Ajax laat Groningen lang hopen: 2-0

1204ajax-groningen_vdbeek

Ajax heeft geen schade overgehouden aan het thuisduel met FC Groningen. Ajax won met 2-0 en staan in punten weer gelijk met koploper feyenoord. De ploeg van Peter Bosz wist op het moment van aftrappen dat de concurrent had uitgehaald tegen Sparta (6-1), waardoor een overwinning op FC Groningen een must was. Ajax kreeg de goede start die het zich wenste, want al in de negende minuut zette Davinson Sanchez ajax op voorsprong. De centrale verdediger anticipeerde goed op een corner van Lasse Schöne, waar verschillende spelers onder de bal door gingen. Ajax vergat daarna door te drukken waardoor het Groningen lang de hoop gaf dat er iets te halen viel.

Voor de 1-0 had Nick Viergever al overgekopt en na de openingsgoal zette Schöne met een schitterende volley doelman Sergio Padt aan het werk. Ook in de rest van het eerste bedrijf kwam Ajax steeds het dichtst in de buurt van een doelpunt. Vaclav Cerny (die bij afwezigheid van de geblesseerde Traore de voorkeur had gekregen boven Anwar El Ghazi) schoot in het zijnet, Padt trad handelend op bij een hard schot van Kasper Dolberg en kort voor rust schoot de Ajax-spits hard naast.

FC Groningen-trainer Ernest Faber mocht blij zijn dat hij de tweede helft nog met elf spelers van start kon, want de tackle die Juninho Bacuna maakte op Hakim Ziyech in de eerste helft, had net zo goed met een rode kaart kunnen worden bestraft in plaats van het geel dat de dader kreeg voorgehouden. Bovenden had Gözübüyük eerst voordeel moeten geven want door te fluiten voor de overtreding onthield hij Ajax een 100% kans.

Ajax vergat door te drukken. Yoëll van Nieff leek de bezoekers zelfs kort na rust tegen alle verhoudingen in op gelijke hoogte te brengen, maar de slim genomen vrije trap van de linksback werd door doelman André Onana nog ternauwernood tegen de paal getikt. Na ruim een uur kreeg ook Mimoun Mahi een behoorlijke kans, maar de Marokkaan kreeg een mooie voorzet van Simon Tibbling niet goed richting Ajax-doel.

Na ruim een uur maakte El Ghazi zijn rentree en de rechtsbuiten verdiende binnen tien minuten een strafschop, nadat Rusnak hem ten val had gebracht. Vanaf de stip besliste Ziyech vervolgens het duel, maar even later was een tweede penalty niet aan Ziyech besteed. Nadat Viergever door Etienne Reijnen was vastgehouden schoot Ziyech de bal hard door het midden, maar hij zag zijn inzet door Padt worden gekeerd. In de stand kwam, ondanks een reuzenkans voor Rusnak, geen verandering meer.

Ajax-FC Groningen 2-0 (1-0)
9. Davinson Sánchez 1-0
72. Hakim Ziyech 2-0 (penalty)

Opmerkelijk: (81.) Padt stopt 2e penalty Ziyech
Scheidsrechter: Gözübüyük
Toeschouwers: 50667

Opstelling Ajax:
André Onana, Daley Sinkgraven (73. Mitchell Dijks), Nick Viergever, Davinson Sánchez, Joël Veltman, Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Donny Van de Beek, Amin Younes (90. Abdelhak Nouri), Kasper Dolberg, Václav Černý (60. Anwar El Ghazi)

Opstelling FC Groningen:
Padt, Hateboer, Reijnen, Larsen, Van Nieff, Tibbling, Bacuna (’46 Hiariej), Jenssen (’82 Maduro), Rusnak (’82 Hoesen), Van Weert, Mahi

Related posts

34 Comments

 1. Reservewissel

  Op de poeier van Schone in de eerste helft en de invalbeurt van El Ghazi na, was het vooral erg koud in de Arena.

  1. Fvanr

   Zekers, wedstrijd maakte het niet warm op de tribune. Heb het jog koud in de benen. Wat was spaarzaam spannend.

 2. RonJ64

  Donny deed t prima en had wel Kenny en Anwar in begin verwacht, nu op naar Luik en Twente pakkie geven ??❌❌❌

 3. KBouter

  Wat is Sergio Padt groot geworden, toen hij nog bij ons keepte, is al wel 15 kg geleden.

 4. Amsterdamse Hagenees

  Gelukkig ging Groningen heel slecht met hun kansen op. Een FC Twente en een PSV zullen uit die kansen meer rendement halen.

 5. Indojood

  Schöne was de beste zoals zo’n beetje elke wedstrijd sinds hij in de basis staat. El Ghazi viel verdienstelijk in. Voor de rest van het koud en niet veel aan. Gauw vergeten.

