Quote: ‘Bij Ajax gedragen ze zich als een arrogante multinational’

Als Ajax komend seizoen wéér ondermaats presteert, moet er afscheid worden genomen van Edwin van der Sar en Marc Overmars. Dat zegt zakenblad Quote in de persoon van Mark Koster die in zijn betoog de vinger op de zere plek legt. ‘Marc Overmars en Edwin van de Sar. We houden van jullie jongens, maar zo kan het niet langer’.

Ajax is niks. Het is geen voetbalclub en het is geen bedrijf. Een voetbalclub moet risico nemen, schulden maken, goede spelers kopen, slechte spelers kopen, geld verkwisten en prijzen winnen. Eerst dat succes dan die moraal en het vreten. Een bedrijf moet aandeelhouders tevreden stellen en hongerig houden om nog meer stukjes te kopen van de onderneming. Bij Ajax doen ze geen van beiden. Daar gedragen ze zich als een arrogante multinational, maar heerst de afwachtende mentaliteit van een midden- en klein bedrijf met een te groot ego.

Edwin van der Sar en Marc Overmars waren fantastische voetballers, maar moeten eindelijk eens ondernemers worden. Overmars is een chronisch zuinige directeur die loert op koopjes en buitenkansjes om een paar centen mee te verdienen. Edwin van der Sar heeft nog altijd de reflexen van een keeper, maar staat niet echt op het veld. Hij anticipeert, maar moet nu doorkomen met bekers.

Lees het volledige artikel op Quote.nl

Related posts

44 Comments

 1. toonvs

  Eindelijk iemand die het ziet en durft te zeggen. Geld is belangrijker dan het voetbal. De aandeelhouders moeten tevreden worden gehouden. Overmars doet dat goed er wordt veel geld verdiend. Maar er staat totaal geen ploeg op het veld. Let maar op de Light gaat ook weer voor waanzinnig bedrag weg en de aandeelnouders lachen zich weer een bult. Sar is totaal niet geschikt om Ajax te leiden als directeur. Geld moet op het staan en niet op de bank.

  1. Mijn Club

   Echt een slap artikel, puur gericht op een makkelijk in te koppen verhaal. Ff overal tegen aan schoppen en klaar ipv met oplossingen komen. Zus eruit, zo eruit en klaar is het volgens Quote. Laten we nog wat meer chaos scheppen. NOPE. Alle neuzen moeten dezelfde kant op. En lees anders mijn ‘verhaal’ bij het Raiola artikel. Ik denk dat we die kant echt opmoeten.

   1. AjaxKat

    1. Who the fuck is Mark Koster?
    2. Dit is zo’n open deur, wie hier nog niet van op de hoogte is, heeft de afgelopen jaren onder een steen gelegen. Hij heeft deels gelijk maar dat is al lang bekend over Sar en MO.
    3. Is Mark Koster een kakkerlak of zo? Heeft hij afgelopen jaren niet gezien wat er bij feyenoord is gebeurd en dat ze aan de rand van de afgrond zaten om die dingen die hij in dit artikel promoot? Hoopt hij dat Ajax diezelfde weg gaat bewandelen?
    4. Who the fuck is Mark Koster? Met andere woorden; dit is denk ik wel de laatste persoon waar wij ons druk om moeten maken. En als je het hele artikel leest bij Quote lijkt het net of hij in de reet van Raiola zit.

    1. De Nees

     ? Idd Kat, je geeft de juiste vraagtekens aan. Vooral dat gelik aan rioola geeft te denken over dit diepgravende ‘journalistiek’ stukje.

   1. Bigboss

    Ze liggen ook niet wakker van ons commentaar. Ze doen wat ze zelf willen en daar heeft hij wel een punt

 2. Basisspeler

  Onzin artikel. Quote moet zijn oplage ook zien te verkopen. Speelt hiermee in op goedkope emoties die leven onder supporters zonder kennis van zaken. Met dit artikel valt Quote in de persoon van Koster hard door de mand.

  1. Bakkie

   Eens. Al snap ik zijn punt wel, Ajax is geen voetbalclub en geen bedrijf.
   Als club zou je er alles aan moeten doen om prijzen te winnen, daar horen ook financiële risico’s bij. Maar zo belangrijk lijkt dat niet te zijn voor de heren Overmars en vdSar.
   En als bedrijf doen ze het uitstekend als het om inkomsten gaat. Maar dan moet je ook gewoon durven zeggen dat je een bedrijf bent en dat het dus eigenlijk hartstikke goed gaat. Maar ze blijven iedereen zoet houden met gelul over hoe erg het is dat er al jaren geen prijs gewonnen is

   1. Mr Ajax

    Idd makkelijk inkoppen, het os ook noet makkelijk om op beide vlakken goed te scoren, al. En ik het welmeens dat geld op het veld hoort te staan!

