Ajax moeizaam maar verdient langs FC Utrecht

1002ajax-utrecht_viergever_zivkovic

Ajax was zondag niet in goeden doen, maar deed desondanks wat het moest doen: winnen van FC Utrecht. Op ietwat gelukkige wijze werd het in de Amsterdam ArenA 3-2 en dus blijft de ploeg van Peter Bosz in het spoor van koploper feyenoord op vijf punten. Psv volgt, na het gelijkspel van zaterdag bij sc Heerenveen, als derde op twee punten achter Ajax.

Bekijk via deze link het fotoverslag van dit duel

Ajax begon in de rook, die was blijven hangen na de vuurwerkshow ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de F-side, slordig aan de wedstrijd. Met name linksback Daley Sinkgraven was niet bij de les. Na twee keer knullig de bal onder de voet door te hebben laten glippen volgde in de ArenA een cynisch applaus na zijn eerste goede aanname.

Ajax was beter dan Utrecht maar het ontbreken van scherpte bij Ajax leidde in de 27e minuut tot een Utrechts doelpunt. Kevin Conboy, die van Joël Veltman en Kasper Dolberg precies genoeg ruimte kreeg, kopte raak na een scherpe krulbal van Yassine Ayoub. André Onana en Joël Veltman stonden erbij en keken er naar: 0-1.

Richairo Zivkovic
Ajax-huurling Richairo Zivkovic leek vijf minuten later de score te verdubbelen, maar na een sterke sprint had de spits net even teveel tijd nodig om af te vuren waardoor Davinson Sanchezmet een goed getimede tackle kon voorkomen dat zijn ploeg dieper in de problemen raakte. Utrecht-doelman Robbin Ruiter was er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat Erik ten Hag in de rust een positief praatje kon houden. In de 44e minuut tikte de goalie een vrije trap van Hakim Ziyech sierlijk uit de bovenhoek.

Vlak na rust ging het echter alsnog mis voor FC Utrecht en kwam toch de verdiende gelijkmaker. Ramon Leeuwin tikte een voorzet van Amin Younes onhandig langs Ruiter, waarna de ArenA kon juichen: 1-1. Ajax had na iets minder dan uur spelen zelfs op 2-1 moeten komen, maar Davy Klaassen schoot na een fantastische aanval voorlangs.

Even later leek Klaassen een uitgelezen mogelijkheid te krijgen om voor het vierde thuisduel op een rij te scoren tegen FC Utrecht, maar het was Lasse Schöne die in de 78e minuut achter de bal ging staan, nadat scheidsrechter Bas Nijhuis naar de stip had gewezen. De arbiter kon niet anders na een domme handsbal van Rico Strieder. Schöne, die de laatste weken weer een basisplaats heeft, was koelbloedig en liet Ruiter kansloos.

Ziyech besliste vier minuten voor tijd het duel. Na een lange bal die door alles en iedereen werd gemist, schoot de middenvelder uit de draai raak. Hij raakte de bal half, maar desalniettemin moest Ruiter voor de derde keer vissen. Voor Ziyech was het zijn eerste competitiegoal namens Ajax.

Invaller Mark van de Maarel maakte in de slotminuut met zijn eerste balcontact nog 3-2, maar de zege van Ajax kwam niet in gevaar. Sterker nog: Bertrand Traoré had de 4-2 móéten maken, maar de aanvaller uit Burkina Faso schoot van dichtbij op onbegrijpelijke wijze hoog over.

Ajax-FC Utrecht 3-2 (0-1)
27. Conboy 0-1
47. Leeuwin 1-1 (eigen doelpunt)
78. Schöne 2-1
3-1 Ziyech 3-1
3-2 Van der Maarel 3-2

Scheidsrechter: Nijhuis
Kaarten:
Geel: Klaassen (Ajax), Janssen, Conboy, Ayoub, Amrabat, Haller, Barazite (allen FC Utrecht)

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, Viergever, Sinkgraven (73. Bazoer, 86.Riedewald); Klaassen, Schöne, Ziyech; Traoré, Dolberg (80.Cassierra), Younes.

Opstelling Utrecht: Ruiter, Troupée, Leeuwin, Janssen, Conboy; Amrabat, Strieder (86. Ludwig), Barazite (89.Van der Maarel), Ayoub; Zivkovic (56.Joosten), Haller.

Related posts

114 Comments

  1. De seijs

   Zo eindelijk weer eens genoten van ajax. Het ging soms moeizaam maar de 3 punten zijn toch bij ons gebleven. Klasse ajax.

   1. dickst14

    Heb jij genoten? Viergever, Sinkgraven en Klaassen slecht. De rest net voldoende. Vroeger zat ik een stuk rustiger. De 3-3 kon zomaar nog vallen.

    1. Widi

     Ik heb in ieder geval niet genoten. Was weer billenknijpen. Maar volgens onze huis borderliner zal ik er wel weer geen verstand van hebben.

     1. Charka53

      Nou Widi we hebben dezelfde wedstrijd gezien het was een wedstrijd met vele fouten , het was billenknijpen tot het einde maar blij met de drie punten.

     2. Widi

      Ja, Charka…je moet er niet aan denken dat je ook nog punten verliest. Maar we begrijpen elkaar.

     3. De Ajacied

      Als Sinkgraven op de linksback positie blijft staan zullen er nog heel veel moeilijke wedstrijden volgen, dramatisch slecht was Daley
      Mooi 3 punten binnen
      ❌❌❌

    2. Indojood

     Hij geeft zijn bek ook maar een douw. Ik geloof graag dat ie hard gefloten heeft naar Zivkovic, voor de TV in de gemeenschappelijke ruimte van de inrichting.

