There are no ads, please add some


Dennis Bergkamp: Cultuurbewaker of dwarsligger?

Dat Dennis Bergkamp zijn invloed bij Ajax ver reikt is wel duidelijk. Marc Overmars moet een uitgebalanceerde selectie samenstellen, Marcel Keizer moet wedstrijden winnen, Edwin van der Sar moet als baas verantwoording afleggen. Maar Bergkamp? De ‘cultuur van de club bewaken’. Hoe valt dat te toetsen? Iets anders: Bergkamp is dus assistent van Keizer, maar als onderdeel van het technisch hart ook direct zijn beoordelaar. Het kromme van de structuur van Ajax in één zin gevat.

Volgens Bergkamp draag je verantwoordelijkheid niet op papier, maar in de praktijk, liet hij afgelopen zomer in Voetbal International optekenen. En daar is volgens hem het technisch hart het perfecte orgaan voor.

Er werden wat gevechten en gevechtjes uitgevochten de laatste jaren op De Toekomst. Bergkamp botste natuurlijk met zijn voormalige kompaan Wim Jonk met wie hij nog hand in hand liep toen Johan Cruijff zijn beruchte en beroemde revolutie afkondigde. Bergkamp kreeg ruzie met die andere assistent-trainer Orlando Trustfull. En vorig seizoen nog botste Bergkamp met Peter Bosz en diens onafscheidelijke rechterhand Hendrie Krüzen. Na een memorabel voetbaljaar in Amsterdam vertrokken zij wel heel makkelijk naar de Duitse topclub Borussia Dortmund.

Vooral dat laatste doet pijn bij een groot deel van de achterban. Ajax was vorig jaar soms weer Ajax. Zonder prijs weliswaar, maar het maakte weer indruk over de grens. Met een finaleplaats in de Europa League als onverwachte beloning. En kijk nu eens: die lijn doortrekken? Vergeet het maar. Ajax schreef weer historie, maar nu door Europees voetbal te míssen. En van het sprankelende elftal van vorig jaar is voorlopig in de Nederlandse eredivisie ook weinig over.

Het zogenoemde technisch hart van Ajax bepaalt de koers. Naast Bergkamp zitten daar directeur spelersbeleid Marc Overmars en hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali in. Voorzitter van het hart is dan weer Edwin van der Sar die op basis van meerderheid van stemmen de beslissingen dient te nemen.

En ook bij de opvolging van Bosz kwam de strategische machtspositie van Bergkamp weer aan de oppervlakte. Overmars pleitte voor een ervaren coach in de categorie Michael Laudrup. Maar ook nu werd Overmars weer gepasseerd waardoor ook de relatie tussen Overmars en Bergkamp bekoeld is. De nieuwe trainer van Ajax werd dus Marcel Keizer, een jeugdvriend van Bergkamp. Al zagen de twee elkaar vele jaren niet voordat Keizer vorig seizoen aan de slag ging als trainer van Jong Ajax. En de aanstelling van Michael Reiziger als coach van Jong Ajax? Jawel, komt ook uit de koker van Bergkamp.

Invloed dus, of noem het macht. Vandaar dat dus niet voor niets wordt geroepen: ‘Als je wat wilt bereiken bij Ajax, moet je Bergkamp te vriend houden‘.

Bron: Algemeen Dagblad


Gerelateerde posts

122 reacties

   1. KBouter

    Daar gaat het nu niet om, v Basten was ook een hele goede voetballer maar als trainer en omgang met mensen zwaar ongeschikt!

    1. HURBIE

     Weet ik wel KB maar dat mag wel gezegd worden ondanks dat het feit blijft bestaan dat hij zich als leidinggevende zich denkt te kunnen permitteren om bij AJAX alles naar zijn hand te kunnen zetten

     1. De Ajacied

      Wanneer doet iemand het goed bij Ajax??
      Ik denk dat de rest van de leiding binnen Ajax toch Bergkamp wel nauwlettend in de gaten houd over het reilen en zeilen binnen de club,
      Er moet nu gewoon één zondebok zijn en nu is het Bergkamp 😳
      Laat de spelers zich maar achter de oren krabben want daar ligt het grootste probleem: te weinig INZET
      Gewoon schandalig
      ❌❌❌

     2. Litmanen

      Ik denk dat Overmars capabel is, de rest niet.
      vdSar communicatief zeer slecht en alleen daarom niet geschikt. Een van de beste keepers van de wereld in zijn tijd, maar heeft nooit enig blijk gegeven van verstand van het spelletje.

      Bergkamp. Notoire ruziezoeker op de achtergrond. Komt nooit in beeld maar bepaald eigenlijk alles omdat hij de blinde steun heeft van vdSar.
      Bovendien heeft hij blijkbaar overal vriendjes neergezet. En dat was nou een van de redenen voor de fluwelen revolutie.

      Als Keizer deze week niet ontslagen wordt dan toch volgende week na Heerenveen. Want die pot gaan we niet winnen.

     3. theomar

      Laat Bergkamp maar zijn conclusies trekken. Maar hij blijft altijd buiten schot. Raar dat hij nooit reageert als het heeeeeeel slecht gaat. Hoe eerder hij weg is, des te beter het is voor Ajax.