   1. Bigboss

    Mannen het gast toch om het voetbal en dat is al jaren ajax niet meer. Even met Bosz maar onder Frank de boer ook niet. Dus wat willen we.
    Prijzen of mooi voetbal en kans op een prijs. Ik het laatste want ik ben voor Ajax vanwege het mooie voetbal. Anders had ik wel v die andere club geweest

 3. Finidi

  Haha geweldig stuk over die twee, kun jeje daar op abonneren of moet je miljonair zijn?

 4. Wenen 1995

  Er moet balans zijn tussen financieel gezond en het kapitaal moet op het veld staan. Je focussen op 1 kant is goedkoop scoren en nog dommer dan dom!

 5. Finidi

  Hij zegt gewoon in verkapte termen dat je wel risico loopt als je de eerste de beste boerenlul de leiding geeft van een miljoenenbedrijf natuurlijk, zakelijk gezien zijn ze dat ook behalve Overmars want die zat al ergens in geloof ik, vd Sar speelt alleen de grote jongen vind ik ( op tv tenminste ). Als het mis gaat staat er een paar dagen wat shit in de krant over hun en we/ze gaan weer vrolijk verder, wij krijgen van alles over ons heen en achter ons aan haha, als je er over nadenkt hebben die gasten niks geen verantwoording af te leggen en lachen zich te barsten om ons.

  1. Finidi

   Men oma zei altijd, een goeie bakker is nog geen goeie zakenman, denk daar maar eens over na ?

   1. Mijn Club

    Een waarheid als een koe. Bepaalde talenten moeten in je zitten, en kun je je vrij moeilijk aanleren. Commercie moet in je zitten bijv. Mijns inziens haalt Ajax bijv veel te weinig binnen, als het gaat om GROTE sponsorcontracten. Succes is daarbij de sleutel. Geen succes, geen grote sponsors. Dus het lijkt me wel duidelijk waar de focus op moet liggen: succes, winnen van landstitels, bekers. Dus spelers behouden en salarisplafond (ik zeg het nog maar eens) omhoog! Geen verkoop van topspelers, maar alleen van diegenen die makkelijk vervangbaar zijn. Zoveel mogelijk het elftal intact houden. Neuzen dezelfde kant op. Inspraak van enkele ervaren voetballers helpt ook. (Schöne, Ziyech ed).

    1. Mijn Club

     Dit laatste wat betreft hoe er het best kan worden gevoetbald uiteraard. Geen chaos en onvrede meer dus.

 6. Charka53

  We krijgen nu de tegenstander van Overmars en vd Sar die weer punten willen scoren en ik kan wel en beetje met hun mee maar ik denk als je daar zit en je krijgt elke dag zoveel kritiek over je heen dat je je wel anders gaat opstellen en inderdaad is dat jammer en nu het slecht gaat is de kritiek nog harder en moeten we dan ook niet een deel van de selectie aanpakken die gedragen zich ook zo.

  1. Finidi

   Jaja voor 6 ton pjr moet je ook nog goedpraten wat ze doen of juist niet doen

 7. Iceman

  Het wordt niks met Ajax zeker niet met z’n beleid. En straks zijn Van Der Sar en Overmars weg. He komen er weer 2 anderen daar zitten die zogenaamd het aller besten voor heeft met Ajax en die vullen ook goed hun zakken weg zijn ze en ga zomaar door en blijft er over van de voetbalclub Ajax 0.0 Goed bezig.

  1. De Nees

   Precies. Poppetjes veranderen kan mss iets verbeteren maar wezenlijk niet, het is de structuur en de missie/ beleid van een onderneming waar je toch weer aan vast zit. Zelfde geldt voor de trainers carrousel, iedere keer weer een nieuwe is niet de oplossing, bijna allemaal liepen tegen ze een muur op van onrealistische selecties die zowel kampioen als europese doelstelling moesten halen.

 8. De Nees

  Nou niks nieuws onder de zon, dit is hier al vele malen geroepen. De NV hangt als een blok aan het been van de voetbalclub. Je ziet wat het belang van share-holders-value doet, dat staat bovenaan in de piramide, van daaruit ontspringen alle beleidspunten om een NV te laten renderen. De selectie wordt ook zo gecreëerd wat de hoogste potentie aan opbrengsten heeft. Kijk maar naar de selecties van afgelopen 15 jaar, jeugdigheid en hoge potentie was leidend boven kracht en ervaring. Incidentele successen daargelaten want de droefheid was vele malen groter, het is nooit rustig omdat Ajax juist met al zijn mogelijkheden een eersteklas underachiever is.

