There are no ads, please add some


NRC: ‘KNVB en Ajax wisten van hartafwijking Nouri’

De familie van Abdelhak Nouri heeft een letseladvocaat in de arm genomen omdat men grote twijfels heeft over de medische begeleiding voor, tijdens en na diens ongeval op 8 juli vorig jaar, waarbij de jonge Ajacied ernstige hersenschade opliep. Nouri verkeert nog altijd in een zeer lage staat van bewustzijn.

Naar buiten toe benadrukken club en familie de warme verstandhouding, maar in stilte hebben beide partijen een gerenommeerde letseladvocaat ingeschakeld. De familie Nouri laat zich bijstaan door de Amsterdamse advocaat John Beer, oprichter en erelid van de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade. Ajax heeft de Rotterdamse letseladvocaat Derk-Jan van der Kolk ingehuurd, oud vice-voorzitter van de Vereniging van Letselschade Advocaten.

NRC deed maanden onderzoek naar hoe Ajax en de clubarts zijn omgegaan met het dossier-Nouri en concludeert voorts dat in april 2014 al een hartafwijking bij Nouri is geconstateerd, door de KNVB. De voetbalbond oordeelde vervolgens dat die ongevaarlijk was en deelde die informatie met Ajax. De familie van Nouri zegt er in een reactie van overtuigd te zijn dat Nouri niet op de hoogte was van die eerdere afwijking. Het nieuws dat in april 2014 bij Abdelhak een hartafwijking is geconstateerd, is voor de familie een enorme schok, zegt advocaat Khalid Kasem. ‘Als de familie eerder kennis zou hebben gehad van een hartafwijking hadden zij aangedrongen op diepgravend vervolgonderzoek en regelmatig terugkerende tests om te beoordelen wat de aard en risico’s van een dergelijke afwijking zijn. Dit alles is niet gebeurd, zo moet de familie helaas constateren’.

Ajax wil niet ingaan op de vraag waarom er geen melding is gedaan. Algemeen directeur Edwin van der Sar noemde het optreden van De Winter en de medische staf op de avond van 8 juli tegenover de NOS ‘heel adequaat’. Volgens ingewijden heeft De Winter intern laten weten dat hij in Oostenrijk correct en ‘naar eer en geweten’ heeft gehandeld. Ajax laat via een woordvoerder weten geen inhoudelijke informatie te verstrekken, aangezien het een medisch en dus vertrouwelijk dossier betreft. Daarnaast heeft onze dokter zich te houden aan het beroepsgeheim. Wij communiceren rechtstreeks met de familie Nouri over de zaken aangaande Abdelhak, en niet via de media.

Bron: NRC

Gerelateerde posts

59 reacties

  1. HURBIE

   Als dat zo is dat hij dit had
   dan is het in en in triest dat daar geen verder onderzoek naar is geweest
   En helemaal erg dat de familie hier NIETS va wist

   1. Litmanen

    Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat Appie zelf niet op de hoogte is geweest.
    Dat wil niet zeggen dat hij het met zijn familie gedeeld zou hebben.

    Triest dat dit zo moet lopen.
    Voor alle betrokkenen, maar vooral voor de familie.

    1. Amoebe

     Eens…medisch geheim.

     Ajax mag dit niet aan de familie vertellen.

     Dat was aan nouri zelf (ervan uitgaande dat hij het zelf natuurlijk wel wist).

     Eventuele rechtzaken zou wat mij betreft, zoals ik het nu zie, echt onterecht vinden.

     1. Basl

      Dus de KNVB nag het met Ajax delen, maar Ajax niet met directe familie bij een minderjarige?? Apart…

     2. Widi

      Vanaf dat Appie 16 was, moest hij toestemming geven. Wellicht gaf hij de arts van de KNVB toestemming om het de arts van Ajax te vertellen.

     3. Toppertje

      Kan me niet voorstellen dat iets dergelijks verzwegen wordt. KNVB en Ajax zouden dan namelijk ongelofelijk juridische risico’s nemen. Notabene met een speler die op dat moment nog maar een jeugdspeler is en voor Ajax nog weinig transferwaarde heeft. Beste is dat Ajax en familie snel om de tafel zitten en alle feiten op tafel leggen. Het is in niemands belang dat dit een open wond blijft.