     1. De seijs

      Jou opstelling was het ZEKER niet. Maar dat had ik je gisteren al gezegt. 🙂 🙂 Maar jij zit er best wel veel naast. Dat ziet hier iedereen op het forum. indojoodje En dan maar weer wild om je heen slaan. Zoals altijd als jij er naast zit. Zo voorspelbaar. 🙂 🙂 🙂

     2. De seijs

      Hahahaha wordt het weer tijd voor een andere naam!!!Hahaha Hoe geloofwaardig! !!!! Stumperd 🙂 🙂 🙂 🙂

     3. Widi

      Ga lekker kibbelen met de andere borderliners. En neem je medicijn in. Volgende week maar geen weekendverlof voor Seijs.

     4. Widi

      Jij vond Younes vandaag ongetwijfeld weer goed. Kijk je teletekst, of hebben ze Fox in de inrichting?

     5. Amsterdamse Hagenees

      Hij mag maar naar 1/4 van het beeldscherm bekijken. Hij gokt dus voor 75%.

     1. dickst14

      Ik heb niets tegen Viergever, maar hij komt gewoon tekort. Zeker als je Riedewald op de bank hebt zitten.

     2. Widi

      Ik denk dat Bosz ook slecteert op leeftijd. En hij heeft het geluk dat Viergever niet heeeeeel slecht speelt.

    3. De seijs

     Genoten en nog steeds. Dat we van Utrecht gewonnen hebben. Sinkgraven en Klaassen niet best. Viergever een voldoende.

     1. Widi

      Jij hebt ook weinig anders in die inrichting. Mocht je daar een sterretje branden tijdens het vuurwerk van de f-side?

  2. marcussboss

   Het was een lelijke wedstrijd maar het resultaat is goed! 2 punten voor op die lampies???

    1. KBouter

     Daar heb je gelijk in, ik bedoelde meer dat we altijd moeten vrezen voor die twee clubs, die geven tegen Ajax altijd iets extra’s. Makkelijk hebben we het tegen die twee clubs nooit.

     1. HURBIE

      Snap niet wat Bosz ziet in Traore ,doet niks voor GHAZI onder
      Missen voor open goal ,huizen hoog over
      En nog stom staan te lachen

     2. KBouter

      Ben ik totaal niet mee eens, Traore is een echte voetballer, een technicus waar de mensen voor op de banken gaan staan. Ghazi moet U zeggen tegen hem!!

 1. Indojood

  *verdiend, redactie. Je kunt tegenwoordig ook een spellingcontrole uitvoeren voordat je een artikel plaatst.

  Blij met Sanchez en Schöne. Klaassen moet er toch echt een keer uit. Je speelt met een tweemans middenveld tegenwoordig. Ziyech was niet zo goed maar heeft de individuele actie dus altijd laten staan, en dat is gebleken.

  1. Toppertje

   Blijft toch behelpen. Twee vleugelspelers die gewoon te weinig rendement hebben. Klaassen die er verloren bijloopt en geen idee lijkt te hebben dat hij weet wat hij moet doen. Daarbij ook nog eens 2 vleugelverdedigers die nauwelijks boven een voldoende uitkomen en je hebt gewoon een uiterst wisselvallig team. Denk dat het goed is om 1 a 2 spelers even te laten banken.

   1. Indojood

    Klaassen en Younes zijn de voornaamste kandidaten. Traoré heb ik meer vertrouwen in maar is zo laconiek.

     1. HURBIE

      Ja wat was die slecht Widi ,en dan nog stom staan te lachen als hij voor open goal mist

 2. Michel6172

  Knap werk???winnen met een een eigen doelpunt van Utrecht, penalty er achter an, geluks doelpuntje van Ziyech. Twas m’n middagje wel weer. Maar hoppaaaa WTF 3 punten.

  1. PvL020

   Winnen is winnen toch? Zat eraan te komen in de tweede helft. Man man dat gezeik altijd…. Kan alleen maar bij ons

   1. Amsterdamse Hagenees

    Winnen is winnen? Jij bent Ajax supporter? Een Ajax supporter mag zoiets eigenlijk simpelweg nooit zeggen. Dat is vloeken in de kerk. Waarom denk je dat wij als arrogant worden gezien? Waarom denk je dat ze vinden dat wij kapsones hebben? Omdat wij vinden dat Ajax het beste voetbal speelt, het voetbal waarvoor je naar een stadion gaat, voetbal gelijk aan een theater voorstelling. Winnen is winnen …….. ga jezelf diep schamen.

    1. PvL020

     Kan allemaal wel zo zijn maar ajax is al jaren niet meer het ajax zoals je beschrijft. Ik wil ook dat ze zo voetballen maar het voetbal veranderd, ajax al jaren slechter en nu in opbouw. In de 2e helft zag ik zeker ajax weer terug, aandringen op winnen en hoe dat dan gebeurt dwing je af.

     1. Amsterdamse Hagenees

      Dat Ajax is nooit verleden tijd. Ajax is en blijft Ajax en dat staat en blijft staan voor een speciaal soort voetbal. Daarom heeft Ajax wereldwijd zoveel supporters. Ajax staat gelijk aan mooi voetbal, daarom wordt een mens supporter van deze club. Natuurlijk benik ook opgevoed met Ajax maar als ze altijd Italiaans hadden gespeeld was ik echt geen supporter gebleven. Ik weet wat er kan en ik weet wat er moet, daarom blijf ik mijn club trouw.

