Van Basten fel over Ziyech: ‘Hij koos uit verontwaardiging voor Marokko’

Marco van Basten heeft zich zondag kritisch uitgelaten over de keuze van Hakim Ziyech om niet voor het Nederlands elftal te willen spelen, maar voor Marokko. Bij het programma De Tafel van Kees op FOX Sports stelde Hans Kraay jr. een kritische vraag over de rol van de technische staf van het Nederlands elftal, waar Van Basten deel van uitmaakte toen Ziyech de knoop doorhakte.

Kraay vond dat de staf van Oranje Ziyech had moeten bellen om hem te overtuigen voor Nederland te kiezen. Van Basten nam daarop fel het woord. “Wie is nu de kind van de rekening? Hij toch? Hij speelt niet eens bij Marokko. Waarom had hij niet even gewacht? Dan was hij nu international geweest van Oranje. En dan was zijn marktwaarde als international van Oranje ook veel hoger geweest.”

“Maar goed, ik weet het niet zeker. Want hij heeft gezegd dat hij met volle overtuiging voor Marokko heeft gekozen”, vervolgt de ex-bondscoach. “Dan is de discussie sowieso gesloten. Wij moeten hem selecteren, als we hem niet selecteren en hij kiest uit verontwaardiging voor Marokko. Tja…”, aldus Van Basten.

“Wie neemt dan hier actie, ik niet hoor. Hij gaat niet bepalen wie er geselecteerd wordt, dat doen wij. We hebben wel contact met hem gehad, als hij uiteindelijk zegt: ik wil naar Marokko, tja. En Danny (Blind, red.) heeft wél contact met Hakim gehad, hij heeft met hem gesproken. Ik vond het jammer dat hij niet kon wachten”, besloot Van Basten zijn betoog.

Wat ons betreft een vreemde reactie van Van Basten. Als je het vergelijkt met een speler die je als club graag wil halen dan zeg je als een andere club hem voor je neus weg kaapt toch ook niet: “Jammer dat hij niet kon wachten”. Je moet gewoon sneller handelen en er alles aan doen om zo’n speler binnen te halen. In dit geval hebben Blind en Van Basten gewoon te lang gewacht: Balen voor Oranje en nu ook helaas voor Ziyech: alleen maar verliezers!

Related posts

50 Comments

    1. FrankiC

      Op een ongeloofwaardige manier probeert van Basten zijn straatje schoon te vegen. Toen de gemaskte keuze dreigde hadden Blind en Van Basten even in de auto moeten stappen…..

      1. Remco425

        Klopt Franki. Plus, hij kan geen gedachte lezen. Ziyech zegt dat hij met zn gevoel heeft gekozen. En dat hij er nu even niet bijzit? Als deze coach weg is speelt hij gewoon weer. Het is niet zo dat hij met het NL elftal wél een toernooi had kunnen spelen…

        1. FrankiC

          Klopt. Daarom vraag ik me hieronder af of wel of niet geselecteerd worden, überhaupt van invloed zou zijn op het maken van een keuze ‘met je hart’ voor een land.

  1. KBouter

    Marco Marco…als voetballer geniaal, als trainer of coach onbeperkt en zeer onbeschoft.

    1. Litmanen

      Ik zie dat totaal anders. Een bondscoach selecteert spelers, of niet. Spelers die er altijd bij zijn krijgen een belletje als ze afvallen. Jonge, nieuwe spelers nooit, bij geen enkele bondscoach.
      Ziyech is een fantastische voetballer, maar niet hij of zijn zaakwaarnemer bepalen of hij geselecteerd wordt.

      Gek genoeg zegt hij nu heel genuanceerd het vervelend te vinden dat hij niet geselecteerd is voor Marokko. Misschien omdat hij niet meer kan overstappen?
      Hans Kraaij wil zijn gelijk halen, maar laten we eerlijk zijn, Hansie mag de schoenveters van Marco niet eens vastmaken. Hoe hard hij ook schreeuwt.
      Dat Ziyech nu niet in Marokko zit heeft te maken met een persoonlijke vete met zijn bondscoach. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord?

      1. FrankiC

        Het gaat erom dat een vooruitdenkende bondscacoach even een kopje koffie had moeten gaan drinken om nu een sterker Nederlands XI-tal te hebben, maar ze hebben het op zijn beloop gelaten. Dus gefaald!

