There are no ads, please add some


‘Bewoners Stadionplein zien Johan Cruijffplein niet zitten’

Afgelopen week maakte de gemeente Amsterdam bekend dat het Stadionplein in Amsterdam vernoemd zal worden naar Johan Cruijff (zie bericht). Dit kan echter niet tot tevredenheid bij iedereen leiden, zo meldt AT5 De Wijkraad Zuid-West heeft bezwaar getekend tegen het besluit van de gemeente. Gisteren liet Jordi Cruijff nog weten dat de beslissing van de gemeente om het Stadionplein te hernoemen hem diep geraakt had (zie bericht).

Volgens de wijkraad doet de naamswijziging ‘geen recht aan de historische betekenis van het plein’. Dit wordt door architect Fred Schoen verder uitgelegd, die 10 jaar geleden betrokken was bij de herinrichting van het plein. Het plein is namelijk niet vernoemd naar het Olympisch Stadion, maar na het Elte-stadion, wat direct na de Olympische Spelen in 1928 gesloopt werd. Daarna kwam op die plek een compleet nieuwe buurt: de Stadionbuurt. “Het hele gebied heet het olympisch ensemble. Al die mooie beelden die er staan, referen aan de heroiek van de sport. Daar heeft Johan Cruijff niets te zoeken, de namen uit 1928 zouden er voorrang moeten hebben,” aldus Schoen.


Gerelateerde posts

94 reacties

 1. Ajax 1

  Johan Cruijff, grootste sporter, persoonlijkheid en legende die Nederland heeft voortgebracht. Daar kan niemand aan tippen, dus complete onzin.

   1. HURBIE

    Ze moeten niet zo zeiken daar
    Het is alleen maar een eer als je op het JOHAN CRUIJFF PLEIN WOONT

   1. De Ajacied

    Ja dat zijn mensen he
    Altijd wat te zeiken hebbende,
    Wel héél erg triest als dit om deze reden niet zou doorgaan.
    Hoop op wijs besluit van gemeente Amsterdam
    ❌❌❌

   2. De Nees

    Idd Vak411, overal waar Cruijff kwam liet hij weer een gevulde kas achter, dat zou nu niet anders zijn. 😁

 2. Moosie

  Tja het was een voetballer geen hockey speler of hordeloper daar heeft dat soort mensenmeer mee ,ook weer niet over nagedacht dus.
  Staan ze weer voor lul en wordt de familie weer blij gemaakt met een dooie mus

 3. Brokamp

  Altijd wat te zeuren. Toont van weinig respect voor de grootste wereldburger die Amsterdam heeft voort gebracht.

 4. levando92

  Mensen moeten niet zo moeilijk doen, deze man was een held en een iccon voor het voetbal over de hele wereld, dus als ik het iemand gun is het Johan en de nabestaande. Iets mooiers kunnen wij als amsterdammers niet doen, naja de arena mag wel wat meer vaart in komen.
  We ♥️ johan en hij verdiend het enorm. Deze man was een koning.

 5. Zlatan4ever

  De Wijkraad, Fred Schoen….
  Het lijkt gvd de “de rijdende rechter wel”. Ongelofelijk dat dit in Nederland kan. Sollen met de grootste sportman die Nederland ooit heeft voortgebracht. Hebben die bewoners van het stadionplein niks beters te doen ?
  Achter de begonia’s met die zeikerds !

  1. De Nees

   Denk dat het een paar van deze droeftoeters zijn Zlatan, net als de meeste mensen heeft ook het Stadionbuurt een mooi gevoel voor Johan.

 6. abajaxbarcelona

  Iedereen heeft recht van spreken en recht op een mening. Compleet kortzichtig als je niet naar anderen luistert. Voor ons als Ajax en voetbal supporter is het normaal maar niet iedereen denkt hetzelfde. We kunnen het hier zelfs niet eens zijn over het mooie voetbal van Ziyech. Zoals Moosie aangeeft, het is een bl7nder dat je het eerst naar buiten brengt als feit zonder overleg mat alle partijen. Amateurisme ten top. Jammer weer.

