Telegraaf: Van der Sar kop van Jut; Overmars en Ten Hag krijgen wel vertrouwen

De Telegraaf meldt dat binnen de vereniging Ajax, met 73 procent van de aandelen grootaandeelhouder van de NV Ajax, openlijk wordt gesproken over alle vermeende missers van algemeen directeur Edwin van der Sar. Dit zou Van der Sar voor zijn voeten geworpen krijgen als aan het einde van het seizoen het reguliere ‘beoordelingsgesprek’ met de raad van commissarissen en de bestuursraad staat gepland. Onder meer zal er dan gesproken worden over de ‘affaires Jonk en Bosz’ en de aanstelling van Marcel Keizer. Het het vertrekt van hoofdopleidingen Wim Jonk wordt binnen Ajax nog altijd als bijzonder jammer én onnodig ervaren. Iets wat al speelde voordat Van der Sar werd aangesteld als algemeen directeur, maar hij kon de breuk niet voorkomen.

Het vertrek van Peter Bosz is ook een discussiepunt. Marc Overmars wilde ten koste van alles Bosz behouden, maar Dennis Bergkamp en Van der Sar wilden zijn eisen niet inwilligen. Het aanstellen van Marcel Keizer en assistent Aron Winter wordt daarin ook meegenomen.

Het personeelsbeleid van Van der Sar wordt als een dikke onvoldoende beoordeeld. Zo werd manager vrouwenvoetbal Marleen Molenaar medegedeeld dat ze moest vertrekken en dat Daphne Koster haar zou vervangen. Ajax was er echter niet van op de hoogte dat Koster zwanger was, waardoor Molenaar werd gevraagd of ze toch niet wilde blijven. Daarnaast zal er ook gesproken worden over de slecht georganiseerde reis naar de Europa League finale in Stockholm en de kaartenchaos voor die wedstrijd en over zaken als de zwakke presentaties van Van der Sar tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en op een sponsorbijeenkomst.

De chaos binnen de jeugdopleiding sinds Dennis Bergkamp is vertrokken zal ook besproken worden. Bergkamp zorgde dat iedere speler van 17 jaar zijn speelminuten kreeg, terwijl nu spelers als Noa Lang en Mitchell Bakker verpieteren op de bank bij het eerste elftal.

Van der Sar zal ook nog zwaar aangerekend worden dat Ajax voor de vierde keer op rij geen kampioen geworden is, ondanks dat de club veruit de hoogste begroting van Nederland heeft. Van der Sar is de kop van Jut, omdat hij in januari aangaf zichzelf kritisch te gaan evalueren als onder Erik ten Hag de titel óf progressie uitbleef. Wel zou in het voordeel van Van der Sar spreken dat sommige zaken die hem verweten worden in feite in de portefeuille van andere directeuren zitten.

Marc Overmars geniet het volle vertrouwen binnen de club. Het aantrekken van spelers als onder meer André Onana, Davinson Sanchez en Hakim Ziyech plus het binnenhalen van tientallen miljoen euro’s weegt schijnbaar zwaarder dan de titeldroogte. Ook pleit voor hem dat hij zich sterk maakte voor het aanblijven van Bosz en niet achter de komst van Marcel Keizer als hoofdtrainer stond. De opvolging door Ten Hag wordt wel op zijn conto geschreven, maar ook Erik ten Hag geniet het volste vertrouwen. Binnen de club leeft het gevoel dat de huidige trainer ook komend seizoen een eerlijke kans verdient.

Related posts

29 Comments

 1. Rob Apeldoorn

  Sar weg! Jordy Cruijff samsn met Wim Jonk aan het roer.
  Vd Vaart toevoegen aan technische staf. Ten Hag weg, Schip nieuwe trainer

   1. De Ajacied

    We weten allemaal heel goed wat er moet veranderen, nu RvC nog
    Hopelijk gaan ze spijkers met koppen slaan.
    Want het is nu Ajax onwaardig
    ❌❌❌

  1. De Nees

   Schippie wordt volgende ras-ajacied die over een jaar wordt uitgespuugd door uitblijvende resultaten, niet doen dus. Met elk seizoen gemiddeld 5 spelers onder 19 jaar zal je geen potten breken in welke competitie dan ook (of je moet anti-ajax FdBoervoetbal spelen of een uitzonderlijke trainer als Koeman die heel toevallig supertalenten in het team had). Je kan een keer pieken maar dat is eens in de tig jaar, al die tussenliggende jaren is het huilen met de pet op, tenzij men dat graag voor lief neemt dan zijn we snel uitgesproken en moeten we ook niet meer klagen. D’r moet altijd opgeleid worden, buiten kijf, maar het belangrijkste komt daarna: timing van inpassen, balans afwegen ervaring/jeugd in elftal, opbouwen mentale weerbaarheid bij die talenten, fysieke ontwikkeling. Met opleiden van talenten denkt Ajax dat je daarom elk seizoen schoolelftallen de wei in moet sturen. Los je dit niet op dan zal iedere trainer bij Ajax falen. In 18 jaar maar 6 schalen en 14 trainers versleten. Yeah right.

   1. Bakkie

    Ook eens met de Nees…
    Ik ben geen fan van Schwaab, maar hoe kan het dat hij bij PSV wel een belangrijke ervaren kracht wordt en Westermann bij ons niet? Omdat wij te weinig waardering hebben voor ervaring en routine, wij spelen liever met De Ligt en Wober (18 en 19).