  1. AjaxKat

   Dit is eigenlijk waar ik het al vaker over heb gehad deze zomer, alleen iets beter opgeschreven. Wat mij betreft dus oud nieuws. Bergkamp wordt nu wel heel erg weggezet als dé grote zondebok maar ik vind de rol van Sar eigenlijk veel dubieuzer. Met name in de irritaties tussen Bergkamp en PB. Wat ben je dan voor een algemeen directeur als je dat een heel seizoen lang laat dooretteren? PB was ook niet zuiver op het laatst, maar zowel Bergkamp als Sar zijn de grootste schuldigen in de sportieve crisis nu.
   Kanttekening voor Keizer en spelers: de situatie Nouri speelt (helaas) nog een te grote rol bij die jonkies. Hoorde gisteren bij VI dat spelers wegliepen toen De Ligt zondag op de grond lag. Dat moeten we ook niet vergeten. Mogelijk dat het verlies zondag daar ook iets mee te maken had. Weet niet hoe het echt zit met Nouri maar hoor om me heen dat het langzaam slechter gaat… 😢

   1. EugAjax

    Natuurlijk speelt dat mee AjaxKat. Als je dat niet inziet dat ben je een ijskonijn of je komt van een andere planeet
    Elk weldenkend mens met gevoel weet dat jij gelijk hebt. Het is niet de hoofdoorzaak van de slechte prestaties maar speelt zeer zeker mee.

    1. Ajax/Barcelona: those were the days

     Jij bent van een andere planeet Eug, jij bent dat. Nu ook meteen op dat sentiment inspringen om maar te proberen je gelijk te halen. Jij bent niet gezond van geest. Jij had in een flesje moeten zitten. Echt waar.

     1. Ajax/Barcelona: those were the days

      Situatie de Ligt is zo anders. Is er reanimatie geweest? Paniek? No way. Spelers kijken en blijven niet allemaal erbij staan. Van VI ook hele foute conclusies dan. Heeft nooit de impact gehad zoals Eugie wil doen voorkomen.

 1. Indojood

  Inderdaad goed stuk. Moet wel zeggen dat ik Reiziger’s aanstelling tot nu toe goed vind uitpakken.

    1. dickst14

     In dat licht bezien was de prestatie van Keizer afgelopen seizoen niet bijzonder. Hij had betere spelers dan Reiziger nu.

  1. Litmanen

   Indojood, Keizer speelde vorig jaar ook steeds boven in. Blijkbaar is Jong gewoon te goed voor de Jupiler, wie dan ook trainer is.

   1. Ab: Ik mis Johan.

    Selectie van nu is niet te vergelijken met selectie van vorig jaar. Kunstje van Reiziger schat ik op dit moment stuk hoger in.

    1. Widi

     Ik heb in april of zo al eens geschreven dat Reiziger naar Amsterdam gehaald moest worden. Heeft gewoon veel tijd en energie in zijn trainerscarriere gestopt. En die goed opgebouwd. Al moet je Ajax 1 nu ook niet aan hem toevertrouwen hoor.

 2. Iceman

  Een goed stuk Hij was een topper als voetballer. Maar wat hij doet of aan het doen is. Is bagger wij zullen jammer genoeg weer geen prijzen pakken dit jaar want wij lopen al veel punten achter op onze concurenten. Ik hoop wel dat het als nog gaat lukken maar dat is tegen beter weten in. Want onze directe concurenten die blijven winnen waar wij lopen te klootzakken met z’n allen. Straks worden wij ook uit de beker gekikt let maar op. Goed bezig Dennis Dwarsligger en Co echt top.

  1. HURBIE

   Zijn maar vijf punten Iceman ,dus dat valt nog mee
   Maar er moet wel heel snel verandering in komen anders is het leed niet te overzien

   1. Emilio4Ajax

    Ik hou van mijn Ajax, maar waar zijn we in godsnaam mee bezig…? Iemand zei dat de grootste en belangrijkste wedstrijd van de eeuw een wedstrijd der egos is…❌❌❌❤️🍻😎

   2. huub

    Je moet de realiteit onder ogen zien en niet zo emotioneert reageren op zijn daden en werk!! Het zijn maar 5 punten en het zijn geen CL en geen EL.

   3. De Nees

    Nu nog wel 5 punten, in de huidige onrust en volgende wedstrijd H’veen zit je zo op -8, hoeft maar een paar weken zo door te sudderen en begin nov is de kloof zomaar onoverbrugbaar.

 3. Emilio4Ajax

  Vindt het erg dat naarmate de tijd verstrekt het steeds duidelijker wordt dat ik en meerdere met mij het toch waarschijnlijk, zal voorzichtig zijn, gelijk krijgen… Triest maar waarheid…❌❌❌❤️🍻😎

 4. afcadeluxe

  in elk normaal bedrijf was bergkamp er al lang uitgevlogen,als het door zn vliegangst komt mogen ze hem er ook uitschoppen van mij,welke cultuur bewaakt hij??

 5. Iedereen heeft een mening

  Blijkt dus maar weer eens dat goede/heel goede voetballers niet altijd heel goed een club kunnen runnen. Dan klopt de uitspraak van Adriaanse toch wel “een goed paard is niet automatisch een goede ruiter”.

 6. Charka53

  Maar ze blijven maar lullen het zus of zo of hij of die ander is de schuldige laat ze eens orde op zaken maken en zorgen dat we weer een voetballend Ajax te zien krijgen desnoods met een nieuwe staf .

 7. Kingkong

  Ik roep al tijden dat Bergkamp weg moet goede voetballer maar als mens een nul maakt met iedereen ruzie en legt nergens verantwoording voor af .

 8. huub

  Op donderen met hele technisch hart, met Keizer / vd Sar en Bergkamp!! Cultuur bewaken kan ook anders! Bosz was helder, hele Technisch Hart deugde niet bestaat alleen uit egotrippers!!!

 9. beni

  Je hebt een paar goede voetballers gebombardeerd tot top managers in een bedrijf. Dit heeft gewoon verkeerd uitgepakt te veel vriendjes politiek en daar in tegen ook weer te veel kampen. Totaal geen bestuurlijke ervaring eigenlijk besturen ze Ajax als een buurthuis medewerker.

 10. Charlie2011

  Pfffff gasten hebben de mooiste baan verdienen lekker geld mogen nog steeds bezig zijn met hun hobby. En dan gewoon met hun eigen ego bezig zijn ipv ons supporters. Is ruk allemaal bij het mooie afc ajax. Al mocht ik de administratie doen in de arena ik zou het met passie doen zo dicht bij bij het voetbal bij ajax. Ze kunnen lekker de takke t krijgen wie daar allemaal bezig zijn met ajax kapot te maken.

