There are no ads, please add some


Bergkamp: ‘Het is een enorm lulverhaal geworden’

In de nieuwe uitgave van Voetbal International keek Dennis Bergkamp getergd terug op het vertrek van Peter Bosz en de verhalen over zijn persoon. ‘Het gevoel dat er spelletjes zijn gespeeld zit nog in me. Het is zó onjuist hoe het is gegaan, zó jammer. Het strookt totaal niet met hoe ik zelf in mijn werk en in het leven sta. […] De ene dag zet je de verhoudingen met Ajax op scherp, de volgende dag blijkt er belangstelling van een Europese topclub. Dat is me net iets te toevallig. Dat kun je niet los zien van elkaar. Dan zijn er spelletjes gespeeld.’


Gerelateerde posts

101 reacties

 1. woody79

  laten we zorgen dat er dit seizoen een leuk voetbalspelletje gespeeld wordt

  1. De seijs

   Dat gaat het zeker worden met Keizer. En wat betreft Bergkamp elke echte ajacied weet dat Dennis gelijk heeft. Daar is geen spelt tussen te krijgen.

   1. Ajax/Barcelona Johan/Jonk

    Bergkamp en Dennis met een hoofdletter en ajacied met een kleine letter. Blijft bijzonder.

 2. Reservewissel

  Ik ben PB dankbaar voor wat er voetballend in Europa is gebracht, maar op zoveel vlakken blijft het toch gewoon een kakkerlak.

  1. AjaxKat

   Helemaal mee eens. En we moeten het gewoon doen met het TH, die zitten er voor de lange termijn. Precies een jaar geleden had ik veel moeite met PB aan het roer maar ben m wel dankbaar. Blijkt gewoon dat je met, name als buitenstaander met kakkerlakverleden, genoeg steun moet hebben binnen Ajax. Aan de andere kant kwam er ook vaak in de media naar voren dat PB wel erg eigenwijs is. Denk dat er 2 partijen schuldig waren maar het TH heeft het denk ik wel goed gezien met de breuk. Ik hoop dat ze de rol van met name Sar voor de toekomst goed evalueren, want hij zag het gebeuren, stond erbij en liet alle kleine irritaties dooretteren zodat PB die klotestreek kon uithalen.

   1. HURBIE

    Bosz heeft het gluiperig zijn uitgevonden ,en AJAX gewoon gebruikt als opstapje KAKKERLAK

    1. Charlie2011

     Precies. Hij gaat toch falen bij dortmund. Pannekoek heeft ons gewoon gebruikt. Om zichzelf op de kaart te zetten. Ik moet achter bergkamp staan ookal zou hij liegen. AJAX OP 1

 3. Indojood

  Spelletjes spelen. Daar weten Johan en Jonk helaas alles van, zo hebben ze kunnen ondervinden….

  1. Indojood

   FdB heeft dat trouwens ook ondervonden, met zijn keuze voor Trustfull…

   1. Toppertje

    Vind het overigens best een goed verhaal van Bergkamp. Ook wat hij zegt over de performancecoaches die destijds werden aangesteld. Probleem is dat ook Jonk een goed verhaal had. En zo blijft het altijd moeilijk. Vooralsnog denk ik dat we blij mogen zijn met Bergkamp al zal het fijn zijn als hij iets doet aan zijn communicatie/openheid. En het blijft eeuwig zonde dat Jonk weg is.

    1. Litmanen

     Ook hier blijkt weer dat de leiding van vdSar een wassen neus is.
     Een directeur hoort er voor te zorgen dat problemen intern worden opgelost.
     Bij alle dingen die de afgelopen jaren zijn misgegaan had vdSar c.s. mensen rond de tafel hebben moeten zetten.

     In tegendeel, hij was steeds net ff niet ter plaatse.
     Een directie die mensen niet kan verbinden levert niet.

    2. Indojood

     Eens, Toppertje. Maar Ajax heeft Jonk weggestuurd, Jonk wilde wel blijven.

    3. Widi

     Jij zegt het zoals ik het ook ervaar Toppertje. Ajax kon en kan beiden goed gebruiken. Jammer dat het niet samen kon.