    1. De Nees

     Nigel de Jong en Sneijdertje werden hier uitgelachen vorig jaar, dat zegt genoeg.

   2. De Nees

    En dit zijn grote talenten, net als Kluivertje, Frenkie en nog een paar Bakkie. Maar dat is het punt idd niet, talenten mogen nog geen dragend spelers zijn maar in de schaduw van een gearriveerde speler minuten maken. Herinner je nog hoe Bergkamp in ’86 debuteerde onder Cruijff? Als wissel en daarna weer terug naar het 2e elftal, de reden gaf Johan daarvoor aan en die gelden nog steeds! Simpel vb maar zo ging het altijd met aankomend talent, ondertussen bleef kracht in het elftal gehandhaafd. Dit zijn we helemaal kwijt, omdat men nu vooral snel geld wil maken met talenten en daarom liever te jong basisspeler laat worden. Cruijff zei talent zelf opleiden, maar nooit van hem gehoord om als een malle schoolelftalletjes te creëren, Cruijff deed dat zelf nooit met zijn teams, zorgde altijd voor een juiste balans. Ajax ziet dit niet en de meeste supporters ook niet, reageren in de waan van de dag met koppen eisen terwijl daar niet het echte probleem ligt.

  2. Jan74

   Alleen Schip nieuwe trainer zie ik niet zitten daar moet een grote naam komen te zitten. De rest zeg ik akkoord. ??

 2. Zlatan4ever

  Waarom een functionerings-gesprek afwachten ? Het is toch duidelijk dat vd Sar gefaald heeft. Gaan we nu in eens “netjes doen” ? Zeg dat maar eens tegen Keizer,Jonk,Bergkamp enz.
  Onze club vertoont rare trekjes waar je als Ajacied niet blij van word.

  1. Litmanen

   Je vergeet Bosz. Maanden met Sar bezig geweest om zijn eigen staf te mogen samenstellen.
   Was Sar vergeten te melden aan RvC…..

 3. Peter kopsterk

  V/d Sar ontslag geven en van Gaal aanstellen als algemeen directeur. Dan komt het allemaal goed.

 4. AjaxKat

  In dat stuk van Telegraaf kwam wel een beetje naar voren dat ze Sar uit zn functie willen hebben maar niet direct weg bij Ajax. Dat lijkt mij ook verstandig. Waarom moet iedereen ook meteen helemaal weg? Om eerlijk te zijn met de ontslagen van Jonk en Bergkamp en daarnaast Sar/Overmars die als tandem heersen kun je zeggen dat plan JC volledig is mislukt. Er moet een nieuwe algemeen directeur komen, hoeft voor mij ook niet eens een ex-Ajacied of iemand uit het voetbal te zijn. Het romantische beeld van Bayern (zoals JC voor ogen hield) werkt denk ik alleen in Duitsland omdat daar nog een gevoel van hiërarchie in de mensen zit en ze kunnen meer als collectief denken en handelen vanuit een groter goed. Ik vrees dat dat van nature niet in NL’ers zit. NL’ers zijn te vrij in hun denken en moeten altijd een weerwoord hebben. Denk dat dat ook de reden is waarom iedereen elkaar de tent uit knokt bij Ajax.

  En als Ten Hag geen overwicht meer heeft op de spelers dan lijkt het me beter om afscheid van hem te nemen na het seizoen en starten met een nieuwe coach waar ze nu al over na kunnen denken. Maar hij zal wel een goeie clausule in zn contract hebben dat ie mag blijven.

 5. ajaxhoger

  Dit word het 5de jaar met geen prijs als dit allemaal waar is , ze presteren het om altijd alles fout te doen .
  Doe gewoon wat je moet doen en kieper Ten Hag buiten , en pak een fansoenlijke trainer , hier win je niks mee .
  Zelfs de spelers kotsen hem uit schijnbaar , zo tekent er ook niemand hier als die pannekoek bijft zitten .

 6. a.p.

  laten ze eerst nog 3 wedstrijden Goed spelen want we moeten wel 2e worden! anders is de schade bijna niet meer te overzien .Daarna pas puinruimen.

 7. Forever nr14

  Welke droeftoeter zegt hier dat het volste vetrouwen in Ten Hag er is! Dit maakt de club alleen maar lachewekkender en nog beschamender, werkelijk iedere idioot ziet dat deze prutsert er niets van kan.
  Snel Jonk terug halen als ie al wil om bij dit zooitej ongeregeld nog te willen werken, wij ajacieden hier in het zuiden gaan voor het zoveelste seizoen weer een teleurstelling tegemoet, zoals al jaren.

 8. Forever nr14

  Niks 2e worden, ze moeten niets halen, kan me niets verdomme of we punten/geld weet ik wat missen volgend seizoen. IK WIL AJAX ZIJN GEZICHT TERUG!!

 9. Wenen 1995

  Ten Hag gaat niet weg. Is een vriendje van Overmans en Overmars staat schijnbijn niet ter discussie. Hopelijk lukt het Ten Hag volgend seizoen wel, anders tussentijds vervanger door ene Bosz….

 10. AFCA my World

  Ik wil nu al van ten hag af,zeker als hij nu ook de 2e plaats nog misloopt,neem laudrup of Vanhaezebrouck, neem nu eens een buitelandse trainer in nederland is geen toptrainer meer,ja toch wel Bosz maar ja die zal wel niet terug willen,kan er niks komen uit het rijtje Frank Rijkaard, van Gaal, Jonk,Jordy Cruijff of toch Bosz ? ⚽️

Comments are closed.