Pover Ajax laat feyenoord uiteindelijk nog ontsnappen: 1-1

1023feyenoord-ajax_sinkgraven

De eerste klassieker van het seizoen is zondag na negentig spannende minuten in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Ajax leek de overwinning te stelen in De Kuip, maar dankzij een late treffer van Dirk Kuyt moesten beide aartsrivalen het doen met een remise.

Bekijk via deze link ons fotoverslag van dit duel

Ajax mocht in de eerste helft van geluk spreken dat het met een 0-0 stand de rust in ging. Feyenoord kreeg in de eerste helft een aantal grote kansen, maar keer op keer ontbrak de scherpte die nodig was om het net te vinden. Zo mocht Bilal Basacikoglu helemaal alleen op het doel van André Onana afstormen na slecht verdedigen van Daley Sinkgraven, Onana wist de zwakke inzet van Basacikoglu echter te pareren.

Ook Eric Botteghin had de openingstreffer op zijn voet. Na kopballen van Jörgensen en Jan-Arie van der Heijden kon de geheel vrijstaande verdediger van dichtbij uithalen, maar de volley van de verdediger ging tot zijn eigen verbazing hoog over. Ajax kwam tussen al het Rotterdamse geweld tot slechts één doelpoging. Na ongeveer 35 minuten haalde Hakim Ziyech van ver uit, maar de inzet van Marokkaan vloog kansloos over.

Het was Ajax dat in de tweede helft erin slaagde de score te openen. Kasper Dolberg stuurde Van der Heijden met een simpele actie het bos in en rondde vervolgens koelbloedig af. Brad Jones werd verschalkt met een subtiel stiftje en dus werd het tegen de verhoudingen in 0-1. De inzet van Dolberg was het eerste schot op doel van Ajax. De treffer van de Deen gaat de geschiedenisboeken in als de 1000e tegentreffer voor feyenoord in een competitieduel in De Kuip. Qua schoonheid is hij het zeker waard en ook mooi dat het juist tegen Ajax is!

Ajax kreeg een kwartier voor tijd een flinke tegenvaller te verwerken toen Ziyech, die bij de 0-1 de assist verzorgde, naar de kant moest met een hamstringblessure. Met Riechedly Bazoer als invaller begonnen de Amsterdammers iets meer op de counter te loeren. Het leidde tot een kans voor Anwar El Ghazi in een uitbraak, maar Rick Karsdorp weerhield de buitenspeler van scoren nadat die Brad Jones had uitgespeeld.

Vijf minuten voor tijd viel toch de gelijkmaker. Eljero Elia gaf de bal voor vanaf links, Kuyt gooide zijn gewicht in de strijd in een duel met Mitchell Dijks en de aanvoerder kopte via de paal raak: 1-1. Koploper feyenoord behoudt door het gelijkspel de voorsprong van vijf punten op Ajax. De Rotterdammers hadden de eerste negen competitiewedstrijden allemaal gewonnen en staan nu op 28 punten uit 10 wedstrijden. Ajax heeft een totaal van 23. Bij een zege had Feyenoord een gigantisch gat van acht punten kunnen slaan met Ajax.

feyenoord-Ajax 1-1 (0-0)
55. Dolberg 0-1
86. Kuyt 1-1

Scheidsrechter: Kuipers
Kaarten: 
Geel: El Ahmadi (Feyenoord). Traoré, Veltman, Klaassen (Ajax)

Opstelling feyenoord:
Jones; Karsdorp, Botteghin, Vd Heijden, Kongolo; El Ahmadi, Kuyt, Vilhena; Toornstra (60. Elia), Jørgensen, Bilal (70. Berghuis).

Opstelling Ajax:
Onana; Veltman, Sánchez, Viergever, Sinkgraven (69. Dijks); Schöne, Klaassen, Ziyech (79. Bazoer); Traoré, Dolberg, Younes (69. El Ghazi).

Related posts