  2. Widi

   Johan was volgens mij ooit de eerste speler die het spel ging meespelen. Daardoor gingen spelers voor zichzelf opkomen. Johan kende het spel dus al. Als geen ander.

    1. Widi

     Johan was soms ook een rat. Omdat het soms moest. Daarom won hij ook al die spelletjes.

     1. Indojood

      Dit had niet gehoeven, tot aan het punt dat Johan het niet meer zag zitten bij Ajax. Dat is het TH/Directie/RvC aan te rekenen.

     2. Widi

      TH en directie was onervaren. Sar is geen topper. RvC zijn nono’s/bobo’s als het om voetbal gaat. Als Johan gezond was gebleven, was het wellicht anders gelopen. Deze kunnen we niet gewoon afwachten. We zullen het nooit weten.

     3. Indojood

      Johan had gehoopt dat voetballers op bestuurlijke posities gewoon de kleedkamer cultuur zouden meenemen en dingen als voetbaljongens zouden uitspreken. Helaas had hij het mis bij de meesten.

     4. Widi

      Ik zou denken dat Johan ook wel wist dat ook in kleedkamers ruzie’s ontstaan die niet meer worden opgelost. Ik geloof wel dat Johan erg vergevingsgezind was. Neem bijvoorbeeld Michels. Menigeen zou die verketterd hebben na wat hij Johan (en het Nederlands voetbal) heeft geflikt in 1990. Johan sprak nog steeds goed over Michels. Jonk en Bergkamp hebben niet die vergevingsgezindheid wellicht. En Sar heeft nog geen 10% van het gezag dat Johan had.

     5. Indojood

      Hij had het willen oplossen maar hij werd ziek en Ajax zette het ontslag door. Dom, dom, dom.

 4. swa

  Dit heb ik dus altijd al gedacht. De meeste vielen hier over Bergkamp heen, maar PB is gewoon een rat. Hij heeft voor een conflict gezorg, zodat hij weg kon bij Ajax. Ben blij dat hij weg is. Hij heeft genoeg schade aangericht.

 5. Overdwars

  Gewoon weer lekker Ajacieden aan het roer, veel beter! Altijd het gevoel gehad dat PB een dubbele agenda had.

 6. Jimmy1971

  Ook hier zullen we nooit het fijne van weten , maar vond Bosz wel een toptrainer die in 1 seizoen Ajax zijn gezicht heeft terug gegeven !
  Onze JC noemde trouwens Bergkamp en Guardiola de 2 meest intellegente mensen die hij kent in het voetbal ..

  1. Widi

   Hij heeft ook wel eens dingen over van Basten gezegd. Die achteraf ook anders bleken. Iedereen kan zich vergissen. Maar ik denk dat Bergkamp in de eerste plaats helemaal niet hoeven te werken voor het geld. In de tweede plaats kunnen ze allebei zo tekenen bij Arsenal. Toch zijn en blijven ze nog bij Ajax. Daar ben ik blij om. En daarom hebben ze mijn vertrouwen. Totdat het toch anders blijkt te zijn. Want het blijft de voetballerij.

 7. ajaxpers

  Bosz had enorm veel geluk met Sanchez, Dolber en Ziyech en de spelers op het veld hebben Ajax weer elan gegeven niet een kakkerlak. Bergkamp verdient een standbeeld bij Arena net als bij Arsenal.

   1. Widi

    Naast De seijs en Litmanen? Waar moeten al die standbeelden worden neergezet dan? Namibië?

   2. Ajax1958

    @Indojood, tja nu geef je een voorzet die ik snoeihard kan inkoppen, maar ik mis maar . Het wordt wel heel onaardig dan😉

     1. Charka53

      Ik niet hoor mij steken ze in de fik en wat overblijft is kattenbak vulling.

 8. paulvos

  Doe maar in je achtertuin, hoef ik er niet naar te kijken 😑😑😑

 9. Charka53

  En er wordt wat afgeluld bij Ajax en iedereen heeft gelijk dus laten we maar ophouden en het over voetbal hebben want dat is Ajax .

