de enige die het tot een succes kon brengen vrees ik. Heb liever een sterke persoonlijkheid zoals van gaal met een eigen visie dan 2 druiven die beweren het plan cruijff uit te voeren maar in werkelijkheid maar wat aankloten.

 17. Bert Betondorp

  Van Gaal? Nee dat is een gepasseerd station. Gewoon een jonge vent nemen die met alle spelers gewoon door 1 deur kan. Van Gaal niet, een ouwe man die teert o ouwe roem, niet doen.

 18. AjaxJay070

  Dit is de enige juiste stap in de goede richting, van Gaal en John van t Schip en Marco v Basten als trainer. Geeft Ajax zn gezicht terug.

 19. AFCA my World

  Hoewel hij geen vriend van Johan en zijn gedachtengoed was/is denk ik wel dat hij ons weer op weg kan helpen ! ⚽️

 20. Forever nr14

  @finidi wel weer kampioen, terwijl Ajax ver maar dan ook ver achter zal blijven.
  Ongelooflijk dat hier mensen zijn die van Gaal pretenderen? De wereld op zn kop, niet inzien dat de club naar de klote is, doordat er de verkeerde mensen weg gestuurd of gegaan zijn. Ik ambieerde van Gaal ook hoor toen ik daar in Wenen op de tribune stond maar ging toch steeds meer afstand nemen omdat hij “de grootste” ooit tegen sprak en dwars zat/zit!
  En zie hoe het nu gaat, met belabberd voetbal en een trainer waar je je ballen uit de broek mee lacht, zo’n flapdrol.
  Club is kapot en ziek, maar had de juiste mensen gehouden, en de filosofie van Johan en rapport Ling serieus genomen, stonden we er nu heel anders voor!

 21. Ab

  I tink het is a ferry bad idee um van Gael to approachen for a functie inside Ajax.
  Van Gael is in love with majorettes, people whoe do everieting he wants.

Comments are closed.