Johan Cruijff: ‘Bij Ajax gaat ze verder waar ze mee bezig zijn, alleen niet meer onder mijn naam’

0523cruijffcopa

Het is niet dat het hem niets doet maar Johan Cruijff reageert nuchter op het besluit van de ledenraad om unaniem goedkeuring te verlenen aan het ingestelde beleid. ‘Er is nu tenminste duidelijkheid. Bij Ajax gaat ze verder waar ze mee bezig zijn, alleen niet meer onder mijn naam’, zegt hij in De Telegraaf.

‘Er wordt niet gespeeld volgens mijn normen en waarden. In mijn visie hoort het middenveld vol en de technische kwaliteit op niveau te zijn. Maar bij dit Ajax is het middenveld leeg en houdt het technisch niet over. Dat zijn twee voorbeelden. Zo kan ik ook in verdedigend opzicht bepaalde punten noemen, waardoor Ajax zich onnodig uit de Champions League en Europa League heeft gespeeld.’, legt hij uit.

Hij vervolgt: ‘Als zoveel zaken anders worden ingevuld, zoals ik daarover denk, dan moet je de boel gewoon loskoppelen. Dat gaat nu gebeuren en daar kan ik prima mee leven. Want zo werkt het niet. Voor mij is het voetbal van Barcelona en Bayern München de norm. Een norm die ik ooit zelf heb bepaald. Alleen werd mijn norm niet binnen Ajax gehanteerd. Dan houdt het op. Ik merkte dat er niet alleen niets met mijn advies werd gedaan, er werden ook beslissingen genomen die de problemen zouden vergroten. Toen de bestuursraad toch het beleid van de raad van de commissarissen goedkeurde om Wim Jonk weg te sturen, was ik er klaar mee. Wel heb ik nog aangegeven dat het aan de leden van de club was om de bestuursraad te corrigeren en na te denken over een nieuwe structuur. Nu wordt toegestaan dat mensen van buiten het voetbal ineens leidend binnen Ajax kunnen zijn.’

Helaas kwam het donderdagavond zover niet, want tijdens de ledenvergadering werd de discussie beperkt tot de vraag of de bestuursraad zich, binnen de mogelijkheden die het heeft, correct richting de raad van commissarissen heeft gehandeld. Daarop werd uiteindelijk unaniem positief door de 324 aanwezige leden gereageerd. De reactie van Joahan Cruijff: ‘Jammer dat de kern van het probleem nauwelijks besproken is. Maar goed, ik ben nu tenminste verlost van iets waar ik me niet ik kan vinden.’

Related posts

95 Comments

 1. Zlatan

  Ja hoor de RVC vindt dat ze het goed doen , gaat ook lekker hoor , jammer Johan , was altijd trots dan Johan s naam verbonden was met Ajax .

 2. Iceman

  Wees blij Johan dat er niets mee te maken hebt. Want over de problemen zullen er altijd blijven en Europesche gezien zullen we nul, nul blijven als het niet erger wordt. En dan hard roepen we blijven de lijn Cruijff volgen en vervolgens wordt de enige echt Ajacied die de club zo groot gemaakt heeft eruit gegooid. Goed bezig.

 3. Pascal tebberman

  Je blijft toch nog wel een ajaxciet Ajax blijft altijd in je hart “Ajax is art “.fijne feestdagen en goed uiteinde voor2016???⚓️??????☃??.

  1. dickst14

   Ja op zich nogal tegenstrijdig he. We blijven de lijn Cruyff volgen zeggen ze alleen Cruyff zelf vindt het niet zijn lijn. Volgen ze misschien de lijn Krijf of zo?

   1. Remco425

    Maar de meesten hier zijn ook hypocriet. Wel zeggen de Cruijff visie te moeten volgen, maar tegelijkertijd alleen maar roepen om nieuwe aankopen.

 4. San Marco

  Wel mooi om af te sluiten in het Cruijffaans: Bij Ajax gaat.. ipv Bij Ajax gaan ze verder…
  Maar zeker jammer en teleurstellend Johan dat je niks meer voor Ajax wil betekenen het is toch jouw liefde en trots!!
  Al zie ik je zo morgen al weer op de stoep staan;-)
  Alle gezondheid ouwe??