 11. Bigboss

  Ik snap niet dat mensen het nog opnemen voor bergkamp en ook vd sar. als ik zo presteer op me werk ben ik de volgende dag werkenloos. Ik vind dit keer op keer totlale mis management en niet luisteren na elkaar , je eigen wil en zin door drijven. Net een als een. Verwend kind. Hij trappelt nog net niet met ze voetjes.

  Als het nu om een ging zoals met wim jonk. Het zijn er daar zoveel meer allemaal goede mensen die nu weg zijn

 12. Bigboss

  Ik snap niet dat mensen het nog opnemen voor bergkamp en ook vd sar. als ik zo presteer op me werk ben ik de volgende dag werkenloos. Ik vind dit keer op keer totlale mis management en niet luisteren na elkaar , je eigen wil en zin door drijven. Net een als een. Verwend kind. Hij trappelt nog net niet met ze voetjes.

  Als het nu om een ging zoals met wim jonk. Het zijn er daar zoveel meer allemaal goede mensen die nu weg zijn met allemaal met een en het zelfde persoon. Dus waar zit dan de fout bij al die andere of die ene

 13. Widi

  Het belangrijkste is dat er een trainer komt die niet al heel blij is dat hij bij Ajax mag zijn. Het moet er één zijn waar Ajax heel blij mee is. Dan begint het zagen aan de stoelpoten ook niet meteen.

 14. Ab: Ik mis Johan.

  Zonder drastische aanpassingen maak je het sowieso niet meer goed. ajax is aangeschoten wild en een willige prooi voor de meeste tegenstanders. Het is dat Vitesse ook weinig voorstelde maar wat meer gas en meer lef en het was 1-5 geweest zondag.

 15. -buitenkantje rechts-

  Organisatorisch een gedrocht..
  Assistent die tevens in TH zit en ook nog verantwoordelijk voor de doorstroom van talenten naar Ajax1 en “cultuurbewaker”..
  Dit is natuurlijk een bron voor conflicten.. Lekker spitsen gaan trainen en Overmars ondersteunen bij transferbeleid.

  1. EugAjax

   BR, er is en blijft veel verwarring. Hij is spitsentrainer bij Ajax. En geen directe assistent, hij zit ook niet op de bank. Hoewel ik ook moeite met die dubbelrol heb zijn alle spitsen flink vooruit gegaan en is hij op dat vlak zeer bekwaam. Kijk maar naar Milik, Dolberg, Sierhuis die er aan komt..
   Dan noem je hij zit in TH en ook nog verantwoordelijk voor doorstroming van talenten van A1, Jong Ajax en Ajax1.
   Maar hij zit in TH als hoofd betaald voetbal met als belangrijkste taak die doorstroming, dus gewoon een taak. Hij word cultuurbewaker genoemd door Sar, daar word mee bedoeld dat hij beleidslijn bewaakt en de cultuur van de opleiding. Dat zijn allemaal taken uit hoofden van TH en zijn functie als hoofd Betaald Voetbal.
   Uitermate geschikt vind ik hem maar dat terzijde. Dat wist je al.
   Dan word hen an Ajax verweten dat hij teveel invloed heeft. Ja raak je de koekoek als je hoofd Betaald Voetbal bent. Of denk je dat mannen als Van Geel en Brands niet de leidende personen zijn op betaald voetbal gebied bij PSV en Feyenoord.
   En dan zijn die twee echte alleen heersers en Bergkamp heeft te maken met rest van TH.
   Dus hij kan geeneens alles in zijn eentje beslissen. Want als je verder kijkt hijgt de RVC meteen in hun nek. Zie nu ook mbt trainer. Dat moet een Rvc niet doen daar zijn zij niet voor aangesteld. Zij moeten controleren ipv bemoeien met dagelijkse gang van zaken.
   Daar ligt nog steeds het echte probleem. Nu riep Overmars dat hij mocht investeren van RVC, maar wat deed die Theo dan vaak in katoortje van de mannen als ze weer eens bezig waren met transfer of niet?
   Geloof me twee problemen binnen Ajax.
   Druk voor Keizer is te groot, daar moet Keizer en Ajax eerlijk in zijn. Daar moet je je verlies nemen.
   En constructtie met RVC moet op de schop. De RVC moet met onmiddelijke ingang controlerend worden en niet bemoeien met uitvoering. Als je de problemen niet oplost waar het echt fout gaat dan ben je straks nog verder van huis.
   Goede crisismanager als trainer (De Boer als hij wil) en RVC per direct naar controlerende functie niet alleen in theorie maar vooral in praktijk

   1. Ajax/Barcelona: those were the days

    Vooral Bergkamp behouden, voor behouden 😂😂😂 vooral zaken goedpraten, blijven doen. Je wordt, nee je bent een karikatuur Eug. Tering man wat kortzichtig ben jij. Zal wel weer te fel zijn voor het tere zieltje.

   2. dickst14

    Jij vindt dat alle spitsen goed vooruit gaan onder Bergkamp. Zijn oogappel Younes zie ik al 2 jaar alleen maar slechter worden.