  2. FrankiC

    Ook Blind en Van Basten hadden een stapje extra kunnen zetten om te trachten te voorkomen hoe het nu gelopen is. Ziyech was wellicht te vroeg met zijn beslissing, alhoewel ik nog eens weet of hij wel spijt heeft?

  3. knudde32

    idd ook ik ben een groot fan van de voetballer van Basten maar als trainer is het een mislukte pannenkoek en daarna slaat hij alleen frustie wartaal uit niet meer serieus nemen

    1. Litmanen

      Wat orgineel, die pannekoek. Bij Oranje en Heerenveen was hij wel degelijk succesvol als trainer.

      1. knudde32

        bij oranje heb je misschien een punt maar bij Heerenveen werd hij Door alles en iedereen uitgelachen bij ajax heeft hij erniks van gebakken en bij az kwam hij zelf t ook t de conclusie dat hij er geen reetje van kan is dat een goede trainer?

  4. Charka53

    Dat programma heb ik gezien , nu kunnen we van alles er uitgooien maar we weten niet alle fijten de waarheid licht wel ergens in het midden .

  5. EugAjax

    Marco heeft meer dan gelijk. Ziyech was in zijn wiek geschoten omdat hij destijds nog niet was geselecteerd. Uit frustratie kiest hij voor Marokko en vertelt erbij met zijn hart te hebben gekozen,. Indien dat waar is had geen enkel belletje geholpen. Bij meer geduld had hij nu on NL elftal gespeeld en nu speelt hij voor beide niet en dat is echt alleen maar Ziyech zelf aan te rekenen (en die Marokkaanse bondscoach natuurlijk) en niemand anders. Het is de omgekeerde wereld om Basten en Blind hier de schuld van te geven is echt onzin. Als je elke speler moet gaan bellen die nauwelijks nog meegedaan heeft en noet geselecteerd word dan is je hele week vol. Ze hebben wel wat anders te doen lijkr me. Komt bij dat nu blijkt dat ze wel contact hebben gehad, nee Ziyech heeft gegokt en voorlopig als international verloren. Als hij echter zo doorgaat kan Marokko uiteindelijk niet om hem heen. Er is dus nog hoop voor hem

    1. Remco425

      En jij kan net als Van Basten gedachten lezen om zo stellig ervan overtuigd te zijn waarom hij voor Marokko heeft gekozen ook al beweert de persoon in kwestie anders. En dan had hij voor NL gekozen. Dan had hij net als nu ook een groot toernooi gemist. Als deze bondcoach weg is, zal over een paar weken zijn waarschijnlijk, dan speelt hij gewoon weer hoor.

      1. EugAjax

        Nee Remco dat kan ik niet maar als Ziyech wel met hart heeft gekozen dan was Basten en Blind helemaal kansloos om hem voor NL te laten spelen en is die twee aanvallen al helemaal onnodig dat is de andere kant

        1. Litmanen

          Eens Eug. Ziyech zegt dat hij met zijn hart heeft gekozen, maar wel nadat hij voor Oranje niet geselecteerd werd omdat hij op dat moment een jonge talentvolle, maar niet in vorm zijnde speler was.
          Zoals vBasten al zegt, in zijn tweede jaar speelde hij veel voor Heerenveen (Twente wilde hem niet voor niets), maar was hij al beledigd als hij een kertje gewisseld werd.
          Bij Ajax is hij nu belangrijk, maar als hij uit vorm op de bank beland, dan zouden we zomaar een tweede Gudelj in huis kunnen hebben.
          Voorlopig maar genieten van zijn genialiteit.

          1. EugAjax

            Ik schat in dat je daar gelijk in kan krijgen….laten we dan maar hopen dat dit zijn standaard word of hoger zodat Bosz hem nooit hoeft te wisselen

  6. KBouter

    Ze laten hem eerst meetrainen en ruiken aan Oranje, vervolgens niets meer van zich laten horen en als de tijd komt…en die was er..dat Ziyech moet kiezen, laten ze nog niets van zich horen. Je weet dat dit soort jongens hun trots hebben en iets meer aandacht nodig hebben.

    Oranje heeft hier een zeer bruikbare voetballer verloren door twee onbenullen.

