There are no ads, please add some


Het gevoel van het Ajax shirt

Op het gebied van voetbal in Nederland is Ajax de grote trots. De club won 33 keer het nationale kampioenschap, 4 keer de Europacup 1/Champions League en 1 keer de UEFA Cup. Buiten tastbaar eremetaal brengt de club uit de hoofdstad Amsterdam veel meer met zich mee. Voor de fans is Ajax meer dan een club: een gevoel, een religie. Veel van deze fans krijgen als jong jochie hun eerste shirt van Ajax. Deze trekken ze aan naar school, naar hun eigen voetbaltraining en, uiteraard, naar het stadion.

Het witte shirt met de rode baan is de eerste stap in een leven als Ajacied. Veel elementen van dit shirt spelen hierbij een grote rol. Het embleem van Ajax zit links op de borst, in de buurt van het hart. Het is niet voor niets dat een echte Ajacied als Davy Klaassen bij het scoren van een doelpunt met zijn hand klopt op zijn hart en het logo van de club. Hij laat daarmee zien dat de club in zijn hart zit.

Boven het logo zijn drie sterren te zien. Iedere ster staat voor 10 nationale kampioenschappen. Amsterdam viert in 2011 het dertigste kampioenschap, en het behalen van die derde ster, groter dan normaal. Die middag zie je de drie sterren door heel Amsterdam. De stad toont zijn trots. Vanaf dat moment is Ajax de enige club in Nederland met drie sterren op de borst.

Het thuisshirt van Ajax is de laatste jaren alleen in de details veranderd. Dit jaar zijn in de nek de drie Andreaskruisen van de stad Amsterdam te zien. Ze zijn klein, maar erg belangrijk: deze drie kruizen tonen de band met de hoofdstad. Ook dit laat zien dat Ajax meer is dan een club, het is de trots van Amsterdam.

Omdat het thuisshirt van Ajax de laatste jaren alleen in de details veranderd is, hebben vele grootheden in het rood-witte shirt gespeeld. Waar Kasper Dolberg en Hakim Ziyech het shirt nu elke week aantrekken, schitterden helden als Zlatan Ibrahimovic, Patrick Kluivert, Johan Cruijff en Sjaak Swart vroeger in hetzelfde rood-wit. Juist door deze helden, de successen en de band met de stad Amsterdam heeft het shirt iets magisch. Het Ajax shirt is daarom dé manier om het gevoel, de religie, uit te dragen. Het is dé manier om te tonen dat jij een Ajacied bent!

 

Gerelateerde posts

16 reacties

 1. dickst14

  Ik denk dat we een paar cups vergeten, zoals de europacup 2 en de europese supercups

  1. Charka53

   Dat het Ajax shirt voor vele een goed gevoel geven is wel duidelijk maar dat op het embleem slaan en het logo kussen kan op het moment op clubliefde lijken maar als ze na een paar seizoenen een ander shirt aan trekken begint dit ritueel weer opnieuw
   Dus de clubliefde is voor diegene die zijn salaris betaald.

   1. frenkynairo

    eens charka, alhoewel in het geval van klaassen er wel een gevoel heerst van echte clubliefde. nog wel bij een aantal andere spelers nouri,vd beek en de ligt bijvoorbeeld. vraag me trouwens ook gelijk af waar het uittrekken van je shirt dan voor staat…

 2. Jimmy1971

  Het Ajax shirt is magisch !!!
  Mooiste shirt van Europa en omstreken !!

 3. Forever nr14

  D’r is geen mooier shirt als ons aller Ajax shirt, nog mooier zou het zijn met het oude logo natuurlijk en zonder streepjes👍

 4. Bakkie

  Mooi stukkie over het mooiste shirt ter wereld! Wel jammer dat er op de foto een huurling staat (ook al is Bertje wel een baas)

 5. Gert Ajax

  Mooiste shirt mooiste club mijn hele familie heeft een ajax hart.
  Vroeger met die ouwe naar de meer ajax hoort bij de opvoeding breng ik mijn dochter ook bij❤👍

Reageren is niet mogelijk.