‘Transfers van Neres en Sulejmani kan je niet met elkaar vergelijken’

Ajax betaalde ooit zestien miljoen voor Miralem Sulejmani en nadat die transfer uitliep op een debacle besloot men bij Ajax om nooit meer een dergelijk bedrag uit te geven. Met het aantrekken van David Neres is Ajax afgeweken van de regel en volgens Sjaak Swart valt deze transfer niet te vergelijken met die van Sulejmani, zo laat Swart weten tegenover Elf Voetbal.

‘Dat is een keer gebeurd en kun je niet met elkaar vergelijken. Voor het zelfde geld groeit Neres uit tot een topspeler, dan ben je spekkoper. Ik heb wat beelden van hem gezien en dat zag er aardig uit’. Of Justin Kluivert het straks met een reserverol moet doen is Swart duidelijk. ‘Justin krijgt nu al zijn kans en met de komst van Neres gaat hij er ook nog genoeg krijgen’.

Bron: Elf Voetbal

Related posts

56 Comments

    1. AjaxKat

      Ja je ontkomt er niet meer aan tegenwoordig. De prijs van de duurste speler ter wereld in de de tijd van Sulejmani (ik meen Ronaldo) is inmiddels ook al lang overschreden. Het hoort erbij. Als ze nu Huntelaar moesten kopen bij Heerenveen dan hadden ze nu denk ik hetzelfde moeten betalen als voor Neres. Aan de andere kant: voor ons stervelingen wordt ook alles duurder dus dit is denk ik wel normaal. En Ajax heeft geld zat.

      1. 11Younes11

        Helemaal mee eens. Bovendien, als je als club wilt groeien moet je ook mee in die ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor salarissen, als je Europees nog een beetje mee wil doen moet je je beste spelers behouden en dus misschien dat salarisplafond eens opkrikken!

    2. Charka53

      Ik wil er dit aan toevoegen , als die lui op de foto zo blijven kijken worden we nooit kampioen ?

  1. FrankiC

    Met Sulemani destijds leek Ajax ook goud in handen te hebben. Sterker nog: hem hadden we een jaar lang wekelijks bij Heerenveen zien schitteren. Iedereen had daar toen een heel goed gevoel bij en de slagingskans leek groot omdat hij al ‘gearriveerd’ was, iets ouder en gewend aan de Nederlandse cultuur. Ook onzin om zo’n aankoop af te zweren als dat een keer misgaat. Andere duurdere aankopen werden ook met winst doorverkocht zoals Suarez en Huntelaar.

    1. Remco425

      Het risico was toen wel veel groter. Ik weet niet meer hoeveel we toen nog voor Sulejmani hebben ontvangen, maar nu ontvangen we voor bankzitters nog €9-12M. Dat zal bij een talent als Neres ook zo zijn. Het risico is dus hooguit een paar miljoen.

  2. Widi

    Laten we wel hopen dat Neres Ajax heel leuk vindt en Amsterdam niet te leuk. En dat hij daar bij geholpen wordt. Wamberto heeft zich al aangeboden.

    1. Jimmy1971

      Juist begeleiding is wel noodzakelijk als spelers naar ‘snoepwinkel’ Amsterdam komen , daardoor zijn ook al carierre’s gesneuveld ( Dani ) ..

  3. -buitenkantje rechts-

    Sorry.. beetje flauwekul van Swart.
    Destijds dacht Ajax ook goud in handen te hebben. Dus een vergelijking is wel degelijk te maken. Destijds en ook nu is het verwachtingspatroon hoog. Neres heeft het wat dat betreft nog moeilijjker dan Sulejmani destijds. Neres is puber, komt uit een totaal andere cultuur, spreekt de taal niet en de club Ajax is voor hem onbekend.
    Hoop dat Kluivert nu niet op het tweede plan komt. Neres zal spelen. Zo’n dure aankoop is niet gekomen voor de bank. Betekent dat Kluivert moet banken of ( dat hoop ik) hem gebruikt op linksbuiten voor Younes.. Aan de andere kant zou ik Appie ook graag eens in de basis zien.
    Een linksback is meer noodzakelijk. Tenzij Bosz Riedewald/Viergever als linksback gaat opstellen. Voorlopig mag Sinkgraven blijven staan vrees ik. Bosz heeft al gezegd dat Sinkgraven zorgt dat andere spelers beter gaan spelen…

    1. Remco425

      Sulejmani was maar 1 jaar ouder dan Neres, br. Maar hij moest er wel meteen staan, Neres krijgt de tijd. Dat is een positief verschil. Eens dat Swart flauwekul verteld hier. Ook dat ze nu nog steeds geen bedrag als dat van Sulejmani betalen. Verschilletje van ruim €4M.