 3. ajaxpers

  Iedere week maar gewoon vergeten en weer doen alsof er niks aan de hand is. Dit vergeten we dan ook maar

 4. EugAjax

  Verdiend is het zeker, alleen wel moeizaam en niet met flitsend Ajax spel. Op basis van kansen wel verdiend. Maar Ziv had natuurlijk 0-2 moeten maken tot 2 keer aan toe. Verder is forum hier vaak net zo saai als spel van Ajax want iedereen steekt altijd zijn eigen verhaaltje weer af. Sommige over Bosz, die niks goed kan doen, sommige over Klaassen. Jonk komt vaak voorbij. Ik zag vandaag op forum gelukkig wel kleine draai richting Overmars. Heel positief. Anyway iedereen moet zijn eigen standpunten tot in de treure blijven verdedigen incl ik zei de gek. Toch drie uitschieters van momenten. Wissel en dan vnl applaus van supporters voor Ziv, de verdedigende actie van Sanchez (een genot om naar deze verdediger te kijken!!!), en in algemeenheid vond ik spel Schone heel goed. Voor de rest meer spannend dan goed, maar gewonnen en dus toch gefeliciteerd mannen! Op naar de koppositie!

  1. Amsterdamse Hagenees

   Voor mij blijft er maar een draai voor Overmars en dat is richting uitgang 🙂 en speciaal voor jou: er mag er een direct een draai maken richting de ingang …….. heel juist Wim Jonk. 🙂

  2. Indojood

   Anyway, als het saai wordt kan je ook gewoon stoppen. Niemand verplicht jou iets hier.

   1. EugAjax

    @indojood en AH, nee hoor jullie zijn nog niet van me af. Ik moet juist wel lachen om zoveel voorspelbaarheid. Als je dat op Ajax spel zou projecteren leken we inderdaad op Serie A club ?. Ik hoop dat Jonk paling blijft eten in zijn dorp. Gaat juist net zo lekker met de hoogste drie elftallen van Ajax. Dankzij vnl Overmars, Bergkamp en Sar. Ach nu word ik ook saai ????

    1. Amsterdamse Hagenees

     Troost jezelf ….. je bent al tijden saai, niet nu pas hoor 🙂 Er zit overigens een groot verschil tussen voorspelbaarheid en waarheid. Dan bedoel ik helemaal niet mijn waarheid maar de waarheid die men binnen Ajax onder ogen moet zien en die men onder het vloerkleed aan het verstoppen is. Ze hebben de afgelopen maanden hun uiterste best gedaan om bijna alles wat maar enigszins rook naar het plan Cruijff om zeep te helpen. Ik verdenk ze ervan dat ze bewust voor pb hebben gekozen in de hoop dat jij faalt zodat daarmee het laatste stukje Cruijff ook zal verdwijnen. PB is aanhanger van d plannen van Cruijff maar kan het niet voor elkaar boksen als men de rest afschaft. Maar goed dat zal wel uitgelegd wordn als een complot theorie maar daar zie ik Ajax wel toe in staat. Zo hier en daar voor de buhne wat toegeven maar zeker niet teveel en zeker de touwtjes niet uit handen geven. Ik zou PB wel eens heel eerlijk willen horen praten over Klaassen, ook zo iets. Iedereen ziet dat hij het momenteel niet heeft maar hij blijft staan. Persoonlijk denk ik dat Ajax intern erg ziek is. Ik hoop van harte dat ik te somber en te negatief ben maar er zijn inmiddels teveel signalen die wijzen op een heel erg ongezonde situatie. En toch …… toch blijft een mens supporter maar op dit moment niet echt van harte.

    2. Indojood

     Ik kom nooit mensen tegen die moeten lachen om saaiheid en voorspelbaarheid. Moet je heel wat afgelachen hebben de afgelopen jaren met FdB. Vreemd figuur ben jij toch…

 5. PvL020

  1e helft gewoon te laag tempo en beluiteloosheid voor de goal. 2e helft mooie pot gezien. Jammer dat dit elke keer het recept is, 1e helft minder en pas 2e helft gaan

 6. EugAjax

  Heren Widi, Indojood en AH. Niet alles serieus nemen wat ik zeg. Soms probeer ik te dollen maar op papier komt dat niet over, zeker niet nu ik van Breukelen word genoemd hahaha. Daar heb ik hekel aan die gast hahaha.
  Ik probeer wel zoveel mogelijk te lachen in mijn leven. Heb al genoeg ellende meegemaakt, zoals iedereen wsl wel.
  AH jouw laatste verhaal over Ajax is nu natuurlijk wel beetje achterdochtig. Aannemen van Bosz past precies in plaatje Cruijff, maar jij legt het andersom uit. Ja zou kunnen maar dan kan Ajax niks meer goed doen als zelfs een pro Cruijff Beslissing zo word uitgelegd. Overigens nog even voor de laatste keer. Bergkamp is initiator van plan Cruijff. Feit blijft wel dat Cruijff zijn naam van ontwikkelingen afhaalde, daarmee initieren dat hij niet achter beleid kon staan op het laatst. Hoewel ik meer het idee had dat dit om persoon Jonk ging. Hij vond dat Ajax de voetbsljongens niet moest laten vallen en dus zeker Jonk niet. Anyway feit blijft dat Ajax op veel vlakken goed werk doet, en ook op veel vlakken verbetering kan gebruiken. Geeft ons weer voldoende voer om lekker ‘saai’ over Ajax en voetbal te discussieren.
  Widi
  van Breukelen? Ik ben in volledige shock hahahaha. Ik proost op jou met een duveltje. Jeetje van Breukelen ik ben diep gezakt bij mijn forum vrienden ???

