There are no ads, please add some


Haarscherpe analyse: ‘Het Technisch Hart is uitgewerkt’

VI-journalist Freek Jansen heeft na het debacle van Ajax in Trondheim tegen Rosenborg een haarscherpe analyse gemaakt over Ajax. Natuurlijk is een dergelijke analyse altijd makkelijk te maken achteraf maar Jansen haalt een aantal onomstotelijke feiten en nog niet eerder naar buiten gebrachte zaken naar boven. De oorzaak van de blamage ligt volgens hem dan ook niet op het veld, maar bij de clubleiding.

Jansen vraagt zich af waarom Keizer Zeefuik in bracht. De vedediger kreeg begin augustus met de aankoop Orejuela het signaal dat hij toch niet voldoet als stand-in als rechtsback. Maar door de afhandeling van de transfer moest hij wel paraat staan. Zelfs op een dusdanige wijze, dat hij donderdagavond door Marcel Keizer werd ingezet om Ajax extra defensieve houvast te geven in de slotfase.

Jansen komt met opmerkelijke details. Zo zou Orejuela dan wel al langere tijd gevolgd worden maar was de interesse in de vleugelverdediger van Deportivo Cali juist de laatste periode afgenomen. Reden daarvoor was dat de analyses van afgelopen seizoen veelal haken en ogen lieten zien. Orejuela was bij zijn club veranderd van een groot talent met veelzijdige kwaliteiten tot een kwetsbare rechtsback, die geregeld steekjes liet vallen. Toch liet Marc Overmars plotseling weten dat hij de Colombiaanse verdediger zo snel mogelijk naar Ajax wilde halen.

De interesse in Mateo Barac was evenzeer een surprise, aldus Jansen. Waar de analyses van Orejuela lieten zien dat hij een matig seizoen achter de rug had, gaven de technische en tactische vaardigheden van de Kroaat aan dat hij niet kan opbouwen en daardoor ongeschikt is. Uiteindelijk kwam Barac niet door de medische keuring heen, waardoor de transfer afketste. De tegengoals lagen zeker niet alleen aan Zeefuik, maar de wissel met Kasper Dolberg en het omzetten van allerlei posities was wel een kapitale blunder. Toch schuilde in de wissel bovenal een veel groter probleem. Een speler die niet goed genoeg werd bevonden als tweede rechtsback, moest de Amsterdammers helpen te overleven.

Jansen hekelt vooral het technisch hart en haalt aan dat Overmars soms lijnricht tegenover Van der Sar en Bergkamp staat. Hij geeft als voorbeeld de manier waarop het drietal is omgesprongen met Peter Bosz. Als Overmars als technisch directeur het voor het zeggen had gehad, was Bosz momenteel mogelijk nog trainer van Ajax geweest.Maar Bergkamp en Van der Sar dachten daar toch heel anders over.

Over de keuze van zijn opvolger Marcel Keizer idem dito: Van der Sar, en vooral Bergkamp, zagen het helemaal in Marcel Keizer zitten. Overmars gaf aan dat er ook nog naar externe kandidaten moest worden gekeken, onder meer naar Michael Laudrup, en gaf daarmee zijn twijfels aan. De beslissing stond echter al vast: vanaf het eerst moment na het vertrek van Bosz was het duidelijk voor Van der Sar en Bergkamp dat Keizer het moest overnemen. Daarmee zouden ook Bergkamp zelf, Spijkerman, l’Ami en Rekelhof gewoon bij de eerste selectie betrokken kunnen blijven. Weg met de onrust, Ajax kon verder gaan op de ingeslagen weg, zo beredeneerde het merendeel van de leiding. Opnieuw werd erop gewezen dat Overmars verantwoordelijk is voor het spelersbeleid en niet voor de staf.

