Stadionplein in Amsterdam wordt Johan Cruijffplein

Het Stadionplein in Amsterdam wordt nog voor de zomer omgedoopt tot Johan Cruijffplein. Dat heeft het Amsterdamse gemeentebestuur laten weten aan buurtbewoners. Er waren nogal wat tegenstanders maar ondanks de petitie met 3500 handtekeningen zal het plein de naamsverandering ondergaan.

´Juridisch is alles wat wij doen in orde’, zegt de woordvoerder van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. ‘Wij geven toe dat we buurtbewoners hebben overvallen met dit proces – zo’n naamsverandering vereist enige vertrouwelijkheid – maar er zijn duizenden en duizenden Amsterdammers die vinden dat Johan Cruijff moet worden geëerd. Wijlen burgemeester Van der Laan, die een hartstochtelijk Ajax-supporter was, is de drijvende kracht geweest achter de naamswijziging, bevestigt de gemeentelijke woordvoerder sportwethouder Eric van der Burg. De Arena is pas onlangs omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena. De gemeente wilde dat al kort na Cruijffs overlijden (maart 2016) doen. De gemeente beklemtoont nu nog eens dat Cruijff als ‘grootste Amsterdammer aller tijden’ wordt beschouwd.

Bron: De Volkskrant

Related posts

39 Comments

 1. Wenen 1995

  Waren er tegenstanders? Ben benieuwd naar de motivatie waarom je tegen bent. Geen voetbal-hart waarschijnlijk?

  1. dickst14

   Vreemd ja om daar tegen te zijn. Ze zouden juist trots moeten zijn dat zij daar aan dat, later, wereldberoemde plein wonen.

   1. Peter kopsterk

    Het zou kunnen dat het een toeristische attractie zou worden

    1. Litmanen

     Ik weet niet hoeveel moeite het kost om je adresgegevens te wijzigen zonder dat je verhuist. Dat zou misschien een reden kunnen zijn.

  2. De Nees

   Daar was nog een item over hier, vlak na de bekendmaking. Ging die tegenstanders om het historisch aspect van de Olympische Spelen, valt best wat voor te zeggen maar Dickst opmerking heeft meer gewicht vind ik. Alleen als je daar een plein zoekt vind je niks hoor, dat is afgelopen 10 jaar helemaal volgebouwd. Enig gevoel van een plein daar is als je midden op het kruispunt gaat staan.

  3. Cootje Adriaanse

   Nou ik heb zeker een voetbalhart en ben ook een fan van Johan Cruijff, maar toch vind ik het zonde dat het Stadionplein zijn naam verliest.

   Stadionplein vind ik een super mooie algemene en historische naam voor dat plein voor het OS. Dat stadion waar vele successen en mooie evenementen hebben plaatsgevonden, ook nog voor Cruijff bekend werd.Daar vind ik Stadionplein erg mooi bij passen.

   Tuurlijk is het super dat Cruijff een eerbetoon krijgt. Daarom ben ik ook blij met de naamsverandering van de Arena. En er zou natuurlijk toch ook nog een standbeeld moeten komen.

   Maar nogmaals, Stadionplein had van mij gewoon Stadionplein mogen blijven.

 2. Kingkong

  Tegenstanders??????? Wonen er zoveel import boeren op dat plein?
  Geen echte Amsterdammer kan hier tegen zijn .

  1. Prinsengracht

   Kingkong, jij zou eens eerst na moeten denken voordat je begint te typen. Ik zie alleen vandaag al drie hele domme reacties van je. Over het Stadionplein: voor veel echte Amsterdammers is dit plein met deze naam een begrip. Het is niet vreemd dat deze mensen geen voorstander zijn van een naamswijziging. Ik ben er ook geen voorstander van. Spreek voortaan alleen voor jezelf. Of nog liever, hou je mond. Domoor.

   1. Kingkong

    Wie er tegen is is voor mij een dom oor ga jij nog maar een keertje onder iin jezelf

    1. Prinsengracht

     Het is duidelijk dat jij niet beschikt over emphatie en dat je te dom bent om te reageren op en met argumenten. Leeghoofden voegen nergens iets toe.

   2. KBouter

    Iemand uitmaken voor domoor terwijl hij op edn forum gewoon zijn mening mag geven vindvik nog dommer.

    1. Gert Bals

     Iemand een domoor noemen is ook een mening die gegeven mag worden ?.

    2. Prinsengracht

     Zonder na te denken roepen wat in je opkomt, is iets anders dan gewoon je mening geven. Een mening vorm je. KK riep dom en ongenuanceerd over het Stadionplein en beledigde daarbij Amsterdammers. Dat vind ik dom. En wat jij vindt, moet jij weten.

 3. Ralph

  Het Stadionplein is en blijft voor mij het Stadionplein. Mijn vader van 95 (Ajax en Cruijff supporter) heeft het stadion zien bouwen. Triest dat de bewoners hier niet in worden gekend. Net zo min als de supporters worden gekend in de onthulling van het logo van de Johan Cruijff Arena. Waarvan akte!

 4. De Nees

  Goed bezig Amsterdam. Kleine correctie: grootste nederlander aller tijden.
  D’r komt een standbeeld nog, ik voel het.

 5. Charka53

  Tjonge, tjonge het kan niet op maar wat mooi is het en wel verdiend zo’n mooi mens en een groot voetballer.

  1. De Nees

   Nee toch Bals ? Vondel verloren we al toen het 5 gulden biljet verdween, nu ook nog ’s het Vondelpark wordt wat karig. Roken wordt steeds meer taboe, dus Rokin…Johan Cruijff Boulevard.?

 6. Koning Haarms Wolfs

  JC-station, JC-paleis op de Dam, het Rocruijf, Witte de Cruijff-straat, laten we onze conceclusies maar vast trekken….

 7. Koning Haarms Wolfs

  Ik heb als echte Amsterdammer ook liever Stadionplein. OS van ‘28 is ook niet niks, laat het toch het Stadionplein blijven.

  1. Wembley71

   Toen ik 3 was kwam ik te wonen

   op Weldam net achter de VU en heb daar mijn jeugd doorgebracht (inclusief lekker glippen in het Olympisch) dus dat buurtje ken ik een beetje. Maar het stadionplein was voornamelijk een foei lelijke plek voor kermissen , als parkeerplaats (en dan vooral voor wintersportbussen) en markt. Alleen de snackbar op het hoekie van de brug bij het BWH was voor ons aantrekkelijk. Dus zo bijzonder hebben wij die plek helemaal niet ervaren. Maar omdat er nu allerlei lui ,in appartementen van 8 ton plus wonen die overlast verwachten mag het niet vernoemd worden? Ik heb niet al te veel met JC maar van dat geneuzel van yuppen word ik helemaal niet goed.

   1. Gert Bals

    Er woont minimaal één 95 jarige yup. Zijn hele leven. Die heeft toch ook een stem. Doorslaggevend wat mij betreft.

 8. AFCA my World

  Prima toch,zijn naam mag voortleven in zijn Amsterdam eerbetoon aan hem ! ⚽️

Comments are closed.