There are no ads, please add some


Jonk tekent bij Vlaamse voetbalbond en verspreidt visie Cruijff

Wim Jonk heeft zich met zijn organisatie Cruyff Football aan de Vlaamse voetbalbond verbonden. De trouwe volgeling van Johan Cruijff, die eerder hoofd jeugdopleiding bij Ajax was, zette dinsdag een handtekening onder een overeenkomst voor twee jaar, zo meldt Cruyff Football zelf via de officiële kanalen.

De samenwerking houdt in dat Cruyff Football gaat helpen bij de ontwikkeling van de Belgische jeugdtrainers. Met Cruyff Football willen zij de visie van de voetballegende wereldwijd verspreiden. Jonk sloot zich aan bij het bedrijf nadat hij in 2015 werd weggestuurd bij Ajax. Onder de naam ‘Cruyff Football by Team Jonk’ promoot Jonk, samen met onder anderen Ruben Jongkind en Jordi Cruijff, de visie van Cruijff wereldwijd. Samen met nog een tiental medewerkers, met name oud-Ajacieden die onderdeel uitmaakten van de Cruijff-revolutie bij Ajax, probeert Jonk de ideeën van Cruijff in leven te houden.

Eerder gaf de oud-middenvelder van onder meer Ajax, PSV en Internazionale in gesprek met de NOS aan de nalatenschap van El Salvador middels het bedrijf voort te zetten. “Zie ons als een voetbalkennisbedrijf. Veel clubs zoeken kennis en wij hebben die kennis. Ook toen ik nog bij Ajax zat, kreeg ik veel vragen. Als clubs of bonden willen verbeteren en zeker op een duurzame manier, dan kunnen ze gebruikmaken van onze mensen.”


Gerelateerde posts

99 reacties

  1. RonJ64

   Precies, klojos binnen AJAX hadden meer hun best moeten doen om hem binnen te houden, kijk naar wat er aan komt en door stroomt dankzij hem, S6 Wim

    1. Toppertje

     Goed voor Jonk en de zuiderburen. Jammer dat de KNVB in chaos is want Jonk had voor het Nederlandse voetbal meer kunnen doen dan dat rapport over winnaars van morgen waar iedereen over straat met elkaar rolt.

 1. Remco425

  De Vlaamse voetbalbond? Hebben die een eigen bond? Uiteraard goed dat de visie Cruijff wordt voortgezet, maar hoe belangrijk kan die bond zijn?

  1. -buitenkantje rechts-

   Vlaamse Bond gaat over amateurvoetbal.. stelt idd niet zo veel voor.

   1. Litmanen

    Is dit Ajax nieuws? Ik gun die jongen een baantje maar als we hem nu de rest van zijn leven moeten volgen, dan weet ik nog wel een stuk of tien ex-Ajacieden.

    1. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

     Jij vindt dat anderen zeiken? Goh ……

    2. Remco425

     Ik zie het verband niet zo tussen jouw bijdrage en die van br waar je op reageert, Litmanen…

     1. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

      Het verband van de bijdrage van Litmanen is standaard zoek. Dat is in ieder geval wel helder. Zit nu al te bedenken wie zijn volgende favo speler gaat worden die het volgens het merendeel van de domme en eigenwijze nep supporters net niet is. Zijn vorige favo van Rhijn gaat misschien alsnog naar zijn stiekeme favo club 010.

    3. dickst14

     Dit is ajax nieuws ja. Jammer dat het niet over Veltman of van Rhijn gaat. Zou Veltman ook aan zo een Europese topclub verkocht gaan worden als Brugge???? zijn niet tevreden trouwens over jouw oog appel. Younes Duits international volgens jou. Klopt. Bud Brocken was ook hier international.
     Alle Ajax spelers waren super omdat ze de finale EL haalden.
     Jongbloed was de een na beste keeper in 74 omdat hij in de finale stond. Gewoon krankzinnig hoe stom iemand kan zijn. Sorry echte litmanen dat een idioot jou naam misbruikt

     1. Litmanen

      Ajax heeft Jonk ontslagen omdat hij niet wilde samenwerken met het TH.
      Waarom moeten wij dan op de hoogte zijn van zijn bijbaantje bij Belgische amateurs?
      De man verdwijnt langzaam n in de vergetelheid.

