Ajax maakt het zichzelf moeilijk tegen Heerenveen maar wint uiteindelijk ruim: 4-1

Ajax heeft met hangen en wurgen aan zijn plicht voldaan tegen sc Heerenveen. De ploeg van trainer Erik ten Hag speelde opnieuw geen grootse wedstrijd, maar liep in de slotfase van de tweede helft toch nog uit naar een ruime zege: 4-1.

Nadat Ajax vorige week verloor van Vitesse (3-2) waren alle analytici het erover eens dat de titelstrijd in de Eredivisie beslist was. Na de ontluisterende nederlaag van koploper PSV zaterdag bij Willem II (5-0) kreeg de ploeg van trainer Erik ten Hag echter toch weer een kans om het onderlinge verschil te verkleinen en terug te brengen tot zeven punten. Een nog altijd flink gat, maar eentje die – zeven duels voor het einde – niet onoverbrugbaar hoeft te zijn. Ook omdat de twee titelconcurrenten elkaar nog treffen in Eindhoven.

Ajax startte tegen Heerenveen met een opvallende wijziging: Aanvoerder Joël Veltman moest zijn plaats afstaan aan Rasmus Kristensen, waardoor de aanvoerdersband plots even verrassend om de arm van, de nog altijd pas 18-jarige verdediger, Matthijs de Ligt zat. Klaas-Jan Huntelaar was weer fit genoeg om in de spits te starten. Siem de Jong zat daardoor weer op de bank.

Huntelaar was in de eerste helft minuut direct gevaarlijk, maar zag zijn inzet geblokt worden. De Ligt leek na vier minuten recht te hebben op een strafschop, nadat hij bij een hoekschop naar de grond werd getrokken door Morten Thorsby. Arbiter Jeroen Kamphuis wees echter niet naar de stip.

Na een aardige beginfase zakte Ajax weg, zoals dat de afgelopen weken wel vaker het geval was. De ploeg van Ten Hag had moeite om de compacte defensie van Heerenveen kapot te spelen en dus moest de openingstreffer vanuit de lucht komen. Na een half uur legde Hakim Ziyech de bal met veel gevoel op het hoofd van captain De Ligt, die raak kopte: 1-0. Ajax was nog maar nauwelijks uitgejuicht of Heerenveen kwam al langszij. En hoe. Met een prachtige knal van afstand verschalkte Martin Ødegaard André Onana: 1-1.

Ajax kwam in de tweede helft sterk uit de startblokken en kreeg via Huntelaar twee dotten van kansen. Daarvan had de geslepen spits er minimaal eentje moeten maken. Eerst schoot Huntelaar hopeloos over, nadat hij zichzelf knap had vrijgespeeld. Vervolgens had de routinier wat pech, toen hij een voorzet in één keer op de pantoffel nam, maar zijn inzet via de onderkant van de lat uit het doel stuiterde. Ook Donny van de Beek had kunnen scoren, maar de middenvelder punterde eerst naast vanuit kansrijke positie en vond vervolgens met een kopbal Heerenveen-doelman Martin Hansen op zijn weg.

Diezelfde Hansen leek Ajax ook na een uur dwars te zitten. De sluitpost hield uit een vrije trap twee inzetten op rij tegen, maar was uiteindelijk kansloos op een schot van Nicolas Tagliafico: 2-1. Gek genoeg deed de voorsprong Ajax geen goed. Ajax liet zich terugdringen en overleefde ternauwernood enkele hachelijke momenten voor het doel. Aan de andere kant verzuimde de thuisploeg in eerste instantie nog om het duel te beslissen. Na een razendsnelle counter kwamen drie Ajacieden in scoringspositie, maar faalde Neres na matig terugleggen van Ziyech.

Kort voor tijd was het alsnog raak. Ziyech zette Van de Beek ditmaal met een slimme pass vrij voor Hansen, die rustig bleef en raak schoot. Het slotakkoord was aan Neres, die profiteerde van een fout van Lucas Woudenberg (4-1). Ajax verkleint door de zege het verschil met PSV, maar momenteel even zo belangrijk: het houdt AZ op afstand in de strijd om de tweede plaats.

Related posts

36 Comments

 1. BobbyHaarms

  Wederom een heel matig Ajax gezien. Alleen leuk dat pisvee gisteren zo dik verloor en Alkmaar Zaadstreek het ook zo lekker doet in 010. Verder De Ligt weer een rots in de branding gebleken, en dat op zijn leeftijd. Prachtig.

  1. vak411

   mijn hoogtepunt was dat.mannetje die na 34 keer hooghouden stopte voor Appie Nouri, prachtig!

   1. BobbyHaarms

    Zekers Vakkie411, dát was het absolute kippenvelmoment van de dag. En eigenlijk had Appie dit seizoen ook verdiend dat schaal nummer 34 binnen werd gesleept. Maar zie dat niet meer gebeuren, en al helemaal niet met deze trainer.