    1. EugAjax

     dickst14, je geeft nu precies een schoolvoorbeeld van uitstekend beleid en vakmanschap. Ze scouten een speler in Duitsland die te slecht bevonden word voor de Bundesliga. Die kopen ze voor ik geloof 1.5 mln en ze gaan met hem aan de slag. Na paar jaar komt hij bij Duits elftal. Eerst bij confederation cup en daarna ook nog een keer.
     Als Ajax al wat fout heeft gedaan met Younes dan is het hem 10 dagen na Conf Cup laten komen weer naar de club. Die periode is te weinig. Minimaal drie weken vakantie nodig een topsporter. Maar en nu komt het weer. Younes wilde zelf eerder komen vanwege situatie met Nouri en ja dan mag je dat absoluut niet weigeren. Hij wilde bij zijn team maten zijn in die moeilijke tijd. Dus Ajax laat dat gebeuren
     En plaatsen de mens boven topsport verstandig beleid zou zijn geweest. Dat begrijp ik. En weer een gevolg van de dramatische gebeurtenis in de zomer. En nu heeft Younes marktwaarde van 15-20 mln…..
     Dus en sportief op een stuk hoger nivo gebracht en marktwaarde ook flink opgevijzeld.
     Dus JUIST een reden om heel goed na te denken of je de dubbelfunctie (hoofd betaald voetbal en spitsentrainer) wel los moet laten!

     1. dickst14

      elke wedstrijd is het genieten met Younes. Verleden jaar heeft hij wel vakantie gehad en waren 9 van zijn 10 wedstrijden gewoon slecht en daar gaat hij nu mee verder.

     2. EugAjax

      dickst met zo een track record die jij nu benoemt had hij nooit geselecteerd geworden voor Duits elftal.

   3. Emilio4Ajax

    Probleem Eug… Hij bewaakt niet alleen de cultuur, maar hij bepaald ook nog eens het beleid en daar vrikt de nu juist de schoen… Als ik een vergadering heb binnen het bedrijf dan zitten er ook representanten van de veschillende vakbonden binnen het bedrijf mee om de boel te bewaken. Ze mogen hun zegje doen en ideeen aanbrengen, maar ze bepalen zeker niet het beleid. Wil je drie man in het TH hebben dan moeten er een of twee bij omdat beide vande Sar en Bergkamp te bepalend zijn op dit moment. Als algemeen direkteur mag Sar dr bij zitten vanwege interesse om te weten wat er gaande is. Evenzo Bergkamp. In mijn ogen is Overmars degene die het beleid dient te bepalen met, zoals ik al zei 2 andere erbij…❌❌❌❤️🍻😎

    1. EugAjax

     Emilio ik ben eens dat Sar zijn dubbelrol als AD en Voorzitter TH niet (meer) kan. Op een gegeven moment werd hij voorzitter TH toen hij nog in zijn leerproces was als AD, maar nu word het tijd om een andere voorzitter TH te benoemen. En inderdaad kan Sar dan als AD aanschuiven om geinformeerd te blijven. Zou ik toejuichen. Ik denk dan aan Molenaar als voorzitter TH bijv
     War Dennis betreft. Ik ben van mening dat cultuurbewaker een begrip is. Hij maakt samen met rest van TH beleid. Ik zie even niet waarom dat zou bijten. Ik vind dat RVC een controlerend orgaan. En die is bij Ajax (mede) beslissend. Dat os scheef. Als cultuurbewaker direct gekoppelt is aan controlerende organen, als dat al zo is ik twijfel daarover, dan ben ik met je eens dan moet je per direct Dennis geen cultuurbewaker meer noemen.
     Ik blijf erbij Dennis is op zijn plek als hoofd Betaald Voetbal. De man heeft hele goede visie en ideeen en voert vaak ook goed uit. Hij moet zeker niet in een controlerende rol, dan zet je hem uit zijn kracht.

   4. De Nees

    Eug heeft dezelfde informatie als iedereen maar weet altijd en overal de verkeerde conclusies te trekken. Eerst dacht ik dat hij grappen maakte maar hij is gewoon echt echt serieus. Eigenlijk ben je best vermakelijk.

 16. Iedereen heeft een mening

  Het is lastig om de vinger op de zere plek te plek te leggen. Iedereen binnen Ajax zal zijn eigen waarheid hebben. 🤔🤔🤔

 17. Indojood

  En Eug blijft alles maar goed praten. Moeten ze godverdomme degraderen voordat jij een keer wakker wordt?!

   1. Indojood

    Nou dat ook weer niet. En zijn kijk op de zaken is sowieso een hele kleine minderheid. Een rondje langs vriend en vijand in de media en sentiment onder supporters op diverse sites spreken boekdelen.

  1. EugAjax

   Goed lezen Indojood, ik geef ook kritiek op de mannen. Maar jullie willen ontslag op basis van drie hele slechte maanden en dan is er ook wat gebeurt in de club! Dus ik heb begrip voor de huidige malaise. Komt bij de eerste 6.5 jaar is over algemeen goed tot zeer goed geweest. Twee incidentele wedstrijden die verkeerd gingen. Daar gooi je niet je hele TH en directie team voor naar buiten, ik kan alle positieve punten weer gaan noemen die zijn vele malen talrijker dan de negatieve.
   Ajax is deze weg in gegaan om ooit weer die CL te winnen. En zo een weg gaat nooit een streep naar euforie. Daar komen hobbels in voor en deze is heel hoog en groot vooral emotioneel maar we komen hier beter uit voort.
   Als je de problemen maar aanpakt waar de problemen echt zitten….

   1. Indojood

    Niet op basis van slechte maanden! Al sinds 2014 is het verval in gang. Dankzij Bosz wat er een opleving vorig seizoen, voor de rest wordt het van kwaad tot erger. Europees voetbal misgelopen, dat is zelfs onder Haakje, Kales en Van de Boog gebeurd. Je snapt er helemaal geen kut van!!!!

    1. EugAjax

     Indojood dat vind jij neergang sinds 2014. Er kan geen sprake van neergang zijn want vorig jaar Europese finale. Jij wijst alles wat slecht is aan Bergkamp en alles wat goed is naar anderen. Maar het begint met aannemen van een trainer. Gouden beslissing om Bosz te nemen toch? Dat bedoel ik dit jaar gaat het echt slecht tot nu toe en aanwijsbaar waarom. Ironisch dat jij maar gas blijft geven 5 wedstrijden nadat jij hetzelfde vond…….maar goed ik begrijp er geen kut van ook goed.