  1. Widi

   Ik vertel je alleen hoe je over komt. Dus ook bij jou voldoende ruimte voor verbetering.

  2. Amsterdamse Hagenees

   Bergkmap is een groot een heel groot voetballer geweest maar als mens in zijn huidige periode bij Ajax is hij mij zwaar tegen gevallen. Naar buiten toe geen enkele standvastigheid. Type van verschuilen. Hij had de situatie met Jonk kunnen en moeten voorkomen. Hij heeft er aan meegewrkt dat Jonk, ten ontprchte, de zwarte, sorry gekleurde, Piet heeft gekregen. Iedereen die van mening is dat Jonk in het palingdorp miet blijven heeft er in mijn ogen niets van begrepen en begrijpt het helaas nig steeds niet. Gelukkig hebben meerdere mensen deze mening en als we die mening uit blijven dragen zie ik het ooit nog een keer goed komen. Eerst moeten hier en daar wat oogklepjes af en dat klinkt heel erg pedant en heel erg eigenwijs en betweterig maar het moet wel gebeuren.

   1. EugAjax

    Bergkamp als mens zwaar tegen gevallen? Serieus? Bergkamp niet standvastig en hij verschuilt zich? Wat een schreeuwlelijk als Jonk al kan bewerkstellgen bij sommige mensen. Bergkamp heeft juist zijn verantwoordelijkheid gepakt toen zijn voormalige vriend Jonk is doorgeslagen met plan Cruijff door alleen maar judo trainers etc aan te nemen. Performance trainers noemen ze dat……….hij heeft juist een vriendschap op moeten offeren in belang van Ajax. Hoezo verschuilen? Jonk verschuilde zich achter de grootmeester als een klein kind bij zijn vader als hij wat ruzie heeft op schoolplein! En naar buiten toe heeft Jonk iedereen binnen Ajax beschadigt en vooral zijn oude voetbslvrienden!! Met Bergkamp als grootste slachtoffer. En dam te bedenken dat Bergkamp Jonk er juist bijgehaald heeft toen hij met Cruijff het plan initieeerde. En heeft Bergkamp ooit in publiciteit terug ge slagen naar Jonk? Nooit, dus over als mens teleurstellen gesproken? Jonk heeft in zijn kleine teen nog niet eens de menselikheid van een Bergkamp. Nee Jonk is juist degene die hier hele nare trekjes had binnen de Ajax organisatie. Maar zo langzamerhand is duidelijk. Degene die binnen Ajax het hardst schreeuwt om de publieke opinie te beimvloeden die heeft blijkbaar het gelijk aan zijn zijde. Nee hoor geef mij maar Bergkamp. Sinds team Jonk cs weg gegaan is gaat het juist weer de goede kant op met Ajax! O ja Ziyech julie vriend en ook die van mij had onder Jonk NOOIT naar Ajax gekomen. Hij vond Sinkgraven al niet nodig vanwege Nouri. Laat Jonk snel een club trainen dan kunnen we hem eens echt gaan beoordelen. Maar heel vreemd na een jaar nog steeds geen club????? Ach blijven jullie om Jonk roepen ondertussen gaat Ajax en de mensen die er evht toe doen verder met het bouwen aan een club die Europa weer gaat overheersen

    1. Amsterdamse Hagenees

     EugAjax een welgemeende tip: ga alles nog eens rustig na wat er wel en niet is gebeurd. Ook een vraag: wanneer heeft Jonk in het openbaar, tijdens of na zijn vertrek om zich heen lopen slaan? Nog een vraag: wat is er zo belangrijk aan het feit dat Jonk niet ergens anders aan de slag is als trainer? Ga nog eens goed na waarom het overleg intern tussen Ajax en Jonk is vast gelopen. Of je weet de helft nog niet of je verteld de helft niet.

  3. Indojood

   Hier ben je toch niet helemaal eerlijk, EugAjax. Van de week schrok je van je eigen reactie en vond je het nodig om excuses te maken. Voor mij had dat niet gehoeven want op internet fora gaat het er soms stevig aan toe en ik heb daar geen problemen mee. De vergelijking met Polleke begrijp ik wel. Je schrijfstijl met die Engelse termen, dat past toch meer bij hockey dan voetbal.

   1. EugAjax

    Van de week werd ik beetje persoonlijk tegen je en daar heb ik hekel aan. Het moet over inhoud gaan. Dat het van jou niet hoefde is OK, toch had ik het niet moeten doen. Nu ben ik zeker wel eerlijk. Geloof me maar ik ken heer Jonk beetje en weet hoe hij opereert en in zake Ajax en zijn voormalige voetbalvrienden was helemaal in lijn met hoe hij is. Dus ik maak nu alleen vergelijk tussen de mens Jonk en Bergkamp. Ik heb vele malen liever de mens Bergkamp.

 7. dickst14

  Ik denk dat alle ajax supporters die van het AJAX voetbal houden zich achter Jonk zullen scharen en hopen dat hij terugkomt. Ik wel.