     1. Bakkie

      Is Litmanen keeper geweest? Dat verklaart misschien wel zijn voorkeur voor brave, voorspelbare, matige spelers.

     1. Litmanen

      Vast een raar gezicht, elke keer die hand in je broek als Hakim aan de bal is.
      Het gaat hier om het Johan Cruijffplein, niet om jouw Hakimfetish…..

     2. abajaxbarcelona

      Opmerking van 47 was natuurlijk 100% on topic en Cruijffplein gericht. Je bent best wel erg dom.

  1. Zlatan4ever

   AB, iedereen heeft recht op spreken ? Kortzichtig als je niet naar anderen luistert ? Niet iederen denkt het zelfde ?
   Ik kan gewoon niet geloven dat deze volzinnen uit jouw “strot” komen………..aangezien jij zelf aan al deze tekortkomingen voldoet. Met als grootste voorbeeld het maar blijven zeuren over Litmanen zijn meningen op dit forum.
   Word een beetje volwassen man en wees niet zo negatief op berichten van derden. Word je zelf ook een stuk vrolijker van….
   😁

   1. abajaxbarcelona

    Lieve Zlatan4ever, volgens mij heb jij last van wat kortzichtigheid. Mijn reacties op Litmanen zijn nav gezeik van SIE. Maar de zaken worden hier vaak ongedraaid. Succes ermee schat.

 7. BobbyHaarms

  Zelfs uit onverwachte hoek wordt onze grootste Nederlandse sportheld na zijn dood tegengewerkt. Zelfs in Barcelona krijgt hij meer eer dan dat hij hier ooit zal krijgen…Hoe dan?!! In en in triest..

 8. JohnDoe77

  De namen uit het verleden moeten inderdaad blijven, maar denk niet dat er in 1928 een heroïsche sporter was die “Stadionplein” heette. Stoppen met die onzin en vandaag nog de bordjes omruilen. Zal mij niet verbazen als de gemiddelde huizenprijs aan het JCPlein met 10% stijgen door de naamswisseling!

    1. jood84

     het zijn van die geitenwollensokken types oftewel linkse rakkers HURBIE. zal me niet verbazen dat ze ook nog vegetarisch zijn

   1. De Nees

    Daar schoot ook bij mij binnen Hurbie, van die zwarte piet zeikerds. D’r wordt wat slap gezeikt tegenwoordig daar krijg je toch ook de hik van, sinterklaas, cowboy-indiaantje, travestiet grappen en wat niet meer, verbaasd niet meer dat er weer een praatgroep interessant moet doen. Het stadion wordt toch niet vernoemd? Stadionbuurt blijft als naam daaraan refereren, slechts het voorplein krijgt een andere naam. Wat een hopeloze kneuzen.

 9. Basisspeler

  Terechte bezwaren van de bewoners en de architect Fred (Fred??)
  Waar Johan graag heen ging of een kroketje haalde is geen reden voor naamsverandering. De vlub waar Johan heeft gespeeld en van hield wel! De gemeente moet de hand in eigen boezem steken en zich hard maken voor JCS.

 10. Charka53

  Het is wel een hot item tegenwoordig het veranderen van straatnamen van de één moet een straatnaam veranderd worden omdat de persoon zich in de geschiedenis heeft misdragen en nu mag het niet om een emotioneel gevoel het is wat.

 11. Finidi

  Die meneer schoen moeten ze op de pantoffel nemen met zen ouwe stadion van voor 1928…. kom op zeg diep in de vorige eeuw!!

 12. EugAjax

  Als je als gemeente zoiets belangrijks aankondigd mag je er toch vanuit gaan dat er her en der overleg is geweest en akkoorden zijn bereikt. Helaas dus niet. Dit is allemaal typisch Nederland. Slecht in eren van iconen. En nu word de allergrootste al twee keer met een schijnbeweging bos ingestuurd?
  Johan Cruijff Arena, Johan Cruijff Plein beide nu niet door? Of was aankondiging JC Plein snel goedmakertje vanwege soap Arena……Dit is echt de grootste afgang zijn die je je maar kan voorstellen. Hoe het ook zal aflopen.

 13. Wim Hobe

  De enige verklaring hiervoor is dat die Schoen een in Amsterdam verdwaalde kakkerlak is!

