Rapport Ling brengt vernietigende conclusies boven water

Tscheu_La_Ling

Tscheu la Ling is inmiddels vertrokken bij Ajax waar hij tot sinds kort de rol van adviseur had en  dat blijkt niet voor niks. Ling had een duidelijk rapport opgesteld waarin de huidige samenwerking binnen Ajax gedoemd is om te mislukken. Ling rapporteerde aan de raad van commissarissen van Ajax en presenteerde op 16 juni van dit jaar zijn plan van aanpak.

Op 6 september liet  president-commissaris Hans Wijers weten zeer content te zijn met de uitkomst en dat er in alle geledingen binnen Ajax maar vooral in het technisch hart lering uit zal worden getrokken. Tot op de dag van vandaag is niks minder waar en zijn de adviezen van Ling niet opgevolgd. Binnen het technisch hart is sprake van onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen, staat te lezen. De belangrijkste technische zaken, zoals speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroming, individuele spelers, etc. worden niet tot nauwelijks besproken in het technisch hart.

Ling gaat nog een stuk verder in zijn bevindingen en die raken ook hoofdtrainer Frank de Boer waarin hij zegt dat er geen of weinig contact is tussen de hoofdtrainer en het hoofdjeugdopleiding (Jonk). Jonk distantieert zich van de huidige werkwijze van het technisch hart en van de besluitvorming. Dit doet hij in zijn gesprek met Ling, maar ook in correspondentie met het technisch hart, directie en RvC. Jonk, die als het aan de directie ligt als enige wordt geslachtofferd, zat volgens het rapport in een onmogelijke positie. In het contract van Overmars staat dat hij leiding moet geven aan De Toekomst en ook de jeugdopleiding wordt genoemd. Dit botst met de rol en functie van Jonk als hoofd jeugdopleiding. De rol van Overmars als directeur voetbal is onduidelijk. Hij lijkt de technische baas: geeft leiding aan het technisch hart en geeft leiding aan De Toekomst. Maar hoe kan hij het technisch hart vertegenwoordigen, terwijl hij er volgens zijn contract niet in zit.

Opvallend is, zo staat geschreven, de werkrelatie tussen Bergkamp en De Boer. De verhouding tussen Bergkamp en De Boer is onduidelijk. In de contracten van Bergkamp én De Boer staat bevoegdheid voor het voetbaltechnische beleid van het eerste elftal. Maar tegelijkertijd moet Bergkamp ook rapporteren aan de hoofdtrainer. En hij is in tegenstelling tot De Boer wel lid van het technisch hart volgens zijn contract. Het lijkt er dus op dat beide heren elkaars leidinggevenden zijn. De hoofdconclusie: De contracten spreken elkaar tegen. Er staan dubbele verantwoordelijkheden en bevoegdheden in. Het is onduidelijk wie er over wat gaat. Als er ook nog eens helemaal niets is uitgewerkt over hoe beslissingen worden genomen, dan wordt het risico van onduidelijkheid en ellende natuurlijk erg groot en is dat niet meer te overzien.

Om tot een werkbare situatie te komen, onderzocht Ling drie opties voor een nieuw Technisch Hart, waarbij hij uiteindelijk optie B het meest geschikt vond. De doorstart van het TH kan heel simpel zijn, schrijft Ling, die een organogram voor de korte termijn en de definitieve oplossing maakte. Het Technisch Hart zou uit een directeur betaald voetbal, directeur jeugdopleiding en de hoofdtrainer moeten bestaan waarbij iedereen een duidelijk takenpakket heeft en verantwoordelijk en bevoegd is voor zijn eigen terrein.

Implementatie van Lings plan had de breuk met Jonk (kunnen) voorkomen. Toen de RvC het Technisch Hart uitrolde op een wijze die haaks op zijn voorstel staat, stapte Ling op 9 oktober op als ondersteuning van de strategische commissie (Dolf Collee en Theo van Duivenbode) en adviseur. Hem zou immers zijn toegezegd dat zijn aanbevelingen zouden worden gevolgd. Hoewel Ling daar niet uitgebreid op ingaat, is zijn rapport pijnlijk voor de commissarissen. Uit alles , ook uit de analyse van de selectie en het transferbeleid, blijkt dat de RvC tekort is geschoten op het gebied van ondersteuning, maar vooral de controle binnen de club Ajax.