  4. JohnDoe77

    Samen met elkaar de vleugels doen, prima! Overigens denk ik dat echt veel verdienen best een kluif wordt met deze investering. Maar eerst maar laten zien dat hij top is!

  5. Widi

    BR, ik maak mezelf veel te druk om mensen zoals Eug. Moet ik niet doen. Jij hebt hetzelfde met Sinkgraven merk ik. Je doet het netjes. Maar verder ben je eigenlijk net zo negatief ten opzichte van Sinkgraven als ajaxpers ten opzichte van Bosz. Hoe komt dat toch?

    1. -buitenkantje rechts-

      Dat heb ik met Younes en dat heb ik met Sinkgraven en in mindere mate met Veltman.. Geef gewoon mijn mening op wat ik zie en hoor.. Ik ben kritisch, klopt. Daar mag je gerust anders over denken..

      1. -buitenkantje rechts-

        Even als toevoeging.. Ik heb er een hekel aan als reacties persoonlijk worden.. Je kan je mening geven, daar een discussie of andere mening tegenover zetten, maar laat iedereen in zijn waarde. We houden allemaal van Ajax.. Dat moet je altijd voor ogen hebben.. Accepteer anders denkenden of reageer dan gewoon niet. Kan ook..

        1. EugAjax

          Ik heb werkelijk geen idee hoe je een like geeft, maar je verdient er zeker 10 met je extra toevoeging BR. Een mooie overdenking voor iedereen incl mezelf ?

          1. EugAjax

            Zoals ik al schreef incl mezelf. Ik vind wel dat ik van mezelf kan zeggen dat ik niet heel persoonlijk word in discussies. En indien wel dan vaak als reactie op. Maar dat mag nu niet meer uitmaken. Verbeter wereld begin bij jezelf. Met Franki en BR als controleur ?

          2. vak411

            Eug.. je krijgt een like door je telefoon hard op de grond te gooien.. probeer maar ?… mooie reacties van BR, Widi en jou, ik wacht vaak ook op de reactie van Litmanen en anderen. Denk idd dat we Neres de tijd moeten geven. Achter hem
            Blijven staan. Weinig mensen zijn het met me eens maar dat vind ik bij younes ook. Ok hij is niet best maar heeft vorig jaar laten zien dat hij het kan en dan is hij zo goed. Houdt 3 man bezig. Daarom
            Blijf ik geloof in hem hebben…

          3. EugAjax

            Hahaha Vak411 geprobeerd maar lukt weer niet ????. Met Younes ben ik het persoonlijk wel eens! In de basis een fantastische voetballer. Ik blijf het zeggen ?

          4. vak411

            Idd Eug.. Jammer dat veel
            Mensen hem nu al afschrijven. Die jongen was vorig jaar zo belangrijk dus hij kan het wel..
            Geduld mannen.. normaal werd team aangevuld met slechte winteraankopen.. nu met toppers in wording.. dat wordt een super team zo!!

        2. jonk supporter

          Niet met je eens BR. Er zijn voldoend anders denkenden die ik niet accepteer en niet respecteer. Niet reageren is daarbij de makkelijkste weg. Die weg neem ik zeer zelden.

  6. EugAjax

    Transfers van beide heren zijn idd niet te vergelijken. Destijds heeft Ajax veel te veel betaald. En nee dat is niet alleen achteraf. Sindsdien is transfermarkt ontploft. En dan nog steeds is Ziyech en wsl Neres goedkoper dan Sulejmani. Mbt mislukken Miralem. Dat kon niemand voorzien. Ergo toen hij werd aangekocht was het wel erg duur toch was merendeel van supporters en kenners er destijds van overtuigd dat het goede aankoop was. Helaas werd het hem niet. Overigens andere dure aankopen slaagden bijna allemaal. Suarez, Huntelaar, Zlatan en op dit moment Ziyech. Ondanks wat slordigheden in aankoop proces Neres (gister voldoende bediscussieert) heb ik heel veel zin om deze jongen straks live aan werk te zien. Kluivert overigens komt meer dan aan spelen toe als hij zich zo blijft ontwikkelen. Dan is hij niet tegen te houden.

