JONK PER DIRECT WEG BIJ AJAX

0911jonk

Wim Jonk vertrekt bij Ajax. De club ziet geen toekomst meer voor de hoofd opleidingen. De baas van De Toekomst kreeg maandag te horen dat hij moet buigen of barsten. Hij werd in de Amsterdam ArenA ontboden door de directeuren Dolf Collee en Edwin van der Sar.

Jonk, binnen Ajax de grootste vertrouweling van Johan Cruijff, vond dat de visie van Cruijff niet goed werd uitgerold, bekritiseerde het aankoopbeleid en het verschil van speelwijze bij de jeugd en het eerste elftal, maar trok altijd aan het kortste einde als er moest worden gestemd. Het was voor hem reden de vergaderingen niet meer bij te wonen.

Na het eerdere afscheid van Tscheu La Ling en met het vertrek van Jonk lijkt Ajax steeds meer afstand te nemen van Johan Cruijff. De legendarische nummer veertien ziet in Ling en Jonk juist belangrijke schakels om de club weer naar een hoger plan te tillen. Ajax en Jonk gaan op korte termijn met elkaar in gesprek om tot een regeling te komen. De club gaat daarnaast kijken wat de mogelijkheden zijn voor het aanstellen van een – al dan niet tijdelijke – vervanger van Jonk.

Bron: De Telegraaf

Related posts

92 Comments

  1. Sonsee

    Dit is wel nieuws waar ik niet vrolijk van wordt, zag Jonk toch wel als een goede opleider en trainer. Hopelijk gaat hij nu niet naar een concurrent want dat zou extra zuur zijn.

    1. JLAvG

      Hij kreeg zijn zin niet en gedroeg zich daarna als een klein kind. Wordt toch volwassen!! In het bedrijfsleven krijg je vaak ook niet je zin!!!

      1. Toppertje

        Onzin. Iedereen had zich gecommitteerd aan een visie. Alleen vanaf het begin hielden Overmars en en de Boer zich in de uitwerking daar niet aan. Daarom zitten we o.a. met middelmatige aankopen. Echt zorgelijk dit bericht en ik twijfel steeds meer aan vd Sar. Had liever Jonk op die positie gezien. Die heeft tenminste een echt Ajax visie en durft die ook uit te dragen.

    2. -THE BULLDOG-

      Ajax…een fantastische club voor supporters, maar er is AAALTIJD gezeik!!!
      Ik wordt er langzamerhand kotsmisselijk van!!!
      Ze zetten dr eigen voor lul, de club voor lul en dus ook de supporters voor lul!!
      Bahh!!

      1. De Ajacied

        Dit is allemaal haantjes gedrag, wat wel héél erg is Wim Jonk was en blijft natuurlijk wel een grote echte ajacied he met heel veel goede zaken
        Wim het ga je goed, we zullen je zeker missen ⚽️

    3. creutz1977

      nou meneer jonk moest zich niet als een verwend klein kind gedragen en gewoon netjes zijn werk doen en dat is ook naar de besprekingen komen, maar nee want hij is het er niet mee eens.. nou dan denkt meneer ook niet in welzijn van Ajax maar aan zijn eigen kleine ego… bedankt en tot ziens u bent de zwakste zeurderige schakel!!

    1. FrankiC

      Van buitenaf Bekeken heb ik de indruk dat de verkeerde vertrekt. Je kunt iemand toch moeilijk kwalijk nemen dat hij het afgesproken beleid uitvoert!! Daarbij kunnen Overmars/Van der Sar niet het uithangbord van een miljoenenbedrijf zijn. Geen uitstraling, geen bestuurservaring, geen verbale klasse. Alleen een Ajax verleden en dat is onvoldoende.

      1. -buitenkantje rechts-

        Ben ik met je eens, maar vergaderingen niet meer bijwonen lijdt vroeg of laat tot confrontatie.. Dat kan je hem wel kwalijk nemen, dat hij de communicatie heeft afgebroken.

        1. BobbyHaarms

          Maar wat is hiervan dan de reden dat hij dat doet? Wim komt op mij rustig en verstandig over, zeker niet als een dwarsligger..zijn resultaten, filosofie en speelstijl komen ook prima overeen met hoe Cruijff het graag ziet. Er is veel meer aan de hand dat kan haast niet anders..

  2. hansjmn

    Jammer dat altijd de verkeerden weg gaan/moeten! Ik had jonk graag het eerste gegeven! Nu overmars nog en de boer en maar weer eens schoonschip maken bij Ajax waar altijd wat loos is !!