 8. EugAjax

  AH we komen er nooit uit. Geeft niks. Google maar eens Jonk vertrek Ajax en lees dan maar eens wat artikelen waarin Jonk zijn mening te pas en te onpas geeft. Er is niks belangrijks aan dat hij nergens trainer is. Alleen als hij dat nou weleens een keer gaat doen kunnen we hem ook eens echt beoordelen. Velen fantaseren over Jonk als trainer bij Ajax. Nou laat het hem maar eerst ergens anders zien. Dan kunnen we beoordelen of hij voor Ajax in aanmerking kan komen. En als laatste overleg vast gelopen? Was er maar overleg, dan konden we verder met Jonk. Dit is geen opmerking over de inhoud. Maar triest genoeg daar lag het niet aan Jonk. Inhoud en visie had hij genoeg. En met veel dingen was ik het nog eens ook. Alleen sloeg hij door met performance trainers. Dat team heeft hij persoonlijk binnen gehaald en toen men bij Ajax op rem ging staan mbt deze trainers toen werd Jonk kribbig. Ook toen hij paar keer in de minderheid was met voetbalbeslissingen in TH. meerderheid zou beslissen. Omdat dat paar keer achter elkaar nadelig voor hem was wilde hij TH niet meer serieus nemen en kwam hij niet meer. Ik heb uitgebreide analyse gedaan over functioneren TH en Ajax organisatie. Dat is 35 pagina document. Beetje lang om hier te typen. Grootste issue is dat a) Jonk niet meer wilde samenwerken en weg bleef uit TH vergaderingen, je core van de business, en later in proces als b) weigerde hij verantwoording over jeugdopleiding af te leggen aan zijn bazen, de directie. Dit opgeteld bij het doorslaan in performance trainingen ipv voetbal trainingen was het belangrijkste resultaat dat hij weg moest. Hij heeft zich ondanks al zijn kennis en kunde onmogelijk gemaakt. En dat willens en wetens.

  1. Indojood

   Vergaderingen core van je business? Komt Polleke weer met zijn managementpraat. En Ajax verkoopt het produkt voetbal aan de markt zeker. Je begint nu te raaskallen, EugAjax.

   1. EugAjax

    Indojood lees hoe je het wilt lezen. In TH vergaderingen worden de voetbalbeslissingen genomen. Daarna word het uitgevoerd. Je zal als hoofd van een afdeling toch echt moeten communiceren als je ook nog eens hoofd van de belangrijkste afdeling binnen Ajax bent, na eerste elftal. Ach noem het raaskallen. Voorlopig gaat het goede kant op met Ajax omdat er nu vnl op 1 lijn gewerkt word en indien verschillen van mening zijn er nu ikg discussies zijn waar iedereen dus beter van word. Voorlopig heb ik van jullie kant nog niks gehoord waarom Jonk zo fantastisch was en wat er slecht is van visie Bergkamp, Sar en Overmars. Het is vaak alleen blind pre Jonk teksten. Maar goed ik raaskal ook weleens lekker met een biertje erbij. Lijkt wel op voetbal kroeg praat yeah mooi man

    1. Widi

     Van mij lees je zelden specifieke pro Jonk teksten en zeker geen anti BSO teksten. Ik reageer puur op jouw teksten. Doen me echt aan van Breukelen denken. En je doet ook een beetje interessant door te suggereren dat je mensen kent en dat je dicht bij het vuur zit. Dat valt hier niet zo lekker denk ik. Als je dat dan toch doet, noem dan man en paard. Het gaat goed met Ajax omdat we veel kwalitatief goede jeugdspelers hebben en omdat de scouting beter functioneert. Persoonlijk vind ik dat vergaderen iets voor talentlozen is.

 9. EugAjax

  Van Breukelen naar Tscheu in een uurtje hahaha gaat snel de verkeerde kant met me op. Hoewel ik zwak voor Tacheu heb, alleen door de mand gevallen met zijn zogeheten objectieve rapport…..overigens had hij vooral mbt verantwoordelijkheden binnen Ajax die rare overlappingen had wel een groot en goed punt. Maar volgens mij heeft Ajax juist op dat vlak goede beslissingen genomen. Nu is weer duidelijk wie verantwoordelijk is voor wie en is er ook geen assistent meer die beslissingen moet nemen over functioneren hoofdcoach. Dus organisatorisch heeft Ajax de handschoen van Ling opgepakt.

  1. Amsterdamse Hagenees

   Leuk Eug, Jonk en Ling hebben jou visie niet en dan zijn ze door de mand gevallen. Jij hebt een rapport gemaakt. In opdracht voor iemand? Zo ja, geef gewoon de link. Een eigen rapport op basis van ……? Niet belangrijk doen met een rapport maar niet vertellen hoe dit zit. Qua serieus nemen moet je de situatie toch echt andersom bekijken. Ik zou ook de ziekte in krijgen als elk idee zonder argumentatie, en dat was wat er gebeurde, van tafel werd geveegd. Dan zeg je op een gegeven moment …. joepdoei. De fabel dat hij geen verantwoording wilde afleggen blihft ook maar bestaan. Pure onzin. Maar goed, wij worden het niet eens. Ik hoop dat Ajax het licht toch nog zal zien op redelijk korte termijn.