 10. Iedereen heeft een mening

  Elk verhaal heeft 2 kanten. Dus beide partijen hebben een kant van het verhaal verteld en nu gewoon weer verder en vooruit kijken. ⚽️⚽️⚽️⚽️

 11. Yindi

  Lekker om er over te oh’n denk ik. Ben geneigd Dennis te geloven omdat dat volgens mij een prima kerel is. Er staat een standbeeld van hem bij het Arsenal stadion!!! Toch ook niet voor niks he? Wenger is zijn grote vriend, en die is toch ook niet verkeerd. Karakters allebei waar (bv PB) iets van zou kunnen leren..

  1. Widi

   In de Sovjet Unie stond het vol met standbeelden van Stalin. In Irak vrij veel van Saddam Hoessein. Prima kerels? Even eerst nadenken voordat je praat of typt, Yindi.

   1. Yindi

    Widi, ben je de weg beetje kwijt, zonnensteek?
    Je beweert dat Dennis daarmee te vergelijken is?
    Er is (bv) ook een standbeeld van Nelson Mandela in Pretoria.

     1. Yindi

      Als men een standbeeld van je maakt dan heb je min of meer geschiedenis geschreven. Of dit nu positief is of negatief (Saddam bv) soms worden straten naar iemand vernoemd. Soms voetbalstadions ( Johan Cruijf Arena) maar ook dat zeg jou dus niets over JC. Weet niet of iedereen het daar mee eens is widi, maar je mag je mening hebben.

 12. Basisspeler

  We lullen met alle winden mee. Eerst was Bergkamp een klootzak, nu is Bosz een lul en kakkerlak.

  Denk zelf eens na stel papegaaien!

  1. Indojood

   Ik vind Bosz geen klootzak en ik vind het nog steeds erg jammer dat ie weg is. Ik heb nog steeds mijn bedenkingen bij Dennis.

   Ik wil best geloven dat hij alles naar eer en geweten doet maar zoals boven aangegeven door anderen, communicatief schort het behoorlijk aan hem. Dennis praat graag een tijdje nadat er iets gebeurd en we niets kunnen repareren. Mijn voornaamste kritiek op hem is dat hij meerdere petten op heeft. En als lid van het TH moet hij ook kunnen worden afgerekend op zijn functioneren. Hij zou toch moeten begrijpen dat de huidige positie waarin hij verkeert altijd wrijving gaat geven.

   Omdat hij een Ajacied is heeft hij veel krediet bij de supporters en zal een figuur als Bosz altijd het onderspit delven. Dat vond ik het dus het sterke aan Cruijff, hij hield daar geen enkele rekening mee, Danny Blind weet het als geen ander. Uiteindelijk gaat het om het uitvoeren van Johan’s visie. Mij interesseert het geen reet wie dat doet. Als daarvoor iemand met een 010-zuid verleden nodig is, dan is dat maar zo.

   1. Litmanen

    Goed verhaal. Ik vind het ook doodzonde dat Bosz weg is.
    Wel blijf ik er bij dat vdSar steeds faalt.
    Hij hoort binnenbrandjes te blussen.
    Als hij Dortmund had weggestuurd en die gasten allemaal in een hok had gezet, dan was het goedgekomen.
    De zoveelste keer dat vdSar geen thuis geeft.

    1. Ajax/Barcelona Johan/Jonk

     Goh eens met jouw indioot? Moet niet idioter worden.

     1. Indojood

      AB, als er een keer overeenstemming is in kijk op zaken, dan hoeft dat niet meteen getorpedeerd te worden.