 5. Litmanen

  Cruijff blijft altijd Ajacied. Ook als niet iedereen achter hem aan holt.
  Vergis je niet, hij wilde op zijn 18 de al altijd overal gelijk in hebben.

  1. dickst14

   Iedereen op de hele wereld die 18 jaar is wil gelijk hebben, dat is echt niet vreemd hoor. Alleen Cruyff had het meestal ook nog.

 6. AjaxBarcelona

  Beste Menno/Peter R. Die laatste twee zinnen en dan vooral die laatste. Dat zegt zoveel over jou en is zo

   1. Indojood

    Denk toch dat het domheid is. Hij meent te moeten beweren dat Cruijff altijd Ajacied blijft, mochten we daaraan nu twijfelen…

 7. BobbyHaarms

  Blijft doodzonde dit. Al kan ik Johan hierin goed begrijpen, als er geen voldoende draagvlak is en je voetbalclub wordt geleid door een stelletje op macht en geld beluste mensen onder aanvoering van de heer Henrichs dan is het idd trekken aan een loodzwaar dood paard. ..en dat terwijl je zelf een energieverslindende ziekte hebt die alle aandacht van je vraagt. Maar onderhuids blijft dit ongetwijfeld door etteren en zal er nog wel veel meer vuile was op straat komen, van beide zijden ben ik bang…

  1. AjaxBarcelona

   Ook zonder zijn ziekte had hij gezegd, toedeledokie. Ze vragen hem om een idee uit te werken omdat hij met zijn ideeën succes heeft gehad. Vervolgens roept iedereen, yes dit gaan we doen en vervolgens laten ze hem simpelweg barsten omdat dat een aantal mensen beter uitkomt. Johan, gewoon trots zijn op wat je hebt bereikt. Bij het overgrote deel van de supporters blijf jij nummer 14 maar laat ze het nu maar lekker uitzoeken in Amsterdam.

   1. BobbyHaarms

    Precies AB, Johan zal altijd mijn idool blijven en heeft er voor een groot gedeelte aan bijgedragen dat ik Ajax een zeer warm hart toedraag. In elk ander land zou Johan als een god worden behandeld…alleen bij Ajax weten ze het voor elkaar te krijgen om elke grootheid uit het verleden bij de club weg te jagen. Denk dat Sjakie Swart ook niet meer zo trots is om Mister Ajax genoemd te worden op dit moment…

  2. BobbyHaarms

   Ik ben Ajacied en zal dit tot mijn dood blijven…maar ik moet bekennen dat deze hele gang van zaken mijn liefde voor de club een behoorlijke knauw heeft gegeven. Ik had er alle vertrouwen in met Johan, maar die hele RVC en het bestuur heeft dat trotse gevoel behoorlijk getemperd…

   1. ajaxhoger

    Helemaal waar , je betrapt er je eigen op dat het je allemaal niet meer zo heel veel doet , omdat het toch niet veranderd binnen onze club .
    Raar omdat te zien bij je eigen , maar we blijven ajacied ook al doet het nog zo veel pijn .

 8. -buitenkantje rechts-

  Knap.. Deze zakelijke reactie van JC.. Zoooo ontzettend zonde dit! Het TH dat er nu nog zit, de ledenraad, de bestuursraad en RvC weten nu nog niet wat voor enorrme aderlating dit voor Ajax is.
  Nu zal v Praag straks wel beginnen met bellen en mailen om JC toch weer bij de club te betrekken. Ik zou graag zien dat Johan verantwoordelijk voor het voetbal zou worden bij Ajax.. Aan het hoofd vh TH.

  Wie weet ooit nog.. Als het water Ajax weer aan de lippen staat..

 9. Indojood

  Ajax heeft dit jaar toch een aantal opmerkelijke prestaties geleverd. Geen kampioen, nog saaier spel, mislukt Europees avontuur, het hoofd van de enige functionerende afdeling ontslagen, en als klap op de vuurpijl, bijna tegen Nieuwjaar, een definitieve breuk met Cruijff veroorzaakt. Goed bezig, TH, RvC en bestuursraad, wij Ajacieden zijn trots op jullie!