 10. EugAjax

  Ik heb een rapport gemaakt als finale afstudeer opdracht aan de Johan Cruijff universiteit. Ik wilde er alleen maar mee aangeven dat ik dit uitgebreider heb behandeld dan menigeen. Ik probeer op feiten te argumenteren en niet op onderbuik gevoel. Je kan gewoon niet in een grote internationale voetbalclub functioneren als je niet communiceert. Het klopt we worden het nooit eens. Jonk en Ling hebben juist wel goede visie. Ik ben het zeker niet altijd met ze eens, maar dat geld ook voor de zittende mensen. Maar 1 van mijn aanbevelingen in het rapport was inderdaad breken met Jonk omdat hij een onwerkbare situatie had gecreeed. Ajax moest juist weer leiderschap tonen omdat het 1 grote duiventil werd. Helaas hebben de voetbaljongens in algemeen Cruijff destijds in de steel gelaten en dus moest directie ingrijpen. Dat hebben ze gedaan door niet alleen Jonk weg te sturen maar ook organisatorisch aanpassingen te doen. En volgens mij werkt het de laatste jaar beter en maakt Ajax stappen op velerlei gebied. DAT is voor mij het belangrijkst. Niet of 1 van ons nu gelijk heeft of niet. Ajax is op het moment sportief en finacieel stabiel en ik voorzie veel vooruitgang in de komende jaren als TH zo blijft functioneren. Daar hoeft Jonk niet voor terug te komen.

  1. Amsterdamse Hagenees

   Je brengt je aanbeveling als een feit. Het was een afstudeeropdracht. Je maakt het belangrijker dan het us. Niet doen. Het is jou visie, niet perse de waarheid. Vaak is trouwens argumenteren op onderbuik gevoelens helemaal niet verkeerd. Ik heb er zelf heel erg vaak wat aan gehad.

   1. EugAjax

    Mijn aanbeveling os toch een feit. Ik weet toch zelf beste wat ik geschreven hebt. Ik maak niks belangrijker. Ik geef alleen maar aan dat ik veel research, interviews etc heb gedaan om tot afronden opdracht te komen. Daarom denk ik wel dat ik best wel veel van de materie weet en ook objectief kan oordelen. Dat neemt niet weg dat het inderdaad slechts een mening is, zoals alle meningen hier. Dat Ajax toevallig een aanbeveling van mij ook zelf heeft uitgevoerd dat is toeval maar daarom niet minder leuk voor mij. En sindsdien gaat het in mijn optiek de goede kant weer op met Ajax.

     1. Amsterdamse Hagenees

      Ik bedoel dat je het brengt alsof op basis van jou aanbeveling de breuk met Jonk tot stand is gekomen.

     2. EugAjax

      Ik heb geen aandeel gehad in breuk met Jonk. Zoveel eer wil ik niet. Het is wel zo dat een maand na presenteren van eindopdracht Ajax bekend maakte te breken met Jonk, maar beide staat los van elkaar. Het is een toevalligheid. Het probleem met schrijf teksten is dat de lezer sommige dingen anders leest dan de schrijver bedoelt. Opdracht was analyseer een club en geef 5 of 6 aanbevelingen of jij dingen zou verbeteren. Van Jonk was slechts een onderdeel ervan.
      Bronnen kan ik helaas niet benoemen hier. Cruijff Universiteit heeft me geholpen met wat contacten omdat ik vrij goed scoorde in de eerste 5 modules. Maar dat was dus een uitzondering. Normaal doen ze dat niet heb ik me laten vertellen.

     3. Amsterdamse Hagenees

      Als je het niet kan vertellen moet je het niet benoemen. Tast je geloofwaardigheid aan. Je eindopdracht mag je dus ook niet openbaar maken? Heel vreemd. En nu niet zeggen dat dit wel kan want daar moet bronvermelding in staan. Je zit je hier veren in je achterste te steken maar komt uiteindelijk met niets. Afstudeer opdrachten zijn nooit geheim o.i.d. Sorry, maar je verhaal rammelt aan alle kanten. Dan ook nog eens zeggen dat je bronnen hebt mogen spreken omdat je zo goed presteerde. Jongen, sorry maar kietelen doe je jezlf overduidelijk. Telkens als iemand ergens commentaar op heft kom je weer met een andere draai. Telens had je duidelijker moeten zijn. Nee EugAjax het gaat niet om duidelijker, het gaat om eerlijker. Gewoon eens proberen.

     4. Widi

      Ik vind je nu hier en daar wat streng AH. Denk dat ik ook geen namen zou noemen als ik Eug was. Dat kan gewoon niet.

     5. Amsterdamse Hagenees

      Ik ben niet strenh Widi. Als jij een eindopdracht voir een studie hebt ingeleverd is die gewoon openbaar incl. de bronvermeldingen. Als je er hier mee loopt te zwaaien moet je compleet kunnen zijn als er naar wordt gevraagd. Blijf je bij je mening waarbij je zegt dat je info hebt van bronnen die je niet kan noemen ……. begin er dan niet over. Als ik zou zeggen dat ik uit goed geinformeerde bronnen zeker zou weten dat Jordi naar Ajax komt is de eerste vraag: wie is die bron. Als ik dan zeg: kan ik niet zeggen dan word ik op zeker niet serieus genomen.

     6. EugAjax

      Meneer AH ik verlies liever bij jou of bij een ander op dit forum mijn geloofwaardigheid dan dat ik mijn woord moet breken aan andere mensen. Geen probleem dus. Ik heb nooit gezegd dat ik eindopdracht niet openbaar mag maken, dat maak jij ervan. Bronvermelding mbt interviews is in opdracht generiek en niet specifiek. Dat is zo met ze afgesproken en daar houd ik me aan. Jammer dat ik dan als oneerlijk overkom of dat je zelfs overtuigd ben dat ik oneeerlijk ben. Dat is je goed recht. Als ik jou was zou ik dus vanaf nu maar niet meer teveel tijd aan mij besteden als ik een leugenaar ben.

