Johan Cruijff waarschuwt voor ‘paniekaankopen’

1125cruijff

Johan Cruijff heeft in zijn column in De Telegraaf gezegd dat het aanschaffen van een nieuwe centrumspits geen slimme aankoop zal zijn. Hoewel de grootmeester zijn handen van Ajax afgetrokken heeft, laat hij blijken dat hij de club nog steeds goed volgt.

‘Als je de afgelopen jaren bekijkt, dan kan ik me nauwelijks aankopen herinneren die in de winter werden gedaan en daadwerkelijk iets zouden veranderen. Het zijn bijna altijd paniekaankopen en dat werkt zelden tot nooit’ zegt hij in zijn column. ‘Nu wordt er weer geroepen dat Ajax een spits moet halen. Ik ben benieuwd hoe de club daarmee omgaat. Een paar maanden geleden is er een jongen van Arsenal gehuurd en vorig jaar werd een talent van FC Groningen gekocht, die nu aan Willem II is uitgeleend’. Hiermee bedoelt Johan Cruijff  de spelers Yaya Sanago en Richaïro Zivkovic mee.

Johan Cruijff ziet dat Twente het goed gedaan heeft en adviseert Ajax daarnaar te kijken: ‘De club is door een bepaald type bestuurders in de problemen gekomen, maar wordt nog steeds gesteund door duizenden supporters, van wie sommigen al vijftig jaar aan FC Twente verbonden zijn. Het is dus in het belang van het totale betaald voetbal dat zo’n grote club in stand wordt gehouden en zo snel mogelijk weer op niveau meedoet.’

De transfermarkt is nog tot twaalf uur vannacht open dus kan er nog volop gewinkeld worden. Volgens de KNVB waren het er op de laatste transferdag van vorig jaar 32 van de 101 wintertransfers in totaal.

Related posts

99 Comments

 1. antonajax

  En zo is het! Ik sta achter de Cruijff filosofie.
  De laatste (winter) aankopen van Ajax waren allemaal drama

  1. creutz1977

   als ze iemand zouden moeten halen die wat toe zou voegen aan dit ajax.. Dan is het ziyech.. ruildeal maken… Een top spits gaat sowieso niet lukken… we hebben gewoon een speler met individuele klasse nodig…

    1. creutz1977

     ik zou Davy op 6.. Ziyech op 10… En Gudelj eruit… vind hem zwaar tegenvallen…. En zelfkritiek daar heeft hij ook nog nooit van gehoord….

  2. ajaxhoger

   En de zomeraankopen dan , klink klare klets of je ze nu koopt of in de zomer dat maakt geen reet uit , je moet geld uitgeven voor goede spelers en dat doen ze niet , en die ze moeten kopen kopen ze niet

   1. hansjmn

    Als die topspeler al in de eredivisie wil spelen dan is het transfer bedrag geen obstakel maar zijn salaris is het probleem. Huntelaar BV verdiend € 6 mio per jaar en DAT past niet in het budget en in de filosofie

   1. ashwin676

    Ik denk ik open mijn app en jansen zal wel gekocht zijn ofzoiets, nee het zijn nu zelfs open sollicitaties. is het zo erg met de financiën? (confused)

 2. Kevke87

  Wat een ajacied!! ongelooflijk hoe jij bent behandeld en nog steeds zo veel om je club geeft. dat veranderd nooit en ze zouden jou alle ruimte moeten geven om bij ajax te doen wat je moet doen. oprotten met vuile henrichs en co en de overige rvc die er enkel voor zichzelf zitten. ohja Cruijff heeft nog gelijk ook. Als ajax een speler nu nog aantrekt, zal het waarschijnlijk niet veel zijn en meer om de supporters en Frank de boer Zoet te houden.

  1. PvL020

   Idd gewoon echt “buiten”spelers opzetten en Milik gebruiken zoals het moet. Moet jij eens kijk

 3. ajaxpers

  Luister naar hem en geef Milik het volste vertrouwen en Hendriks als reserve. Ziyech zou geen paniekaankoop zijn want je weet wat je binnen haalt.

 4. Indojood

  De enige die ik me kan herinneren was Huntelaar, ver weg in 2005. Voor de rest… Waarom luisteren ze bij Ajax niet naar deze legende? Zijn columns zitten vol met nuttige adviezen. Zo zonde. We zien allemaal dat Ajax naar de kloten gaat op deze manier.