    1. Litmanen

      Weet je hoeveel spelers, jong en talentvol, al een keertje bij de selectie hebben gezeten? En dan zouden ze Ziyech, vanwege “zijn trots” een speciale behandeling moeten geven? Waarom? Hij presteerde nog niets op dat moment en had nog nooit in Oranje gespeeld.
      En dan moeten grootheden als Blind en vBasten op hun knietjes afreizen naar Enschede? Hoe langer ik er over nadenk, hoe belachelijker vind ik de keus van Ziyech.

  7. -buitenkantje rechts-

    Ziyech had achteraf natuurlijk geselecteerd moeten worden.. Met nadruk op achteraf.. Destijds was hij nog niet zo’n grote jongen als nu.. Er waren nogal wat twijfels of hij het niveau wel aan kon.. Ook is het natuurlijk een jongen met een katakter.. Niet geselecteerd voor Oranje.. en niet geselecteerd voor Marokko.. Beide keren wrijving met de bondscoach.. Misschien ook eens in de spiegel kijken Hakim?
    Neemt niet weg dat deze situatie natuurlijk voorkomen had kunnen worden als Blind en ook v Basten wat diplomatieker waren geweest.

    1. Remco425

      Ik weet niet of er wrijving was met Blind hoor. Hij werd niet geselecteerd en trok zn conclusies. Dan hoeft er nog geen wrijving te zijn.

      1. -buitenkantje rechts-

        Geloof me.. er was wrijving.. v Basten heeft ook nog een verleden met Ziyech bij Heerenveen..

        1. Litmanen

          Er is geen verleden. Hij was in het tweede jaar bij vBasten heel belangrijk en verdiende zijn transfer naar Twente. Ziyech had wel eens woorden met Marco omdat hij hem weleens na een uur wisselde. Heel normaal bij een jo ge voetballer……

          1. -buitenkantje rechts-

            Hou aub op Litmanen.. praat niet over iets waar je geen verstand van hebt.. als ik zeg dat Ziyech en v Basten een verleden hebben bij Heerenveen dan is dat zo.. waarom denk je dat Ziyech werd terug gezet nasr het tweede team bij Heerenveen..

          2. Litmanen

            Omdat hij steeds over de zeik ging als hij een keer gewisseld werd. Kijk even naar wat er bij Ajax afgelopen jaar is gebeurd. Sommige spelers kunnen daar helemaal niet mee omgaan. Kishna, Gudelj en Bazoer zijn inmiddels weg. Ziyech was destijds echt niet meer dan die drie.

          3. KBouter

            vBasten..dat was dezelfde lul die niét alleen met Ziyech problemen had, die eikel wou ook bewust de interland carriere van v Nistelrooi en v Bommel naar de kloten maken. Bewust…omdat meneer weerwoord kreeg en niét tegen dominante voetballers kon, die verbaal sterker waren dan deze joker.

  8. Jimmy1971

    Beiden partijen hebben schuld hieraan , en zitten nu beiden op de blaren ..
    Van Basten heeft inderdaad niet veel indruk als coach gemaakt , maar het EK met hem als coach waren de beste poulwedstrijden ooit van het NL elftal ( Frankrijk , Italie ) .. die waren niet normaal goed !!

  9. Widi

    Ik was een grote fan van de voetballer van Basten. Ik had tranen in mijn ogen toen hij in zijn suede jas afscheid nam in San Siro. Maar wat een teleurstelling is Marco de laatste 10 jaren. Hij probeert zijn straatje schoon te vegen. Lukt niet. Van mij mag hij lekker ver weg worden gestopt in een Fifa kantoor.

    1. -buitenkantje rechts-

      Ik ben nog steeds groot fan.. ook als trainer..
      Laatste keer dat ik van Oranje genoten heb was onder van Basten.. Heerenveen was geweldig toen hij daar coach was..

      1. Widi

        Jij woont daar. Je hebt misschien ook trainingen gezien. Je weet misschien ook iets meer over de verhalen dat hij bij Heerenveen niet serieus werd genomen. Ik weet dat allemaal niet. Ik denk dat ik voortaan alleen nog aan de voetballer van Basten denk.

  10. VanDattem

    Volgens mij is er, net als over zn genialiteit als voetballer, toch andersom geen twijfel over het feit dat Van Basten gewoon een ididoot is als het om ’t trainersvak gaat. Waar ook comunniceren met spelers onder valt. Hij kan en snapt er gewoon helemaal niks van.