     4. Widi

      Het heeft dus niet persé iets met verzwijgen te maken. En Ajax mag niets vertellen aan familie zonder toestemming van Appie. Het medisch beroepsgeheim vervalt niet in geval van een coma. Zelfs niet zondermeer na overlijden.

     5. afcadeluxe

      ook niet als de speler(appie)onder 18 is?zijn ouders zijn toch tot zijn 18de verantwoordelijk voor hem dus zouden die alle infos over zijn hart van de knvb en/of ajax moeten hebben gekregen,of zie ik dat verkeerd?krijg er een nare smaak van,als dit zo is dan is het grof nalatig van knvb en ajax

     6. Widi

      Nee. Het is een arts verboden om zonder toestemming van een kind dat 16 jaar of ouder is diens ouders in te lichten over de medische toestand van dat kind.

     7. afcadeluxe

      wat raar,ik dacht echt dat het 18jaar was,hier in luxemburg is dat wel zo,mn vrouw vraagt dat maandag na(zij werkt bij cardioloog)

     8. Widi

      Voor veel ouders is dat frustrerend. Met name als het het psychische klachten betreft. Maar de Wetgever heeft het rechtvan het individu op bescherming van diens privacy van groter belang geacht.

     9. Charka53

      Wel jammer dat we het niet aan Appie zelf kunnen vragen dus wordt het een , als het waar is wat er wordt geschreven een juridisch getouwtrek waar niemand blij van wordt of het gaat om geld en moeten de tranen omgezet worden in euro’s.

     10. HURBIE

      Denk en weet wel zeker dat Appie het zelf wel wist uiteraard
      Maar zo graag wou voetballen en misschien AJAX gevraagd om niets tehen zijn ouders te zeggen

      Blijft gissen maar het laatste woord zal er nog niet over gesproken zijn

     11. Toppertje

      Inmiddels al duidelijk geworden dat KNVB Appie zowel mondeling als schriftelijk heeft ingelicht. Lijkt eerder dus een beetje halfwerk van de journalist als hij hier al maanden onderzoek naar doet maar dit niet boven water weet te krijgen. Daar wordt nu de familie slachtoffer van en ook Ajax omdat gewoon de protocollen zijn gevolgd die hierbij horen. Maar dat zal de journalist niet boeien. Die heeft zijn spraakmakende verhaal binnen.

 1. Ajax 1

  Dit is heel erg. Ben geen expert, dus kan er niet over oordelen of Ajax of de KNVB fouten gemaakt hebben hierbij, maar ik vind het erg dat dit voor de familie en voor Ajax een lijdensweg gaat worden. Juridisch gevecht, daar is niemand mee gebaat, abdelhak zeker niet. Ik snap de familie wel; die willen weten hoe het zit, maar ook daar krijgen ze hem niet mee terug.

  1. Bakkie

   Dat laatste is het precies, Ajax 1. Ik denk niet dat de familie hier financieel van wil profiteren en ook niet dat ze Ajax als zondebok aan willen wijzen. Maar die mensen voelen zich machteloos, kunnen niets doen en grijpen logischerwijs elke strohalm vast om meer te weten te kunnen komen.

   1. Ajax 1

    Ja, inderdaad en is te begrijpen. Widi: ik denk niet dat klopt wat ie zegt. Bij minderjarigen hoort een arts volgens mij de ouders juist wel te informeren.

    1. Widi

     Tja Ajax 1. Zoek het eens op. Meer kan ik niet zeggen. Of toch: zelfs AB zegt hier hetzelfde als ik.

     1. Ajax 1

      Opgezocht,jullie hebben gelijk. Maar dat betekent dus dat nourigeen toestemming heeft gegeven aan arts en ajax om zijn ouders in te lichten.

     2. AjaxBarcelona🏟JC stadion

      Als het 100% vast staat dat het wel aan hem is verteld klopt dat.

     3. Widi

      Het komt vaker voor dat kinderen boven 16 geen toestemming geven en zelf niets aan hun ouders vertellen dan je zou verwachten Ajax 1.

   1. BobbyHaarms

    Idd, dat zou vreselijk zijn. Het is al erg genoeg wat er met Appie gebeurd is afgelopen zomer. Hiermee worden de wonden die toch al nooit meer genezen nog eens extra opengereten. Vreselijk, vooral voor de familie Nouri.