  1. EugAjax

   Tot nu toe luistert Ajax beter dan je denkt. Er is nog geen aankoop gedaan en Ajax heeft al een speler aan Twente uitgeleend. Overigens inhoud van Cruijff column weer helemaal goed. Zolang hij over voetbal inhoudelijk schrijft is hij de enige met altijd rake teksten. In tegenstelling tot veel andere analisten….Cruijff is en blijft de voetbalman bij uitstek!

   1. Indojood

    Over het luisteren ben ik het niet met je eens. Alle perikelen van de laatste maanden hebben laten zien dat Cruijff niet serieus werd genomen. Als ze hadden geluisterd had hij nog bij Ajax betrokken geweest.

    1. Remco425

     Hij bedoelde denk ik dat ze nu nog geen aankoop hebben gedaan en dus ook nog geen paniekaankoop. Ze luisteren naar hem zonder dat ze t doorhebben haha

    2. EugAjax

     Klopt was ook beetje cynisch proberen te zijn. Toch zou het niet me verbazen als Cruijff nog steeds de voetbaljongens binnen ajax van adviezen voorziet, en nee niet alleen via column, maar ook daarnaast. Maar misschien zie ik dat fout.

     1. EugAjax

      Dat klopt idd helaas ga ik je daarin gelijk geven gaat steeds meer de kant op van stil staan. Er is nog hoop want Klaassen terug. Guardado geblesseerd en Feyenoord op bezoek. Dus………haha

     1. Indojood

      Ajax wilde hem al snel hebben maar Groningen sputterde tegen. Toen spande Suarez een rechtszaak aan etc. maar het was ruim voor de einddatum van de transferperiode beklonken.

  2. Ajax1958

   Niet iedereen hoor, er waren een aantal die het geweldig vonden gaan voor de winterstop.;)

 5. Afca tino

  Ajax zou er goed aan doen om een Afrikaanse spits te halen type bony. Over het algemeen fysiek sterke spelers die goed de bal vast kan houden waardoor je rust hebt.

 6. Velibor

  Ziyech!!!!!! We hebben gewoon iemand nodig die de lijntjes uitzet! En dan bedoel ik op het veld!:)

  1. Indojood

   Idd, met hem erbij wordt het leven voor onze spitsen een stuk makkelijker en hij heeft zelf ook veel scoringsvermogen.

  2. Ajax1958

   Huh? We sterven van de middenvelders en niemand kan de lijntjes uitzetten? ( gebrek aan kwaliteit?) En waarom krijgt Zivco geen eerlijke kans? ( kapitaalvernietiging) In die MM competitie moeten we lachend kampioen kunnen worden met een paar gerichte aankopen

 7. Remco425

  Ben het met Cruijff eens. Geen spits halen nu. Zal toch niets veranderen, want een spits van buiten uit de categorie die Ajax kan halen zal niet beter zijn dan Milik.

 8. Remco425

  Wel grappig dat zo’n beetje iedereen hier al weken roept om een nieuwe spits en bijna tegelijkertijd roepen achter Cruijff te staan. Beetje tegenstrijdig, blijkt nu weer.

  1. Litmanen

   Ik vraag me toch af ( ik weet dat het hier vloeken in de kerk is ) waarom JC elke keer roept dat hij niets meer met Ajax te maken wil hebben, maar vervolgens praktisch elke week meldt dat het bij Ajax niet goed gaat. En, dat deed hij ook toen Ajax nog gewoon met vier punten verschil op kop stond.

   Op deze site wordt al weken om een fatsoenlijke spits gesmeekt door alle supporters. Na het stukje van JC is iedereen van mening veranderd? Mag ik dat vreemd vinden? Ja, dat mag ik.

   1. ajaxhoger

    Dan ben jij niet de enigste , ik vind het ook zeer vreemd , hij vind toch ook dat het een gezonde mix moet zijn tussen ervaring en jonge spelers , en daar word ook totaal niet naar geluisterd , zo lang de RVC en de boer met vriendjes daar blijft zitten word het helemaal niks .