   2. Indojood

    Problemen aanpakken hadden ze in 2015 al moeten doen. Is niet gedaan en zie hier het resultaat!

    1. EugAjax

     Dus dit is het resultaat en die Europese finale niet? Objectief blijven man. Dus goede en slechte beleidsbeslissingen aan TH toeschrijven

     1. Indojood

      Finale was geluk i.c.m. visie Bosz. Dit aan beleid TH toeschrijven, haha. Je lijkt Sar wel, die claimde dat ook doodleuk met het gore lef ook nog eens om Johan erbij te halen. De meeste supporters zijn niet achterlijk, die kijken gewoon naar de volgende zaken: Cruijff-visie en voetbal en daarbij behorend resultaat. Daar is, behoudens half jaar Bosz sinds 2014 niets van terecht gekomen. Als je dat niet ziet dan ben je reddeloos verloren.

     2. Ajax/Barcelona: those were the days

      Ik vermaak me kostelijk met diexEug. Wat een “aparte” visie heeft hij. Constant dat verwijzen naar de EL finale. Dankzij Bergkamp natuurlijk en geheel niet in LuckycAjax stijl. Begrijp me goed, ik hou ook heel veel van lucky Ajax maar ik blijf wel realistisch. Eug heeft een hele aparte bril op. Het is wel een volhouder. Hij weigert de realiteit onder ogen te zien.

     3. Indojood

      Hij weigert toe te geven dat zijn grote held er een teringbende heeft van gemaakt. Gelooft in zijn eigen fantasieën en denkt mensen te kunnen overtuigen door heel veel nietszeggende tekst te plaatsen. Zoals ik al zei supporters, oude-spelers en media zijn niet achterlijk. Alsof die spreekkoren gisteren voor de lol waren.

     4. EugAjax

      Indojood ik hoef helemaal niemand te overtuigen. Iedereen mag denken wat hij zij wilt. Ik leg alleen uit hoe ik aan mijn visie kom. Thats all. Mbt supporters. Nee die zijn absoluut niet gek. Dat klopt. Media interessert me niet die willen altijd goedkoop scoren in crisistijd zeker AD….denk nog maar eens aan revolutie tijd….
      Maar supporters kijken meestal naar de korte termijn. En dat is ook logisch. Doe ik ook. En dan ben je niet tevreden. Maar om lange termijn maatregelen te nemen op korte termijn falen is synoniem voor problemen groter maken.

     5. EugAjax

      BR, ik weet ik ben van tijd tot tijd een chaoot, maar die laatste zin is een doordenker en echt op waarheid berust 😄. Maar ik kan begrijpen dat jij in de lach schiet er van

     6. Ajax/Barcelona: those were the days

      Zie je, 100% helder voor Eug. Er mist minimaal een leesteken Eugie, echt waar hoor.

     7. Widi

      Ik geef toe dat ik Cruijff soms niet meteen begreep. Ik heb jouw laatste zin 5 keer gelezen. En ik begrijp m niet Eug. Wat bedoel je?

     8. Indojood

      Hij vindt de huidige crisis iets van de laatste maanden en vindt dus niet dat je de boel die de lange termijn bewaakt (TH) daarom moet gaan omgooien. Als je dat doet worden de problemen alleen maar groter. Althans zo begrijp ik zijn opmerking. Het probleem is echter dat het TH ook bij de korte termijn betrokken is, vooral Overmars die aan- en verkoop doet. Verder gaat mijns inziens het falen al veel verder terug, nl. sinds 2014. Het voetbal was niet om aan te zien, de aankopen werden steeds slechter en er worden geen prijzen meer gewonnen. En nu zelfs geen Europees voetbal. Verder is er voortdurend gezeik met mensen die ontslagen worden of vertrekken. En als klap op de vuurpijl trok Johan zijn handen er vanaf. Allemaal indicaties die aangeven dat het teringbende is. Het enige lichtpuntje was Peter Bosz die toen hij zijn eigen palm trok, ons weer trots gaf.