 2. Charka53

  Een verdiende overwinning en als we wat meer geluk hebben met de afwerking had het voor de rust al gedaan geweest en de tweede plek is wat veiliger gesteld daar moeten we het maar mee doen.

  1. HURBIE

   Wat kan een ploeg het zichzelf moeilijk maken om in het begin stadium de wedstrijd naar je hand te zetten
   Voetbal wat meer van jullie natuurlijk talent uit
   IPV dat ingestudeerde

   1. HURBIE

    Jonge Jonge wat heb die Huntelaar een kansen nodig om te scoren voor dat hij zo’n ervaren speler is
    Concentreer je wat meer ipv die nochelante Boerenhouding

    1. ems

     Helemaal eens, hij heeft het goede karakter maar echt teveel kansen nodig, tijd voor een fitte Dolberg

   2. Charka53

    Het wordt tijd dat we weer eens rustig achterover kunnen zitten als Ajax speelt zonder dat ik zit te knijpen of we winnen of net niet.

     1. AB AjaxBarcelona

      Top Ajax zeg je en Ajax was geen top. Dit top noemen is TT gepraat. Maar goed wat jij wil. Het was topklasse ????. Je krijgt een ? van mij voor al je deskundig commentaar voor- en achteraf.

     2. BobbyHaarms

      Ja top gedaan Ajax, echt dik 90 minuten likkebaardend zitten kijken….(ik schrok wakker in de 93e minuut). En goed gedaan bestuur, echt geweldig. Vandaar dat vandaag driekwart van het stadion deze huichelaars liever zag gaan dan komen. ?

 3. AjaxKat

  Onnodig moeilijke wedstrijd… uiteindelijk wel blij met de uitslag. Hopelijk heeft psv een tik gekregen.
  Met een goal, goede acties en de aanvoerdersband heeft De Ligt zich denk ik wel meer in de kijker gespeeld. Denk echt dat ie weg is aankomend seizoen.

 4. Vak 120

  Waarom de ligt geen contract geven van 3 miljoen per jaar! En nico ook! Had deze gasten toch tot hun 25ste in adam!

  1. BobbyHaarms

   Geld is in de meeste gevallen helemaal de drijfveer niet. Of ze nou 1 of 3 miljoen per jaar gaan verdienen, zodra ze de middelmaat overstijgen zijn ze gauw uitgeleerd in de eredivisie. Een Mathijs de Ligt behoort nu al wekelijks tot je beste spelers. Die verdient die 3 miljoen (of zelfs nog meer) straks veel liever in een sterkere competitie. Alleen dan ontwikkelt hij zich tot mogelijke topspeler.

   De grootste reden waarom je een bovengemiddeld goede speler langer weet te behouden is zijn kans op een basisplaats (dus speeltijd) bij Ajax.

 5. Peter kopsterk

  Als je zoveel kansen om zeep helpt zou het zomaar kunnen gebeuren dat hij aan de andere kant valt

 6. Joep

  Het was een stuk beter dan vorige week. Weinig weggegeven. Veel kansen gecreeerd, wel te weing gescoord.

 7. ems

  Lastige keuze voor Ten H , KJH is de echte leider maar heeft teveel kansen nodig als spits

 8. ajaxpers

  Vsnaf nu geen gefluit of gezeik meer over Ziyech. Wees trots en blij (hoe moeilijk dat ook voor je is door je verleden) dat deze ster voor ons speelt. Ziyech is een held.

 9. JohnDoe77

  Heel matige eerste helft, een aggresiever Ajax in de tweede helft. Belangrijke drie punten binnen!

 10. ajaxpers

  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden tegen die randdebielen die hem al na 5 minuten in eigen stadion uitfloten, hoe ziek zijn ze dan?

 11. dennis78

  ik vind dat zyech weer een glimp van zijn voetbal heeft laten zien. hij was betrokken bij 3 doelpunten. hopelijk krijgt hij nu meer zelfvertrouwen en gaat hij weer scoren. verder vind ik kluivert en neres de laatste wedstrijden wat matig. wellicht eens andere buitenspelers erin zetten… en betreft veltman die was tot dat hij inviel wel het beste op die plaats…kristensen gewoon rechtsback houden vond hem goed spelen.

 12. a.p.

  Voor onze nummer 10 …Ziyech was het gisteren een dag om niet snel te vergeten. A. Man van de wedstrijd. 2. prachtige passes waar doelpunten uit kwamen. 3. Heel veel positief applaus 4. toegezongen worden door bijna 50,000 mensen op de tribune. en dat alles vind ik, had en heeft hij verdiend!!

 13. Ajaxfoort

  Ik heb een zeer matige, zelfs slaapverwekkende, eerste helft gezien waarin ik niet het idee kreeg dat Ajax nog maar iets gaf om de titel. De tweede helft was verfissender. Maar wat is er aan de hand met Huntelaar? Dit soort kansen mag een spits niet missen. Complimenten voor De Ligt, Kristensen en Zyech. Nu maar afwachten of PSV meer gaat blunderen en Ajax daarvan blijft profiteren.

Comments are closed.