 14. fjonkman

  Ik snap de beredenering van de wijkvereniginv ergens wel. Het OS is niet specifiek voor Ajax gebouwd, maar voor de Olympische Spelen destijds. Ook was het (historisch gezien, dacht ik?) de thuisbasis van FC Amsterdam. En ik vind nog steeds dat er maar één plek is die Jopie’s naam mag dragen..en dat is de Johan Cruijff ArenA (of Johan Cruijff Stadion). Ik zou liever zien dat men daar nu eens echt vaart achter zet!

     1. Litmanen

      Heeft geen zin Seijs. Volgens AB is Ziyech belangrijker dan Johan Cruijff.
      Laat hem in die waan. Als hij straks maar meeverhuist naar die zandbak waar Hakim naar toe gaat eind van het seizoen.

 15. Iamsterdam2015

  Tuurlijk praten ze geen onzin want het heeft zeer zeker een historische waarde die buurt, de beelden en de namen…..maar he je praat hier niet over een naamsverandering van het Stadionplein naar het Desmond Gemert ( selectie 86/87) maar naar de grote meneer Cruijff. Dus gewoon even doorslikken en de prijs van je huis zien stijgen!!!

  1. De Nees

   Die Fred Schoen was betrokken bij de herinrichting van het Stadionplein?? D’r is niet eens meer een fatsoenlijk plein over, ’tis volgebouwd met appartementen, winkels en een groot hotel! Dus deze lul was betrokken bij de herinrichting en dit alles heeft mede hij opgeleverd? En nu komt ie hypocriet lullen over de historische betekenis van dat plein. Wat een ongelooflijke paardelul. 😂

   1. De Nees

    Alsof er een pandora’s box is geopend vanaf dat zwarte pieten geneuzel J84. Vraag me ook af hoe representatief deze mening eigenlijk is, denk dat gros van de Stadionbuurt bewoners best ok is met een eerbetoon aan Johan. 😎

 16. AFCA my World

  Niet mee eens , Johan moet je eren niet alle vergeten sporters uit een ver verleden die niemand kent ! ⚽️

 17. Ralph

  Hoewel ik een grote fan ben van Johan Cruijff, ben ik het eens met veel bewoners van het. Stadionplein. Historische plek waar naamsverandering ongepast is.

 18. Widi

  Alleen maar reacties hier van mensen die niet aan het Stadionplein wonen en die zich ook niet kunnen of willen verplaatsen in bewoners van het stadionplein. Ik begrijp die bewoners wel. Ik kan me voorstellen dat het niet fijn is als je “straat” zomaar een andere naam krijgt. Stadionplein is historisch. Misschien niet goed over nagedacht. Het zegt niets over JC of een gebrek aan respect voor JC.

  1. De Nees

   Dan zou je eerst de meningen van die bewoners moeten weten, lijkt me niet dat de wijkraad na 2 dagen weet wat de meerderheid daar vindt. Lijkt meer op een mening van een paar mensen. Vraag me eigenlijk ook af om welk deel het daar nu precies gaat. Is het het oude plein/parkeervlak met de oude Febo? Maar als gezegd dit is volledig bebouwd, dat kan je met geen beste wil een plein noemen. Of zijn het de hoeken van het stadion wat nog ietsje weg heeft van een pleintje (dat zou wel triest zijn) of bij de hoofdingang voor het monument/vlampilaar?

   1. abajaxbarcelona

    Denk dat er in hele korte termijn aardig wat meningen via social media worden gedeeld. Kijk hier maar. Hier heb je amper een uur nodig voor heel veel meningen.

    1. De Nees

     Das ook waar, maar de wijkraad komt wel stellig met een afwijzing, dan zou je het eerst officieel moeten toetsen en niet via social media? Zinkt er bij mij ook steeds meer in dat het Stadionplein eigenlijk geen plein meer is en om dat nu op te dragen aan Johan…past niet bij zijn grootsheid eigenlijk. Ik ga liever nog steeds voor een Johan wijzend richting het Damrak! 😎

     1. abajaxbarcelona

      Alles is gewoon al te laat. Enige is inderdaad nog jouw optie. Ogen ff dicht ……. je ziet hem wijzen ……. prachtig.