    1. EugAjax

     AH argumenteren en beslissen op gevoel is het beste wat je kunt doen vind ik, op onderbuik gevoel kan ook en is vaak goede basis alleen niet voor mijn persoontje

 11. EugAjax

  Ling heeft een eerste gedeelte van zijn rapport ingeleverd bij Ajax met al aanbevelingen erin, vooral op organosatorich gebied en verantwoordelijkheden beschrijvingen. Echter Ling heeft beetje eenzijdig interviews gedaan met mensen binnen Ajax. Zo heeft hij destijds De Boer helemaal noet gesproken, Bergkamp slechts 5 minuten, en Overmars ook maar marginaal. Dat waren destijds drie zeer belangrijke pionnen in het geheel. Daar heeft Ling voor mij afgedaan, hij werkte duidelijk naar zijn vooringenomen conclusie toe. Dat gevoel leeft bij veel mensen binnen Ajax. Zie interview Bergkamp in VI bijvoorbeeld. Ling heeft duidelijk bewezen dat hijzelf een voetbalclub kan leiden en mijns inziens was het noodzakelijk dat Ling in begin revolutie algemeen directeur werd. Dat werd tegengehouden door mensen binnen Ajax van voor de revolutie. Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat Ling door rancune toen rapport heeft willen schrijven die geen ruimte liet voor wederhoor van belangrijke voetbalmensen binnen TH, buiten Jonk.

  1. Widi

   Ling heeft ook geen aanbevelingen geschreven. Ik heb Ling van dichtbij meegemaakt. Ik heb dat rapport van A tot Z gelezen. Het is uitgesloten dat hij dat heeft geschreven. Kan hij niet.

   1. EugAjax

    Ok ik geloof je. Dan heeft hij of a) zijn naam eronder laten zetten omdat hij met schrijver rapport eens was, of b) iemand heeft zijn bevindingen allemaal voor hem verwoord in een eerste setup. Kan ook nog een derde mogelijkheid zijn. Iemand heeft in naam van Ling een rapport geschreven. Als dat zo is, is hij wsl zo boos geworden en zijn volledige opdracht terug gegeven. Als het derde het inderdaad is en dat kan bewezen worden en door wie. Dan moet ik gedeeltes van mijn meningen herzien. Maar voorlopig denk ik dat het a of b is.

 12. Widi

  Hij heeft wel zelf de gesprekken gevoerd. Iemand anders heeft het rapport geschreven. Optie 2 dus.

  1. EugAjax

   Ok Widi duidelijk. Zo gaat dat wel vaker met directeuren. Je kan niet alles zelf doen. Dus op zich logisch

  2. EugAjax

   Met Ling als directeur bedoelde ik zijn directeurschap bij Trencin. Had duidelijker moeten zijn. Ik ben met je eens dat wat je nu aan de kaak stelt ook zeer zeker een groot probleem was. Ik vind wel dat Ajax wat dat betreft de goede kant opgaat. Straks met Sar als directeur gaat het helemaal goed komen. Nu alleen nog in RvC. Hoewel ik perssonlijk vind dat er teveel gewicht word toegeschreven aan de RvC, het is of zou een controlerend orgaan moeten zijn geen uitvoerende.

   1. Widi

    Weet jij of er concrete plannen zijn om alle aandelen weer op te kopen? Want in dat geval ben je van een hoop gedoe en van de RVC af. Niet dat er dan geen controle moet zijn op het bestuur……Trencin moet niet overdreven worden. Qua bedragen vergelijkbaar met Excelsior. En alle grote plannen zijn niet meer dan plannen.

    1. EugAjax

     Weet ik niet van de aandelen maar ik schat in dat Ajax daar niet aan gaat beginnen. Het zal veel geld kosten en je zal er niet veel mee winnen. Destijds was het een verkeerde keuze, maar heden ten dage denk ik dat het beter is ermee te leren leven dan het te niet doen. In mijn optiek kan Ajax zijn geld beter investeren in het kopen van de Arena. Ze hebben geld genoeg ervoor en hoeven daar weinig voor te lenen. Verlost je van miljoenen aan huur en verhoogt je inkomsten op match days aanzienlijk. Dat lijkt me een betere investering dan terugkopen eigen aandelen

 13. Widi

  Als jij Ling wil kwalificeren als “directeur”. Het kan. Iedere bestuurder van een BV is in beginsel directeur. Dat hij het rapport niet zelf heeft geschreven, is altijd ontkend. Door zijn betrokkenheid kon ik het niet serieus nemen. Er was en is genoeg mis. En dat komt volgens mij doordat sommige oud voetballers werk moesten doen waar ze (nog) niet geschikt voor waren, terwijl ze samen werkten met mensen die het werk wel beheersten, maar geen of veel te weinig affiniteit met voetbal hadden. Je kunt van een voetballer geen directeur maken door hem een stropdas om te doen. En als je geen echte affiniteit hebt met voetbal/sport, krijg je het nooit.

 14. Amsterdamse Hagenees

  Ach eugAjax, je maakt je er weer makkelijk vanaf. Jammer. Je verdraait de boel telkens. Je kan en mag nooit een eindopdracht voor je studie maken waarbij bronnen niet openbaar gemaakt mogen worden. Nu leg je zaken bij mij die jij zelf teweeg brengt. En nee, ik laat je dan juist niet met rust. Ik heb een bloedhekel aan dit soort peaktijken. Dus of volledige openheid of je zal er constant commentaar op krijgen. Het is simpelweg te doorzichtig en waarom …… mijn onderbuik gevoel en heel simpel …… jou eigen teksten. Je bent gewoon een fantast.