  3. Vak126

    Godverdomme zeg… Waar zijn ze mee bezig. Jonk had never nooit weg gemogen, kijk wat voor resultaten hij behaalt..

  4. Indojood

    Zeer slechte zaak. Hoe is het toch mogelijk dat Ajax elke keer Johan Cruijff op zijn ziel trapt? Schandalig! Vd Sar vindt zichzelf niet geschikt, dat blijkt wel want hij maakt er een teringbende van. Waarom stapt hij niet op, samen met Overmars?

  5. Mooi

    Ik kan het wel waarderen dat hij zijn rug recht houdt ,maar dat is niet goed voor de club Ajax het is dus gewoon een nederlaag.

      1. Ajax nr 1

        BobbyHaarms,
        Ajax is al jaren Ajax niet meer. En dat schamen dat moeten zich al jaren doen. Er zitten te veel vriendjes aan de top. Goede voetballers in de staf maken nog geen Topclub. Ajax is hier een goed voorbeeld van. Er gaat nog veel meer gebeuren denk ik. Ergens hoop ik het ook want de verkeerde gaat weg.

        1. BobbyHaarms

          Mee eens Ajax nr. 1 de verkeerde wordt nu geslachtofferd. Benieuwd wat Johan hiervan vindt…

          1. Toppertje

            Johan is nu helaas uitgespeeld. Zijn vertrouweling zijn door de tegenstroom weggewerkt en zelf heeft hii wat anders aan zijn hoofd om zich nu nog over Ajax druk te maken. Dit is echt waardeloos.

  6. RobbyZ

    Waardeloze beslissing maar als ze niet naar je luisteren dan is het maar beter zo! De A1 speelt zoals we het willen zien en de hele jeugd ook (mijn zoon speelt in O16) en wat doet die de boer die speelt kut met peren,kijk naar Klaassen z’n commentaar! De boer d’r uit en jonk met stam de nieuwe trainers,vier jaar kampioen met saai klote voetbal! Bedankt Frank maar tyf nu maar op met overmars erbij! En iedereen kan wel ouwehoeren dat Frank 4 x kampioen is geworden maar het spel is niet om aan te zien,af en toe (Roda) krijg je weer hoop en de volgende pot is het weer zwaar kut! Grtn Rob,40 jaar supporter!

    1. Litmanen

      Robby, ik ben al 55 jaar supporter, maar dat geeft je geen gelijk, net als dat vdSar/Overmars geen gelijk hoeven te hebben in deze zaak.
      Kijk, ik kan me voorstellen dat Jonk zich alleen voelt staan als je steeds weggestemd wordt, maar dan moet je er of voor zorgen dat die situatie verandert ( we hebben dus niks gehad aan grootbek Ling) of aan je stutten trekken en accepteren dat je er niet mee kunt leven.

      Jonk heeft beide niet gedaan en zo zijn eigen graf gegraven. Dat zegt niets over zijn voetbalinzicht. De leiding van Ajax heeft gefaald door dit probleem niet te onderkennen en op te lossen.

      Heel toevallig trouwens dat er nu ineens een artikel verschijnt waarin Overmars bericht wordt van niet frisse zaken.

      Ajax blijft een broeiend nest wat altijd weer in brand kan vliegen. En op het veld zien we zo langzamerhand dat de trainer steeds vreemdere beslissingen neemt met zijn opstellingen.
      Buiten Milik moet er absoluut nog ergens eens spits bij Ajax lopen, al is hij 17. Stel die dan op ipv Klaassen, El Ghazi, Fischer of Schone. De Boer is klaar bij Ajax en ja een jaar te lang doorgegaan.

      Al met al, doodzonde allemaal.

      1. Toppertje

        Denk echt dat Jonk zich wel heeft geprobeerd heeft sterk te maken. Hij zal alleen op een gegeven moment een roepende in de woestijn hebben gevoeld. En dan zit er niets anders op dan stoppen. Deze stap zegt veel meer over de directie en het technische hart dan over Jonk.

        1. RobbyZ

          Precies! En hoe kan jonk de situatie nou veranderen litmanen als de rest ze eigen plan trekt? We hadden een visie maar FdB en kornuiten hebben een eigen plan. De jeugd speelt zoals Ajax hoort te voetballen,tikkie takkie,en komen ze in het eerste dan is het weg,dan spelen ze elke week weer anders met andere spelers. Directie d’r uit en de boer d’r uit!! Nieuwe ideeën! Ik ben er voor!

