Frank de Boer over Wim Jonk: ‘Het houdt een keer op’

1113teamjonk

Frank de Boer heeft niets tegen Wim Jonk maar staat wel achter de beslissing van de directie om het hoofdjeugdopleidingen te ontslaan.

‘Als we elkaar tegenkomen, is er normaal contact. Maar ik sta achter de beslissing van de directie in deze zaak. Er is van alles geprobeerd om het weer goed te krijgen, zonder effect. Het houdt een keer op. Wat niet wegneemt dat het pijnlijk is. Neem van mij aan dat alle betrokkenen het verschrikkelijk vinden wat er nu gebeurt. Ook omdat Cruijff zijn conclusies heeft getrokken’. zegt hij in VI.

Frank vindt dat de ontstane situatie echt niet meer houdbaar is. Overleggen hoort nu eenmaal bij de functie hoofdjeugdopleidingen en als je daar geen gehoor aangeeft dan houdt het op. ‘We geloven allemaal in de voetbalvisie van Johan Cruijff. Maar over de uitvoering daarvan zouden we democratisch beslissen. Zo is dat afgesproken. Als iemand dan besluit niet langer aan te schuiven bij het overleg, ontstaat er een probleem’, besluit Frank de Boer.

Related posts

56 Comments

 1. Toppertje

  Maar als je aanschuift bij een overleg en je hebt het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt en de stemverhouding zijn ook niet evenredig, dan heeft het bijwonen van een overleg ook weinig zin. Het is moeilijk om voor ons als buitenstaanders vast te stellen wie er gelijk heeft. Voorlopig lijkt Jonk de meest concrete bewijzen te hebben. Helaas zal dit tot een rechtszaak gaan leiden waarbij de club altijd de verliezer is.

  1. BobbyHaarms

   Mee eens Toppertje. Iets zegt mij dat Jonk toch in zijn gelijk staat en dat o.a. vd Sar, Overmars en de RVC hier debet aan zijn..helaas zal dit uiteindelijk tot een rechtzaak uitmonden en dan zullen alle kaarten van beide zijdes toch op tafel gelegd moeten worden..

  2. Litmanen

   Toppertje, in je eerste zinnen leg je uit wat democratie is: meeste stemmen gelden. Als je je daarin niet kan vinden, dan heb je pech en ga je werken aan een modus waarin je wel gesteund gaat worden.

   Verder hoor je, buiten De Boer nu, niemand. Ook omdat deze site geen ruimte geeft aan al die andere mensen die partij zijn hier.

   Het interview met Jaap Stam in VI is schokkend. Daar blijkt dat Cruijff, Jonk en Ling helemaal niet zo’n geweldige rol spelen.

   Maar ja, zo lang je dit soort nieuws hier weghoudt, dan vormt zich hier ook geen eerlijke discussie.

   1. Velibor

    Begin toch te denken Litmanen dat je wat tegen Jopie en co hebt langzamerhand ,je draagt van alles aan om die kant in diskrediet te brengen ,nou ik denk niet dat je dat redt want denk je werkelijk dat een club zo groot als Ajax zit te wachten op zo’n kaalkop uit kampen laat staan zo’n stotterbek als overmars of die onzekere lange Jezus van een vd sar,nogmaals hele goeie ex-voetballers maar ze maken er nu een puinbak van alledrie! Ajax zal Ajax blijven want er is hier altijd wat aan de hand maar het is wel de mooiste!

    1. Velibor

     En Frank moet zich met het voetbal bezighouden verder niks,verder vind ik dat er weer eentje echt de baas moet worden en dat maakt me niet uit wie maar van dit gelul over en weer word ik een beetje beroerd langzamerhand , een baas die zegt zo gaan we het doen en niet anders ,basta! En niet dat slappe gelul over inspraak ed.

     1. Velibor

      En als er weer eentje begint over spelfouten ,komma’sof andere grammaticale fouten nou jammer dan!

     2. Litmanen

      Nee hoor, je maakt alleen een denkfout, namelijk dat alles wat Johan via de Telegraaf uit laat braken de waarheid is. Nooit is met De Boer of Stam gesproken met Ling. Dat is toch heel vreemd.

      Cruijff valt de werkzaamheden van Stam af en heeft nog nooit een training bijgewoond, dat is toch vreemd?