  1. AjaxBarcelona

   99% met je eens. Ik heb dit seizoen voor het eerst sinds jaren wel af en toe vooruitgang in het spel gezien. Echter nog te sporadisch. Maar ja, soms ben je al een beetje blij met een beetje verbetering :-). Verder helemaal eens.

 10. tijger238

  Vooruitgang tegen wie? Heerenveen? Laat me biet lachen. Vooruitgang boek je als je resultaat behaalt op Europees nivo en tegen de sterke NL tegenstanders. Het is dat de concurrentie slaapt, maar na de oliebollen krijgen ze het moeilijk. PSV haalt weer 3 punten in Eindhoven en Feyenoord gaat ze ook van de mat spelen. Dag praatjes! Frank kan beter nu opstappen. Van Gaal kan beter niet naar de Arena komen.

  1. AjaxBarcelona

   Gewoon een beetje opletten. Gewoon een vraag: zit je in het stadion of voor de buis? Niet iedereen kan in het stadion zitten maar als je daar oplet zie je wel veel meer (als je er op let) Op die manier heb ik, en ik zeg niet voor niets af en toe, vooruitgang gezien zeker t.o.v. Het laatste deel van afgelopen seizoen.

   1. tijger238

    Opletten doe ik zeker en dat zelfs in het stadion. Vooralsnog zie ik vooruitgang…..tegen mindere tegenstanders. Meer niet.

 11. tijger238

  Iedereen gaat prat op van Gaal met de jeugd uit 1995. Die kwamen wel uit de jeugdopleiding die Cruijff toen had opgezet voordat hij vertrok als trainer. Daarna kwam van Gaal met z’n TIPS en z’n bullshit praatjes. Maar de sterren die hij bij Ajax en Barcelona liet debuteren kwamen voort uit de filosofie van Cruijff.

  1. Kevke87

   helemaal waar, er word hier nauwelijks naar gekeken maar het is wel zo. fundament is gelegd door JC.

   1. Velibor

    Inderdaad,en vangaal heeft geoogst wat Jopie gezaaid heeft,overigens wel geweldig geoogst en dat moet je hem nageven of je hem nou mag of niet,nogmaals een geweldige coach maar een apart figuur en dan niet positief bedoeld.

  2. Indojood

   Klopt. En de maestro legt het nog één keer uit hier: “Voor mij is het voetbal van Barcelona en Bayern München de norm. Een norm die ik ooit zelf heb bepaald.”

   1. AjaxBarcelona

    Die laatste opmerking zal hem wel weer kwalijk genomen worden. Maar dat is pas echt puur Ajax, puur Amsterdam. Daar hou ik van.

   2. Remco425

    En toch komt hij ook al jaren niet meer bij Barcelona omdat hij het niet eens is met hun beleid. Oftewel, hij zegt dat zijn visie niet noodzakelijk is om tot zijn norm te komen.

    1. Indojood

     Dat zijn jouw woorden, ik hoor hem dat niet zeggen. Iedereen is het er wel internationaal over eens dat de norm die Barcelona de laatste 10 jaar heeft bepaald gestoeld is op zijn visie. En nu is zijn trouwste volgeling trainer bij Bayern. Cruijff is close met Laporta en had vooral kritiek op Rosell en nu ook Bartomeu maar is vol lof over Luis Enrique en zijn selectie.

     1. Indojood

      Lees net dat Guardiola weggaat, ben benieuwd naar zijn volgende club, kunnen we daar ook weer Cruijff’s voetbal verwachten.

     2. Remco425

      Dat zijn niet mijn woorden, dat heeft Cruijff zelf gezegd een paar jaar geleden, omdat Barcelona ook een koopclub is geworden en er al jaren geen jeugdspeler meer doorbreekt. Het is dus misschien wel zijn norm, maar niet meer door middel van zijn beleid neergezet.