Bron: De Telegraaf

Related posts

46 Comments

 1. Kevke87

  dit is allemaal moeilijk te verteren zeg. dit lijkt me vrij duidelijk en het is toch schandalig dat Ajax anno 2015 geen normale en duidelijke werkomschrijving hebben? als het waar is, dit rapport dan is er meer mis dan ik dacht. de laatste uren hebben we al veel te verduren gehad. is et allemaal nog wel te volgen.
  mijn gevoel zegt: plan Cruijff wordt NIET gevolgd, doen alsof het wel zo is en ondertussen onze club naar de gallemiezen helpen

  1. BobbyHaarms

   Sluit me hier volledig bij aan Kevke. Nou RVC en aanhang, wat dachten we ervan? Gaan jullie zelf in de spiegel kijken of moeten we jullie een lachspiegel voorhouden? Onvoorstelbaar amateuristisch gepruts, Ajax onwaardig, enkele reis uitgang!

   1. Indojood

    Tsja, de anti-Cruijff brigade staat nu lelijk in zijn hemd met hun onterechte kritiek naar Johan en Jonk.

    1. Litmanen

     Niemand is anti Cruijff. Maar het feit blijft dat Cruijff niet de moeite heeft genomen om een keer per maand aan tafel te gaan zitten bij het door hem bedachte technisch hart. Door afstand te nemen is de chaos compleet geworden en wist niemand wie de leiding had.

     Over het resultaat van aankoop en verkoop lult Ling uit zijn nek. Spelers die niet vanaf hun 10de jaar bij Ajax hebben gespeeld is al geen eigen jeugd meer. Eriksen, Suarez, Huntelaar…. Zal ik nog een paar miljoentjes voor Ling aandragen? Hebben wij niet opgeleid hoor!

     Jammer dat de integere Ling het rapport steeds heeft achtergehouden tot het hem (Cruijff) uitkwam om het bij de Telegraaf af te geven. Bah, misselijke vent. Maakt het allemaal nog veel erger, wie zit daar op te wachten?

     1. Indojood

      Probeer maar weer alles wat krom is recht te lullen. De overgrote meerderheid kan je niet voor de gek houden. Ik zie overal mooie initiatieven ontstaan bij de supporters en ook op de Toekomst om Jonk, Cruijff etc. te steunen in deze strijd. #teamjonk

     2. Indojood

      Beetje dom is om mensen te steunen die een teringzooi van onze club maken. Maar het is nog niet te laat voor je om Jonk en Cruijff te steunen.

     3. Litmanen

      O gelukkig! En anders? Word ik afgeschoten? Zoek ff je hersens bij elkaar. Hoewel, dan horen niks meer van je.
      Het gaat hier niet om het gelijk krijgen, maar om onze club en clubgenoten niet in de stront te trappen.
      We hebben in het verleden meer gehad aan De Boer, Bergkamp, vdSar, Ovemars etc als aan de heer Ling met zijn duistere zaakjes.
      Ik heb zijn hele carrière bij Ajax gevolgd, geweldig hoor, maar dan alleen als de zon scheen. Kishna in het quadraat.

      Jonk heeft misschien in heel veel zaken gelijk, maar gelijk hebben en krijgen is niet hetzelfde.

     4. Indojood

      Stel je niet zo aan. We zijn het oneens in deze kwestie. Prima. Ik ventileer slechts mijn mening hier. Ik vind dat de mensen die dit zooitje ongeregeld blijven steunen, het bij het verkeerde eind hebben. Ik heb het nooit over iemand afschieten gehad, zijn jouw eigen woorden.

     5. Litmanen

      Het gaat mij om Ajax. Jonk heeft net zo lang dwars gelegen dat Collee niets anders kon dan Jonk ontslaan.

      En dan ineens, dan komen de ratten uit alle hoeken, met Ling en Jaap de Groot voorop!
      Ling had dat rapport ook zes weken geleden aan de Telegraaf kunnen geven. Dan waren de heren waarschijnlijk wel met zijn allen aan tafel geschoven.

      Er wordt hier onder regie van Barcelona een heel vies spelletje gespeeld. Laat Johan zich verdomme om zijn gezondheid bekommeren. Hij had het afgelopen jaär gewoon elke maand naar Amsterdam moeten komen.
      Dan was Ling helemaal niet nodig geweest.
      En de Telegraaf al helemaal niet!