Ook Overmars gaat niet vrijuit. Het verkopen van spelers gebeurt op een zeer efficiënte wijze, met klinkende zwarte cijfers tot gevolg, alleen het aankoopbeleid is verworden tot een achilleshiel van de club. Rode draad is de alleszeggende eigenschap van Ajax om de selectie aan het begin van het seizoen totaal niet op orde te hebben. Een mix van besluiteloosheid, verkeerde inschattingen van eigen talent en een gebrek aan visie richting de toekomst zorgt ervoor dat Ajax in een pijnlijke vicieuze cirkel terecht is gekomen.

Lees hier de volledige analyse van Jansen.


Gerelateerde posts

81 reacties

 1. HURBIE

  De meeste op deze site zagen dit al aan komen en dat meerdere malen geprobeerd duidelijk te maken
  Maar naar ons word niet geluisterd want wij zijn maar domme Supporters

   1. Litmanen

    Nou Indojood, er is heel wat afgezeurd over het TH. Nu blijkt hoe het werkte en wordt de hier afgezeken Overmars ineens niet meer de Mar Netto, maar de enige van het TH die zijn hersens gebruikt.

    VdSar laat zich leiden door Bergkamp, waardoor Overmars bij elke beslissing weggestemd wordt. In het verleden gebeurde dat ook met Jonk, hoewel die zelf ook flink schuld had door de confrontatie uit de weg te gaan en wegbleef bij vergaderingen.
    Overmars heeft afgelopen zondag heel duidelijk naar buiten gecommuniceerd. Hij vindt dat Bergkamp en vdSar teveel leunen op komende talenten. Overmars en de rvc zijn het daar niet mee eens.

    Zonder vdSar en vriendje Bergkamp was Keizer nu assistent coach. Sterker, zonder vdSar en Bergkamp zat Bosz nog in de Arena.

    1. Indojood

     Ik en nog een paar anderen werden gealarmeerd door de problemen in 2015 en vooral door Johan’s besluit om er mee te stoppen en zijn vraag om zijn naam niet meer te gebruiken.

     Jij was uitermate tevreden met Jonk’s ontslag en met die fantastische 5-2 tegen Heerenveen eind 2015. Nu kom je hier even meelullen over hoe slecht het TH functioneert.

  1. PvL020

   Ik zou dom weg laten. Wij zijn supporters die houden van ajax en dan doet het pijn als je van iets of iemand houdt, dat het niet goed gaat en dan wil je helpen en dat doen we hier door onze zorgen te uiten. Dat is niet dom, dat is liefde

  2. Emilio4Ajax

   Vindt het frapant dat wat er nu naar buitenkomt HURBIE hier al vele malen over de “tafel” is geweest. Denk wel dat het hoog tijd wordt dat de hoge heren eens goed in de spiegel kijken. Het plan Cruijff is een hele goeie, volgens mij staat dat niet op papier maar corrigeer me maar en vertel me waar ik het kan vinden, de uitvoering daarentegen belabbert en het laat ruimte vrij voor al te veel verschillende interpretaties die de conflikten in de hand werken…❌❌❤️🍻😎

 2. Indojood

  Ach ja, allemaal mosterd na de maaltijd nu. Het is weer wachten op de Noord-Koreanen hier die het gaan recht praten.

  1. Widi

   ㊙️🉐🈲🈹㊗️🈴🈵㊙️🉐🈲🈴🈵🈵🈵㊙️🉐㊗️🈹🈹🈴🉐㊙️㊙️🈵🈹🈹🈹‼️

   1. Ajax1958

    Snap niet dat je voor zoiets nog 6 likjes krijgt, of het moet van de plaatselijke Japanner zijn. Mare knap hoor😉👍

    1. Widi

     Indojood begon over Noordkoreanen. Ik kwam met Aziatische tekens. Best grappig toch? Ik had er wel meer dan zes verwacht. Maar geen likjes😉

 3. Geenemotie

  Prima analyse en dat houdt ook in dat Ajax een groot probleem heeft. Schoon schip maken en Bergkamp en v d Sar weg! Hoop dat Keizer het redt, maar vrees het ergste. Bosz was top en schandalig hoe hij behandeld is. Overmars valt niet te benijden en denk toch ook dat hij wellicht meer met de vuist op tafel had moeten slaan. Wordt een moeilijk en onrustig seizoen.