     9. EugAjax

      Indojood dat is inderdaad grofweg wat ik bedoel. Ik vind niet dat alles koek en ei is binnen Ajax en dat alles soepltjes verloopt. Zie bijv mijn bijdrages met Emilio. Maar wat ik wel vind is dat je goed moet kijken in eerste instantie waar de problemen liggen en of je die oplost met ontslaan van bepaalde mensen.
      Natuurlijk is TH ook betrokken bij korte termijn. En als men in die korte termijn beslissingen fout op fout stapelt met ernstige gevolgen dan word het vanzelf een lange termijn verhaal en kunnen ze de verantwoordelijkheid niet aan.
      Dan moet je in dat orgaan ingrijpen. Mijn punt is dat TH heel veel taken heeft. En dat je men op die taken moet beoordelen. In teamverband en individueel.
      Als ik dat doe en dan probeer objectief te zijn dan ben ik van mening dat men bijna alle taken vrij goed uitvoert.
      Dit seizoen is verschrikkelijk begonnen (nu heb ik het over de prestaties en spel). Inderdaad. Maar nu word belangrijk om te kijken waar het aan ligt en hoe je dat dan kan ombuigen.
      Twee voorbeelden
      – vorig jaar Bosz die het in begin heel moeilijk had en ook van supporters op een gegeven moment kon vertrekken. Zelfs later in seizoen toen Kluivert heel snel gewisseld werd bijv. Als TH toen had geluisterd of gehandeld in emotie en iedereen was weggelopen omdat Bosz was aangesteld dan hadden we en geen Europese finale en wie weet wat we dan voor trekpoppen aan bewind hadden gehad. Toen heeft TH en Bosz neem ik aan ook geanalyseerd waarom het niet ging. Hebben daar denk ik maatregelen of acteis op ondernomen en toen is het gaan lopen. Dus niet toegegeven aan korte termijn stress en langere termijn Europese finale.
      – eerste seizoen Rijkaard bij FC Barcelona. Zeer slechte start. Heel veel verliespartijen en dat bleef maar doorgaan. Er kwam druk, ook omdat hij net gedegradeerd was met Sparta. Velen wilden toen bij Barca em al losen in okt nov, maar Laporte, en op achtergrond Cruijff bleven geloven in hem en boden hem veel steun. Ze hebben voor de winter analyses gemaakt wat er bijv aan elftal miste of dat er andere oorzaken waren. In winter gehandeld door missende specifieke kwaliteit aan te trekken.
      En niet door Rijkaard te ontslaan. En na winter ging het lopen en rest is geschiedenis met als hoogtepunt de cup met grote oren…
      Het zijn slechts voorbeelden om te proberen aan te geven dat het niet altijd of zelfs bijna nooit zit in ontslaan van mensen, de oplossing dan bedoel ik.
      Je kan mij nog meer vertellen maar met Sar, Bergkamp en Overmars heb je heel veel voetbalknowhow in je club en ze hebben ook nog verstand van financiele zaken en zaken doen met sponsoren. Je moet wel heeeel goed nadenken als je die gouden combinatie de deur gaat wijzen.
      En als laatste ik blijf het zeggen. Iemand anders schreef het ook al. Heb je bijv gezien hoe de spelers reageerde toen De Ligt stil bleef liggen in thuiswedstrijd? Kijk die beelden anders terug en kijk goed naar de mannen.
      Ik weet het mag geen excuus zijn, maar als je (nog steeds) kan zeggen dat Nouri geen invloed heeft moet je wel beetje blind zijn.
      Nu heb ik het over het gevoel, en tengevolgen heeft de verstoorde voorbereiding ook invloed.
      Niet alles ligt daaraan, natuurlijk niet, het is wsl ook niet de hoofdoorzaak, maar dat het een hele grote rol speelt dat staat voor mij nog steeds buiten kijf. Maar goed ik besef jij vind met meerderen dat crisis van al veel langer is. En daar ben ik het absoluut niet mee eens.

     10. Ajax/Barcelona: those were the days

      Forum vervuiling, pure forum vervuiling. En heel grof op sentimenten spelen om situatie de Ligt te vergelijken met Appie. Gewoon schandalig. Reactie is normale reactie op twee hoofden tegen elkaar en staat volkomen los van Appie. Gewoon te grof die vergelijking om maar te proberen je gelijk te krijgen. Verder …… gouden combinatie …… tering wat een droeftoeter ben jij. Ga lekker naar Noorwegen en vries vast is een fjord. Weer duizend woorden nodig om niets te zeggen.

     11. EugAjax

      Ik schrijf dat niet alleen aan TH toe. TH neemt beleidsbeslissing om Bosz aan te nemen, een van hun belangrijkste taken en Bosz verdient alle credits voor behalen EL. maar als TH hem niet ziet staan en hem in Tel Aviv hadden laten zitten had het nooit kunnen gebeuren.
      Dit is nu wat ik steeds probeer te zeggen. Trainer en zijn staf zijn voor korte termijn en TH en directie voor de langere termijn. Dat onderscheid moet je maken.

     12. Ajax/Barcelona: those were the days

      Diepe, hele diepe …….. zucht. Een plaat van gewapend beton zit ervoor, echt.

    2. De Nees

     Ik lig hier gewoon krom van het lachen man. 😂 Eug’s gedachtegang is nu wel rijp voor wetenschappelijk onderzoek hoor. Hij heeft gewoon niet zoveel analytisch denkvermogen, hoofd- en bijzaken kan hij niet goed scheiden en is erg goedgelovig wat mensen in officiële functies zeggen. Eug dit is geen sneer maar mijn objectieve mening na alles wat ik van je gelezen heb.

     1. Ajax/Barcelona: those were the days

      Dat er sowieso mensen zijn die alles van hem lezen is voor mij een gods wonder. Dat heb ik maanden geleden al opgegeven. Als je op TV een langdradig verhaal zonder echte inhoud hoort, zap je toch ook weg.

     2. De Nees

      Nou ja alles? na ‘wat’ ik gelezen heb bedoelde ik AB. 🙂 werp mijn blik vaak 2 tellen op dan weet ik alweer genoeg.

 18. Codilo

  Goeie voetballer, wordt dwarsligger. Sta op als je voor AJAX bent, jammer dat hij blijft zitten

 19. Brokamp

  Waardeloze constructie met zo’n technisch hart. Belachelijk dat 1 persoon Bergkamp zoveel macht heeft. En dan zelf geen risico lopen door mooi achter de schermen te blijven. Zondag zat hij daar mooi de zaak te begluren bovenin. Voor mij ben je een scheiterd en achterbaks tegelijk. Rot op man voor je onze mooie club helemaal naar de bliksem hebt geholpen eikel.

 20. AFCA my World

  Dwarsligger,vind zichzelf erg belangrijk,was topvoetballer,zeker GEEN topbestuurder ! ⚽️