  2. De Nees

   Weer goed verwoord Indo. Bosz ook nog niet gehoord en hij zal wel weer een andere versie hebben, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. DB mag zijn communicatie skils best ’s opvoeren en vaker naar buiten treden over het ajax beleid, want dat mist zeker bij hem. Vergeet ook niet wat Sar zei ‘sfeer was onder het vriespunt’ dus was er wel meer aan de hand dan deze simpele uiteenzetting? Ik geloof best dat Bosz in de eindfase dortmund als troef gebruikte, maar het voortraject van deze vete kan zomaar een stuk zwaarder zijn geweest, we zullen het wel nooit weten. Crisismanagement is ook een vak, Sar en co zijn daarin mss niet bedreven genoeg nog, zie ook het Jonk verhaal. Ik kijk ook liever naar wat uit iemands handen komt en niet zozeer naar het oud-ajaxschap van iemand. Bij mij weegt wel zwaar hoe Jonk/ Johan vs Sar en co verliep, daarom ga ik niet 123 mee met het ‘weinig aan het handje’uitleg van vandaag.

   1. Indojood

    Klopt, het ontslag van Jonk blijft knagen, zeker omdat Johan zo uitgesproken was over zijn steun aan Jonk.

    1. Litmanen

     Je geeft aan dat Jonk niet weg wilde bij Ajax, maar hij wilde toch niet meer samenwerken met het TH?

     Verder vind ik het nog steeds heel vreemd dat een assistent-trainer tevens mede de baas is van de hoofdtrainer.
     Die constructie klopt gewoon niet.

     1. Indojood

      Er was een verschil van inzicht over de uitvoering maar Jonk heeft nooit gezegd weg te willen. Dat klopt ook want hij is ontslagen en niet uit eigen beweging opgestapt.

      Tweede punt ben ik met je eens. Bergkamp moet de rol van assistent-trainer niet uitvoeren. Verder moet hij ook beoordeeld worden op zijn functioneren.

 13. Yindi

  Is zo basisspeler. Maar het lijkt nu heel langzaam ( ook bij mij) door te dringen hoe het ongeveer gelopen is.
  Toen PB van Vitesse naar Israel ging ( was Vitesse toch op z’n minst ook niet blij mee) heeft hij gezegd: ” ik kom alleen terug voor de top 3″”
  Dan komt Ajax en hij is weg in Tel Aviv!!
  Paar weken voordat Dortmund ging spelen zei PB desgevraagd, dat hij zeker graag zijn contract wilde uitdienen bij Ajax, letterlijk: ” tenminste als Ajax dat ook wil” !!!!!
  Vervolgens komt Dortmund bij hem en weet hij wat hij kort daarvoor nog had gezegd:”als Ajax dat ook wil”
  Even los van wat hij bij Ajax in 1 jaar heeft bewerkstelligd, dat was prima maar het geld (Dortmund) lonkte.
  Wat was er nu handiger voor hem dan te suggereren dat er een conflict was, of een conflict te genereren zodanig om een excuus te hebben voor zijn vertrek??
  Ik was blij met hem, vooral in wat hij bij Ajax in 1 jaar tijd had neergezet, maar achteraf is het toch een ordinaire rat, of niet soms?
  En nu, niks meer over zeggen. Denk dat we in Keizer een prima coach zullen hebben, gun hem en Ajax en al die supporters een mooie toekomst!!

  1. afcadeluxe

   goed gezegd,het boek bosz kan nu dicht,verheug me al op komend seizoen

  2. Indojood

   Bepaal ik zelf wel of ik het onderwerp Bosz wel of niet laat rusten.

   1. Ajax/Barcelona Johan/Jonk

    Kijk, jij bepaalt ook zelf wat je doet. Ik dus ook.

    1. Indojood

     Nee, AB. Het verschil is dat ik me niks laat opleggen over inhoudelijke zaken. Jij probeert over mijn rug weer een ruzietje uit te lokken.

 14. JohnDoe77

  Dat is wat we toen ook al aangegeven hebben; hij wilde weg en van waarschijnlijk een klein ding is iets groots gemaakt. Anders hadden wij allang eerder ergens gelekt gekregen dat het niet boterde in de staf. Maar laten we niet terugkijken; op naar de titel!

 15. AFCA my World

  Waar er 2 kijven hebben er 2 schuld,er zal bij allebei wel wat gebeurt zijn, het zijn 2 haantjes en dat ligt elkaar niet,maar wat gebeurt is gebeurt en we gaan er een leuk seizoen van maken,hopelijk weer eens met prijzen ! ⚽️

 16. Bert62

  Het ligt nooit aan jezelf maar altijd aan een ander. Twee vechten, twee schuld lijkt mij.

