Boekpresentatie: ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ (Incl foto’s)

Op 14 maart om 14.14 uur – ‘Maar da’s logisch’, zou hij gezegd hebben – werd het boek ‘Cruijff, 14, bijzondere ontmoetingen met het fenomeen’ gepresenteerd. Twee goede vrienden van de in maart twee jaar geleden overleden Johan Cruijff, te weten Sjaak Swart en Jean Marie Pfaff, namen  de eerste boeken in ontvangst. 

In het boek komen meer dan honderd mensen aan het woord over hun bijzondere ontmoeting met Johan Cruijff.  De auteurs, Maarten Bax en Vrougje Fikke, zochten stad en land af om deze mooie belevenissen op te tekenen. Dit levert een verzameling op van aparte, ontroerende, openhartige en hilarische verhalen. Onze fotograaf Jacques was ook aanwezig en schoot enkele foto’s van de boekpresentatie. Het boek is inmiddels verkrijgbaar in de winkel.

App-gebruikers: Bekijk de foto’s op onze website www.AjaxFanzone.nl via deze link

Henk Veen was natuurlijk ook aanwezig

Auteur Maarten Bax

Joop Leeuwendaal zong uiteraard een lied

Foto’s: JK Fotografie/Proshots

Related posts

35 Comments

 1. Peter kopsterk

  Genieten van het boek van Werelds beste voetballer aller tijden. We zullen hem altijd blijven herinneren.

 2. dickst14

  Niemand is groter dan de club.
  Cruijff is en was dat wel.
  Ajax heeft bijna alles te danken aan hem.
  Verschrikkelijk om te zien dat zo’n Henny H en consorten alles voor iedereen kapot maken.

 3. -buitenkantje rechts-

  “De eeuwige schoonheid van het Buitenkantje: de essentie van Cruijff en Ajax.”

  Ik ben groot geworden als voetballer met het idee dat er twee zielen in een voet wonen. Ze heten Binnenkant en Buitenkantje.

  Binnenkant is een saaie Piet, degelijk en betrouwbaar. Niet voor niets staat in alle handboeken dat je passt met Binnenkant. Zo stonden we dus vroeger bij elke training in paartjes tegenover elkaar. De bal kaatste heen en weer tussen voeten die een halve slag naar buiten waren gedraaid. Robotten in trainingspakken. Buitenkantje mocht niet meedoen aan deze mechanische handeling. Wilde dat ook helemaal niet. Buitenkantje was een losbol aan wie het avontuur kleefde. Soms geniaal, meestal niet. Vooral onder de zogenoemde linkspoten had Buitenkantje een artistieke reputatie. Hij was de toneelmaker die de dramatische wetten aan zijn buitenkant lapte. Tijd? Plaats? Handeling? Dat maakte Buitenkantje wel uit. Linkse hobby’s uit vervlogen tijden. Nu zijn voeten gewoon de geschiedenis in hun tienerjaren te laten beginnen. Die van mij denken daarom bij Buitenkantje eerst aan Keizer, Van Hanegem, Rensenbrink en Beckenbauer. Maar er wordt beweerd dat Abe Lenstra er ook wat van kon en zelfs Pim Mulier schreef al van ‘effectschoppen’. De uitvoering bleef onduidelijk, maar de Buitenkantjes onder ons hebben zo hun vermoedens. In zijn biografie over allespoot Johan Cruijff is Nico Scheepmaker een stuk duidelijker over de effectiviteit van de effectschop. Cruijff mocht graag opstomen langs de linkerkant van het veld, waarna een voorzet volgde met de buitenkant van zijn rechtervoet. De bal zeilde tussen achterlijn en laatste verdediger richting doel. Naarmate dat naderde, boog de bal steeds verder naar binnen. Keeper kansloos, inkomende medespelers kansrijk. Zo’n artistieke voorzet is Buitenkantje ten voeten uit. Daarvan kan Binnenkant in al zijn degelijkheid alleen maar dromen…

  * vrij naar een art in de Volkskrant, 2010

   1. BobbyHaarms

    Gelukkig kom je hier weer een beetje tot leven als het over onze Johan gaat..goed dat je over ons waakt Indojood ?

  1. BobbyHaarms

   Fantastisch stuk BR, kippenvel…

   En weer kijk ik met weemoed naar het stuntelende Ajax anno 2018 waar de wijze adviezen en ideeën van Johan steeds meer en meer gemist worden..

 4. JohnDoe77

  Leuk te zien dat er weer een mooi naslagwerk is opgeleverd! En goed te zien dat Indo er weer is! Welkom terug kerel!