          1. Litmanen

            Jonk heeft zich in een onmogelijke situatie gebracht door bij JC te gaan klagen ipv zelf als een volwassen kerel samen met het technisch hart en JC aan 1 tafel te gaan zitten.
            Het is hem heel kwalijk genomen dat hij achter de rug van de rest bij JC is gaan uithuilen.

            Voor Ling was er geen eer meer te behalen en inmiddels is JC getroffen door die vreselijke ziekte.
            JC had alle ellende kunnen voorkomen door destijds zelf in het technisch hart te gaan zitten. Dan had hij een keer per maand naar Amsterdam moeten vliegen.

            Maar zelfs die kleine verantwoordelijkheid wilde JC niet nemen. Doordat Jonk te weinig persoonlijkheid heeft zit hij nu thuis.

          2. RobbyZ

            Als ik op m’n werk niet met m’n collega’s het werk maak zoals de opdrachtgever het wil omdat m’n collega’s hun eigen plan hebben en ik zeg 100x dat het anders moet zoals de opdrachtgever het wil en er wordt maar niet geluisterd dan ga ik toch uiteindelijk naar de opdrachtgever en zeg tegen hem dat ze zich niet aan het plan houden en dat het zo niet werkt en niks weer om een tafel gaan zitten,als je niet luistert dan heeft het geen zin om samen om een tafel te gaan zitten want daarna trekken ze toch weer hun eigen plan en zo is het ook al gegaan,JC is al eens geweest en dan houd het een keer op! JC heeft het plan bedacht en die volwassen kerels zouden het uitvoeren maar alleen bij de jeugd werkt het en het eerste is al jaren niet om aan te gluren,bijna alle jeugdteams waren vorig seizoen kampioen met mooi aantrekkelijk Ajax voetbal en Ajax is 4x kampioen geworden met slaapverwekkend voetbal,tikkie breed,tikkie terug en om dat voetbal ben ik als jong ventje begin jaren 70 geen supporter van Ajax geworden.
            En Wim Jonk heeft echt niet weinig persoonlijkheid,ik heb hem meerdere keren gesproken ivm mijn zoon en als er een een persoonlijkheid heeft dan is het Wim Jonk,een man met een visie!!!

          3. Litmanen

            Precies, de opdrachtgever heeft zijn verantwoordelijkheid. Die is in Barcelona nooit genomen.

    2. Zlatan

      Ja Hendriks , lekker spelertje , Klaassen is uit vorm , EN maar blijven opstellen. ALS SPITS , hoe bestaat het ?

    3. Widi

      Apart dat een vader van een speler van onder 16 zo over de club schrijft. Ik bedoel in zulke bewoordingen. Benieuwd wat je zoon daar van vindt. En of hij er last mee krijgt. Inhoudelijk schrijf je geen onzin hoor.

      1. RobbyZ

        Mijn zoon kijkt geen eens naar het eerste,niet in het stadion en niet op Fox omdat hij het spel ook niet om aan te gluren vind,Barcelona daar kijkt hij naar en daar is hij fan van. Hij vind dat ik groot gelijk heb! En bij de jeugd zijn er wel meer vaders/moeders die zo over het eerste praten maar zelfs trainers vinden het spel Ajax onwaardig wat ze de laatste jaren hebben laten zien en zeggen dat ook,ik weet zeker dat hij er geen last mee krijgt of Marc Overmars moet dit lezen! Haha

  7. Armand44

    Zat er ook wel in he, Maarja ik wens Wim Jonk alle goeds toe in zijn verdere carrière , en miss, is er een samenwerking voorhanden samen met Jan Smit bij FC Volendam

  8. Braziq

    Ik heb hier zo geen goed gevoel over. pfff… Jonk trainde ook de A1 toch.. Meesterlijk voetbal!! Behalve dat. Ik zeg t Nog een x. Hij is niet diegene die moet vertrekken..

  9. Armand44

    Miss, is Micheal van Praag wel de oplossing voor Ajax, of de voorzitter van PSV is ook een geweldige man, dat soort mensen hebben we nodig

    1. Litmanen

      Asjeblieft niet Van Praag. Die man wil alleen baantjes waar hij niets hoeft te doen maar wel 1ste klas kan vliegen.

    2. stylo1984

      Ik zat inderdaad ook aan Michael van Praag te denken… Toen was et niet zo’n soep zootje

    1. Braziq

      Armand.. kappe hoor.. Je zql het zo wel niet bedoeld hebben.. Maar dit kan niet hier.. Kan dat berichtie niet verwijderd worden??