      De vriendin van Johnnie Rep heeft een leuke bar in Spanje. Kijk daar hebben we iets aan!
      Sjaak Swart schijnt zijn sigarenzaak in De Reinwardstraat te hebben verkocht.
      Kijk dat is nieuws!
      Heinz Stuy, gestopt met kroketten!
      Ex van Suurbier niet drinkt niet meer.

      Kijk dat willen we weten, maar zolang Jonk de beloofde topclubs nog niet leidt, laat maar zitten.

     2. dickst14

      Ik heb de echte Lirmanen trouwens via zijn fanclub verwittigt dat een of andere ……ik blijf netjes. zijn naam misbruikt. Dus hij zal jouw idioterie gaan lezen en maatregelen treffen.

     3. Remco425

      Als je die weetjes over Rep, Swart, Stuy en Suurbier wél Ajax nieuws vindt, dan is het verspreiden van de visie van de allergrootste Ajacied ooit zéker Ajax nieuws…

 2. KBouter

  Mooi voor hem dat hij weer iets heeft waar hij achter staat, al is het doodzonde dat het niet in eigen huis kan.

  Succes Wim!

  1. dickst14

   Misschien dat hij over 2 of 3 jaar Keizer op kan volgen. Tegen die tijd kunnen Overmars vd Sar en vnl Bergkamp hopelijk een keer over hun ego heenstappen.

 3. AjaxKat

  Veel succes Jonk! En nogmaals jammer dat het uiteindelijk geen goed huwelijk was tussen jou en de echte visie JC tegenover die van Ajax. Misschien dat er ooit nog een gezamenlijke toekomst komt. Ik hoop het in ieder geval.

 4. RonJ64

  Gelijk heeft hij, eigen schuld Overmars en Co. Niets kan m tegenhouden en dus toch Slimme Belgen 😉😎

   1. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

    En maar blijven etteren en zeggen dat je tegen etteren bent. Hypocriet.

 5. Hoeda Fak Ajoe

  Ik wil wel opmerken dat er volgens mij geen verschil van mening of inzicht bestaat over hoe de jeugd getraind moet worden. Ik denk dat dat binnen Ajax ook op de Cruijff manier gebeurt. Jammer dat Jonk daar niet meer bij betrokken is, maar het is geen groot issue. Het verschil zit hem in de opvolging daarvan, namelijk de doorstroming naar de vertegenwoordigende teams. Daar hoeft Jonk zich niet meer druk om te maken, omdat hij zich nadrukkelijk in een ondersteunende en adviseurs rol manifesteert. Als hij dat bij Ajax ook gedaan had, dan had hij nu mee kunnen genieten van en mee kunnen helpen bij het succes.

  1. Indojood

   Johan zag dat anders, volgens hem was Jonk de enige die de essentie van het plan uitvoerde. Niet voor niets trok Johan zijn handen er vanaf en vroeg Ajax zijn naam niet meer te gebruiken. We kunnen er wel allerlei eigen interpretaties op na houden maar Johan was daar duidelijk over. Ik kan me i.i.g. niet de arrogantie veroorloven om de grote meester tegen te spreken als het gaat om zijn plan, met zijn naam eraan verbonden.

   Hoop dat Jonk z.s.m. terugkeert om het goede werk van Johan voort te zetten. Goed van de Vlaamse voetbalbond om een Cruijff-visie te gaan toepassen, kan de KNVB nog wat van opsteken.

   1. -buitenkantje rechts-

    Ik denk dat de enige plek om de visie Cruijff te verspreiden Ajax is.. Vraag me af hoeveel clubs geïnteresseert zijn in de diensten van Jonk. Volgens mij is die er nauwelijks. Tekenend vind ik dat hij nu verbonden is aan de Vlaamse Bond (amateurvoetbal). Ook binnen Ajax zie ik hem de komende 5-10 jr niet terugkeren..
    Vrees voor achterhoede gevecht en nachtkaarseffect.

    1. Indojood

     Ze hebben op Johan’s verjaardag (25 april jl.) een kick-off gedaan in het Olympisch Stadio en zijn eind mei begonnen met Cruyff Football. Veel te vroeg om te zeggen dat er nauwelijks interesse is.

   2. BobbyHaarms

    Prachtig gezegd Indojood, en zo is het ook. Het doet pijn dat de Vlaamse voetbalbond (hoe onbetekenend misschien ook) hiervan de vruchten gaan plukken en wij opgescheept zitten met een stelletje neppers die beweren de lijn Cruijff te blijven volgen maar ondertussen wel iedereen die deze lijn volledig volgde uit de club heeft gewerkt. Doodzonde dat deze kennis nu aan ons land voorbij gaat en we nationaal nog steeds opgescheept zitten met een stelletje Pipo’s bij de KNVB.