 21. Emilio4Ajax

  Binnen het konsern Ajax zie ik de RVC als het bestuur die bepalen wie AD wordt. Het bestuur is altijd controlerend en beslissend omdat zij verantwoording dienen af te leggen aan de eigenaars, de aandeelhouders. De AD bepaald samen met het Bestuur wie de uitvoerende directeuren worden binnen het konsern. Een UV voor de vrouwen, een voor de amateurs en een voor de heren. De UV bepaald dan samen met de AD en het Bestuur de verschillende driftschefs of driftleiders en onder direkteurs. De onderdirekteurs samen met de UD en AD bepalen het beleid en geven de driftleiders de opdracht om dat beleid uit te voeren. Volgens mij is er bij Ajax geen UD, of vd Sar is zowel AD als UD. Overmars is de enige onderdirekteur bij mijn weten. Hoofd opleidingen is een driftleider evenals hoofd betaald voetbal, maar volgens mij is het hoofd betaald voetbal de UD direkt onder vd Sar. Betekent dat ie geen trainer kan zijn want het kan nooit zo zijn dat een trainer, specialist of assistent, de hoofd trainer naar huis kan sturen… Bergkamp gedraagt zich als een UD. Dat gevoel krijg ik… Bergkamp moet zich met trainen bezich houden en er moet een andere hoofd betaald voetbal komen. Alle trainers die betrokken zijn bij jongAjax en Ajax 1 vallen onder het hoofd betaald voetbal, de UD, ook het TH valt daar onder. Bergkamp kan altijd zn ideeen kwijt aan de UD als die samen met de trainers en de TH het te volgen trajekt bepalen om de visie van de beleidsbepalers te realiseren… Lang verhaal dit…en er is nog meer…❌❌❌❤️🍻😎

 22. Emilio4Ajax

  Bestuur (RVC)
  Algemeen Direkteur (vd Sar)
  Uitvoerend Direkteur Vrouwen. UD Amateurs. UD heren Betaald Voetbal
  Onderdirekteur opleidingen
  OD TH. Cultuurbewaarder
  OD Overmars

  1. EugAjax

   Emilio mega interessant dit wat mij betreft. Ik neem aan dat deze organisatie schets is zoals jij hem graag zou zien toch? Omdat het dan beter werkt als de huidige? Voorzover ik kan beoordelen (want Ajax zit ingewikkeld in elkaar) heb je te maken met NV en Vereniging. De laatste is grootaandeelhouder dus die laat ik ook even in midden, maar is eigenlijk zeer belangrijk wat mij betreft.
   Ik ben het eens hoor met RvC die bepalen de AD. Controleren eens en beslissend ook alleen hier wrikt al paar dingen. Tot en met de driftschets en driftleiders volg ik het nog. Dat is het kader afspreken waarbinnen men kan functioneren toch? En dan kom je op een punt die ik tegen RVC heb. Binnen dat kader moeten de uitvoerende mensen hun ding kunnen doen zonder dat RVC zich met dagelijkse zaken bezighoud. Ik heb het idee dat dit niet gebeurt. Zie verhaal Theo. Ik vind wel mocht uitvoerende mensen out of the box ideeen hebben die kaders dreigen te overschrijden hoort overleg op zijn plaats te zijn. Logsich. Bijv als Ajax een speler wil aantrekken boven salarisplafond of hoger wil betalen dan voorafgesproken kaders zal je naar RVC toe moeten.
   Hier twee problemen
   Dan moet een RvC bestaan uit meerdere voetbalmensen vind ik en op dit moment 0 na vertrek Theo
   RvC moet zich niet bemoeien met dagelijkse zaken wel controleren of kaders aagenhouden worden.

   Organisatie nu
   Bestuur (RVC) – gecontroleerd door vereniging als feitelijke eigenaar
   AD (Sar)
   UD Spelerszaken Statutair. UD financiele zaken statutair. UD operationeel directeur. UD commercieel directeeur. UD Vrouwenafdeling

   Dan is natuurlijk daar nog het TH. Bestaand uit Hoofd Jeugdopleidng, directeur Spelerszaken en hoofd Betaald Voetbal, Voorzitter die naar eigen zeggen niet in TH zit, maar wel een beslissende stem heeft (ik neem aan in functie als AD)
   Persoonlijk vind ik TH een goed orgaan en heel belangrijk binnen de club. Er zijn inderdaad dubbelrollen die je niet wenst misschien. Want een trainer word aangesteld door TH en dan is het raar als daar ook iemand zit uit hoofde van specialisten trainer. Dan heb je perceptie tegen dat alles eerlijk verloopt. Maar zie hier nu Bergkamp word vaak verweten te veel invloed te hebben. Als je organogram ziet kan dat helemaal niet want zowel Sar als Overmars staan hoger in hierarchie. Dus als het al zo is dan laten die twee het of gebeuren of ze vinden het werk van Bergkamp dermate goed dat hij veel mag doen dat kan ook. Het laatste ben ik dus van mening. Er valt dingen te verbetern in de organisatie. Dat zeker. Zeker als je jouw verhaal ook legt langs huidige situatie.
   Maar nogmaals wat mij betreft geen aanleiding voor ontslag van trio Sar, Overmars en Bergkamp of een van de drie. Plus je moet je afvragen of de complexiteit van de organisatie de oorzaak is voor de zeer slechte seizoensstart. En ik geloof daar niet in.
   Maar dat kan ik natuurlijk helemaal fout zien. Hopelijk vind Ajax snel de weg weer omhoog. Zijn we aan toe met zijn allen

   1. Emilio4Ajax

    Eerste reaktie,voor we verder gallopperen, die bij me opkomt is dat ik de indruk heb dat het zo in elkaar zit in de praktijk. Zet het op papier en vul de poppetjed/namen in dan zie je het zelf ook. Stell zelf grote vraagtekens bij de funktie betaald voetbal en het begrip cultuurbewaker. Funktie betaald voetbal doet, zoals ik het nu heb neergezet, denken aan een TD en dat heeft Cruijff nooit zo bedoeld…

    1. Emilio4Ajax

     …zet een streep door UD heren betaald voetbal en zet daar UD TH ( Marc Overmars)…hij heeft al inkoop/verkoop spelers en de scouting. Daarom moet hij de TH leiden met een tweedeling van de opleiding(hoofd jeugdopleiding en hoofd opleiding jongAjax en Ajax1)…

     1. Emilio4Ajax

      …Cultuurbewaker begrip is vaag , omdat men niet duidelijk maakt welke cultuur er bewaakt moet worden en hoe. Als je iets bewaakt moet het meetbaar zijn en aan bepaalde kriteria voldoen. Ok de Ajax cultuur…fijn, maar hoe en wat… Wanneer is iets Ajaxcultuur en wanneer niet? Moet zoiets zijn als de rapporteurs van de Telegraaf die cijfers geven aan het funktioneren van spelers in de Eredivisie… Duidelijke kriteria en meerdere personen…❌❌❌❤️🍻😎

     2. EugAjax

      Eens dat cultuur bewaker te vaag begrip is en niet goed meetbaar. Ik vermoed dat het met dingen te maken heeft die ik aantal weken geleden noemde en ja dat waren mijn eigen inschattingen. Die dingen kunnen gewoon getoetst worden door de vereniging (grootaandeelhouder). Daar zitten wel voetbalmensen in.