      Ook zelfs Jonk ( die toch echt op de Toekomst werkt) heeft nog nooit een training van Stam bij Jong Ajax bijgewoond. Dat is toch vreemd?

      Ik zeg dus niet dat Cruijff ongelijk heeft, maar het is zo langzamerhand wel twijfelachtig als je nergens bij bent maar wel een mening hebt, waarvan je weet dat heel veel mensen dat blind aannemen als De Waarheid.

     3. creutz1977

      helemaal met je eens litmanen… wat ik grappig vind… Dat mensen hier vaak een mening vormen op basis van berichten die ze lezen of erger nog,… Op basis van gevoel en niet van feiten… niemand van ons weet wat er precies allemaal is gebeurd… Maar ben van mening als er een onhoudbare situatie is ontstaan dat hun wegen dan moeten scheiden..

   2. Toppertje

    Of de stemming altijd democratisch is geweest is juist wat op tafel ligt. Als er namelijk altijd een blok gevormd wordt is democratie wel erg rekbaar. Maar je hebt gelijk dat we het altijd moeten hebben van nieuws via gekleurde media. Niemand is onpartijdig. Uiteindelijk zal nu dus de rechter moeten besluiten. Ongeacht de uitkomst is het jammer dat de voetbal know how van deze ex voetballers niet tot een oplossing heeft geleid.

    1. Velibor

     Ja oké Litmanen maar moet een Cruijff of een Ling bij een beginnend trainer komen kijken die amper 2 seizoenen bij Ajax heeft gevoetbald ,hoe denk je dat Cruijff over zo’n stam zou denken,wees nou eerlijk wij kijken tegen zo’n Stam op maar Jopie toch niet man pff voor hem is dat een goeie verdediger meer niet en terecht want als trainer moet ie alles nog laten zien,in trainerstaal WTF is Jaap Stam?!

     1. AjaxBarcelona

      Frank geeft zelf precies aan wat er aan de hand is. Als er democratisch wordt besloten het plan Cruijff niet te volgen moet Jonk zich daarin schikken volgens hem. Dat is raar want er is democratisch besloten het plan Cruijff uit te voeren. Dat is wat Jonk wil doen. Dus als het goed weergegeven wordt wat de Boer heeft gezegd ……… zit Frankie erg fout.

     2. Litmanen

      Frank heeft op televisie verklaart dat hij hoe dan ook de lijn Cruijff volgt. Dus dat argument vervalt.

      En ja Stam is een beginnend trainer en ja, heeft nog niet een geweldige c.v.. Maar heeft Jonk dat dan wel?
      Hij heeft al langer verantwoordelijkheid en een baan als trainer, maar zijn c.v. houdt ook op bij: jeugdtrainer Ajax.

      Het ging mij er om dat Johan in zijn kolom de trainer van Jong Ajax aanvalt omdat die spelers bepaalde, trainbare zaken, niet beheersen.
      Als Stam zich dan verweert dan moet je dat ook serieus nemen.

      Johan noemt Jonk een man met ballen, maar sorry, hij laat zich nu echt niet kennen als een echte kerel. Als iemand anders steeds de kolen uit het vuur voor je moet halen dan ben je in mijn ogen niet iemand met ballen.

     3. Remco425

      Oh dus als iemand maar een korte historie als speler bij Ajax heeft hoeft er niet naar hem geluisterd te worden? Waarom wordt hij dan aangenomen? Voor spek en bonen? En wat Litmanen ook zegt, wat heeft Jonk als trainer bewezen? Stam heeft als voetballer wel het hoogste bereikt, dat kan Jonk niet zeggen…

   3. Mokumertje020

    Ik vind dat je gelijk hebt litmanen er word hier selectief geplaatst alles voor cruiff

   4. Mokumertje020

    Ik vind dat je gelijk hebt litmanen er word hier selectief geplaatst alles voor Cruijff ik weet hij is een held een echte club hero maar ook hij kan fouten maken en die mening van jullie baseren jullie dus op die stukken die allemaal positief over Cruijff zijn terwijl je toch twee kanten van het verhaal moet weten

 2. Dico43

  Ik ben het zeker met je eens, als je het rapport van Ling goed leest kan je ook de rol van de trainer niet wegstoppen.
  Ik mis zijn zelfreflectie daarin en de verantwoording welke hij (mede) had m.b.t. de speelstijl en aankoopbeleid.
  Hij zegt nu klaar te zijn voor een buitenlands avontuur en eerlijk gezegd kan ik daar niet mee zitten. Alleen weet ik nog niet wie hem goed zou kunnen opvolgen.

