Ajax op 46ste plaats lijst financiële grootmachten

Ajax bezet de 46ste plaats op de ranglijst van Soccerex, waarin ‘s wereld beste clubs zijn gerangschikt op basis van de waarde van de selectie, vaste activa, geld op de bank, potentiële investeringen door de eigenaars en de nettoschuld, zo meldt het Algemeen Dagblad. Die plek heeft Ajax vooral te danken aan de goede zaken die op de transfermarkt zijn gedaan. Zo werden vorig jaar Davinson Sánchez (Tottenham Hotspur) en Davy Klaassen (Everton) voor in totaal 67 miljoen euro verkocht.

Niet Paris Saint-Germain maar Manchester City heeft de grootste financiële macht in de voetbalwereld. City staat eerste omdat eigenaar Mansour bin Zayed Al Nahyan liefst 650 miljoen euro in de club pompte. Vooral in topspelers, maar ook in het Etihad Stadium en het moderne trainingscomplex. Ook heeft de koploper in de Premier League prima tv-deals afgesloten.

Naast City staat ook verrassend Arsenal boven PSG. De Londense club staat erom bekend – net als Ajax – niet met geld te smijten op de transfermarkt. Coach Arsène Wenger haalt liever relatief onbekende jongere spelers weg, dan tientallen miljoenen euro’s aan een vedette te besteden. Arsenal heeft liefst 300 miljoen pond (337,5 miljoen euro) op de bank en heeft in de Premier League de laagste nettoschuld (8 miljoen pond). ,,Hun positie op de ranglijst weerspiegelt de professionaliteit van de club en een goed bedrijfsmodel’’, aldus Soccerex.

De top-10 wordt gedomineerd door clubs uit de Premier League. Champions League-winnaar Real Madrid bezet de vijfde plaats. Ook opvallend is de vierde stek van de Chinese club Guangzhou Evergrande.

De top-20
1. Manchester City
2. Arsenal
3. PSG
4. Guangzhou Evergrande
5. Tottenham Hotspur
6. Real Madrid
7. Manchester United
8. Juventus
9. Chelsea
10. Bayern München
11. Zenit Sint-Petersburg
12. RB Leipzig
13. Barcelona
14. LA Galaxy
15. Atlético Madrid
16. Liverpool
17. Borussia Dortmund
18. Lyon
19. AS Monaco
20. Leicester City
46. Ajax

Related posts

49 Comments

 1. Basisspeler

  Ik denk dat onze plaats op deze ranglijst ook aangeeft op welke plek we sportief gezien staan. Helaas

  1. Litmanen

   Maar ook wat meer bescheiden zijn bij de wensen van nieuwe spelers.
   We komen na no. 45 aan de beurt.
   En hier maar vragen om wereldtoppers….

   1. De Nees

    Betekent ook niet dat je oneindig krediet moet hebben omdat ze een Ajax shirt dragen en zo hun best doen. Gaat uiteindelijk om rendement en resultaat, dat is dat wereldje nu eenmaal.

 2. Ajax 1

  Als we nou net wat slimmer zijn dan anderen met onze geweldige opleiding, faciliteiten en historie, moeten we toch zeker wat meer aan kunnen haken bij de subtop dan nu

  1. HURBIE

   Dat de Cruijff revolutie begon was het financieel een stuk slechter

   Compliment aan het in en verkoop beleid van Overmars
   Want hij heeft hier toch wel het grootste aandeel in

  2. Bakkie

   Het gaat niet alleen om ons, Ajax 1. Als we willen aanhaken bij de Europese subtop dan moet de hele Eredivisie het roer omgooien. Anders blijven we het brave jongetje van de klas. Ik zeg niet dat het een goed idee is om mee te gaan in de voetbalgekte die vandaag de dag bestaat, maar ik moet ook wel zeggen dat ik een beetje klaar ben met die naieve hoop elk jaar weer. Zoals 010 die dacht dat ze wel iets te zoeken hadden in de CL en telkens weer die uitspraken “zo jammer, wat hadden hier meer uit kunnen halen” nee dat had je niet.