  1. BobbyHaarms

   Dat is in mijn ogen geen kwestie van hopen maar moeten. Uit respect voor Nouri en zijn familie.

 2. Iceman

  Dit gaat een hele lange verhaal worden. En hier schiet niemand iets mee op Ajax is hier straks de pineut want de Familie wil weten goe het precies zit en dan nog de media die er allerlij verhalen gaan zoeken en schrijven. Maar wat ik niet snap elke speler doet toch een medisch test of testen bij de club dan hoe is Ajax hier niet achter gekomen dat er wat mis is met Nouri? Ik bedoel iedere speler word toch medisch gekeurd bij hun club of niet??

  1. Amoebe

   Klopt daarom wisten ze het toch ook!!

   Het schijnt dat best veel mensen een afwijking hebben….gaat echter, gelukkig, vaak goed.

   1. Bakkie

    Precies. Zoals in dit artikel ook staat, de KNVB heeft dit wel geconstateerd, maar ook geconstateerd dat deze ongevaarlijk was. Mijn broertje heeft bijvoorbeeld ook een hartafwijking en daar sta ik ook twee keer per week mee op het veld.
    Iemand zonder hartafwijking kan trouwens ook gewoon een hartaanval krijgen.

    1. HURBIE

     Geweldig dat je dat voor je broer doet en logisch ook
     Je bent toch bloedverwanten van elkaar TOPPIE

     1. Amoebe

      Ik denk dat jij zijn woorden verkeerd begrijpt….ze voerballen gewoon samen 2 keer per week….of hij nu iets met zijn hart heeft of niet heeft daar niets mee te maken.

      Zoals ik het lees zijn het gewoon broers die voerballen….heeft dus niets met weldoenerij te maken.

     2. HURBIE

      Dom van me Amoebe zo had ik het nog niet gezien
      Denk dat ik mezelf evwn liet meeslepen in het verhaal over Appie

 3. Basisspeler

  Jammer.. jammer.. jammer.
  Jammer voor Nouri. Jammer voor de familie.
  Jammer voor Ajax.

  Hoop aub niet dat dit een juririsch- en mediagevecht gaat worden.

  1. Amoebe

   Vrees van wel!

   Hij had nog niet het grote geld dus ik vrees dat daar toch naar gezocht gaat worden…..

 4. Widi

  De artsen van Ajax en de KNVB mochten alleen met toestemming van Appie derden, dus ook de familie, op de hoogte brengen ivm beroepsgeheim. Ik vrees dat we nooit zullen weten of Appie het zelf wel wist, maar dat moet haast wel. Al met al vreselijk.

  1. Joep

   Dit is inderdaad vreeselijk. Ik ben zelf geen expert op dit gebied. Toen dit was ontdekt was Nouri minderjarig. Zijn werkgever wist het wel en hij of zijn ouders wisten het niet. Daarnaast heeft een arts een beroepsgeheim.

 5. Charka53

  Laten we nu maar even afwachten wat er werkelijk is gebeurd , de afloop van deze discussie helpt Appie niet beter worden en dat is al tragisch genoeg.

 6. Toppertje

  Medisch beroepsgeheim weet ik wel. Denk je echt dat Appie iets dergelijks niet met zijn familie zou bespreken? Die band schijnt zo ongelofelijk sterk te zijn dat mij dat onwaarschijnlijk lijkt. Zeker voor een jongen die op dat moment pas 16 is.

 7. AjaxBarcelona🏟JC stadion

  Appie was 17 toes het geconstateerd werd. Voor medische zaken was hij volwassen (vanaf 16 jaar). Zowel de KNVB als ook Ajax mogen dan niet buiten Appie om de ouders informeren. Het punt is of Appie zelf is geïnformeerd omdat het verre van logisch lijkt dat hij de info niet met zijn ouders zou delen. Wat is dus de rol van Ajax hierin. Hebben zij de informatie richting Appie achter gehouden dan moeten de verantwoordelijken opstappen. Grootste probleem is echter ……. we kunnen het Appie niet meer vragen.