  1. Litmanen

   Het blijkt dat Ling nooit met De Boer heeft gesproken mbt Het Rapport. Toch vreemd dat hij een mening heeft over de trainer die hij nooit gesproken heeft? Ik vind dat De Boer het nog steeds heel netjes houdt ten opzichte van Jonk en Co.

 3. theumesAFCA

  jonk moet stoppen met huilen hij had zich als een volwassen man moeten gedragen en gewoon moeten aanschuiveb bij het overleg

 4. wikr

  @theumes, zo is’t maar net. Het spandoek wat afgelopen zaterdag in het stadion hing zou ook hij tot zich moeten nemen: “kappen met die shit”.

 5. Ajax nr 1

  Het houdt een keer op zeg Frank. Ja Frank dat klopt ook voor jou en voor iedereen trouwens. Iedereen heeft van dit probleem geweten en niemand maar dan ook helemaal niemand sloeg met zijn hand op tafel. Ja stiekem zieltjes winnen en kampjes maken. Nou nu is het probleem groter en schadelijker voor de club(kijk even naar de consequenties) nee Frank de werk wijze is niet goed gegaan tussen Jonk en Frankie en co. Nu is het vingerwijzen naar Jonk met je het houd een keertje op. Ik zal blij zijn als we een jaar verder zijn. Hoop ook echt dat de puntjes op de i staan. Maar als niemand ook jij niet Frank in de speigel durven te kijken dan heb ik er weinig vertrouwen in dat het volgend jaar wel lekker in de club gaat. Voor nu. Tot 17 december(ledenvergadering)

  1. Velibor

   Ben bang nr1 dat de zaak al weer voor 90% beklonken en bekonkeld is en dat er weer een uitslag uit komt rollen waar ons weer eens allemaal de broek vanaf zakt!

   1. Ajax nr 1

    Er gebeuren inderdaad dingen bij ons Ajax die door sommige die er alleen maar voor zichzelf zitten in een achterkamertje afgesproken wat niet goed is voor Ajax. Deze gluipers zo noem ik ze proberen alles wat niet op hun pad komt op te ruimen. Zowel de RvC als het bestuur en de staf heeft geen eigen mening meer en dat moet stoppen. De meeste zijn bang voor hun eigen hachie. Iedereen die er voor zichzelf zit moet zelf maar opstappen en anders stem je ze gewoon weg. Maar er moeten andere mensen met invloed bij Ajax opstaan. Mensen die wel het beste met Ajax voorhebben bijv. Zolang dat niet gebeurt zal er niets veranderen. De ledenvergadering op 17 dec is hier een prima datum voor. Sommige hier weten zeker hoe het wel moet maar hebben de middelen niet om dat te laten zien. Dus hoop ik dat de RvC en bestuur en het technische hart&co de ogen open gaan en op de ledenvergadering hun hart uitspreken. Gebeurt dat niet dan kunnen wij hoog en laag springen maar gaan we met dit zooitje verder. Die fluwele revolutie daar waren ze 5jaat mee bezig maar naar 1 jaar hadden ze daar al mee moeten stoppen want daar hebben sommige zich niet aan gehouden. Allemaal werk voor niets. Heeft meer stuk gemaakt als gemaakt. Het enige wat gespekt is is de bankrekening en de bonussen voor mensen die het niet echt nodig hebben. En de jeugd is erop vooruit gegaan prima werk trouwens. Maar nu gaat zelfs dat weer naar de klooien. Nee we zijn er nog lang niet. De gezichten de zelfde kant op zou helpen. Er moet wel strijd zijn om je club beter te maken maar strijd met elkaar en niet onderling.

 6. Kevke87

  als je goed tussen de regels leest, weet je dat er iets niet klopt. nu is de afspraak ineens dat er gezamenlijk democratisch besloten wordt. in eerste instantie was dat toch ‘een aankoop dient een DIRECTE versterking te zijn, zo niet, wordt er ingepast vanuit de jeugd’ of ligt het nou aan mij?