 9. M800M

  Waar wordt in dit verhaaltje dan de vinger op de zere plek gelegd?? Vind het eerder een soort oppervlakkig geschreven collumn met een hele kleine kern van waarheid.

 10. Johan

  Ik vind het een goed artikel en wel om het volgende. Het is niet Mark Koster die dit zegt maar degenen binnen ajax die hij heeft gesproken. Een grote bestuurlijke teringzooi en angstcultuur. Een goed beleid met bijbehorende bestuurders is het enige antwoord.

  1. AjaxKat

   Heb net dat artikel (eigenlijk een column) voor een tweede keer gelezen maar het lijkt erop dat hij helemaal niemand binnen Ajax heeft gesproken. Echt, en voor een column hoeft dat ook niet. Het is dus Kosters eigen mening. En hij heeft zo weinig kaas van voetbal gegeten dat het in zijn laatste 2,3 zinnen lijkt of hij denkt dat het seizoen nu nog doorloopt. Waarschijnlijk heeft hij 1 persoon binnen de voetbalwereld gesproken en dat is Mino Raiola en dat lees je ook terug. In die column staat ook een verwijzing naar een Quote-interview met Raiola.

   Quote is een gerenommeerd blad maar de column was echt slecht. Zo’n blad moet ons inzicht geven in Ajax, maar de info uit zijn column wisten we al lang en is hier ook al meerdere keren ter sprake gekomen.

 11. a.p.

  Helaas kan ik als supporter niet bij Ajax binnen kijken , maar wat in het artikel staat zo iets dacht ik ook al. Geld,, geld money, money en big boss!

 12. Prinsengracht

  De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet. Deze “journalist” begeeft zich zelf op terrein waar hij duidelijk geen kennis van heeft. Slecht artikel van een amateur.

 13. Bigboss

  Slecht artikel,of niet maar ajax is op het ogenblik een amateur club met veel geld. Ik ben voor me cluppie voor het mooie voetbal de voetballers die zich bij ons ontpopde en dan na het buitenland gingen wat ook rdelijk aan banden lag door de 3 buitenlanders regel. Dat moet ook weer terug. Finacial fsir play zegt de fifa hoe als clubs als madrid miljoenen schuld mogen hebben en wij in Nederland niet 1 euro en de oudste club van Nederland voor een schuld van nog geen ton uit de competitie wordt gehaald.

  Koop goede voetballers voor veel geld masr geen middelmaat want dat is ajax niet maar op het ogenblik wel. Iedereen heeft het over de spelers maar er zijn er wel veel die het zelfde zeggen.

  Geen sfeer,geen team, kil enz enz en dit voel ik elk jaar meer en meer bij elke wedstrijd. Geen sfeer in het stadion. Onze club wordt langzaam kapot gemaakt maar ik blijf supporter tot het eind van Ajax. Dat er veel moet veranderen weten we wel maar we moeten wel een keus maken. Prijzen of mooi voetbal met kans op een prijs. Nogmaals voor mij het laatste anders had ik wel v bijv die andere club geweest

  Dat moest ik kwijt en hoop dat iedereen begrijpt dat dat mijn gevoel en mening is en die mag iedereen hebben lijkt mij. Dat deze twee heren mis management plegen al jaren met alle fouten wasr genoeg keus uit is. Ik hoop dat deze twee echt is plaats maken voor mensen die echt het beste met de club voor hebben maar ook met de supporters

 14. Kapstein

  Ajax komt financieel uit een diep dal en we hebben aan Overmars en vd Sar te danken dat we er weer bovenop zijn gekomen. Er wordt nu gekocht en geprobeerd weer een topteam te bouwen. Dat gaat zeker lukken. Al die negativiteit is niet nodig en niet productief! Geef ze toch wat ruimte mannen…

  1. Mijn Club

   Mee eens, KAPSTEIN. Nu het kapitaal flink gegroeid is, kan men beter het salarisplafond gaan verhogen om een exodus te voorkomen. We willen immers toch kampioen worden. Dat is waar voetbal om draait. Het sportieve succes. Financieel zit het wel snor.