   1. Bakkie

    Ik heb wel het idee dat ze zich dit bij Ajax beginnen te realiseren, met het verhogen van het salarisplafond en niet bang te zijn om te investeren in jongens als Neres en Bandé

    1. Ajax 1

     Helemaal eens bakkie. Ik ga nu iets zeggen wat vloeken in de kerk is….ik zie ajax liever in een competite meedoen met de nederlandse top, belgische top en celtic en rangers of zo.

     Dat is niet mijn eerste optie: eerste optie is dat er een kleinere landelijke competitie komt en grotere europese competite met promotie/degradatie: en dan zo opgezet dat clubs als ajax weer de kans krijgen om aan te haken op hoogste niveau.

     Ik weet het, wishfull thinking, maar denk dat er binnen een aantal jaar bij uefa ook wel duidelijk wordt dat het niet leuk is als de prijzen verdeeld worden tussen een paar engelse, duitse en spaanse clubs.

     1. Ajax 1

      Ik zie liever ajax anderlecht of ajax celtic dan ajax roda of ajax vvv…..weet dat ik waarschijnlijk een van de weinigen ben die er zo over denkt…..

     2. Bakkie

      Ja, het is een lastige discussie. Ik zie zo’n competitie met clubs uit verschillende landen niet zo zitten. Maar misschien is een NL-BE competitie niet zo’n slecht idee, zijn een beetje van hetzelfde niveau.
      Een kleinere competitie lijkt mij ook beter, dan kun je ook de tv-gelden omhoog gooien voor de goeie clubs.

     3. Bakkie

      En hoef je het niet meer te delen met die kleine rotclubjes die op kunstgras spelen

     4. De Nees

      Keek voor een paar jaar geleden veel meer europese wedstrijden dan nu. Nog wel geregeld europa cup daar zit nog wat spanning in vooral verder in het toernooi, maar CL laat ik bijna links liggen zo voorspelbaar allemaal. Voetbal op hoogste niveau komt steeds verder weg te staan, vooral boeiend voor de supporters van die 10-12 grootste clubs. Zie meer in competities tussen de clubs die daarbuiten vallen, NED-BL liga zie ik wel zitten en op termijn wegdrijven van die poenerige clubs in wat voor vorm dan ook.

     5. De Nees

      Velen denken er zo over en het groeit ook steeds meer. Diep triest toch als je mooie traditie clubs als Celtic, Anderlecht zo vernederd zie worden door dat perfecte maar zielloze robotvoetbal. Hopelijk vreet dat CL-poenmodel zichzelf een keer op Widi.

 3. a.p.

  hier staan we hoog, nu na de winterstop op naar de 34 e titel en dan overwinteren in Europa. dan tellen we weer Echt mee.

 4. Koning Haarms Wolfs

  Eigen stadion (JC-stadion) laten bouwen en investeren in een paar goede spelers, maar vooral in onze jeugd, zou ik liever hebben dan deze plaats 46.

  1. M800M

   Om een eigen stadion te kunnen bouwen moet overmars nog wel een tijdje doorsparen hoor. En dan is daarna ook meteen al je geld op.

   1. Koning Haarms Wolfs

    Volgens mij zijn er wel een paar geldschieters te vinden, die mee willen helpen. Tenminste, sat hoop ik. Zou graag vetrekken uit de JC-Arena.

    1. nick-afca95

     Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Na nog niet eens 25 jaar al wisselen van stadion. Ik zie liever een flinke verbouwing aan het huidige stadion. Vooral de buitenkant, open hoeken en tribunes voor fanatieke suporterd verdienen een upgrade. Maar met de stoeltjes die zijn veranderd zijn we al aardig op weg

     1. Ajax 1

      Er wordt aan de buitenkant gigantisch verbouwd. Als ze nu aan de binnenkant iets meer staan en hoeken dichtmaken vind ik het echt een mooi stadion. Dat is ons probleem niet.