  1. BobbyHaarms

   Inderdaad, de chaos is nu kompleet. En om heel eerlijk te zijn denk ik dat de gifbeker ook nog lang niet leeg is. Het TH en de leiding hebben (weer) gegokt, en verloren. In plaats van je selectie te versterken (waar interesse voor komt als je de finale haalt!) maak je nota bene slapjanus Veltman aanvoerder en haal je Dijks terug. Dit zijn nou net de 2 spelers die niks, maar dan ook helemaal niks toevoegen aan dit Ajax, hooguit irritatie. Neem je verlies en laat ze desnoods transfervrij gaan!

   De complimenten over het vertoonde spel onder Bosz zijn vervangen door hoongelach om zoveel gekut en gekloot door de leiding…en terecht! Wat wordt Johan toch enorm gemist bij dit doodzieke Ajax wat geregeerd wordt door enge egootjes..

   1. Litmanen

    Bobby, over Dijks ga ik niet discusseren, maar de door jou geprezen Bosz maakte Veltman rechtsback en die haalt daar nog steeds het Nederlands elftal. De media ( de vander gijpjes van deze wereld) hebben zo een lijdend voorwerp gevonden. Lekker elke week afzeiken. En maar lachen. Dat Ajaxsupporters in die mediahype meegaan is al triest genoeg.
    Nu worden eigen spelers in eigen stadion al uitgelachen. Met dank aan figuren als Rene vd Gijp. En hier doen we er nog een schepje bovenop.

    1. BobbyHaarms

     Want? Denk je nu werkelijk dat de supporters als makke schaapjes achter de media aanhollen Litmanen? Zou het niet een klein beetje komen omdat de heer Veltman zélf als een natte krant speelt en alleen maar lucht loopt te dekken ipv als een aanvoerder leiding te geven aan de verdediging? Maar nee, we zitten nu opgescheept met een waardeloze aanvoerder zonder ook maar enige uitstraling. Voor de camera lult Veltman ook alleen maar poep, m.a.w. wat een ongelooflijke aanfluiting! Net als zijn uitverkiezing voor Oranje. Als dit het niveau is wat Advocaat ambieert is het niet zo gek dat we zo laag staan op de FIFA ranglijst.

     1. BobbyHaarms

      En ja, dát reken ik Bosz zeker wel aan dat hij Veltman bleef opstellen. Van een verdediger als Tete kan Ajax nu alleen nog maar dromen. Nu zit je met iemand opgescheept die je aan de straatstenen niet meer kwijtraakt.

    2. Ajax1958

     Goh, Veltman haalt nog steeds het Nederlands elftal, dat zegt dus al genoeg, we staan nl op plaats 428 op de Fifa lijst, tussen San Marino en Lichtenstein. Dat is het niveau van Nederland.

     1. Indojood

      Litmanen is nu een haatcampagne gestart tegen Ziyech en blijft geloven in Veltman, Van Rhijn, Zivkovic en al die andere die niet goed genoeg zijn. Wat een clown.

     2. Ajax1958

      @indojood, hij is niet goed, of wil zijn ongelijk niet toegeven dat kan, maar ik denk eerder dat Litmanen de vader van Joel is en die verdedigd hij met hart en ziel.