   2. Indojood

    Heel simpel. Er wordt volgens een plan met zijn naam eraan verbonden gewerkt, zo wordt ons nog steeds verteld. Los daarvan is het een Ajacied die gewoon mag zeggen wat hij wil en hij doet dit uit liefde voor de club, waarvan hij hoopt dat het beter gaat en het weer zijn gezicht terug krijgt. Dat willen we allemaal. En hij is wel de laatste wiens mond gesnoerd dient te worden.

   3. Remco425

    Hij heeft nooit gezegd niets meer met Ajax te maken willen hebben. Hij wil alleen niet dat zijn naam verbonden wordt aan dit beleid. 😉

  2. Indojood

   Erger is dat FdB tegenstrijdige uitspraken doet aangaande de versterking. Eerst was het de spits met het profiel van een topper die toch niet naar NL komt maar ze bleven wel zoeken. Vervolgens moest er een kampioenenmaker komen die het verschil kan maken en nu moet er toch een spits komen zodat we potjes zoals tegen Roda wel kunnen winnen. Maar we waren toch klaar voor de 2e helft van de competitie na het trainingskamp in Turkije?

   1. Litmanen

    Iedereen kan zien dat Milik niet de spits is die Ajax gaat redden. Ghazi kan het zeker, maar die ben je dan wel kwijt voor alle andere posities. Je hebt een jongen nodig zoals Jansen van AZ. Iemand die op de eerste tien, vijftien meter snel is en twee benen heeft. Loop je ook geen risico mee. Als Ajax drie miljoen neerlegt, dan likt AZ zijn vingers af. En een ruil zou ook kunnen.
    Wat JC betreft: Tuurlijk blijft hij een Ajacied die zijn mening mag blijven geven. Maar we we weten allemaal dat als hij wat roept daar veel meer aandacht voor is dan voor welke andere supporter dan ook die wat roept. En hij zou dat zelf nu ook eens moeten beseffen. Schrijf nou eens EEN keer een stukkie wat niet over Ajax gaat, ook niet tussen de regels.

    1. Indojood

     Hij schrijft ook wel eens over de foundation. Los daarvan mag hij elke week wat over Ajax zeggen. Hij doet het met de intentie om Ajax te helpen.

     1. Litmanen

      Ik heb geen zin in die eeuwige discussie, maar laat hij dan nooit meer roepen dat Ajax voor hem een gepasseerd station is, want dat komt dan een beetje vreemd over.

     1. ajaxhoger

      KLopt , wel met betere spelers , terwijl het spel ook niet goed was , alleen het eerste jaar met mooi voetbal , de rest omdat de andere clubs nog slechter waren .
      We stonden wel veel punten achter dat werd goed gemaakt omdat de rest slechter was .
      Veel spelers verkocht , en niks fansoenlijks voor terug gekocht , en de jongere onder de boer worden niet beter

  1. ajaxhoger

   Dat wel , maar die komt er niet , of als er wel iets komt is het een kut speler , heel de RVC en de boer en consorten moeten ze eruit flikkeren

   1. woody79

    ja ze zullen toch wel ff nadenken eer ze iets binnenhalen. dus denk dat er niets gebeurt vandaag

 9. Widi

  Dat vind ik nu ook, Remco!! Was mijn eerste gedachte toen ik het bericht las. En jawel, een aantal mensen die eerst schreeuwden om een spits, roepen nu om het hardst dat we naar JC moeten luisteren. Er zijn weer veel beste stuurlui aan wal.

  1. BobbyHaarms

   En toch mist Ajax op dit moment kwaliteit. Of dat door de opdrachten van Frank komt laat ik in het midden, maar meerdere spelers worden gewoon verkeerd gebruikt. Zie o.a. Schone, zie Gudelj..Cruijff geeft alleen aan dat ze geen paniekaankoop moeten doen, of althans ervoor waken. Ook staan een hoop spelers nagenoeg stil in hun ontwikkeling (zie Fischer, El Ghazi). Maar ligt dat nou aan de spelers of aan het systeem?