  2. Litmanen

   Widi, dan zou je ook moeten kijken naar hoe lang mensen daar wonen.
   Van de oude bewoners zijn er zeer weinig over en de mensen in de nieuwe en de pas gerenoveerde woningen hebben helemaal geen recht van spreken.
   Ik schat dat je dan over meer dan 90% spreekt.
   Iedereen die hier de laatste tijd geweest is weet dat dat klopt. Van het oorspronkelijke plein is niets over.

   1. Widi

    Stadionplein is van de Amsterdammers. Ik kan me voorstellen dat Amsterdammers geen naamswijziging willen. Ik gun JC alle eer. Maar zelf heb ik er gevoelsmatig ook moeite mee. Dat schreef ik al op de dag van bekendmaking.

   2. abajaxbarcelona

    Alsof wij recht van spreken hebben hierover. Wel apart, je woont dus in een buurt maar omdat je daar niet al meer dan 50 jaar woont moet je je mond houden. Vinden wij dat raar …….. nee ……….. dat vinden wij bijzonder.

     1. abajaxbarcelona

      Maakte ik er een geheim van dan? Volgens mij juist niet maar dat dringt dus duidelijk niet door bij jou. Alles bevroren daarboven. Weet één ding, als jij zo blijft reageren met direct en indirect uitdagen, zal ik met plezier steeds groffer gaan reageren. Het is volledig aan jou hoe het forum hier verder gaat. Verbetering begint bij de bron.

     2. abajaxbarcelona

      Dreigen? Wie spoort er hier niet. Misschien gewoon je mond houden of zoals jij zegt: je muil houden.

     3. EugAjax

      AB lees je laatste zin zelf even goed terug…….handel er zelf naar……..en forum zal stuk gezelliger zijn😃👍

     4. abajaxbarcelona

      Eskimo, een welgemeend advies. Flikker op naar je Iglo en bemoei je niet met mij. Dat Moosie een leuk gesprek heeft gehad met je maakt niet dat ik je mag. Muil houden dus. Duidelijk? Terug je trog in.

     5. EugAjax

      Ik hoop zelfs dat je me niet mag……..jij hebt wel hele rare dunk van jezelf man……..ik geef alleen aan neem je eigen tip “verbeter wereld begin bij jezelf” eens goed door en handel erna. Gezien je laatste bijdrage iig een tip die op de juiste plaats is……..zoals ik al een keer zei….je bent en blijft lachwekkend.

     6. abajaxbarcelona

      Kijk Eskimo, je blijft eenzijdig in je “corrigerende” commentaar. Doe daar eerst iets aan en kom dan misschien, liever niet, een keertje terug bij mij. Tot die tijd ……. opzouten en je iglo in. Commentaar hierop wordt niet op prijs gesteld trouwens want dan blijkt dat je het niet begrijpt.

     7. De seijs

      EugAjax mag schrijven wat hij wil. Hij zal nooit zo laag reageren als jou abnormaal! Wat een zelf ingenomen kleuter ben jij zeg. Een ding is zeker je zet jezelf steeds weer voor lul. En daar moet ik elke keer weer hard om lachen. Wat een kneus ben jij zeg. En het mooiste is nog dat je dat niet door hebt. Ga maar weer smeken en huilen knul! Ik zal mij ECHT gedragen hier op het forum widi.😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂Wat een sappie 😂

 19. Forever nr14

  Het is toch echt triest dit, zelfs vanuit een totaal onverwachte reactie is het ons grootste icoon niet gegunt, overal word dit fenomeen gewaardeerd, behalve hier in ons eigen kikkerlandje, we zakken maar verder en verder naar een zeer bedenkelijk niveau!! Met als Ajax zelf voorop! ….. diep droevig, en weer een negativiteit omtrent onze grootste sportheld! Het is toch niet te bevatten….. hoever kun je nig zakken?

  1. AB aka alumni

   Reken het de wijk niet aan. Het zijn die dikels die de stadionnaam tegenhouden.

Reageren is niet mogelijk.