 5. Jimmy1971

  Het eerste boek van Cruijff had ik in 2 dagen uit , kan niet wachten tot dit boek bij mij op tafel ligt , van onze grootste legende !!

 6. jood84

  ik mis je nog elke dag Johan, ik ben altijd trots erop dat ik je heb mogen spreken en mogen kennen. ik ben je heel dankbaar dat je me Camp Nou heb laten zien en dat we ook nog eens over onze mooie club Ajax hebben gesproken♥️ je was een top voetballer, maar een nog beter mens!

  1. jood84

   een boek schrijven zal me niet lukken Zlatan4ever. zo goed kende ik hem ook weer niet. maar het blijven wel mooie herinneringen?

   1. Zlatan4ever

    Je hebt gelijk jood84 !
    Johan gezien en gesproken te hebben is al een mooie ervaring op zich !

 7. BobbyHaarms

  Mooi dat AFC Fanzone hier aandacht aan geeft, klasse! Want ja, hoe je het ook wendt of keert….de oorsprong van liefde voor Ajax (bij de meesten van ons) is allemaal begonnen bij Jopie. Of op zijn minst met de beelden van Jopie. Want die zijn, zelfs tientallen jaren later, nog steeds onnavolgbaar en van eenzame klasse.

 8. Kingkong

  Er kan nooit genoeg geschreven worden over de Mens en Fenomeen Johan Cruijff maar laat dan de opbrengsten gaan naar een van zijn goede doelenzodat het geen lijkenpikkerij kan worden . R .I. P J .C.

  1. De Nees

   Zag dit item paar dagen geleden op AT5, eerste gedachte was ook beetje makkelijk geld verdienen zo aan Johan. Schenk de opbrengst dan aan een goed doel.

 9. Indojood

  Ik hou artikelen bij in een RSS-reader. Artikelen zoals deze zijn altijd interessant. Ik zag de bijdrage van -buitenkantje rechts- en die raakte me. Omdat hij een mattie is, heb ik gereageerd.

  Verwacht geen frequente bijdragen van mij, ik ga niet meer veel tijd besteden aan iets wat verraad heeft gepleegd aan Johan. Ik bezoek thuiswedstrijden en voor de rest koester ik mijn herinneringen. Alle titels die Ajax heeft gewonnen zijn uiteindelijk onbelangrijk. Voetbal moet een uiting van kunst en schoonheid zijn die betovering en magie opwekken. Het grote Ajax, het Brazilië van het WK in 1982, het Barcelona van deze eeuw, met name Lionel Messi. Johan belichaamt dit als geen ander. Ik mis hem enorm en denk elke dag aan hem, ik kijk dagelijks videos op YT met een lach en een traan. Vorig seizoen na de nu al legendarische wedstrijden tegen Schalke en Lyon had ik nog een beetje hoop. We hebben niet de EL gewonnen maar de herinneringen blijven. Maar die hoop lijkt vervloge . Verder heeft de tragedie met Appie meer impact op mij dan dat ik eerder heb toegegeven. Er is echt wel iets geknakt omdat Appie het pure voetbal uitstraalt.

  @jood84, bedankt voor het delen van je persoonlijk verhaal. @Finidi, mijn excuses maar ik herken je nick niet.

  Allen, ik sta open voor persoonlijk contact buiten dit forum. Heb dit met afcadeluxe, BobbyHaarms en Moosie. Vind ik ontzettend leuk, indojood at outlook punt com.

  1. De Nees

   We missen Johan ook enorm. Vorige week dat (nep)bericht dat ‘t stadion mss niet vernoemd zou worden, stond op het punt alles wat Ajax is vaarwel te zeggen, hopen dat het bij nepnieuws is gebleven, maar was er bijna helemaal klaar mee. De passie is ook verdwenen na Johan’s heengaan, wat best deels zou zijn gebleven als de Cruijff adepten het beleid konden voerden. Maar helaas waar hij voor vocht, het beleid en al die teringlijers alles komt langzaamaan weer terug. Als ik hem erg mis klik ik ook ff YT aan, dan leeft hij weer even. Een van mijn favorieten is een interview uit 1994, Johan in gele polo over het WK en de hele toestand om hem heen – wat was hij scherp, koppie strak, geen bullshit en recht toe recht aan, Johan op z’n best. ? Leuk je weer ’s te zien hier Indo. Hou je goed. ✊

   1. AB AjaxBarcelona

    Los van Jews ….. echte Ajax supporters never die. Echte liefhebbers van Ajax gaan over grenzen en over rassen. Zij sluiten de rijen in eenheid. Echte supporters van Johan never die.

Comments are closed.