 6. EugAjax

  Zeer belangrijke overwinning in ijskoude Arena. Wel 6 punten voor en ik schat in na volgende week zondag alleen aan leiding, om vervolgens PSV definitief uit te schakelen. Schone was goed. Invalbeurt El Ghazi goed. Viel me wel op dat Ziyech iets te doorzichtig El Ghazi zocht. Kwam zelfs beetje over als protest stem tegen zijn schorsing. Ziyech was slecht. En hij moet stoppen penalties te nemen. We hebben betere. Vandaag Schone en normaal Klaassen. Zeker de penalties door het midden die kennen we nu allemaal wel. Younes had wel paar hele mooie acties. Ik kan toch van tijd tot tijd genieten van hem. Zijn aanname en meteen poorten van tegenstander eerste helft was lust voor oog. En nu schitterende eerste competitiehelft waardig afsluiten. Tegen Luik nu maar even de jonkies weer. We zijn al 1 en is mooie wedstrijd om te leren aangezien Luik nog ergens om speelt.

  1. Amsterdamse Hagenees

   Vwb Younes: hij speelde de eerste helft recht naar ons vak toe. Het ppirten heb ik gemist maar hij liepnzichvtelkens op dezelfde wijze vast. In mijn ogen erg weinig rendement. Die jongen denkt dat er een verbod is voor buitenom gaan, het is wel erg makkelijk verdedigen nu. Verder vaal stil staan ipv bewegen zonder bal. Maar goed, de wedstrijd op zich was uiteindelijk gewoon kut en koud.

   1. PvL020

    Ze moeten gewoon weer eens een rechtspoot op rechts en een linkspoot op links zetten en dan ouderwets buitenom gaan. Ik snap dat niet, dat het andersom moet als er geen rendement is, alleen Robben kan dat. Je zag het aan El Ghazi gelijk goed voorzetten. Buitenspelers moeten buitenom en voorgeven, punt!! Ze lopen iedere actie alles dicht voor Dolberg

   2. Remco425

    Hij ging 1x buitenom en dat was meteen gevaarlijk. Goede kans ook in de 2e helft. was een mooi schot en ook zijn enige wapenfeit in de 2e helft.

 7. -buitenkantje rechts-

  Even een paar opvallende zaken:
  El Ghazi biel uitstekend in. Erg actief en met veel meer gevaar dan Cerny.
  Cerny komt beter tot zijn recht op linksbuiten. Hij drijft zijn acties te ver door en leed daardoor teveel balverlies. Dolberg onopvallend op een pasr momenten na. Younes 1 geslaagde actie op de lat maar verder erg matig. Ziyech kreeg doodschop en leek daar de rest van de wedstrijd behoorlijk last vsn te hebben.. Geen penaltynemer trouwens. Klopt Eug. Schöne gewoon weer man vd wedstrijd. Bijna foutloos.
  Sinkgraven verdienstelijk. Veltman onopvallend. Sanchez sterke momenten, maar ook een paar (gevaarlijke) slippertjes. Donny verdienstelijk, maar nog niet de power van Klaassen.
  Strafschoppen erg makkelijk gegeven..
  Terechte ovetwinning, maar het hield niet over..

  1. Amsterdamse Hagenees

   Ik had gehoopt op wissel Younes / El Ghazi waardoor Cerny naar links zou gaan. Verder had iknNouri al in de 60e minuut ingebracht in de plaats van Ziyech. Dijks voor Sinkgraven was gewoon noodzaak vanwege blessure.

  2. PvL020

   Veltman niet slecht trouwens hoor, maar verder ben ik het met je eens. Erger me wel aan Onana trouwens….. Is nog trager dan Cilessen en wat stond hij verkeerd bij die vrije trap op de paal

  3. Remco425

   En Younes 1x buitenom met goede voorzet. Penalties worden normaal door Klaassen genomen maar was er nu niet. Schöne miste de vorige keer al, ik zou hem aan Dolberg gegeven hebben. Die is de meest koelbloedige.

 8. BobbyHaarms

  Padt stond echt prima te keepen vanmiddag. Mocht er bij ons een keeper weggaan na dit seizoen zou ik hem zeker polsen..

  1. Widi

   Hij ziet er wel een beetje uit als Padt Schrijvers. Al was dat wel een goede keeper natuurlijk.

    1. Widi

     Ik denk dat jij de Beer van de Meer inderdaad gemist hebt. Maar je kiest niet zelf wanneer je geboren wordt.

 9. Remco425

  Goed 1e kwartier, maar daarna zakte het helemaal weg. Opleving op het einde toen El Ghazi erin kwam. Ik miste van Cerny de dreiging die er van Traoré wel altijd uitgaat.

Comments are closed.