   1. ajaxhoger

    Ligt voor een heel groot deel aan de boer met zijn trainerschap , toen er nog goede spelers rond liepen kon hij het nog , nu hij met de jongere moet werken en zelf aankopen heeft goed gekeurd valt hij door de mand , en dan het ergste nog dat hij zo lult elke week .
    Hij moest zelf opstappen als hij een ajax hart heeft , maar dat doet hij niet de fout zoeken bij hem zelf .
    waardeloos beleid dat er gevoerd word , dit kost geld , nu al twee jaar Cl , dat is maar 40 miljoen , de lampen lachen zich kapot , dus aankopen zijn wel degelijk nuttig , mits men goede koopt , en dat kan ajax niet schijnbaar , en die klote lampen wel

     1. ajaxhoger

      Dat dacht ik ook Paullus , dit kost geld in plaats het oplevert , dat snappen ze bij ons niet

 10. AjaxKat

  Ziyech zou juist een paniekaankoop zijn. En we weten juist níet wat we met hem binnenhalen omdat ie nog geen tel voor Ajax heeft gespeeld. Ik schatte Gudelj vorig seizoen net zo hoog in als Ziyech, en kijk wat daarvan terecht is gekomen (hoewel ik nog wel vertrouwen in Gudelj heb). Denk dat ook Ziyech minder grote ballen krijgt als hij het middenveld moet delen met Klaassen, Bazoer, Gudelj, Vd Beek en noem maar op. + je krijgt op dat superdrukke middenveld alleen maar meer onrust in de koppies van de genoemde spelers. En met de aankoop van Ziyech maakt Ajax in één klap het eigen aankoopbeleid en jeugdbeleid belachelijk. Gaan ze niet doen, lijkt me. Middenveld kun je het beste dichttimmeren met Klaassen-Schöne-Gudelj. Of Serero-Klaassen-Gudelj. Vanaf nu dus gewoon zekerheden inbouwen en roeien met de riemen die je hebt. Dan heb je rust, zekerheid en ervaring genoeg. De andere middenvelders zijn nu nog te jeugdig en daarom te grillig. Ook Bazoer kan nog niet wekelijks een 6 of 7 halen in mijn optiek.

  1. Indojood

   Zou je Messi als een paniekaankoop beschouwen in het hypothetische geval dat Ajax hem zou halen. Heeft nog geen tel voor Ajax gespeeld.

    1. ajaxhoger

     Hij krijgt het nog voor elkaar om de beste spelers slecht te laten spelen , dat is ook een gave natuurlijk .
     Wat zou ik blij zijn als die vent weg is , ik hoop dat hij overmars en consorten ook mee neemt dan .
     En niet vergeten de RVC

    2. Velibor

     Haha jaah eh die zal toch wel ff naar eh hoe heet dat eh jong Ajax motten om het spelletje van ons te leren natuurlijk ,je kunt niet van Messi verwachten dattie zomaar mee kan doen met ons……

    3. Indojood

     Ja heb het al eerder geroepen. Als er spelers zijn die denken te willen kopen, niet doen. Je gaat hier kapot als voetballer?

  2. DennisTheMenace

   Vind juist dat bazoer de enige is (samen met de Geblesseerde Tete en Cilessen) die wekelijks zijn niveau haalt. Klaassen is een fijne vent, maar heeft ook heel wat kutwedstrijden gespeeld.

   1. BobbyHaarms

    Hoe simpel kan het zijn? Laten we hopen dat dit hem die boost geeft om nu alles te geven en het gras op te vreten voor Ajax!

 11. Iamsterdam2015

  Tja …. Nou ok laten we hopen dat zivkovic nu wel gaat vlammen….. Als ik hem was zou ik mijn woning in de garage plaatsen onder de arena en alleen maar trainen trainen en trainen!!!!!!

 12. paullus

  Nou onze parkeerwacht weer terug
  Maar dat is ook niet z’n best aanspeel punt
  Maar we houden de hand mooi op de knip

 13. vak411

  Ik begrijp er geen flikker van.. Dat Ajax zegt ok we kopen niemand dan is dat duidelijk maar een maand lang is de transferperiode open en nu een paar uur voor het sluiten van de markt moet er nog van alles geregeld worden. Als de scouting al een potentiële spits in gedachten had dan hadden ze op 1 januari toch een bod kunnen doen. Geld zat en dan had de nieuwe aankoop nog mee op trainingskamp gekund.. Leuk hoor die zivko maar laat die jongen eerst eens keihard gaan werken en niet zo gruwelijk arrogant uit z’n harses kijken. Kampioen worden kost geld.. Maar levert nog veel meer geld op…

 14. Indojood

  Helaas heeft Guardiola bij City getekend, zou de ideale opvolger van De Boer zijn geweest.