    2. Braziq

      Armand.. kappe hoor.. Dit zeg je niet!! En zeker hier niet. Je zal t wel niet zo bedoeld hebben. Maar kom op..

  10. nicks

    en zo krijgen de bobo’s ajax toch weer in hun macht! met overmars en van de sar als stroomannetjes!

  11. wikr

    Door niet bereid te willen zijn om bij vergaderingen aanwezig te zijn heeft hij natuurlijk zelf om deze situatie gevraagd. Dat mag je als club nooit accepteren en dit heeft al veel te lang geduurd. Het is echter wel jammer dat iemand die ook eens een weerwoord durft te geven nu vertrekt want aan alleen Ja-knikkers heb je ook niets en daar blijven we nu mee zitten.
    Zijn wij eigenlijk de enige club in de wereld die bovenaan staat en waar toch geen polonaise gelopen wordt, maar crisis en chaos de boventoon voert?

    1. nicks

      als er door 4 man in die vergadering muiterij word voorbereid dan is het logisch dat hij niet meer aanschuift! jonk is diegene die zich aan het beleid houd, zoals afgesproken

      1. Toppertje

        @wikr, uitgeschakeld CL, bijna uitgeschakeld EL, uitgeschakeld beker, thuis verloren van PSV en boven alles matig voetbal. Waarom zouden we dan de polonaise lopen. Dan ben je echt een struisvogel.

      2. Toppertje

        @mikr. Uitgeschakeld CL, bijna uitgeschakeld CL allemaal tegen laagvliegers, uitgeschakeld beker, thuis verloren van PSV en bovenal matig voetbal. Als jij reden voor een polonaise ziet dan ben je een struisvogel.

  12. paullus

    Dit is heel jammer had liever de boer overmars bergkamp vd sar zien vertrekken
    Het is wat als de spelers al gaan klagen als ze in de spits moeten spelen

  13. pietprecies

    Ik had liever Overmars zien vertrekken maar ik kan me (hoewel ik niet met ze heb gewerkt natuurlijk) niet aan de aandacht onttrekken dat Jonk zich niet erg volwassen op heeft gesteld door maar niet meer aan te schuiven bij het overleg omdat hij z’n zin niet kreeg:

    – andere speelwijze, ja logisch Wim, in de jeugd zijn de teams van Ajax vaak het beste en zelfs in de eredivisie lukt het aardig maar ook in de ED en zeker in Europa wordt er wat anders verwacht, dan zijn de talenten die (in tegenstelling tot wat Jonk vind) allemaal supersnel zijn doorgestroomd ineens de kleine jongetjes die tegen mannen moeten voetballen, dat vraagt nu eenmaal ander voetbal.

    – verkeerde aankopen / belemmering doorstroom. Ja dat Overmars continu miskleunt dat zien we allemaal maar gelukkig is FdB wijs genoeg om dan talent uit de jeugd door te schuiven, snap dan ook niet waar jonk over zeikt.

    – Jonk snapt blijkbaar niet wat democratie inhoud als hij het maar lastig vind dat als er over beslissingen gestemd wordt, zijn standpunten het vaak niet halen. Als de VVD de meeste stemmen krijgt in de verkiezingen dan is het toch logisch dat niet de SP de regeringspartij wordt?

    Ik vind het jammer dat hij weg gaat/moet maar hij heeft het denk ik wel degelijk aan zichzelf te danken.

    Wat je straks dan weer gaat krijgen als Jonk voor de microfoon mag is iets in de trant van “ik ga er geen woorden aan vuil maken maar….” (Doe het toch) waarop iedereen er weer bovenop duikt in het nieuws.. Nu al geen zin in..

  14. slm020

    AJAX A1 geweldig voetbal hoe komt dat door de visie van Jonk !! Jonk heeft meerdere talenten vooruit gestoomd voor het eerste van AJAX !! Het beleid word steeds triester in Amsterdam !!

    1. Zlatan

      Heb het eerder gezegd , maar het blijft branden van binnen ! Dat wilden ze zeker , hij zag teveel !!!!!!!
      Sim 020 )

  15. Ajacied1999

    Misschien wel de enige in de fluwelen revolutie die wel goed werk deed. Ajax moet gewoon schoon schip maken en weer helemaal opnieuw beginnen.

  16. theumesAFCA

    het bestuur heeft een grote fout gemaakt hiermee. ze respecteerde zijn visie niet en ze lieten hem stikken

  17. AFCARay

    Kan het hele technisch hart niet weg? Als je een goede voetballer bent wil niet zeggen dat je een club kan runnen!! Gezeik blijft maar doorgaan en komen geen steek verder zo is europees wel bewezen…..