     3. EugAjax

      Als je deel 2 van je bijdrage wilt doorzetten dan creeer je wat je bij eerste deel niet wilt en dat heeft Cruijff ook niet zo bedoeld inderdaad. Komt bij dat je aangeeft dat Overmars TH moet leiden. Als je puur hierarchisch kijkt is dat al zo. Hij is ren van de twee statutaire directeuren in directieteam Sar. En is dus belangrijker dan Bergkamp. Als Sar alleen nog maar AD zou worden (logsiche zet) dan kan je Overmars evt doorschuiven als voorzitter TH. Alleen vind ik dat Overmars nu heel goed op zijn plek zit. Dus beter is een andere voorzitter TH aan te stellen denk ik.

    2. EugAjax

     Emilio, ik moet zeggen doro functies zo neer te zetten en de poppetjes dan kan je van daaruit zien wat er beter kan en of mist of teveel is. Ik reageer even per bijdrage. Functie Hoofd Betaald Voetbal is niet te vergelijken met TD. Het TH is vergelijkbaar met TD. Van Geel bij Feyenoord is verantwoordelijk voor alle taken die bij Ajax onder TH liggen.
     Overmars – Directeur Spelersbeleid en daar hoort inderdaad scouting bij
     Bergkamp – Hoofd Betaald Voetbal – hij heeft A1, JA en Ajax 1 onder zich en bewaakt de doorstroming en dus de bovenbouw van de jeugdopleiding.
     Ouaali – hoofd jeugdopleiding
     Dat is in mijn optiek grofweg TH en verantwoordelijkheden
     Sar is Voorzitter nu maar geen stemrecht. Wel zal hij beslissen indien nodig. Hoe dat in detail werkt en of dat al een keer gebeurd is weet ik natuurlijk niet.

     1. Ajax/Barcelona: those were the days

      Sar heeft wel stemrecht anders kunnen de stemmen niet staken (er zijn drie anderen). Bij staken stemmen geeft stem sar de doorslag. Wel op de hoogte blijven eugie. En kijk …… slechts paar regeltjes voor nodig.

     2. De Nees

      Haha AB! Deze dialoog las ik maar niet maar scrolde langzaam naar beneden, verwachtend dat jij vast onderaan een commentaar hebt. En ja hoor! 😂

     3. Ajax/Barcelona: those were the days

      Eug heeft een dubbele nick hoor, emilio4ajax. 😂 Volgens mij heeft hij hierboven een dialoog met zichzelf.

 23. Emilio4Ajax

  BR duimpje van mij… Bergkamp moet spitsen trainen, want daar is ie goed in. Er moet een Uitvoerend Direkteur Betaald Voetbal komen die de verantwoordelijkheid krijgt voor de opleidingen, het TH en Overmars zn funktie. Deze drie benen hebben leiders nodig, Onder Direkteuren, waar Overmars er eentje van is. Opleidingen en doorstrooming dient zn eigen OD te krijgen waarbij je de opleidingen kan opdelen in een jeugd deel en een deel voor JongAjax en Ajax 1. Laatste hoeft niet noodzakelijk te zijn, maar om belangeverstrengelingen te voor komen goed.
  Van de Sar heeft bij mijn weten al twee funkties… Algemeen Direkteur en Direkteur Marketing… Bovendien zit ie nu nog als OD TH…gek maar waar… Dacht dat we het daar wel overeens over waren…❌❌❌❤️🍻😎

  1. Ajax/Barcelona: those were the days

   Sorry, veel te veel (hoge) functies en daardoor veel te veel (zgn belangrijke) meningen. Onder een OD zit weer een Uitvoerend leidinggevende etc. Aan dit soort uitgebreide constructies gaat een organisatie juist kapot is mijn mening. Taak van van der Sar in jouw schema is veel te breed. Maar goed, om daar dieper op in tegaan is een kroeg nodig en geen (Eug) topic 😉. Dat Bergkamp spitsentrainer moet zijn betwijfel ik zo langzamerhand. Zie met name zijn resultaat bij Younes.

   1. Emilio4Ajax

    Beetje gek eigenlijk, want het zijn dezelfde funkties die er nu ook zijn alleen heb ik ze een verantwoordelijkheids “gebied” gegeven.

 24. -buitenkantje rechts-

  Dir algemene zaken en marketing. Dir transferbeleid en doorstroom. Dir opleidingen
  (Sar). (Overmars). (Jonk)

  Vind jouw lijnorganisatie te gelaagd Emilio. Liever een wat plattere organisatie. Bergkamp mag spitsentrainer worden en anders exit. Functie cultuurbewaarder mag wat mij betreft verdwijnen.

  1. Emilio4Ajax

   Maar BR, het zijn dezelfde funkties die er nu ook zijn. Heb ze alleen een beetje geprobeerd te struktureren… 😉

  2. EugAjax

   BR eens organisatie is vrij complex. Toch ook wel weer enigszins logisch zie boven. Eens mbt cultuurbewaker. Maar volgens mij is dat geen functie maar meer een soort taak binnen een functie. Maar wat mij betreft af van dat woord en of taak en of functie. Dar heb je namelijk de vereniging voor wat mij betreft (zie ook boven)

Reageren is niet mogelijk.