    1. FrankiC

      Je kunt het dus wél vergelijken. Zoals BR en ik hierboven uit de doeken doen leek de slagingskans destijds groter.

    2. Widi

      Zlatan is, als je eerlijk bent, ook lang omstreden geweest. Viel voor velen ook een beetje tegen.

      1. EugAjax

        Klopt Widi. Maar uiteindelijk was het een goede zet. Meteen een bewijs dat mocht Neres tegen gaan vallen in begin we niet meteen moeten gaan inhakken op hem.

        1. Widi

          Je zult gezien hebben dat ik ervoor heb gekozen om optimistisch en positief te zijn ten opzichte van Neres. Ook ik heb geen garanties. Maar de gedachte aan een speler in Ajax 1 die met mooie acties een paar keer per maand het verschil maakt is gewoon fijn. En dat zou gewoon kunnen gebeuren. Het wordt geprobeerd. Er gebeurt wat. En dat vind ik goed. Alle verantwoordelijken bij Ajax weten ook wel dat het risico inhoudt. En dat zij worden aangepakt als het mislukt. Van Basten wordt na bijna 10 jaar nog verantwoordelijk gehouden voor zijn slechte aankopen. En toch heeft de directie dit gedaan. Vind ik positief. Verdient het voordeel van de twijfel. Het is al veel te lang geleden dat bijna iedere competitiewedstrijd van Ajax genieten was. Ik hoop gewoon dat we dat vanaf nu weer een paar jaar kunnen. Misschien reageerde ik gisteren daarom fel tegen iedereen die aan dat gevoel iets af wilde doen door kritiek te leveren op het hoe en waarom van de transfer, waarbij ik ook in gedachten had dat veel van die mensen ook kritiek zouden hebben gehad als er niemand gekocht was. Ik ben zelf heel kritisch. Maar ik hou niet van kritiek geven om maar kritiek te kunnen geven.

          1. EugAjax

            Helder Widi. Volgens mij probeer ik zelf dat laatste te voorkomen. Ik ben juist vaak positief. Maar soms een kritische kanttekening moet kunnen. Ik heb blijkbaar een schrijftaal die jou irriteert soms. Ik weet even niet hoe ik dat moet aanpassen. Maar beter weten dan heren op de club dat vind ik al helemaal niet dat ik dat kan. Ajax is qua spelstijl goede weg ingeslagen en doen er alles aan om attractiviteit te verhogen. Dat is zeer te prijzen. Er is slechts 1 probleem. Ajacieden en dus ook supporters zijn zeer kritisch. We willen alles. Mooi voetbal en resultaat. Dat heeft club altijd groot gemaakt.

  7. KBouter

    Nou…ik kan me die vergelijking wel degelijk voorstellen.

    Kwaliteit van beide spelers zullen ongetwijfeld buiten kijf staan, dus daar ligt het niet aan. Waar het om gast is dat dit voor Ajax kant een vermogen is en het risico op slagen gewoon aanwezig is.

    Sulejmani werd gekocht voor 16 mio door v Basten, toen hij 1 wereld seizoen had gedraaid….in samenwerking toen met Pranjic. Had Ajax Sulejmani destijds gekocht met Pranjic was het misschien heel anders gelopen.

    Neres word gekocht op een paar wedstrijden dat hij gespeeld heeft op het hoogste niveau en is jong.
    Je moet afwachten hoe hij hier reageert als hij hier alleen zit, heimwee is niet zo gek voor Zuid Amerikanen.

    Verder gast zijn mentaliteit meespelen, gaat hij voor de top, of vind hij de interesse ( meisjes) zeer interessant, zoals in het verleden ‘ster’ Dani ook had.

    Komt hij op tijd terug van bezoekjes Brazilië, of mist hij steevast steeds het vliegtuig, waar straks bij Ajax ook een straf op zal staan, omdat dat gedrag domweg niet geaccepteerd kan worden.

    Kortom…niets is nog zeker en de vergelijking kan ik me dus wel voorstellen.