    1. Indojood

     Had heel Nederland maar de visie van Johan gevolgd, ook in al die jaren die achter ons liggen, dan waren we nog wereldtop en vooruitstrevend. Kijk eens naar die club Hagi in Roemenië, Viitorul Constanța. Acht jaar geleden opgericht, met alleen maar zelf-opgeleide spelers nu kampioen voor Steaua en Dinamo.

     Wij hebben hem keihard laten vallen…

    2. Widi

     Geen enkele bond is onbetekenend. Iedere bond heeft jeugdleden en dus ook talenten. Bij iedere bond is dus werk te doen en bij iedere bond kan de volgende Messi rondlopen.

    3. De Nees

     En zijn visie was geen papieren tijger, hij zei alleen dingen die hij in de praktijk allang bewezen had, als speler/trainer bij Ajax en hoe hij Barcelona in de jaren 90 weer smoel gaf. En die constructie liep door tot aan Rijkaard en daarna Guardiola, door Laporta kon Johan verder invloed houden op de doorstroming en speelwijze. Eerlijk gezegd lijkt mij dit nu langzaam af te brokkelen door de patjepeejers die daar nu de leiding hebben. Barca wordt weer een normale grote club, dat exceptionele gaat er binnen 3-4 jaar vanaf als ik niet gek ben. Bij Ajax moeten ze goed kijken bij Barca hoe dit zich daar gaat ontwikkelen door de afnemende Cruijff visie. Want speelwijze en juiste doorstroming/ opleiding volgens Cruijff visie moet de leidraad blijven, dus MOET je als Ajax zijnde de juiste mensen binnenhalen/houden in de technische leiding. Ik begin ook meer en meer sceptischer te raken over de Ajax leiding, want mijn gevoel neigt er naar dat deze heren diep van binnen meer een v Gaal hart hebben, maar voor de buhne een Cruijff smoel opzetten. Daarom hoop ik zo dat Ajax ‘s van de beurs afgaat en weer een vereniging wordt, want de echte Cruijff adepten zijn daar aanwezig maar worden door deze bestuursconstructie buitenspel gehouden.

     1. De Nees

      Zal je comment niet helemaal ontkennen BR, dat over de ajax leiding is ook gevoelsmatig en een beetje frustratie.

     1. -buitenkantje rechts-

      Isschien wil hijscout worden bij Ajax.. Las dat er dringend behoefte is aan uitbreiding van het scoutingapparaat.

   3. Hoeda Fak Ajoe

    Ik zeg alleen dat Jonk nu juist dat deel dat bij Ajax fout ging, nu bij de Vlaamse bond niet gaat doen. Hij gaat trainers opleiden in de visie van Cruijff. De trainers bij Ajax doen dat ook nog steeds. JC trok zijn handen niet van Ajax af omdat ze niet juist trainden, maar omdat ze een andere bedrijfsvisie hebben. En dat is nou juist waar Jonk bij de Vlamingen niks over te zeggen heeft.

    1. Litmanen

     Het heeft geen zin. Sommigen hier vinden Jonk de nieuwe messias terwijl hij nooit wezenlijks heeft bereikt.
     Halverwege uitgestapt omdat hij niet door een deur kon met Bergkamp. Overmars, vdSar en De Boer.

     Overigens jammer, want ik vond het prachtige voetballer.

     1. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

      De deur werd voor de neus van Jonk dicht gesmeten maar dat zal jij nooit begrijpen.

     2. Hoeda Fak Ajoe

      Nee hoor. De mannen hielden de hele tijd de deur voor Wim open en vroegen hem toch alsjeblieft binnen te komen. Maar Wim bleef liever op de gang staan. Dat je dan uiteindelijk de deur dicht doet lijkt me logisch, anders gaat het alleen maar tochten.

 6. JohnDoe77

  Jammer, zeker maar het Jonk-Ajax verhaal is nog te vers. De jeugdopleiding van Ajax laat mooie ontwikkelingen zien en Jonk heeft een uitdaging, is via zijn bedrijf dus ingehuurd. Helemaal prima zo en hij is jong genoeg om ooit in de toekomst…

 7. JohnDoe77

  Ben overigens wel benieuwd naar de lap tekst van “AB: Weet ik veel wat voor naam hij er nu weer van gemaakt heeft want op het forum kun je dat toch niet lezen maar waarschijnlijk iets met Jonk en Johan erin” ervan te zeggen heeft! 😁

 8. Ajaxfoort

  Niet zo handig en netjes geweest van Ajax om Jonk zo aan de kant te schuiven. Hij had nog veel kunnen betekenen voor de club.