  3. dickst14

   de sterren bij barcelona waren kluivert overmars davids litmanen fdeboer rdeboer bogarde reiziger en van psv nog cocu. gek he dat ze in barcelona niet zo blij waren met v gaal

  1. AjaxBarcelona

   Verklaar je nader ajb. Je hebt een forum en je hebt meningen. Voortaan alleen maar “hup” zeggen?

 12. KBouter

  Mooie woorden………..‘Er wordt niet gespeeld volgens mijn normen en waarden. In mijn visie hoort het middenveld vol en de technische kwaliteit op niveau te zijn. Maar bij dit Ajax is het middenveld leeg en houdt het technisch niet over. Dat zijn twee voorbeelden. Zo kan ik ook in verdedigend opzicht bepaalde punten noemen, waardoor Ajax zich onnodig uit de Champions League en Europa League heeft gespeeld.’, legt hij uit.

  Pure waarheid, en daar sneuvelt hij op, echt doodzonde!! Kijk de Boer…die heeft zoveel geluk gehad dat de concurentie meestal na de winterstop het lieten liggen, normaal met 13 punten achterstand in de winterstop, kom je er nooit meer aan. Europees gezien ook geflopt, ondanks sterke tegenstanders maar EL uitgeschakeld door ploegen waar ik het nog nooit van gehoord heb, voetbal waar je gek van word, tikkie breed, tikkie terug, wat dat betreft is het voetbal van Feyenoord en Psv ( komt mijn strot bijna niet uit, maar zo zie ik het) stukken attractiever en met meet passie gespeeld dan dat negatieve gekut wat dBoer wekelijks onze jongens meegeeft.Ik blijf Ajacied voor mijn leven, maar deze periode is net dezelfde periode als in de jaren 80…superslecht, ondanks dat we nu wel kwalitatief betere spelers hebben dan toen. Ik ben er helemaal klaar mee met dBoer en Co en hoop echt dat hij weggaat aankomende zomer en neem die doofstomme ook aub mee.

  1. AjaxBarcelona

   En weet je, van Frank mag het anders, Frank wil het anders. Probleem is de leeftijd en onervarenheid van de spelers. Deze spelers lezen ook de fora en dat is funest. Op het moment dat het fluitsignaal klinkt is een groot deel doodsbang om fouten te maken en dus ……. maken ze fouten. Frank wil natuurlijk dat ze hun opdracht uitvoeren maar Frank wil zeker ook aantrekkelijk voetbal. Ajax is momenteel de dupe van de vooruitgang. Misschien moeten we onszelf dat eens beseffen.

   1. Ajax1958

    Niet helemaal mee eens AB, leeftijd en onervarenheid vind ik geen probleem. Jonge spelers mogen, sterker moeten fouten maken om ervan te leren, anders kan je niet beter worden. ( Europees hebben we dus niks geleerd van de afstraffingen van bv Real) 1 van de problemen volgens mij is dat ze nooit in dezelfde opstelling spelen, zodat je nooit een ingespeeld team krijgt. De Boer wilt tenminste 2 systemen kunnen spelen. Hoe ga je dat doen als je het eerste systeem (nog) niet beheerst? Ondertussen zijn we al 5!!!!! jaar verder hè? Ik vraag me af welke trainer er straks zoveel krediet krijgt. Ik bedoel…….een jaar of 15 terug hadden we met dit voetbal nooit kampioen geworden, dus realisme. Het zegt meer over de comp waarin we spelen , die is gewoon superslecht. Daarom denk ik dat het beter is om een comp samen met België te beginnen. Leren ze met een defensievere speelstyl om te gaan, sterkere teams, alleen dan kan je beter worden. Kijk naar alle internationale competities, teams worden alleen maar sterker door tegenstand.

    1. Remco425

     We hebben Belgie niet meer nodig als het gaat om tegenstanders met een defensievere speelstijd. Die zijn er in Nederland ook meer en meer. Zie bijv psv en utrecht, maar zo zijn er nog meer.

  2. Remco425

   Psv stukken attractiever? Ajax wil aanvallen maar t lukt niet, maar psv wil het niet eens. Zelfs kleine clubjes laten ze het spel maken.