    1. Widi

      We zullen een beetje geluk moeten hebben en dat geluk ook een handje moeten helpen door goede begeleiding. Amsterdam is vol verleiding. Zeker als je ook nog miljonair bent en voetballer van Ajax. Lijkt mij het beste als Neres voorlopig bij Sjaak Swart gaat wonen en dat Wamberto dagelijks langs komt. En over dat te laat terugkomen. Dat deed Romario ook. Maar ik heb nog nooit zo van een niet Ajax speler genoten als van Romario.

  8. Widi

    Ik ben oprecht benieuwd ook omdat ik weet dat je een band hebt met Heerenveen, waar Sinkgraven vandaan komt. Ik weet niet of ik er anders over denk. Want ik weet niet goed wat te denken. Ik vind Dijks veel minder dan Sinkgraven. Dat weet ik wel. Maar ik zie Sinkgraven ook te vaak toekijken als een tegenstander (soms zelfs in het vijfmetergebied) gevaarlijk wordt. Verder zie ik in NL eigenlijk niemand die zonder twijfel beter is. Haps wordt vaak genoemd. Zou kunnen. Maar zou ook kunnen dat die het niet aan kan. Het is dus niet persoonlijk bedoeld. Ik ben echt nieuwsgierig waarom je zo fel tegen hem bent. En ik kan het je eenmaal alleen in het openbaar vragen.

  9. Erwin1995

    Die jongens van VI, vooral v. d. Gijp, hebben gelijk, de prijzen zijn door o.a. China zo omhoog geschoten, dat zelfs een krukken-Henkie enkele miljoenen moet kosten. Daarom is dat bedrag voor Neres zo gek nog niet. Sulejmani was gewoon the mistake of a lifetime…

  10. Remco425

    Ajax geeft ook nog steeds niet zo veel uit als met Sulejmani. En ook van Sulejmani verwachtten ze dat hij veel kon opbrengen. Beide stellingen van Sjaak gaan dus niet op. Hij heeft wel gelijk dat beide transfers niet te vergelijken zijn, maar om een andere reden. Tijden zijn veranderd. Nu vangen we voor bankzitters nog steeds €9-12M. Dat zullen we ook voor Neres vangen als hij niet slaagt. Het risico valt dus best mee. Hooguit een paar miljoen.

    1. EugAjax

      Remco zit zeker wat in wat je schrijft over financieel risico. Dat is inderdaad stuk meer gelimiteerd dan in tijd van Sulejmani.

    2. Ajaxslied

      Als je gaat doorrekenen is Neres een stuk duurder als sulejmani. Als de bonussen gehaald worden kost hij 15 miljoen plus de 20% doorverkoop. Wat betekent dat als je hem voor 19 miljoen verkoop je nog eens 4 miljoen moet overmaken en dus Niks verdient heb. Dus zal hij voor veel meer verkocht moeten worden wil je er echt winst op maken. Dit betekent dat er behoorlijk veel druk op staat bij deze jongen en ik hoop niet dat hem dat teveel word. Ik heb alleen het idee dat ze een hekel aan Frank de Boer hadden als je kijkt wat hij voor versterkingen kreeg in die 6 jaar en Bosz al in een half jaar is wel een behoorlijk verschil.

      1. Remco425

        Duurder misschien met alle bonussen en doorverkoop, maar nog steeds met veel minder risico. Als die bonussen gaan tellen, betekent het dat hij geslaagd is en dat hij meer waard is geworden.

  11. Indojood

    Ik schrijf Neres niet af maar ik vond de video’s niet zo indrukwekkend. Ik vind dat Braziliaanse showboating ook niet zo bij ons passen.

    Ik ben wel kritisch naar de besluitvorming. De hoofdscout is er niet kapot van maar vertrouwt volledig op de hulpscout voor zoveel geld. Het TH, i.c. Overmars, doet dan ook zijn werk niet goed hier.

    Verder is er nog het plan Cruijff waarvan Ajax zegt deze te volgen. Welnu, deze transfer staat haaks op plan Cruijff. Gerichte aankopen die meteen wat toevoegen omdat je de kwaliteit niet in huis hebt. Neres is een 19-jarig talent met nagenoeg geen ervaring op het hoogste niveau in Brazilië. Deze speler staat ook nog eens op dezelfde positie als een groot talent zoals Justin Kluivert.

    Desalniettemin hoop ik voor Neres en voor ons dat ie slaagt. Hij kan er ook niets aan doen.

Comments are closed.