  18. Mijn Club

    Ontzettend veel dezelfde geluiden hier. Me too overigens.
    De Sint komt weldra weer in het land en wellicht dat hij met een nieuwe staf komt!
    Ik zal er geen traan om laten, want het is chaos bij m’n club.

  19. MakeOne

    Moet je toch is zien wat er uit de opleiding komt en wat er wordt aangekocht!
    Zegt genoeg toch… Ontzettend zonde dit!

  20. Ricardo1903

    goed dat jonk zich aan het beleid houden. maar wat heeft dat beleid de afgelopen 10 jaar opgeleverd ? let op jongens blijf rustig en het komt goed. vanaf nu beteren aankopen vernieuwd stadion dat 100% van Ajax wordt net als de toekomst van de beurs af en dan knallen in het Europees voetbal

  21. Kuijff

    Zooi heb je bij elke club, het gaat erom dat er stevige bestuurders lopen die het binnen de club houden en oplossen.

    De besprekingen van het technisch hart zijn anders ingestoken, met bemiddelaars. Als je dan nog niet wil bewegen, heb je geen toegevoegde waarde meer voor een club en ben je eenling geworden.

    Beroerd voor iedereen, want de inbreng van Jonk had mooie dingen kunnen brengen.

    Hopelijk blijven het interne geouwehoer en de onoverkomelijke spelletjes die tekenend zijn voor de gehele voetbalwereld binnenkort wel binnenskamers.

    1. -buitenkantje rechts-

      Overmars en vd Sar zijn ongeschikt voor een bestuurdersfuntie.. Deze twee mogen wat mij betreft gaan..

  22. ElSalvador

    Ajax van de beurs halen, alle overbodige functies schrappen, de juiste mensen op de juiste plek en het draait weer als vanouds. Wel vasthouden aan de visie van Johan.

  23. Johan

    Heel, heel erg wat er gebeurd. De enige met charisma MOET het veld ruimen. Marc en Edwin hebben niet de uitstraling voor datgene wat ze doen. In het belang van ons aller ajax: geef Edwin en Marc hun persoonlijkheid terug. Dit lijkt nl nergens op!

  24. Indojood

    Ene Dolf Collee (wie?) schijnt hem ontslagen te hebben. Is dit Steven ten Have de 2e, weer een niet-Ajacied die de feitelijke macht heeft?

    1. Hoeda Fak Ajoe

      Dat heeft ie vast niet zelf verzonnen hoor, het zit nog steeds vol met echte Ajacieden die Jonk nu wel een beetje zat zijn.

      1. Indojood

        Echte Ajacieden? Die zijn er steeds minder, wel steeds meer bijgoochems die anti-Cruijff zijn. Als het aan hen ligt wordt Peter R. de Vries, of een andere idioot zonder Ajax verdienste, de nieuwe directeur.

        1. Hoeda Fak Ajoe

          De Boer, Bergkamp, Sar, Overmars, … Nou zou ik Peter R. ook nooit als directeur willen hebben, maar het is wel een Ajacied. Er zijn ook hele capabele mensen zonder Ajax verdienste hoor.

  25. Hoeda Fak Ajoe

    De Cruyff adepten beginnen op het Legioen te lijken. Als het niet gaat zoals zij willen dan is het de schuld van de boze buitenwereld. Dan zijn opeens ook Bergkamp en Vd Sar geen echte Ajacieden meer. En Import-Ajacied Jonk wel, net als zijn vriend Jongkind die nooit iets met Ajax gehad heeft. Gezamenlijk hebben ze bussen vol echte Ajacieden weggejaagd.
    En hoeveel jeugd is er de afgelopen jaren doorgestroomd maar heeft het niet gehaald, misschien wel omdat ze te snel gebracht zijn? Overmars mocht volgens de visie niks kopen wat de jeugd in de weg stond, maar moest wel een gat vullen. En by the way, Ajax A1 doet het altijd goed, niet alleen onder Jonk.
    Last but not least: Cruyffs visie is net als al zijn uitspraken een vaag begrip en er is geen eenduidige manier om deze te implementeren, dat blijkt wel. Zoals Litmanen ook zegt, heeft Cruyff ze laten zwemmen. Barcelona heeft de visie van Cruyff aangehoord en heeft er haar eigen succesvolle draai aan gegeven. Als het echt zo makkelijk was dan was het Ajax ook al lang gelukt.

Comments are closed.