 9. Jimmy1971

  Zo haalt het NL elftal die belgen nooit meer in , Cruijff’s oranje rode duivels …

 10. Forever nr14

  Wat eeuwig zonde, de enige echte met Johans visie!
  Gaat verloren door die zogenaamde “Johan” volgers

  1. Remco425

   Is zeker niet de enige echte met Johan’s visie, maar wel 1 van de weinigen.

 11. AFCA my World

  Over 2 a 3 jaar komt hij weer terug bij Ajax,en is het bestuur gewipt ,als je niet ziet wat goeds Jonk bracht ben je dan nog Ajax en Cruijff waardig ? naar mijn mening niet ! ⚽️

 12. Johan

  Jonk veel suc6 met je visie, ik hoop dat je kan laten zien wie bent. Altijd welkom in de Johan Cruijff arena!

    1. Widi

     Net als jij wil ik soms grappig zijn. En net als bij jou lukt het soms wel en soms niet.

     1. De seijs

      En je houd weer wordt 😂😂😂😂😂😂😂zo voorspelbaar! (eind juli)😂😂😂😂

  1. Litmanen

   Tja, een Volendammer die niet communiceert en Belgen die het niet begrijpen.

   We worden nog niet nerveus.

 13. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

  Merendeel hier van de Jonk ( en Johan) haters vergeten dat ze jeugdtrainers gaan begeleiden. Mensen die jeugd onder zich hebben die mogelijk naar het prof. Voetbal kunnen doorstromen en dat dan doen met een goede bagage. Maar ja, als je zo vol blindheid en wrok zit zie je de logica niet meer als ze die al ooit gezien hebben. Oh ja, wederhelft is ermee accoord dat ik op vakantieadres beetje aanklooi op het forum. Gaat niet ten koste van andere zaken 😂 zolang ik maar geen beesten weg jaag.

  1. De Nees

   Ik wist het, die AB houdt het nog geen 48 uur vol voordat hij weer gaat reageren !). Je bijdrages zijn welkom AB.

   1. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

    De een komt telkens terug en de ander kan zijn app er toch niet afflikkeren. Zolang je blijft meelezen kom je vanzelf tot een reactie en helemaal zwakzinnige commentaar hoogtij gaat vieren. Ik heb gelukkig een heel begrijpende wederhelft 😂. Maar ik zal genoeg afwezig zijn op de dag, het is hier zo ……. mooi. Overmorgen richting Etosha, op naar de olifanten.

    1. De Nees

     Mooi man AB, beetje leeuwtjes aaien en apies kijken, geniet ervan. Wij hebben hier ook een paar eigen forum apen, dus wij vermaken ons ook wel. 🙂

     1. Widi

      AB je zegt altijd dat je hier geen vrienden hebt. Wij zijn dus niet je vrienden. Hoe kom je er bij dat wij belangstelling hebben voor een vakantieverslag?

     2. -buitenkantje rechts-

      Geen behoefteaan een leuke vakantiefoto van AB op een olifant? 😜🐘

 14. -buitenkantje rechts-

  Ik wens Jonk veel succes met het uitdragen van de visie van JC. Ik vind dat hij de enige is die recht heeft om dat te doen. Waar ik moeite mee heb is zijn enthourage zoals Ramdjanamsingh en Matthias Kohler. Ramdjanamsingh heeft op zijn linked in pagina staan dat hij communicatie- en leiderschapstrainingen geeft. ‘Ik zet mensen in beweging door ze inzichten te geven in communicatie preferenties” Hij is/was de personal coach van Jonk die gezien werd als splijtzwam binnen het TH.. Hij zou een erg grote invloed hebben over het doen en laten van Jonk. Hij zou ook na het vertrek van Jonk andere trainers proberen over te halen gebruik te maken van een vertrekregeling. Mathias Kohler die achter de invoering van de methodologie zat. Deze methodologie bepaalde bv mede of een speler rust nodig had. Dit had soms tot gevolg dat jeugdteams met 10 of 9 man naar een competitiewedstrijd moesten afreizen. Ook het filmen van trainingen.. het loslaten van bv judoka’s op jonge voetballertjes wekt ergernis.
  Tweede bezwaar is het feit dat een bedrijf is opgericht. Waarom geen stichting? Gedachtegoed voor het algemeen belang wordt vaak ondergebracht in een stichting zonder commerciële grondslag.. Waarom hier niet?
  Derde bezwaar is dat het gedachtegoed van JC volgens mij bedoeld is om onze club Ajax een voorsprong te geven op de concurrentie. Nu wordt het gebruikt voor iedereen die belangstelling heeft en een passende beloning wil betalen. Waarom niet Bergkamp en Overmars uitnodigenvoor een etentje en zaken eens doorpraten? Gebruik de erfenis van Johan voor Ajax.. Zoek de samenwerking en niet de afzondering..