 15. Kingkong

  Het is duidelijk komkommer tijd de kranten weten van ellende niet wat ze moeten schrijven ende forumleden doen vrolijk mee met onzin verhalen , we zullen toch echt een paar weekjes geduld moeten hebben om te zien met welke selectie we zullen beginnen , daar hebben we als ajax nou eenmaal mee te maken zonder echt invloed op de internationale transfer markt te hebben.

 16. Ab

  Ik neem ook afscheid. Voorlopig? Wie zal het zeggen. Het zal afhangen wie er in juli/augustus op het forum zijn. Ik ben stevig in mijn commentaar maar ik zie nu even teveel onzin en leugens. Prettige zomer (bijna) allemaal.

  1. Mijn Club

   AB, heb ik ook een paar jaar gedaan. Was er een tijd helemaal klaar mee, al had dat destijds puur met het voetbal te maken. Jammer als je ff afstand neemt, maar dat moeten we accepteren.

 17. Koning Haarms Wolfs

  In de kern heeft hij wel gelijk, in het bedrijfsleven is het onddenkbaar dat laaggeschoolden zonder ervaring deze banen krijgen/uitvoeren, behalve wanneer ze dit ooit zelf zijn begonnen (Van der Most bijv., heeft niet eens een vervolgopleiding afgerond). Maar wat deze Qoute-knul eil bereiken, is het aanwakkeren van een vuurtje en zuigen. Gewoon een kwalletje met een mededelingsbehoefte en het enige dat ik op zijn stukje zeg: waarvan akte, en door….!

 18. schoppenisvoorlosers

  De cententellers hoeven niet per se weg. Zorg dat saaie Sar en hardloper Overmars de boekhouding blijven doen. Ze zijn goed met cijfertjes. Laat ze zich niet met voetbalzaken bemoeien. Daarvoor nemen zichzelf te serieus. Maak liefhebbers verantwoordelijk voor het spel. Niet voor niets is na het vertrek van stilisten Bergkamp en Jonk alle flegmatiek uit het voetbal verdwenen. Bij andere clubs is hard werken genoeg. Bij Ajax hoort hard werken én klasse. Die klasse gaat de starre speadsheet-trainer Ten Hag nooit verder ontwikkelen. Ik geloofde destijds mijn oren niet toen boertje van but’n Ten Hag in beeld bleek te zijn. Zijn trainingen waren ook toen al net als zijn interviews: stug, voorspelbaar, defensief. Door zijn ‘realistische systeem’ en het kapot-analyseren krijgen de spelers veel te veel (tegenstrijdige) opdrachten waardoor de verkramping sinds zijn komst gigantisch is. Goed met jonge spelers omgaan? Hij staat zo vaak en lang te blat’n dat de jongens uit angst geen pas over 20 meter meer durven te geven. Vervolgens geeft hij nog meer opdrachten, waardoor zelfs de creatiefste spelers niks meer proberen. Veiligheid voor alles. Het wordt tijd dat de ontspanning terugkomt, zodat Ajax met het eigen spel kan domineren. Er zijn genoeg oud-spelers die het vertrouwen en optimisme in de club kunnen terugbrengen. In de jeugd speelt Ajax iedereen zoek. Hoe moeten die jeugdspelers hun onbevangenheid in het 1e volhouden als er opeens een trainer voor je staat te wijz’n en te roep’n met de uitstraling van een begrafenisondernemer? Deze zwoeger uit Tukkerije zal bij een degradant goed van pas komen, maar echt voetbal gaat hij nooit snappen. Niet omdat hij het niet wil, maar omdat hij het niet kan. Hem laten bungelen wordt gênant en straks ook nog zielig. Dat verdient hij niet. Hij ziet namelijk zelf niet wat hij verkeerd doet. Laat Sar en Overmars hun calculator pakken en een mooie afkoopsom voor hem uitrekenen.

 19. ems

  Ik durf me af te vragen of de directie bezig is met de koers van het Ajaxaandeel (hobby van de meeste CEO’s). Als dat zo was had vd Sar die functie sws nooit gekregen. Het gaat erom dat hij dit domweg niet aan kan. Zoals eerder gezegd we hebben gewoon een topmanager nodig en als die niet uit Ajaxgelederen te halen is haal je die ergens anders vandaan. Het is overigens een moeilijker baan dan een multinational runnen. Je hebt oa te maken met de grote rol die emotie speelt, invloed van fans en vrijwilligers.

 20. Pjotr1508

  Schrijf iets waar je verstand van hebt! Er is nog steeds maar 1 club in nl die bij een 1-0 voorsprong de 2-0 probeert te maken ipv de 1-0 te verdedigen

Comments are closed.