  11. jonk supporter

    Ongelooflijk sommige reacties hier. Mensen die Ajax verwijten niet goed om te gaan met de begeleiding van spelers zeggen nu doodleuk dat Ziyech niet zielig moet doen. Nederland heeft ooit aan een speler gevraagd, ben naam even kwijt, om zich te laten naturaliseren. Toen dat geregeld was werd hij niet opgeroepen. Een simpel en goed gesprek met een beloftevolle speler was genoeg geweest. Van Basten slaat hier, wederom, de plank volledig mis. Qua voetballer een ster maar verderveen minkukel.

    1. EugAjax

      Jonkie jonkie jonkie toch. Je leest net zo slecht als dat je samenwerkt??……ajax is niet zo goed in begeleiden UITGELEENDE spelers, vooral als ze geen toekomst bij ajax zien voor zo een jongen. Dat is heel wat anders. Buiten het feit dat het appels en peren vergelijken is. club vs nat elftal. Helemaal als Ziyech geen vaste waarde in NL elftal was. Moeten ze dan heel Nederland elke week bellen? Hopelijk heb je meer wijsheid in de Kuip straks! Weet bijna zeker van wel ?succes man

      1. jonk supporter

        Thanks Kbouter, klopt. Toen was er ook sprake van regelmatig contact tussen een niet geselecteerde speler en de bondscoach. Dat het uiteindelijk op niets uitliep kwam overigens vnl doordat Douglas minder ging presteren voor zover ik weet.
        @Eug, als je mijn redenatie niet kan volgen is volgens mij niet reageren een betere optie. De redenatie op zich is niet zo moeilijk en behoeft zeker geen badinerende benadering.

        1. EugAjax

          Badinerende is vervelend hey? Hahaha. Is vaak zo. Iemand die het bij een ander doet kan het niet hebben als het bij hemzelf gebeurt??. Badinerende was alleen mbt jouw opmerking begeleiden van spelers terwijl jij, als je goed leest, weet dat het om UITGELEENDE ging! Rest is gewoon meningsverschil, waarbij jij vind dat grootheid Van Basten op knieeen naar Enschede moet voor een jonkie die nog niet echt in beeld was. Ipv jinkie even geduld opbrengen totdat de geootheden hem vanzelf hadden geselecteerd. Ik vind van niet thats all!!! Maar noem jij een van de grootste Ajacieden uit historie maar een minkukel. Zegt meer over jou dan over Basten lijkt me zo. Dat is namelijk een super icoon van de club Ajax!! ALTIJD

          1. jonk supporter

            Jantje draai en jantje verdraai. Solliciteren lukt nog steeds niet hè. Marco was een groot voetballer maar hoeft daarom geen logisch goed mens te zijn. Het is geen heilige. Succes met solliciteren.

          2. EugAjax

            Solliciteren bij de FIFA dit keeer Jonk? Hahahaha nee hoor ik blijf lekker doen wat ik doe. Is heel leuk.

          3. KBouter

            vBasten als voetballer een grootheid, inderdaad…maar een hele grote hoop supporters denken heel anders over deze pannenkoek als mens en trainer.

            Van mij hoeft hij ook geen functie meer te bekleden bij Ajax, simpelweg omdat hij daar de kwaliteiten niet voor heeft.

          4. EugAjax

            Kbouter, dan had Johan er blijkbaar ook geen verstand van. Want hij wilde Van Basten als algemeen directeur!

          5. jonk supporter

            Cruijff wist toen nog niet van de rare fratsen van van Basten. Dat heeft niets met het verstand van Cruijff te maken. Blijf jij nu alleen nog maar domme en irritante opmerkingen maken of gaat het ooit nog wat beter worden. Jij bent iedereen beetje aan het afzeiken en beschuldigt anderen er vervolgens van.

  12. EugAjax

    Hey Jonk bemoeit zich er weer mee. Ik kan heel slecht tegen als mensen Ajax iconen zo neerzetten als jij heel vaak doet en Kbouter deed dat nu ook met Van Basten. Basten word overal ter wereld op handen gedragen. Cruijff en Basten kwamen er niet uit hoe Ajax geleid moest worden. Dan kan je beter niet samenwerken. Dat is juist heel sterk van Van Basten. Dus ja als iemand hier ongenuanceerd schrijft over 1 van onze grootste icoon van de club, ik durf zelfs te beweren de grootste na Cruijff. Dan moet ik even in het geweer komen.

Comments are closed.