     3. dickst14

      Er moet een band zijn die niets met voetbal te maken heeft anders valt het niet te verklaren

  2. HURBIE

   Ben daar ook bang voor Geene
   Maar gaat nu toch slecht dus laat de bom dan ook maar barsten
   Alle rotte appels eruit in bestuur en TH en inhet TEAM
   Uithuilen en opnieuw beginnen

    1. Indojood

     Inderdaad, altijd vage foto’s van Marc. Lijkt nu net alsof Dennis met zijn linkerhand in Marc’s poepgat zit te wroeten. 🙂

  3. De Nees

   Echt maar dan ook echt opnieuw beginnen zal pas gaan als ze van de beurs afgaan. Maar het zijn niet alleen deze TH poppetjes, het ligt veel dieper door de vele lagen, directeuren, RvC, Raad v Bestuur, belanghebbenden, politieke partijen, die slangekuil is te groot. Je zag al een glimp van de colonne die tegen Cruijff was, een groep open en bloot en een groep op de achtergrond met Hennie Heinrichs als aanvoerder. Echter de lieden die over terugtrekken beslissen, beslissen dan ook over hun eigen lot…

 4. FrankiC

  Freek Jansen heeft een mooie samenvatting gemaakt van wat wij hier hier afgelopen maand met zijn allen gepost hebben. Het wordt steeds duidelijker dat Van der Sar en Bergkamp van Bosz afwilde. Bosz die wist wat er nodig was om Ajax naar een hoger plan te tillen, maar het TH had iets anders aan het hoofd: het eigen hagje redden.

  1. Emilio4Ajax

   Precies wat ik eigenlijk al de hele tijd gezegd heb. Tegelijkertijd hoopte ik dat ik niet gelijk zou hebben, want daar ging het mij niet om. Belangrijker voor mij is een Ajax waar ik trots op kan zijn en dat is nu absoluut niet het geval. Wordt zelfs door oudkollegas in Oslo uitgelachen door de uitschakeling tegen Rosenborg. Niet noodzakelijk dat iedereen weg gaat denk ik, maar de sleutel ligt bij Bergkamp en het TH. Keizer mag van mij blijven, maar zn assistenten moet het veld ruimen te beginnen met Spijkerman. Haal een andere ervaren kerel dr bij die zn zaakjes kan en zich kan schikken in een rol naast Keizer… Bergkamp uit de TH, omdat ik denk dat ie beter speciaal trainer kan zijn en een ander, of andere als cultuurbewaker(s). TH moet uit meer dan drie bestaan die zonder inbreng van de RvC kunnen handelen… Mischien moet je zelfs een representatie van de supporters toelaten als bewakers van… Dat laatste is een idee wat ik al langer heb en gooi het balletje maar ens op…❌❌❌❤️🍻😎

 5. Ab is fan van Johan en Jonk

  Opeens is het: “wij met zijn allen” en “de meesten”. Zou toch leuk zijn als er gezegd werd: “die paar eigenwijze volhouders hebben blijkbaar toch gelijk”.

  1. Indojood

   Het is geen kwestie van gelijk hebben, Ab. Wat koop je daar nou voor?

   Ik ben vooral boos en gefrustreerd. Het gaat om identiteit, en aan loyaliteit en trouw aan de visie van Johan, en die van Rinus Michels en Jany van der Veen.

   Een ieder die dit verkwanselt, heeft niets te zoeken bij Ajax.

   1. Ab is fan van Johan en Jonk

    Oke, geen gelijk hebben. Maar terechte frustratie gedurende lange tijd lijkt me dan wel op zijn plaats. Identiteit hebben velen al los gelaten of zelfs nooit gevoeld. Loyaliteit is een vies of onbekend woord. Je vraagt je af of ze Michels of van der Veen wel kennen.

 6. a.p.

  verkopen..dolberg en ziyech veel geld op de Bank. sar en Overmars en Bergkamp weg op naar een nieuw Ajax met heel veel geld om echt te gaan bouwen. keizer weg weet ik nog niet.

 7. Ab is fan van Johan en Jonk

  In ieder geval Spijkerman weg. Die is de kwade genius van de rare wissels.

  1. Widi

   Ik weet dat niet van die wissels. Maar hij mist de kwaliteit en de statuur voor Ajax. Volgens mij AOW gerechtigd. Dus lekker met pensioen.