     6. Indojood

      Ik kan niet direct op jouw bijdrage reageren dus doe ik het hier. Mij gaat het ook om Ajax en ik maak uit dit rapport op dat er een bende van is gemaakt en dat Jonk het meest trouw aan de visie is gebleven. Hoe en wanneer dit rapport naar buiten is gekomen vind ik niet zo spannend, soms is dat wel eens nodig. Het is goed dat we als supporters nu allemaal inzage hebben.

     7. Zlatan

      Cruyff IS ZIEK , wist je dat niet , ?en waar moet je moeite voor doen ? Als niemand luistert ? LITMANEN ! Ze denken dat ze het beter weten . Kijk maar hoe goed het gaat , ppffff .

  2. FrankiC

   Deze KINDERGARTEN roept veel vragen op.
   Heeft Ajax geen juridische afdeling?
   Schaamt de RvC, voornamelijk belast met toezicht op het beleid en de uitvoering ervan, zich niet heel diep? Moet je iemand bestuurder maken wiens verdienste niet verder reikt dan ballen vangen of hard langs een witte lijn rennen? Dit heeft allemaal niet te maken met het runnen van een miljoenen onderneming.
   Ik heb me toch enigszins vergist in Tjeu La Ling. Het heeft er alle schijn van dat hij zijn taak naar behoren heeft uitgevoerd (of dat heeft laten doen, dat is me om het even.) Credits naar hem. Ook valt op dat Cruijff zelden ongelijk heeft…. Laten ze er lering uit trekken met zijn allen.

 2. Toppertje

  Duidelijk verhaal. De gedetailleerdheid zegt dat dit niet zomaar door een journalist bedacht is. Ik hoop dat met name de grootaandeelhouders hun verantwoordelijkheid pakken en dit zooitje naar huis stuurt.

  1. Toppertje

   Laat iedereen op dit forum eens de moeite nemen om dit rapport te lezen. Ik ben van mijn stoel gevallen over zoveel amateurisme. Maar het is wel overduidelijk geworden dat het probleem niet bij Jonk zit en het volstrekt logisch is dat hij niet meer bij het TH aanschuift. Op basis van dit rapport is er maar een besluit dat door de aandeelhouders vandaag genomen kan worden.

    1. Toppertje

     Lulhannes. Je kunt vol blijven houden met je anti Cruijff en Ling gevoel maar jouw reacties zijn op minder feiten gebaseerd dan het rapport die ik met zeer veel interesse gelezen heb. Moet je misschien zelf ook doen. Als het nodig mocht zijn heb ik hem nog wel in pdf voor je.

 3. PvL020

  Wie staat er nu eens op in het belang van Ajax!!!! Dit schaadt alleen de club en de supporters. We willen toch allemaal lekker voetballen, goed voetballen, herkenbaar voetbal en plezier. Dit gezeur…….

 4. AFCA-075-

  Praktijk en theorie loopt nooit gelijk aan elkaar. Visie moet je hebben, maar hoe te bereiken zal nooit zonder slag of stoot gaan. Ik heb persoonlijk niet zoveel met Ling dus vraag ik mij af of zijn woord heilig is(?) dat het niet goed zit is duidelijk, dat er verandering in moet komen ook, maar ik denk dat elk plan kan sneuvelen als het geen succes op het veld krijgt.

 5. Heldenzoon

  ‘onprofessionele besluitvorming, geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwing’: als je met alleen oud-spelers werkt krijg je dit.

 6. Indojood

  Wat ik al vermoedde en heb gezegd in het andere artikel. Het rapport Ling veegt de vloer aan met de hele organisatie en dus gaan de heren zichzelf beschermen en de grootste criticaster Jonk eruit werken. Vd Sar, Sturkeboom, Blind, Overmars, Ten Have, Bergkamp, Van Gaal noem ze maar op, allemaal gluiperds. Ben zeer teleurgesteld in al die zgn. Cruijff-adepten die net als Van Gaal backstabbers blijken te zijn.