 13. AFCARay

  Ik zeg de boer zijn kans geven in engeland heeft hij wel verdiend…. Mourinho of guardiola op zijn plek zetten en die wannabe managers die zo groot zijn als voetballers maar geen club kunnen leiden er unaniem uit trappen!! Als hun de grootste ajax icoon eruit schoppen moeten wij hun eruit schoppen voordat ze de vlub maar de klote helpen !!!!!

 14. Remco425

  Waar ik me wel weer over verbaas in de reacties hier is dat ik de afgelopen 2 jaar veel anti-Cruijff reacties heb gelezen hier. Die graag zagen dat hij wegging. Die zie ik nu helemaal niet meer nu hij daadwerkelijk weg is. Zijn die nu ineens pro-Cruijff geworden? Alleen maar om weer te kunnen zeiken? Dat vraag ik me gewoon af.

 15. Heldenzoon

  Er is een groot verschil tussen anti-Cruijff en ‘kritischer op Cruijff dan de verblindde volgers ‘. Ik ben zeker niet anti-Cruijff. De man begrijpt het spelletje. Wel heb ik kritiek.

  Tijd voor rust. Tijd voor voetbal. Ik Wil Ajax Zien.

  1. AjaxBarcelona

   Dus eerst een sneer uitdelen naar mensen en dan zeggen “tijd voor rust”. Kortom, kop dicht? Oh, en ik zit gewoon in mijn stoel, niet op een of ander toilet.

   1. Heldenzoon

    Heeft iemand je fopspeen weggegooit?

    Een echte supporter die claimt een seizoenkaart te hebben zit straks wel in het stadion…. We missen jou niet, echt niet.

 16. jojo123

  JC is qua denken en visie veel verder vooruit dan al die mensen ( bestuur incl directie maar ook trainers) bij elkaar. Het is moeilijk voor zo n iemand om dat over te dragen aan mensen die of het niet begrijpen ( zowel bestuur directie als trainers) of het niet willen begrijpen door eigendunk, koppigheid, of gewoon macht(spositie). In Spanje nemen ze het eerder aan van zo’n groot iemand, die het voetbal daar naar ongekende hoogte heeft gebracht. Zo is er voor iedereen daar bij Ajax wel wat te zeggen: maar goed het zij zo ( zijn niet voor niets zo snel uit de Europese competitie geknald door technisch inzicht en (van zelfsprekend beleid))

 17. AjaxBarcelona

  Altijd fijn dat er mensen zijn die bepalen wat een echte supporter is. Kan je trouwens aangeven wie “We” allemaal zijn. Red je tien namen? Trouwens, als je een beetje zou hebben opgelet weet je waar ik momenteel de voorkeur aan geef boven het gaan naar de thuiswedstrijden.

 18. Litmanen

  Fijn toch, al die positieve geluiden van die “echte” supporters. Tegenslagen genoeg, maar Ajax staat fier bovenaan aan het begin van de tweede helft van de competitie.
  Als we dit jaar de helft van het geluk van Feijenoord en PSV hadden gehad, dan zaten we nog in de beker en in de Europa League.

  Cruijff heeft vorige week nog gezegd dat hij Ajax nooit zal laten vallen als er een beroep op hem gedaan wordt. Van Praag gaat begin volgend jaar in gesprek met hem namens Ajax. Weet zeker dat Johan weer op de tribune te zien zal zijn in de Arena.

  Als al die “rasechte” supporters van hierboven nou eens gewoon achter hun elftal gaan staan, dan heeft het jonge elftal er ook nog wat aan.

  Schijt aan 010, maar daar hebben ze tenminste een twaalfde man. Als we bovenstaande figuren moet geloven dan kun je dus blijkbaar beter met allerlei negatieve spandoeken de tribune op gaan of een helft wegblijven. Echte supporters laten hun elftal nooit zakken. Nooit!

  1. Indojood

   “Als we dit jaar de helft van het geluk van Feijenoord en PSV hadden gehad, dan zaten we nog in de beker en in de Europa League.”

   We liggen eruit omdat we niet goed genoeg zijn, al jaren niet. Of ben je al weer vergeten waarom Cruijff zijn clumn schreef in 2010?