 7. Ajax1958

  Hahahaha……”We geloven allemaal in de voetbalvisie van Johan Cruijff. Maar over de uitvoering daarvan zouden we democratisch beslissen.” Ik lees: we volgen de visie van Cruyff, maar de uitvoering daar kloten we maar wat aan en is het de meeste stemmen gelden. Hahaha wat een lachertje. De Boer zakt in aanzien bij mij .

 8. HURBIE

  Ik kan er wel op reageren maar ik weet het fijne er niet van en dat zal ik ook nooit te weten komen want ik ben er nooit bij geweest .
  Wat ik weet heb ik alleen maar gelezen en van hooren en zeggen Maar ga het oplossen met elkaar

 9. Indojood

  En maar aandacht op de vermeende onwil van Jonk. Geen woord over het rapport Ling en het complete negeren van de afspraken. Dan komt Stam nog even roepen dat Cruijff niet de enige is met verstand van voetbal. Het is zo klaar als een klontje. Behalve Jonk ziet niemand het zitten in Cruijff’s visie. Zeg het dan gewoon en stop ermee maar dat durven ze niet.

  1. Litmanen

   Tjonge tjonge, het gaat er alleen maar om dat de lijn Cruijff volgen iets anders is dan dat Cruijff altijd in alles gelijk heeft!

  2. Ajax1958

   Nee Indojood, dat doen ze dus niet. Ze zeggen de visie van Cruyff wel te volgen, maar ze kloten maar wat aan.!!!!!! Er is er maar 1 die de visie volgt.

 10. Hoeda Fak Ajoe

  Het vervelende is alleen dat Cruijff alleen gelijk heeft als Ajax weer de CL wint. Tot dat moment zal het altijd aan ‘de anderen’ liggen en nooit aan Cruijff c.s. En die anderen worden dan als grof vuil buiten de deur gezet. Als we niet oppassen gebeurt dat ook met Frank, Dennis, enz. Ook zij maken fouten, maar geven dat in ieder geval toe.

 11. AjaxBarcelona

  Beste Litmanen, jij stelt zaken voor als feiten in jou visie. Mag ik van je weten of jij partijen persoonlijk gesproken hebt of dat je zaken ook gewoon uit de pers hebt. In het laatste, meest logische, geval is de vraag: waarom is een artikel/interview in VI bijvoorbeeld van Stam de waarheid en braakt Johan, jou tekst, onzin uit in de Telegraaf. Waarom is wat Frank via de pers zegt waar en staat Jonk een potje te zeuren. Kortom het lijkt mij in ieder geval goed om wat minder stellig te zijn. Het staat nogal betweterig. Het is, vanuit de pers gelezen, wel duidelijk dat wat met de mond wordt beleden (Frank bijv.) niet strookt met de praktijk.

  1. Litmanen

   À/B waarom is alles wat Jaap de Groot namens Cruijff zegt waar? Als Stam en De Boer in interviews melden dat ze Ling nooit gesproken hebben, dan mag ik aannemen dat dat waar is, anders zouden die twee wel rectificatie eisen. Dat Cruijff in zijn kolom zegt dat er vier clubs bij hem hebben geïnformeerd naar Jonk maakt die kolom nog ongeloofwaardiger dan hij normaal al is.
   Ik kan me echt niet voorstellen dat Cruijff op dit moment bezig is met een nieuwe baan voor Jonk.

 12. Toppertje

  Beste Creutz probeer alsjeblieft niet de wijsneus uit te hangen. Natuurlijk vormen we een mening op basis van wat we lezen. Dat is niet alleen hier maar overal. Als we jou zouden volgen kunnen we geen mening hebben over welk politiek onderwerp, gebeurtenis of wat dan ook omdat het nu eenmaal onmogelijk is om overal bij te zijn en de exacte feiten te kennen. Daar hebben we de media voor en die is nu eenmaal gekleurd. Dus je leest/geloofd die berichten die het dichtst bij je gevoel liggen. En ja, dat zal tot verschillen leiden omdat we verschillende media volgen en een andere persoonlijke kijk op dingen hebben. Geen probleem want dat is juist de basis van een discussie. Maar denk niet een soort intellectueel geweten te zijn met dat je het grappig vind dat mensen een mening vormen op basis van berichten die ze lezen of op basis van hun gevoel. Dat is namelijk heel erg dom.