  2. FrankiC

   Ik denk niet dat een hoofdtrainer zich wissels laat aanpraten. Keizer beslist hierover en is verantwoordelijk.

   1. Ab is fan van Johan en Jonk

    Verantwoordelijk klopt maar gezien de onervarenheid op dit niveau laat hij wel degelijk zijn oren hangen naar Spijkerman. Zelf kom je als trainer met aanvallende gedachten (zie JA verleden jaar) niet op dit soort wissels. Er is door twee van TH gezegd: luister maar goed naar Spijkertje, daar leer je een hoop van . Niet dus.

  1. De Nees

   En Bosz als meest recente slachtoffer lacht zich de balle uit z’n broek….en terecht. Nb. Ik zie Bergkamp nog wel de handdoek in de ring gooien, maare…vd Sar…dat blijft nog lange tijd een nare wezel achter de schermen. Zeg maar een jonge versie van Hennie Heinrichs.

 8. Bert62

  Hij slaat de spijker op zijn kop. Optyfen en Bergkamp voorop. Overmars mag wat mij betreft blijven.

 9. Widi

  Niets nieuws. Veel speculatie. En waarom nu pas? Van een VI journalist die ook clubwatcher is, verwacht ik wel wat meer details.

  1. De Nees

   Als je op een soort dagboek van Bergkamp of Sar zit te wachten of notulen van vergaderingen of een autobiografie van een insider dan kan je nog lang wachten. Zulke bewijzen krijg je niet op het heetste moment. Met wat naar buiten komt en vooral wat je aan resultaten ziet kan je voor 90% een juist beeld vormen. Het is allemaal geen rocket science wat daar gebeurt bij Ajax.

 10. AFCA my World

  Goede voetballers hebben niet altijd de leiderskwaliteiten voor het besturen van een club, het TH had zeer goede voetballende eigenschappen MAAR nu zie je dat ze zich wanhopig proberen te handhaven op een vlak wat ze niet aan kunnen, deze personen moeten opgeruimd worden maar ze houden elkaar vast en lukt het niet om ze weg te krijgen,wie is de grote man om ze weg te krijgen ?
  Ach was Johan er nog maar ! Hoeveel moeten de supporters nog verduren eer er echt opruiming gehouden word? Weg met het TH en de RvC, Marc mag blijven en Keizer moet stoppen met grote fouten maken !
  Haal van Gaal aub terug dat is de enige in mijn opzicht die de boel weer op de rails kan krijgen !
  Er moet wat gebeuren,maak de supporters weer trots,het is nu niet fijn,om Ajacied te zijn ! ⚽️

  1. Ab is fan van Johan en Jonk

   Sorry? Mond spoelen en wel direct. Als van g………. terugkomt krijgen we een hoop lege plekken in het stadion. Doe ff normaal man. Sorry maar je snapt er geen klote van.

  2. Widi

   In 1 post: was Johan er nog maar en haal van Gaal terug. Er wordt zoveel geroepen hier😂😂😂

   1. AFCA my World

    Goed he? In 1 post ! Het waren geen vrienden dat weten we allemaal , Maar zij hebben ons Ajax wel de grootste successen gebracht, van gaal heeft het overwicht wat we nu nodig hebben ! Keizer is te lief en maakt grote fouten ! ⚽️

    1. Indojood

     Van Gaal is ook iemand van het verleden. Bij Bayern en zeker bij ManU werkte zijn trucje ook niet meer. Iemand die zijn broek laat zakken om een statement te maken is rijp voor een gesticht.

     Los daarvan is hij eens smerige backstabber.

  3. BobbyHaarms

   AFCA my World ik kon je lang volgen en met bovenstaande heb je helemaal gelijk, totdat die enge gladde aal van Gaal ter sprake kwam…jammer. Voor mij iemand die als een smerige Judas Cruijff een mes in zijn rug stak. Als die van Gaal te dicht bij Amsterdam komt mogen ze van mij onmiddelijk met scherp gaan schieten.