 7. Indojood

  Ook duidelijk waarom Ling opeens weg was. I.p.v. het rapport serieus te nemen hebben ze getracht het onder het tapijt te schuiven. Nu is de schade alleen maar groter geworden door hun onkunde. Wat is er overgebleven van de kleedkamer cultuur waar je elkaar gewoon de waarheid zegt en dan verder gaat?

  1. Charka53

   ik moet wel even zegen iedereen had wat van Ling te zeggen en dat was vaak negatief maar het blijkt dat hij het goed heb gezien en diegenen waar wij van denken die gaan Ajax redden ,breken Ajax af de eikels

 8. Ajax nr 1

  Neem je verantwoording en stap op!! Dit gaat al te lang zo door. Jullie maken Ajax kapot. Na vele waarschuwingen blijft het een zooitje. Iedereen die in het bestuur en de staf en in de RvC zitten de maat is vol. Inpakken en wegwezen en laat Ajax zijn gezicht terug krijgen met de mensen die er niet voor zichzelf zitten. Schaam je nu niet om op te stappen maar schaam je diep om nu te blijven zitten. De tijd is nu gekomen en ga aub. Maak niet meer kapot want het is nog niet te laat. Laat je verstand spreken.

 9. Kevke87

  inderdaad indojood en ajaxnr 1. we moeten ons echt laten horen!! Cruijff lijn volgen is toch niet zo moeilijk? als iedereen serieus hart voor ajax heeft dan volgen ze die lijn. maar al dat gepruts en gelieg. walgelijk en om kotsmisselijk van te worden

 10. nannie1971

  Ling slaat de spijker op zijn kop, zonde dat deze man geen directeur is geworden. Johan heeft toch weer gelijk. Begrijp niet dat iedereen denkt dat ze het beter weten dan Johan hij is gewoon de aller beste.

 11. Widi

  Ik heb het hele rapport gelezen. Duidelijk is dat Jonk de enige is die echt heeft meegewerkt aan het onderzoek van Ling. Duidelijk is ook dat een goede (ex) voetballer nog geen goede bestuurder is. Ook is duidelijk dat de mensen binnen de organisatie die zogenaamd wel door de wol geverfde bestuurders zouden zijn, ook tekort zijn geschoten. Het is kennelijk niet eenvoudig om hetgeen JC wil goed in te vullen met goede poppetjes. Voorbeeld: het is schokkend dat er niet eens goede arbeidsovereenkomsten zijn met elkaar onderling niet overlappende bevoegdheden. Mijn persoonlijke conclusie: de enigen die echt wat toevoegen zijn Jonk en FdB. Die laatste dan vooral voor wat betreft de resultaten van de afgelopen jaren, terwijl er om hem heen chaos heerste. Denk dat er veel vervangers gezocht moeten worden. Vraag me af wie uit zichzelf gaan opstappen. Suggestie: RVC, Sar, Overmars. Verder is het aan het eind van het seizoen goed als FdB en in elk geval Spijkerman ook eens verder gaan kijken. Frisse wind in alle geledingen. Het enige probleem is het vinden van goede vervangers op alle niveau’s. Pffffff

  1. Moosie

   leuk dat je deze conclusie trekt,maar het zou je sieren als je ook nog even je verontschuldiging zou aanbieden voor het feit dat je Ling een tijdje terug nog afbrandde.
   Ik wordt eigenlijk een beetje onpasselijk van mensen die nu ineens wel de zaken die Ling aandraagt serieus nemen.
   Maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

   1. Toppertje

    Eens Moosie. Geldt eigenlijk voor het hele anti-cruijff kamp. Dit rapport maakt op onweerlegbare wijze duidelijk wat voor prutsers en ego’s de op status beluste bestuurders bij Ajax zijn.

 12. -buitenkantje rechts-

  Onvoorstelbaar gepruts.. Ik heb het rapport gelezen in de Telegraaf.. Onduidelijke functieomschrijvingen.. Organisatorische chaos..onlogische geledingen. De rol vd RvC.
  Ook werd even pijnlijk de vinger gelegd op het aankoopbeleid.. Slechts 2 versterkingen van alle aankopen die we hebben gehad..de rest breedteaankopen of miskopen.. Overmars als verantwoordelijke moet hieruit toch zijn conclusies trekken.. De enige die goed heeft gefunctioneerd is Jonk.. Uitgerekend hij moet het veld ruimen.
  Ik moet zeggen dat ik geen hoge pet ophad van Ling.. Maar dit is toch wel heel duidelijk! Met de mond belijden dat je de Cruijff visie volgt en vervolgens iets totaal anders gaan doen.
  Ook compliment aan FdB die ondanks deze bestuurlijke en organisatorische chaos het hoofd koel houdt en zijn selectie in de luwte. Eigenlijk is het rapport een oproep tot grote schoonmaak en een oproep om het voetbal weer als eerste punt op de agenda te zetten! Amen.