 13. AjaxBarcelona

  Ik denk dat Creutz hetzelfde bedoeld als ik. Hou de discussie open. Mensen als Litmanen verklaren anderen voor gek als ze niet zijn mening delen. Ook hij heeft de wijsheid en kennis niet in pacht. En Litmanen, ik heb nergens beweerd dat wat iemand maar ook beweerd in de pers waar of onwaar is. Ik baseer me op zaken die ik zie en weet. Ik ken het plan Cruijff, staat hier op mijn computer. Ik zie dat oa Overmars en de Boer en vd Sar deze lijn niet volgen. Wat ik merendeels lees van diverse partijen klopt niet met wat er te zien is. Ik weet niet met welke reden Stam nu eens begint te praten maar veel zaken kloppen gewoon simpel aantoonbaar niet. Mijn mening is dat dit team van ex voetballers niet samen verder moet en kan. Verhouding van 60% oud voetballer en 40% bedrijfsleven is wat er minimaal moet komen en misschien gewoon 50-50.

 14. Litmanen

  À/B ik heb het plan van Cruijff ook. Iedereen wil die lijn volgen, maar soms niet letterlijk omdat de omstandigheden daar om vragen.
  Het rapport van Ling is hoogst twijfelachtig omdat hij een aantal belangrijke mensen helemaal niet gesproken heeft. Dat is geen aanname, dat wordt door de betreffende mensen zelf naar buiten gebracht.

  Als je mensen bij elkaar wilt brengen dan moet je open en eerlijk met iedereen praten en daar niet selectief in zijn. Cruijff heeft me teleurgesteld omdat hij de situatie anderhalf jaar op afstand mis heeft zien gaan en niet in het vliegtuig is gestapt om de mannen een kantoor binnen te jagen en de neuzen een kant op te krijgen.

  Op dit moment moet hij aan zichzelf denken. Zijn gezondheid is belangrijker dan welk probleem bij Ajax dan ook. Maar laat Jaap de Groot dan ook een beetje ingetogen koloms schrijven, want olie op het vuur hebben we zeker niet nodig.

  En dan tot slot: laat ze bij deze site eens ook anderen partijen ( lees Stam) eens aan het woord laten. Dat zou wat eerlijker overkomen.

  1. AjaxBarcelona

   Litmanen: is het inderdaad zo dat Ling niet alle belangrijke partijen heeft gesproken of zijn niet alle partijen perse nodig om persoonlijk te spreken of vinden die mensen dat ze niet genoeg hebben kunnen spreken en wordt dat naar buiten toe vertaald als “ik ben niet gesproken”. Dat weet je niet. Alle partijen hebben hun eigen belangen. Het is overigens lang niet altijd noodzakelijk om alle partijen te spreken om eenorganisatie door te lichten. BR: voor zover ik weet heeft Frank alleen hooguit een adviserende stem in aankopen en geen beslissende. Voor zover ik weet is het binnen Ajax een bewuste keus om de trainer geen verregaande bevoegdheden te geven in deze omdat hij uiteindelijk maar een passant is.

   1. Litmanen

    Zoals je weet is Frank de Boer onderdeel van het Technisch Hart.
    Zoals ik het zie: het is vreemd dat je constant wordt geconfronteerd met wat Cruijff of het kamp Cruijff vindt, maar als mensen als De Boer, Stam, vdSar of Overmars naar buiten komen hier nauwelijks plaats is voor hun zienswijze.

    Wat mij betreft hebben de mensen die deze site beheren duidelijk een keuze gemaakt. Dat werd bevestigd toen het interview van Stam in VI ineens helemaal onder het vloerkleed werd geveegd.

    Dat vind ik jammer omdat dat een eerlijke discussie in de weg staat.

   2. Toppertje

    Het rapport Ling zal best gekleurd zijn maar dat neemt niet weg dat er ook feiten in staan waar niemand aan voorbij kan gaan. Neem de onduidelijkheden en de overlappende verantwoordelijkheden in de contracten. En juist dat lijkt de reden te zijn waarom ze niet uit de discussie over het wel of niet volgen van het plan Cruijff te zijn. Ik blijf het opmerkelijk vinden dat tegen Jonk niet meer ingebracht kan worden dan dat hij niet wilde aanschuiven. En als het echt alleen maar een arbeidsconflict is dan hoeft Cruijff ook niet langs te komen want dat is gewoon een interne zaak en heeft niets met het plan Cruijff te maken.