 8. Zlatan4ever

  Laten wij allemaal niet doen of wij er vestand hebben vooral niet omdat alle berichten nog getoetst moeten worden….
  En nog belangrijker blijf aan Appie denken met je hart en ziel en laat de rest aan de experts over. Het is al zo triest…

  1. AjaxBarcelona🏟JC stadion

   Zlatan, het is een topic hier op de site en dan praten mensen er over. Verder liggen een aantal zaken wettelijk vast. Kwestie van opzoeken en lezen of weten. Staat los van er wel of geen verstand van hebben. Dit soort nieuws neem je niet zwijgend tot je, ik niet in ieder geval.

 9. Widi

  Niemand is er bij gebaat om hier over te gaan strijden. Appie komt er niet door uit zijn coma. En geld kan het verlies niet vergoeden. Ik heb hier gelezen dat het waarschijnlijk is dat Appie zelf zijn familie zou hebben ingelicht, als hij het zou hebben geweten. Dat maakt dat ik het volgende nog wil toevoegen: we moeten “Ajax” niet op een grote hoop gooien. De club heeft verschillende afdelingen en disciplines. In dit geval is erg belangrijk dat de medische afdeling, de artsen, apart staat van de rest. In zoverre dat de artsen echt niet bijvoorbeeld Sar mochten inlichten zonder de toestand van Appie, die 16 jaar of ouder was. Je kunt dus niet zeggen “Ajax wist er van”. Het is voorts niet erg waarschijnlijk dat de KNVB artsen wel de Ajax artsen hebben ingelicht en niet Appie. Het lijkt waarschijnlijk dat Appie het zelf wel wist. Kan me best voorstellen dat hij het voor zich hield. Redenen kunnen zijn dat het als niet gevaarlijk is gepresenteerd, dat hij als enorme liefhebber kost wat kost wou blijven voetballen en dat hij zijn familie niet ongerust wilde maken.

 10. stylo1984

  Zijn grootste droom was voetballer worden en dat in ajax 1, als iedereen het had geweten was hij waarschijnlijk gewoon doorgegaan.. hadden er wel wat profesioneler mee om mogen gaan. Pacemaker of iets in die trend….. dit maakt het alleen maar erger nu dit na buiten is gekomen

 11. Peter kopsterk

  Een trieste zaak waar je alleen verliezers hebt. Dit zo kort voor de 2de seizoenshelft van de competitie. Hopelijk gaat dit niet in de hoofden van de spelers zitten

 12. Vak 120

  Er moet onrust zitten in ajax!! Ik neem aan dat er voor dat er iets gebeurde met appie er echt wel gesprekken zijn geweest tussen hem en de club/artsen.niet alles is te voorkomen,al is dit een drama!!

 13. Slingertje.

  De onderste steen moet nu bovenkomen en degenen wie hiervoor verantwoordelijk zijn moeten keihard worden aangepakt door justitie wie het ook is.
  Hoe gaan die jongens hierop reageren die al van jongs af aan met Appie voetbalden bij Ajax want reken maar dat die gasten heel veel vragen zullen hebben.
  Dit is de volgende klap voor de familie Nouri.

 14. AjaxBarcelona🏟JC stadion

  Als ik lees dat er sprake is van letselschade advocaten ……. als die op basis van no cure no pay werkt kan het allemaal heel vervelend worden/blijven. Die advocaten zijn gebaat bij een hoge uitkering en niet persé bij een nette afwikkeling. Geen enkele euro geeft trouwens een verbetering in de situatie van Appie. Hoop niet dat het een ordinaire financiële rechtszaak gaat worden.

 15. Widi

  In de praktijk zijn letselschadeadvocaten veelal “regelaars”. In de meeste gevallen komt het niet van procederen. Ook indien op basis van no cure no pay wordt gewerkt, zijn advocaten gehouden voor alles de belangen van hun clienten te behartigen. Gelet op de informatie die ik nu heb, zie ik het niet van een procedure komen. Sterker nog, gelet op de nu bestaande situatie, kan ik me goed voorstellen dat partijen zich enkel en alleen laten voorlichten. Aangezien de beide genoemde advocaten specialisten zijn, zullen ze beiden ook weten dat het maar zeer de vraag is of Ajax ergens voor aansprakelijk is. Een mogelijkheid zou kunnen zijn dat de arts ter plaatse in Oostenrijk niet heeft gehandeld zoals een goed arts betaamt. Maar de omstandigheid dat de ouders eventueel niet op de hoogte zijn gebracht, zie ik niet als een grond voor enige aansprakelijkheid aan de zijde van Ajax.

Reageren is niet mogelijk.