 17. Mijn Club

  Zoveel mensen, evenzoveel meningen en verhalen. Feit is dat PB weg is, ondanks of beter dankzij een fraai internationaal seizoen. Laten we ons focussen op het nieuwe seizoen met een trainer waar ik wel vertrouwen in heb, ondanks zijn onervarenheid op het hoogste niveau. (Idem gold ooit voor bijv de Mos en van Gaal).
  Het enige waar ik wat moeite mee heb, is dat we zoveel onervaren jonge spelers hebben. Mede daarom ben ik zo blij met het bijtekenen van Veltman. Ik blijf er wel bij, dat je met meer ervaring veel sneller prijzen zult pakken. Dat geldt voor ELKE teamsport. Hopelijk dat de EL ervaring van het afgelopen seizoen iets extra’s kan brengen in seizoen 2017/2018.

  1. De Nees

   Je hebt er moeite mee Mijn Club omdat je de zwakke punten herkent van het (recente) verleden. De financiële positie is ook heel anders dan 6 jr geleden, niks moet weg maar mag weg en dus kan je een gewichtiger aan-verkoop beleid voeren, jeugd rustiger brengen en beginnen met creëren van een constante hogere weerbaarheid van je elftal.

   1. Mijn Club

    NEES: in jouw reacties las ik dat jij ook ‘problemen’ hebt met het gebrek aan ervaring. Je hebt gelijk dat de financiele positie momenteel een stuk rooskleuriger is, en dat zelfs spelers niet meer verkocht MOETEN worden. Die weerbaarheid kan m.i. enkel worden verhoogd middels ervaring (automatisch meer volwassen, en meer kracht, duur- en loopvermogen).

   2. De Nees

    Ja Mijn Club. Want ik heb te veel wedstrijden gezien waar de jeugd door de hoeven ging, ben daar nu echt klaar mee. Kijk hoeveel druk al staat op die jongens, zo jong en ook nog bepalend moeten zijn voor het elftal. Jongens als Fisher, Andersen, S. de Jong, Eriksen, Vertongen, Alderweireld, zo kan je er vele opnoemen, je kan ook spelers kapot maken zo. Hoeveel zijn er niet mislukt, was dat bij allemaal nodig geweest? Roepen ‘daar leren ze van’ klopt idd, maar pas wanneer ze al weg zijn bij Ajax. Daarom geloof ik met een iets aangepast beleid, dat hoeft niet radicaal anders, met meer oog voor behoud van kracht in het elftal het tijd is voor een andere route. Dat succes brengt ook veel geld binnen, hoeft Ajax zich niet meer voornamelijk te richten op opleiden en verkopen.

 18. afcadeluxe

  is misschien niet eens slecht dat keizer nu trainer is,hij liet jong ajax leuk aanvallend voetballen en op de toekomst kwamen steeds meer supporters kijken dus ik zie het wel zitten in hem

 19. Ajax/Barcelona Johan/Jonk

  Net met Kim gesproken. Dennis is per direct welkom in Noord Korea.
  Ze houden daar van mensen die heel weinig zeggen en als ze wat zeggen de lijn van de leiding volgen.

 20. -buitenkantje rechts-

  Dennis met zijn jaarlijkse voorgeschreven interview in de VI.. Niet vestandig om achteraf nog even modder te gooien naar Bosz. Houd de eer aan jezelf.. Bosz is al bijna weer vergeten, helemaal nadat de eerste competitiewedstrijd is gespeeld.
  Exit..over en uit..en doorrr

  1. Widi

   Kan me best voorstellen dat hij niet ten onrechte de schuld van iets wil krijgen. Hier is hij er ook weer om afgemaakt. En het blijft ook allemaal hangen. Ik kan me goed voorstellen dat ex-spelers die zoveel geld hebben verdiend als Bergkamp de voetballerij met de pers en de opgefokte supporters lekkker links laten liggen. Je kunt het toch nooit goed doen. Dennis heeft waarschijnlijk toch een drive om het wel te doen. We hoeven niemand blindelings te volgen. Maar het respect is weer ver te zoeken.