 15. -buitenkantje rechts-

  Voor iedereen houdt het een keer op Frank..ook voor jou.. Jij bent passant..net als veel spelers.. Daarom vind ik dat jij geen recht van spreken hebt.. Ten eerste omdat het voor jou ook ophoudt aan het einde van het seizoen..ten tweede maak jij geen deel uit van directie..ten derde ben je zelf onderdeel van het probleem.

  Jij maakt ook onderdeel uit van het technisch hart..jij maakt de opstelling en bepaalt wie speelt en wie niet en bepaalt de manier van spelen.. Jij bent medeverantwoordelijk voor de miskopen die gedaan zijn.. Jij bent verantwoordelijk voor het doorstromen van talent.. Jij bent verantwoordelijk voor het internationaal falen van Ajax de afgelopen jaren..

  Je hebt gelijk Frank.. Het houdt een keer op!

 16. Indojood

  Er klopt inderdaad heel veel niet. I.o.v. de RvC wordt Ling gevraagd de organisatie door te lichten. Uit zijn rapport blijkt dat er heel veel problemen zijn. De buitenwacht kent de inhoud van dit rapport op dit moment nog niet maar de RvC natuurlijk wel. Men is onder de indruk van dit rapport en geeft Ling complimenten. Even later gaat Ling weg als extern adviseur om onduidelijke redenen terwijl zijn opdracht nog niet volbracht is. De RvC doet vervolgens niets met het rapport. Hierna wordt Jonk ontslagen (dit wordt hem medegedeeld door D. Collee en zijn personal assistant E. vd Sar) met als reden een verstoorde arbeidsrelatie. Ajax en een deel van haar supporters blijven graag doorzeuren over Jonk’s “werkweigering” terwijl Ajax ondertussen zich alweer van haar grootste clubicoon heeft vervreemd. Vervolgens worden er krokodillentranen gehuild omdat ze het zo erg vinden Ze zeggen dat ze wel met zijn plan doorgaan hoewel het rapport van Ling heeft aangetoond dat er nauwelijks volgens dit plan wordt gewerkt.

    1. Litmanen

     De meest fantastische opvolger wil niet en dat is doodzonde: Frank Rijkaard. Zelfs bij Barcelona kan hij zo terugkeren als opvolger wanneer de tijd rijp is.

 17. Velibor

  Ja ik vind dat hij zen mond moet houden over Jonk ,dat gaat hem in zijn huidige functie geen reet aan en heb een hekel aan figuren die het niet kunnen hebbvan mag

 18. EugAjax

  Als ik dit allemaal lees denk ik die oud PSVer verdeelt de club en zijn supporters tot op bot…………..knap gedaan van een Brabantse vriend. Eerst de grootste Ajacied allertijden voor zich winnen, door zgn zijn plan te volgen, na buiten toe communicerend dat ook te doen en vervolgens zijn eigen imperium te bouwen met allemaal vrienden en kennissen uit de judo, atletiek, fitness wereld en echte Ajacieden als Roy dumpend. Cruyff laat alle 5 niet vallen dus Jonk en anderen ook niet. Omdat hij loyaal is. Jonk heeft knap werk gedaan maar is geen teamplayer. Duidelijk. Ajax loost Jonk en gaat verder op lijn Cruyff. Als je artikel De Boer goed leest begrijp je dat. Plus anders kijk dan even naar Celtic – Ajax. Geheel in lijn met AJAX traditie jonge talentvolle gasten snel brengen. Alleen deden ze dat vroeger bij 3-0 voor en De Boer doet het, misschien beetje gedwongen door omstandigheden, ook bij een gelijke stand. Iedereen die beweert dat De Boer niet volgensCruyff lees Ajax visie voetbalt begrijpt het niet helemaal vrees ik. Cruyff is Ajax en Ajax is Cruyff. Wel apart dat de man, Cruyff, zijn voetbalmannen allemaal blijft steunen en dat hier op forum het steeds gaat over Jonk vs Rest van oud spelers……………

Comments are closed.