PEC Zwolle en Almere City nemen afscheid van kunstgras

Kunstgrasvelden in het betaalde voetbal zijn al jaren een hekel punt en veel clubs en spelers hebben het wel gehad met de velden van plastic. Er is inmiddels een werkgroep opgericht waarin ook de Centrale Spelersraad en Coaches Betaald Voetbal een rol hebben gekregen. Vooralsnog met weinig resultaat en inmiddels hebben PEC Zwolle en Almere City laten weten dat zij willen stoppen met het spelen op kunstgras in hun stadion.

‘Het besluit komt vooral voort uit de golf aan kritiek binnen de Eredivisie. Puur rationeel zie ik geen enkele aanleiding kunstgras te verlaten. Maar goed, het is een emotioneel geladen discussie. Nu kennelijk iedereen vindt dat kunstgras slecht is, zijn we in het algemene belang wel bereid die prijs te betalen. Dat kun je zien als een handreiking al kunnen wij de overstap pas in 2021 realiseren, aldus PEC Zwolle voorzitter Adriaan Visser. Ook Almere City heeft besloten te stoppen met kunstgras en de club uit de Jupiler League wil komende zomer al overstappen naar de ouderwetse grasmat. Marc Overmars heeft onlangs al laten weten dat Ajax geen spelers meer verhuurd aan clubs die op die op kunstgras spelen. Naast PEC Zwolle spelen ADO Den Haag, Excelsior, Heracles Almelo, Roda JC, Sparta en VVV-Venlo momenteel op kunstgras in de Eredivisie.

Bron: VI

Related posts

23 Comments

 1. Bakkie

  Goeie zaak, rare uitspraak van die voorzitter… Rationeel ziet hij geen reden om te stoppen met kunstgras, terwijl laatst nog een van zijn beste verdedigers zijn sleutelbrak door een licht duwtje van Lozano.

 2. Charka53

  Mooi iemand moet er mee beginnen en zoals het spreekwoord zegt ” als er één schaap over de dam is volgen er meer .

 3. -buitenkantje rechts-

  Het is geen zwart-wit verhaal.. Nederland is een gidsland op het gebied van kunstgras. Een paar van de belangrijkste producenten van kunstgras zitten in Nederland. Ten Cate als grootste producent. Verder is het uit financiëel oogpunt vaak noodzaak dat clubs op kunstgras spelen. Er is een plan om bijvoorbeeld uit de tv gelden van Fox de clubs te compenseren die willen(moeten) overstappen op gewoon gras.
  Daarnaast heb je ook hybride velden zoals bv ook in de JC Arena en in het Gelredome.. Stukken die het meest belopen worden zijn kunst, de rest is echt. Ook een mengvorm van echt en kunst komt voor zoals in de JC Arena.
  Verder is het promotie/degredatie verhaal een probleem. Clubs die vanuit de Jupiler League promoveren en clubs die vanuit eredivisie degraderen. Promoverende clubs komen voor een grote investering te staan en degraderende clubs met minder inkomsten.
  Toch zal de mening van de spelers en (grote) clubs de doorslag geven vermoed ik. En zullen we binnen nu en 5 jr in de eredivisie allemaal op (hybride) gras spelen..

  1. Widi

   Ten Cate heeft ruim voldoende tijd gehad om reclame te maken. Alle amateurclubs zijn op de hoogte. En in het betaald voetbal horen geen kunstgrasvelden.

   1. -buitenkantje rechts-

    Het is niet dat Ten Cate de betaald voetbalclubs gedwongen heeft kunstgras te nemen Widi. Nog niet zolang geleden dacht men dat kunstgras de toekomst had. Ten Cate heeft ook die paar betaald voetbalclubs niet nodig.

    1. Widi

     Als er bvo’s op spelen geeft dat exposure. Dat was in het begin wel degelijk belangrijk. Kunstgras heeft de toekomst niet. Kunstgras hoort niet in het betaalde voetbal.

   2. -buitenkantje rechts-

    Secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA is gecharmeerd van een WK op kunstgras. Op die manier kunnen teams onder dezelfde omstandigheden hun wedstrijden spelen.
    Dat zegt Valcke in een interview op de website van de wereldvoetbalbond.

    Hij reageert in het vraaggesprek op de ophef die is ontstaan over het WK voetbal voor vrouwen dat volgend jaar in Canada op kunstgras wordt gespeeld.

    De vrouwen reppen over discriminatie, omdat voetbal op gewoon gras behoort te worden gespeeld en er meer risico op blessures is. Bron: Nu.nl 2014

    Volgens Valcke hoeven ze zich nergens zorgen om te maken. “Het zou heel goed kunnen dat het WK voor mannen in de toekomst, eerder vroeg dan laat, ook op kunstgras wordt gespeeld.”

    1. Widi

     Dat is een corrupte klootzak. Er zal hem geld aangeboden zijn door de kunstgraslobby. Het moet gewoon weg uit de eredivisie.

  1. frenkynairo

   voor amateurniveau is het een goeie uitvinding. maar op het hoogste niveau wordt je uitgelachen door de rest van Europa.

 4. Brokamp

  Goede zaak van pec, ze bouwen echt aan hun club. Geen huurspelers meer maar allemaal eigendom. Op die manier vangen ze regelmatig ook een mooie transfersom. Door positief voetbal elke week een vol stadion. Nu weer afscheid nemen van kunstgras. Kunnen heel wat clubs een voorbeeld aan nemen.?⚽️?⚽️

  1. -buitenkantje rechts-

   Behalve Freire volgens mij.. Die had zo’n bijzondere huurconstructie waarbij PEC aanspraak kan maken op een deel van de transfersom bij verkoop.

 5. EugAjax

  In voetbal vliegen trainers zo snel de laan uit tegenwoordig met alle financiele consequenties van dien, kopen of huren men spelers als ze in paniek zijn bijv bij degradatiestreep, en ga zo maar door. Maar een simpelgrasveldje neerleggen dat kost teveel geld in onderhoud……………
  Laat me niet lachen.
  Dat is nu echt politiek lullen.
  De enige reden waarom clubs een beetje overstag lijken te gaan is door oa de goede actie van Marc.

  Door te zeggen geen enkele club met kunstgras huurt nog een speler van ons. Dit is al overgenomen door andere clubs en dus zitten die clubs beetje in nauw.

  En nu kan het wel, hoewel pas in 2021………dat is zoiets als non informatie. Dat is hopen dat over drie jaar discussie verstomd is.

  1. Widi

   Over die kosten: een aantal clubs traint ook op het kunstgrasveld in het stadion. Die hebben dus geen trainingsvelden meer. Het kost echt wel wat om dat weer te regelen. Het is meer dan een hoofdveld.

   1. EugAjax

    Klopt maar die staan in mijn optiek niet in verhouding met bijv een trainer ontslaan. Ik wil er alleen maar mee zeggen. Voetbal is wat je doet dan is een grasveld je eerste levensbehoefte zeg maar. Als je dan niet een begroting voor elkaar kan krijgen die dat bekostigd dan kan je eerst nog eens naar je staf, ander personeel kijken of misschien minder dure voetballers, hoeft niet perse minder kwaliteit te zijn. Voordat je bekinbbelt op je eerste levensbehoefte..

    1. EugAjax

     Als het dan nog niet lukt is het misschien een idee om een hockey club op te richten bijv of naar amateurs

 6. Jimmy1971

  Goede zaak ! Goede voetballers komen nu niet naar de Eredivisie omdat ze niet op kunstgras willen voetballen , wat het nivo van de eredivisie niet gaat helpen !

Comments are closed.