 15. Respect

  Waar halen mensen toch vandaan dat Cruijff gezegd zou hebben dat hij niets meer met Ajax te maken wilt hebben? Hij heeft het volgende gezegd: ” Bij Ajax gaan ze verder waar ze mee bezig zijn, alleen niet meer onder mijn naam”’, Dat heeft puur en alleen te maken met het feit dat hij niet wil dat zijn naam aan een/het plan wordt gekoppeld. Cruijff is Ajax en Ajax is Cruijff, hij zal Ajax nooit de rug toe keren. Het is een eigenwijze snikkel met een eigengereide mening maar je kan lullen wat je wil ….. ik denk dat hij 9,5 van de tien keer simpelweg gelijk heeft omdat hij problemen simpel benaderd. Mensen halen teksten altijd zo uit hun verband en gebruiken en te pas en te onpas waar het ze uitkomt (helaas meestal in de verkeerde context).

  1. Widi

   Niet dus!!! Laat jij je hoody maar in de kast en doe normaal! En ook niet de boel hier opruien. Gewoon rustig blijven svp.

  2. KBouter

   Juist, we kunnen dit niet blijven pikken, mijn cluppie gaat naar de kloten zo, geen CL, geen EL, geen bekervoetbal meer, Cruyff ook al weg, kampioenschap pleitte..Laat de boel maar ontploffen in de hoop dat dat tuig verdwijnt.

  3. Indojood

   Met je eens, hoor. Zolang alles binnen de grenzen van de wet gebeurt ben ik voor. Ik zeg dit omdat ik las dat bedreigingen en terreur aan de orde van de dag zijn bij 010.

 16. Heldenzoon

  Ach, met dit ‘puin’ staan we gewoon een gelijkspelletje weg van de 1e plaats. Met Van Ginkel mag PSV niet ineens met 12 man spelen of zo. Die spelen ook gewoon droevig. Ajax kan met de huidige selectie gewoon zomaar kampioen worden. Het loopt ff niet ( 1.5 jaar haha ) maar komt gewoon goed. Daarna – Frank doei en weg, please

 17. -buitenkantje rechts-

  Dat er niks gekocht is mag toch echt geen verrassing zijn mensen!
  Alle tekenen en uitspraken wezen daar al op. Er worden her en der wat namen geroepen die vervolgens niet komen.. We hebben een spits nodig! Zegt FdB. Vervolgens worden Lens.. Huntelaar.. Traoré.. Siem de Jong.. Babel en zelfs vd Vaart genoemd.. Vier van deze spelers zijn niet eens spits… Traoré en Huntelaar twee totaal verschillende spitsen.. Ik neem aan dat je een duidelijk beeld hebt wat voor spits je wilt hebben.. Lijkt op wat ballonnetjes oplaten die vervolgens snel weer leeg lopen…
  Twee dagen voor sluiten transferwindow loopt Overmars rustig rond in Z Afrika bij Ajax CT.. Een dag voor de sluiting zegt FdB dat het afwachten is.. Ajax is gewoon niet slagvaardig genoeg! Waarom Traoré niet gekocht toen hij nog bij Vitesse speelde? Wat is er gebeurd met Haller?? Of met Cardozo.. Er zijn zat spitsen die met een goed contract willen komen hoor!
  Nu ben ik het met Cruijff eens dat je geen paniekaankopen moet doen.. ( Zimmling, Duarte, Viergever etc) maar bv Ziyech .. Als er 1 aankoop gedaan moest worden is het toch wel Ziyech! Deze man zorgt er straks eigenhandig voor dat Twente niet degradeert! Deze aankoop is een zekerheidje. 100% kans van slagen..
  Verder moet er nodig eens naar het functioneren van de coach worden gekeken.. FdB die Ajax zaaddodend voetbal laat spelen.. Fantasieloos geprogrammeerd voorspelbaar voetbal.. Spelers die constant wisselen van positie.. Ervaring dat op de bank zit.. Systeem dat niet werkt.. Domme tegenstrijdige uitspraken in de media..
  Misschien is de enige aankoop die we nodig hebben een nieuwe coach (lees Jonk)…

Comments are closed.