   1. AFCA my World

    Wie denk jij dan die het overwicht heeft wat keizer duidelijk niet heeft ? Er moet een sterke man voor de groep komen waar iedereen wel ontzag voor heeft ! Wij hebben een sterke man nodig om ons te brengen waar we horen, top van Nederland en Europa ! Normaal zou ik zeggen WZAWZDB, nu moet ik helaas een N toevoegen tussen Z en D ! ⚽️

    1. BobbyHaarms

     Dat er een sterke man moet komen ben ik helemaal met je eens. Hij is onhaalbaar momenteel maar ik had graag Ronald Koeman in zo’n rol gezien.

 11. -buitenkantje rechts-

  Het lijkt er op de etterende wond eindelijk open gesprongen is.. Eigenlijk staat er niet verl nieuws. Alleen hetgeen al werd vermoed ligt nu op straat. Explosieve situatie. Denk dat nu koppen gaan rollen en dat de crux bij de positie van Bergkamp ligt. De gifbeker is nog niet leeg..

 12. Bigboss

  Als,ze nou echt het zelfde gevoel als ons zouden hebben met de club. Namen ze echt niet van die domme en rare beslissingen. Ze moeten zich zelf afvragen had Cruiff ook keizer aan gesteld of … bij elk antwoord nee of twijfel niet doen maar ja wij zijn maar supporters wat een sof zeg tot nu.

 13. Basisspeler

  “De waarheid zal binnenkort boven water komen versneld door wederom een tegenvallend resultaat”

  I rest my case

 14. HDfan

  Belangrijkste fout is aanstellen onervaren Keizer, die zijn oren laat hangen naar het hand op de knip- TH

 15. ritchy

  en de meeste die over Marc overmars schreven dat hij al die miljoenen euro’s op de bank liet staan en maar niets uitgaf hij wou wel maar de heren bergkamp en van der sar en de rvc dat zijn de boosdoeners dus steun overmars 👊👍

  1. Indojood

   Ik steun Overmars helemaal niet. Ik lees dat hij meningsverschillen heeft met die andere twee en ik vind deze best wel groot. Toch blijft hij zitten, schikt hij in zijn rol en daarmee bijdraagt aan de vernieling. Dat vond ik juist zo goed aan Jonk, die deed gewoon wat er was afgesproken, sloot geen compromissen en nam daarbij het ontslag voor lief.

 16. Iedereen heeft een mening

  Ajax is en was altijd al een club met meerdere/tegengestelde belangen/stromingen. Dat zal helaas nooit veranderen. Er wordt weinig geleerd van de geschiedenis. Met eventuele andere personen op de plekken zal zich hetzelfde over enige jaren weer afspelen. Helaas hoort dat ook bij ajax 😢😢😢😢

 17. skel

  Als club moet je keuzes maken een handelsclub of je wil echt naar de top in Europa. Belangrijk is dat je de supporters, die ook een behoorlijk financieel bijdragen, daarin meeneemt. Je kan dan kiezen of je naar dit spel wil kijken

 18. DylanK

  Ik vind het jammer om te zien dat ajax na de cruijff revolutie langzaam weer een slagenkuil word. Na het vertrek van wim jonk, peter bosz,Theo van duivenbode word het langzaam duidelijk dat het technish hart elkaar de hand boven het hoofd houden. Dit is precies wat cruijff wilde voorkomen. Doormiddel van plan cruijf wilde hij het voetbal weer op 1 zetten. Het technish hart zet nu de finaciën op 1 dit is erg jammer. Hoe het technish hart nu bezig is word ajax een club met veel geld die geen goede investeringen doet in het voetbal.Ik vind het zorgwekkend dat dit de nieuwe clubfilosofie is geworden. Ik hoop dat jullie ook die mening delen.

 19. Ajax1958

  Met Bosz als trainer hadden Spijkerman en Bergkamp niet zoveel praatjes, sterker het leken wel 2 mummies.

Reageren is niet mogelijk.