    1. AjaxBarcelona

     Menno/Peter R/keukenkastje: voor iemand die anderen constant aan het terecht wijzen is vwb gebruik van scheldnamen etc. neem jij inmiddels in de ruime meerderheid voor je rekening. Nog net niet unaniem. Prettige kerstdagen en ik hoop dat je een leuke club kan vinden voor het nieuwe jaar.

     1. Litmanen

      Mijn club staat bovenaan, zwartkijker. Jij gaat pas van je club genieten als de rondvaart in Amsterdam al is afgelopen.

 19. Johan

  Wat als Cruijff aan z”n einde komt……Iedereen in de arena is dan vol emotie en zal meedoen aan een eerbetoon. Hoe laf ook. Als 1000% ajacied moeten we iets verzinnen om als supporter elke wedstrijd een lied te zingen (ipv de commerciële ajax mars) en hem als ajacied voor altijd te eren.

 20. Heldenzoon

  10 namen? Ff denken, 700 leden, ruim 300 die een paar dagen geleden mochten stemmen. Unaniem? Ik ken ze niet allemaal persoonlijk maar denk dat er wel 10 bij zijn die het met mij eens zijn.. Blijven proberen AB. Namaak fan!

 21. AjaxBarcelona

  Geen naam dus. Enne ….. ff je huiswerk doen en weten waarover de stemming nu precies was. Maar het geeft je vast een lekker gevoel, brallen zonder inhoud net als Menno/Peter R./keukenkastje. Ik geef toe, vind het af en toe ook best lekker om tegengas te geven zonder telkens aan de inhoud te moeten denken. Jij en je vriendje(s) hebben inhoudsloos commentaar uitgevonden en verbeterd. Chapeau daarvoor.

 22. Opnaar40k

  Het is jammer dat de leden van het bestuur en de rvc zo bang zijn voor de invloed van Cruijff. Johan had na de fluwelen revolutie meer tijd moeten besteden aan de personele bezetting van het bestuur. Niet iedere oud voetballer is geschikt gebleken!

 23. Mauheb

  Allemaal leuk en aardig, maar om onze club te redden? Wat gaan we er nu aan doen, of kunnen “wij” echte Ajacieden er gewoon niets tegen doen dan? Triest dat de club kapot gemaakt word. En dat ik er gewoon niet meer trots op kan zijn naar 35jaar Ajacied!!

 24. Litmanen

  Nooit meer gaan. Ga maar een club al Excelsior. Kun je elke week zeiken dat ze alleen maar oude kranten in de kantine hebben liggen.
  En verder, doe dat neerbuigende en alleswetende toontje daar maar niet. Dat zijn mensen daar die je je kop van je romp trappen als je zo negatief over hun clubje praat.

  Zou voor ons wel een fijne oplossing zijn.
  Verder zou je ook gewoon van de tweede ring kunnen springen. Geeft troep, maar indioot en BR en toontje willen je best bij elkaar schrapen.

  Ook een oplossing is om met een Ajaxshirt aan vanavond nog de Rotterdamse kroegen binnen te stappen. Neem wel tijdig een selfie. Hebben wij er ook iets aan.

  Fijne kerst, nageboorte.

   1. -buitenkantje rechts-

    Vind het niet prettig in dit soort commentaren genoemd te worden ook al is ie niet aan mij gericht.. Al helemaal niet in combinatie met de kerstgedachte..
    Als je je nou eens alleen beperkt tot inhoudelijk commentaar. Ik lees je commentaren en ben het regelmatig eens, maar erger me vervolgens gruwelijk aan een verwensing die erop volgt. Accepteer anders denkenden en denk niet in kampen..
    Volgens mij kom je dan ook wat dichter bij de echte kerstgedachte..

  1. Remco425

   Ben het de laatste tijd regelmatig met je eens, maar nu vind ik dat je te ver gaat Litmanen. Is helemaal niet nodig.

 25. AjaxBarcelona

  Ach ik vind het niet prettig dat iemand mij dood wenst. Vroeger zou ik zo’n figuur direct opzoeken om wat nader kennis te maken. Maar ja, anoniempje he.

Comments are closed.