   1. Indojood

    Hij neemt geen verantwoordelijkheid, Widi. Vd Sar en Overmars doen dat tenminste wel. Wie bij Ajax wijst Bergkamp op zijn fouten?

   2. Ajax/Barcelona Johan/Jonk

    Je mag aangesproken worden op gedrag en resultaat en opstelling in zaken. Dat staat volledig los van respect. Als je niet functioneert kan je worden ontslagen, je hebt niet gedaan wat je moest doen. Daar kan je vooraf flink op worden aangesproken, niks mis mee. Als je dan ook nog eens op een “vrienden” functie zit waar je telkens niet voldoet, tsja. Daarnaast, waar is zijn respect geweest naar Johan en Jonk? Respect moet je verdienen die krijg je niet bij een pakje croma.

   3. De Nees

    Eens AB. Algemeen gesteld heeft iemands voetbal/ajax verleden extra waarde maar dat moet dan ook extra bijdragen in zijn functioneren, zoniet dan is het in feite een normale medewerker (ik zeg Winter, Roy?). Ik val Bergkamp ook niet af want hij draagt zeker veel goeds bij aan Ajax, maar wat niet goed is moet ook worden gezegd, dat houdt iedereen scherp. Ajax heeft een prestatiecultuur…. Bergkamp’s eigen woorden vandaag.

  2. JohnDoe77

   Eens BR, maar vermoedelijk hebben zij hem er naar gevraagd omdat hij niet vaak interviews geeft en heeft hij gezegd dat het een opgeblazen verhaal geworden is. Als hij zegt dat hij daar niet meer over wil praten, worden ze helemaal gek qua aandacht voor dit kul verhaal! PB wilde gewoon meer geld kunnen verdienen, er was wellicht lichte irritatie en dat is opgeblazen om een reden te geven voor het plotselinge vertrek. Hij had gewoon eerlijk moeten zeggen dat hij een mooie kans zag die hij wilde pakken. De trein die Koeman destijds pakte kwam langs. Koeman kreeg er een hoop shit over, PB nu niet..:

 21. Emilio4Ajax

  Las het artikel vanochtend in VI. Interessant en schijnt een ander licht over het geheel… Nu kampioen worden en de CL in of de EL winnen…🍻☀️🍻😎

  1. Mijn Club

   EMILIO: Het landskampioenschap zal al een hele kluif gaan worden en is sterk afhankelijk van wat F en PSV doen op de transfermarkt. Voorlopig zie ik beiden enkel zwakker worden. Ajax lijkt stabiel tov het afgelopen seizoen. Laten we in ieder geval voor 100% voor de KNVB beker gaan, dat is de snelste en op papier gemakkelijkste prijs. (Beetje afhankelijk vd loting uiteraard). CL eveneens afhankelijk van de loting.

   1. Widi

    Een knvb beker zegt mij niets. Troostprijs. Landskampioen moet kunnen. 010 en 040 zijn echt zwakker geworden. Dat is niet meteen met aankopen goed te maken. Kost tijd. We moeten dit seizoen kampioen worden.

    1. Mijn Club

     Hopelijk wel dit jaar. Drie keer net niet is erg frustrerend. Met wat Ajax te besteden heeft, zouden wij het Bayern van NL moeten zijn. Conclusie: we verkopen elk seizoen teveel en hebben te weinig ervaren spelers

     1. Emilio4Ajax

      Ligt niet geheel aan Ajax, maar de aanstormende jeugd kan niet wachten… Als die nu ook eens Cruijffiaans gaan denken en niet alleen maar zo spelen zou Ajax uit een heel ander vaatje kunnen tappen. Bij mij zakt de broek af als ik Dolberg en de Ligt hoor zeggen dat ze minstens nog 1 jaar bij Ajax blijven…en dan wegwezen met 19 en 18 jaar…!? Moet echt niet gekker worden…🌤🍻😎

Reageren is niet mogelijk.