   1. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

    Ajax heeft Cruijff de deur gewezen voor het geval je het nog niet door hebt. Ajax heeft zichzelf buitenspel gezet.

    1. AB: Jonk terug naar Ajax. Maar dat is logisch.

     Wat jij wil. Jij hebt jouw gedachten erover en die zullen niet veranderen. Daar steek ik dan geen energie in verder.

  1. Indojood

   Gefrustreerd en onsamenhangend verhaal, BR.

   1e bezwaar. Niemand is foutloos, Jonk niet, Johan niet. Johan heeft vaak genoeg geroepen dat het een leerproces is, toch zag hij in Jonk zijn trouwste volgeling, en niet in Dennis. Tot op de dag van vandaag heeft Ajax de tekst en uitleg van Jonk kunnen weerleggen. Dit zou vrij eenvoudig moeten zijn wanneer je besluit iemand te ontslaan.

   2e bezwaar. Een stichting kan geen consultancy diensten leveren. Je kunt een voetbalvisie niet aanmerken als algemeen belang. De foundation kan dat wel omdat minder bedeelden worden geholpen en men dus giften kan ontvangen.

   3e bezwaar. Volstrekte onzin. Cruijff bood zijn diensten aan om de club te helpen omdat hij supporter is. Hoe kan je als club zijn gedachtegoed voor jezelf claimen? Echt flauwekul dit. En het is ook zeer naïef om te denken dat Jonk contact gaat opnemen met Ajax. Zowel Jonk als Johan zijn gepiepeld door Ajax.

   1. -buitenkantje rechts-

    Ik zou niet weten waar ik gefrustreerd over zou moeten zijn Indo..
    1. Ben zelf groot voorstander van de visie van Cruijff. Vind alleen de manier waarop Jonk dat aanpakte hier en daar dubieus. Denk dat Jonk is doorgeslagen in de individualistische begeleiding van spelers. Met name door free riders en profiteurs die maar al te graag meeliften op de naam Cruijff. Hierboven noem ik daarvan 2 namen, maar kan er nog wel een aantal noemen.
    2. Een stichting kan natuurlijk best advies en trainingen geven. Krijg nu een beetje een dubbel gevoel tussen idealisme en winstbejag. Lees uitspraken van lieden die volgens mij Cruijff nooit gesproken hebben, verbonden zijn aan het bedrijf van team Jonk, die nu precies weten wat Cruijff bedoelde en hoe het uitgevoerd moet worden.
    3. De gedachten van Cruijff zijn ontstaan om Ajax te helpen toen hij zag dat Ajax met name internationaal de aansluiting verloor en het vertoonde spel niet meer des Ajax’ was. Zeg nergens dat Ajax het gedachtengoed moet claimen. Ik zeg dat het bedoeld was om Ajax een voorsprong te geven. Zonde dat het door persoonlijke vetes nuin China, Japan en België wordt itgedragen. Vandaar.. even een etentje en uitpraten.

  2. Indojood

   Trouwens, je maakt je wel erg druk over iets waarvoor geen belangstelling is, maar dat terzijde… 🙂

   1. -buitenkantje rechts-

    Ach ja.. heb je in deze komkommertijd.. ga je je druk maken over kleinigheden.. bij gebrek aan echt nieuws.. ogen van mij wel weer beginnen met voetballen.. 😜

  3. dickst14

   Ik denk dat ego’s van Overmars vd Sar en met nameeeee Bergkamp momenteel te groot zijn. Buiten de misbruiker vd naam Litmanen denk ik dat iedereen blij zou zijn met de terugkeer van Jonk.

Reageren is niet mogelijk.