 5. Peter kopsterk

  Als europees weer wat wil voorstellen zul je toch meer moeten investeren in spelers. Met eigen jeugd ga je het niet redden

  1. AFCA my World

   Ze zijn toch prima bezig,al een paar sterke aankopen en nog wat goede spelers voor lange termijn een contract hebben !⚽️

 6. Kingkong

  46? Is niet slecht als je bedenkt dat het om duizenden clubs gaat,
  Ook in europa gaat het om honderden clubs, dus oke

   1. De Nees

    Ajax in een periode van 10 jaar 5x in een europese finale gestaan, best bizar eigenlijk als je zo aan terug denkt. Maar ja toen was de voetbalwereld nog normaal. ?

 7. Jimmy1971

  Dat heeft Overmars toch knap gedaan !
  Hoop niet dat iedereen gelijk over hem en de nieuwe trainers heenvalt als we straks punten mochten verliezen , want ik zie met dit alles ( goede trainers , betere aankopen in de mix met onze talenten ) weer genoeg toekomst voor Ajax !!

 8. Widi

  Als je de tv gelden en de suikersjeiks/russen/chinezen weghaalt, staat Ajax bovenaan.

  1. JohnDoe77

   Ja, maar TV gelden zijn een belangrijk onderdeel van de berekening. Als je cash weglaat staan we onderaan…

   1. Basisspeler

    Belangrijkste activa is de waarde van de spelers. Hoewel die lastig te bepalen is vormt dat samen met investeringen van Sjeiks etc het voornaamste verschil.

  1. Ajax 1

   Staan 80e. Selectie 85 mln waard. Maar volgens mij heeft feijenoord een schuld van 40 mln€ aan de vrienden van feijenoord. Selectie Ajax 115 mln € waard volgens dit onderzoek en meer dan 100 mln € eigen vermogen. Ofwel volgens mij meer ong 150 mln € meer dan feijenoord…….psv komt niet bij de eerste honderd. Dan moeten we vanuit financieel oogpunt ieder jaar kampioen worden.

 9. Ajax belg

  allemaal leuke ideeën,maar alles draait om geld, de tv gelden in England zijn fenomenaal.een oplossing is dat Belgische en Nederlandse die Engelse voetbal band van het tv net . Als England geen beelden kan verkopen hebben ze ook geen geld,dit is een utopie,dat weet ik maar we maken die Engelse clubs rijk!! Misschien moet ernog is werk gemaakt worden van de BENE LIGA, groter afzet gebied,leuke wedstrijden ,dus meer tv gelden!! Dit is een mooie droom en kan ik mijn Ajax vaker en dicht bij huis aan het werk zien .??

  1. Widi

   Ik heb Ziggo. Daar kan ik premier league kijken. Ik doe dat weinig. Afgelopen december wel een paar keer. Vond het gemiddeld niet om aan te zien. Alleen soms Spurs en Man City. Voor de rest vooral een foutenfestival. Hoog tempo. Maar geen finesse. Daar wordt veel teveel voor betaald. Ik zal wel weer een uitzondering zijn.

  2. De Nees

   Denk niet dat je een uitzondering bent, heb ook Ziggo maar kijk ook zelden, het boeit gewoonweg niet meer zoals het voorheen wel deed.

   1. Widi

    Dus toch. De halve wereld kijkt en betaalt er grof geld voor. Maar ik heb Ziggo alleen voor de formule 1. Premier League kan me gestolen worden.

 10. Gert Ajax

  Is niet zo beroerd deze 46 e plek over een aantal jaar met hetzelfde financieele beleid stijg je weer wat plekken.
  Is geluk hebben en goed scouten dat lukt de laatse jaren best aardig.

Comments are closed.