 13. RobbyZ

  Van de sar keeperstrainer,Overmars terug naar de Eagles,Ling directeur,Jonk volgend seizoen de nieuwe trainer van het eerste met Jaap Stam of zo en voor de rest die het plan en de visie verkloot,d’rrrrrr uit!!

 14. toon61

  amsterdam .echt jammer dat het zo moet allemaal , de top moet opflikkeren en vlug .
  Ik zie dit nog niet gebeuren , man o man als je het lijstje ziet van de geflopte aan kopen , en verkeerd gehuurde spelers , en wij maar afgeven op de scouts , ik ook hoor , maar nu lees je dat ze gewoon voorbij gingen aan het oordeel van de scouts .
  en dan lees je dat sinkgraven bij elkaar 12 miljoen kost , daar had je betere spelers voor kunnen kopen als die heikneuter .
  Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen , het zal weer veel ruzie en ophef opleveren bij de top , en ze blijven gewoon zitten waar ze zitten , opflikkeren moeten ze allemaal , hoe krijgen ze het toch voor elkaar om steeds de verkeerde mensen op een post neer te zetten , dat is namelijk ook knap .

  1. AjaxBarcelona

   Had vwb de scouts eens wat eerder geluisterd naar een aantal mensen hier Toontje. Maar je had het te druk met schoppen.

 15. twentsejood

  en op teletext staat ook nog over de transverbeleid van overmars en de scouting zie ik hier ook niet tussen staan dat van de zoveel aankop3n dat maar 2 vsrsterking was en de rest niet dat overmars daar ook zwak in is dat staat ook in de rapport

 16. twentsejood

  van de 29 aankopen maar 2 verwijsbare versterking was en minstens 14 miskoop dat zegt ook al genoeg

 17. twentsejood

  met die spelers wat hij haalt bij welke club denk overmars dat die zit dan bij zijn jeugdliefde go ahead eagels ofzo daar zijn die speler wel goed genieg voor niet bij ons

 18. vanzanten

  Ik word steeds moedelozer van ons bestuur. Als het mogelijk zou zijn om te stoppen met Ajax-fan zijn deed ik het meteen.

 19. Slingertje.

  Er zijn een aantal mensen binnen de club meer met hun eigen belang bezig dan met het belang van Ajax en dat kan nooit lang goed gaan.

 20. remus33

  de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. ben wel benieuwd welke spelers dan behoren tot de 2 top aankopen?

 21. PCK

  Lekker dan, kan het hele land weer smullen om onze club. Ga jullie eens diep en diep schamen daar zeg. Te triest voor woorden dit. Voetbal is al heel lang niet om aan te gluren en nu deze shit weer? Alles uit naam van meneer Cruijff. Belachelijk, of je voor of tegen plan Cruijff bent, toon ballen en neem in ieder geval een standpunt in. Maar het voetbal is in dit geval gelijk aan het bestuur, laf en een hoop gelul hoe het zou moeten. Maar feitelijk nietszeggende onzin.

 22. Johan

  lood in mn schoenen. laat Marc, Edwin en alle anderen uit hun schulp kruipen. voor mij klinkt het als laf gedar, elkaar de bal toespelen, geen verantwoordelijk nemen en het belangrijkste….niet in het belang van ons aller ajax. wzawzdb gaat niet meer op….ik voel me machteloos maar ben en blijf 100% ajacied, net als Jonk, Johan en alle anderen die verantwoordelijk durven te nemen!

 23. Meijer007

  Wat een zielig gedoe. Allemaal eilandjes bij Ajax. Laten ze gaan samenwerken en verbinden ipv janken en rapporten schrijven. Vooral de blaaskaken ling en molenaar moeten of echt wat gaan doen of hun mond houden. Overigens is ling niets meer dan een oplichter..

Comments are closed.