 15. Indojood

  De Johan Cruyff Academy biedt maar één opleiding, nl. Sportmarketing, een leerroute van de hbo-opleiding Commerciële Economie. Alle andere opleidingen zijn op het instituut, en variëren van 10-maandse opleidingen tot korte cursussen.

  Maar dit heeft allemaal niets met wat er gebeurd is, te maken en is het volstrekt irrelevant. Johan zag dat zijn plan niet meer werd gebruikt, wilde dat zijn naam niet meer werd verbonden aan het ingezette beleid en schaarde zich vierkant achter Jonk. Iedereen kan van alles en nog wat vinden maar het is uiteindelijk zijn naam en reputatie dus hij kan als enige bepalen of er inderdaad volgens zijn plan wordt gewerkt. Hij vindt van niet dus is dat zo. Nu is Jordi als “erfgenaam” behept met de nalatenschap van Johan en gaat samen met Wim Jonk daar handen en voeten aan geven opdat het niet verloren gaat. Wim Jonk staat nog steeds, samen met Frank Rijkaard, het dichtst bij Jordi en de familie. Deze feiten zijn voor mij als Cruijffiaan bepalend, niet wat anderen er allemaal van vinden.

 16. EugAjax

  Indojood, ik weet niet precies wat je wilt beweren met JCU. Maar ze hebben ook een voetbal management degree. Die heb ik gedaan. Zonder dat ik zeg of dat indrukwekkend is of niet.

  Mbt de rest discussie ging niet over Cruijff, de discussie gaat over Ajax. Ik wens Jonk samen met Jordi heel veel succes met op papier zetten van gedachtengoed van Johan. Ik zal de eerste zijn die het wil tot me nemen. Zou zeer interessant zijn. Daarna hoop ik dat ze het in een club ten uitvoer kunnen brengen. En dan hoop ik dat Jonk geleerd heeft van zijn periode bij Ajax en dan voortouw neemt en blijft nemen ook bij tegenslag. Vooral in communicatie. Ik beweer als rode draad maar twee dingen.
  a) Bergkamp is met Cruijf revolutie begonnen en Bergkamp heeft vrijwel meteen Jonk erbij gehaald, dat Cruijff vond dat na jaren Ajax steeds meer afweek van dat plan is gewoon zo als hij dat vind. Echter nuance is op zijn plaats, plan waren hoofdlijnen, en details werden later uitgewerkt en blijkbaar niet naar tevredenheid van hem.

  Tweede wat ik beweer is dat Ajax sinds vertrek van Jonk goede stappen heeft gezet in organisatie en beleid. Visie van TH is werkelijk fantastisch, en er komt weinig vuile was naar buiten. Iedereen heeft nu hetzelfde doel. En de visie van Ajax nu en destijds plan Cruijff ligt minder ver uit elkaar dan meesten denken. Maar ik noem het geen plan Cruijff meer omdat grootmeester dat ook niet meer wilde.

  1. Indojood

   De Johan Cruyff Academy (voorheen University) biedt een vierjarige HBO opleiding, genaamd Sportmarketing, gebaseerd op Commerciële Economie. Heb jij deze gevolgd?

   Op het Johan Cruyff Institute zie ik twee opleidingen over voetbal, een post graduate diploma voor Football Business en een cursus Football Business Fundamentals. Voor de post graduate diploma lees ik o.a. de volgende vereiste om toegelaten te worden: Have developed a career as a professional football player, coach or referee. Voor Fundamentals zie ik dat deze 4 maanden/60 uur duurt en je na afloop een certificaat krijgt.

   1. EugAjax

    Indojood ik heb de online Football Management degree gedaan van JCI Barcelona. Het klopt dat toelatingseisen niet overeen komen met mijn profiel. Ik heb gewoon stoute achoenen aangetrokken en gevraagd of ik in aanmerking kon komen voor de cursus. Vnl op basis van mijn werkverleden, nee niet in voetbal wel management nivo oa, hebben ze me toegelaten. Was 9 maanden met in laatste maand presentatie in Barcelona aan de Universiteit.

    1. Indojood

     Een cursus gericht op de zakelijke kant van voetbal en management. Wat anders dan de universiteit, hè.

     1. EugAjax

      Indojood, wat wil je nu van me horen man? Ik geef alleen aan wat ik gedaan heb, ikzelf heb ook nooit gezegd daf het impressive is. Ik vond het heel leuk om te doen en heel leerzaam. Je leert hoe je een voetbalclub moet runnen en ze behandelen alle facetten daarin. Van strategie, tot fibancieel management, van personeels beleid, emotie management etc, echter zoals met alle opleidingen betekent het nog niet dat je daadwerkelijk een club kan runnen. Dat beweer ik ook niet. Geef alleen simpel mijn mening en omdat er in mijn beleving naar gevraagd werd heb ik uitgelegd hoe en wanneer ik in de materie gedoken ben van TH ontwikkelingen sinds revolutie. Inderdaad niets speciaals, maar ik heb wel geleerd van onderzoeken dat verhaal van revolutie niet alleen het verhaal van Jonk is. Thats all. Nogmaals net als met je vriend IMOJC, sorry AH, je hoeft me niet te geloven, je moet me al helemaal niet serieus nemen en je mag proberen me als leugenaar wev te zetten of iets allemaal geen probleem hoor. Ik zou alleen adviseren niet zoveel van jou tijd aan mij, de man van de onwaarheden, te schenken.

Comments are closed.