Column Ron Schiltmans: ‘De Johan Cruyff ArenA’

16-06-2006, DUITSLAND. JOHAN CRUIJFF.FOTO BAS CZERWINSKI

Het imposante boek ligt op tafel zwaar te wezen. Een dikke drie kilo voetbalnostalgie. Tot nu toe kwam ik niet verder dan ademloos doorbladeren. Op de meegestuurde acceptgiro: “Betalen binnen 14 dagen”, maar da’s logisch. Wat een carrière! Zijn indrukwekkende leven loopt als een rode draad door dat van mij. Ik werd verwekt in het jaar dat hij bij Ajax debuteerde. Het ene is, voor zover ik weet, geen vreugdevol gevolg van het ander. Zijn onnavolgbare passeerbewegingen, passes en onverwachte versnellingen staan voor altijd op mijn netvlies gelaserd. In een tijdperk zonder internet en downloads, de “Betamax-jaren”, haalde ik zijn film “Nummer 14” zo vaak, dat de vriendelijk dame van de videotheek al begon te schrijven als ik binnenkwam. Je moest huren, anders kon je niet kijken.

Die prachtige beelden, onder andere in slow-motion van de wedstrijd om de wereldbeker tegen Independiente in 1972, werden de vaste voorbereiding op mijn eigen jeugdwedstrijden op zaterdagmiddag. Er was geen betere warming-up of inspiratie. Door de filmmuziek werd ik jazzliefhebber. Cruijff scoorde in 1983 tijdens de bekerfinale tegen NEC in Nijmegen binnenkantje rechts met een prachtige krul in de rechter bovenhoek en ik ben er nog steeds trots op, dat doelpunt ooit met links én vooral met voorbedachte rade in spiegelbeeld exact na te hebben gemaakt. Het was weliswaar niet in een bekerfinale, maar in mijn beleving wél een wereldgoal. Aan fantasie nooit gebrek. Laat ik het zó maar noemen.

Als de voetballer of coach Johan Cruijff onderwerp van discussie is, word ik scherp. Over hem kan en wil ik geen kwaad woord horen. Wat nou geldwolf? Ik zou hem blindelings al mijn spaargeld toevertrouwen. Andersom waarschijnlijk ook. Cruijff houdt van mensen en doet nu als ambassadeur van zijn eigen Foundation prachtig en dankbaar werk voor de jeugd. Het doet me goed om hem met zijn 60 jaar in goede gezondheid nog bij een wedstrijd van Ajax te zien. Na het laatste fluitsignaal gelijk weer een handtekening uitdelend, maar daar heeft hij de laatste tijd dan ook 1947 keer op kunnen oefenen. Da’s het voordeel van een nadeel.

Hoewel ik zeker weet dat hij de Catalaanse zon niet langer dan een week kan missen en andersom waarschijnlijk ook, zou ik hem nog zo graag “iets” bij Ajax zien doen. In ieder geval meer dan alleen adviseur. En ik weet dat het ongebruikelijk is, om een stadion naar iemand te vernoemen die nog leeft, maar Johan Cruijff is niet zomaar iemand. Een levende legende. Zonder hem had Ajax nu de internationale naam en faam van een club als PSV. Ook niet verkeerd, maar verre van magisch. De namen Ajax en Cruijff openen…

Lees verder op: Ron Schiltmans.nl

Related posts

23 Comments

  1. BobbyHaarms

   Prachtig stuk. Sterkte Johan en familie, dat je nog maar vele jaren levend met Ajax verbonden mag blijven

  1. slm020

   Geweldig en inderdaad een prachtige colum !! En wat Cruyff ook echt sierd is dat nu de ziekte bekend is geworden hij nu ook op de achtergrond is . Wat sommige altijd lopen te zeuren dat hij meer op de voorgrond moet zijn bij ons cluppie !! Nee dit is typisch Cruyff hij trekt ze eigen plan en is net zoals altijd nuchter als hij is !! Inderdaad AJAX jullie hebben het al af en toe over een nieuwe stadion naam dus doe het dan ook maar doe het dan ook meteen waar Cruyff bij is in levende lijf !! Jij bent een voorbeeld waardoor AJAX in heel de wereld bekend is geworden !! Om de jeugd en het aanvallend voetbal !! Ik wens Cruyff het allerbeste en hoop dat je weer gauw gezond bent en bij ons aller AJAX kan komen !! Sterkte en Succes !!

 1. -buitenkantje rechts-

  JC is de reden waarom ik als jongetje van voetbal ben gaan houden.. Geniaal.. Onvoorspelbaar.. Compromisloos..Zijn befaamde buitenkantje rechts..
  Zijn naam geven aan het stadion houdt iedereen binnen Ajax een spiegel voor waar het in voetbal om draait. Doen!

 2. AfcaMikey

  van mij mag het gewoon zo blijven heten! noem je het johan arena of whatever dan moet je vind ik ook oude logo zoiezo terug doen

  1. BobbyHaarms

   Oude logo moet sowieso terug, punt. Stadion had allang Johan Cruijff stadion mogen heten wat mij betreft, een levende legende en voor eeuwig aan het gouden Ajax verbonden

 3. Geroldkohlen

  wat een mooi geschreven stuk! en ik zou het fantastisch vinden als het stadion naar hem vernoemd word!

 4. Iceman

  Ik vindt het meer en meer dan terecht als het stadion naar hem wordt genoemd als je Cruijff zeg is in een adem ook gelijk Johan Cruijff dus ik zeg doen. En nogmaals beterschap Johan. Het zal je zeker lukken om deze wedstrijd ook te winnen want jij bent een winnaar.

  1. Velibor

   Ja deze man spreekt mijn gevoelens over Johan en Ajax uit,ging altijd bij tante Geert logeren met men moeder en dan gingen we mee naar Ajax en”kuif”….

 5. AJAX 2001

  zou mooi zijn als de arena naar Johan Cruyff vernoemt word! Johan is een echte Ajax-cied zijn hart gaat niet van Du-Dung Du-Dung, maar A-jax A-jax!

 6. Kevke87

  schitterend stuk ja. ben het zwaar eens. naam vh stadion plus oude logo terug. en JC genezen van deze ziekte

 7. Respect

  Eren is goed verafgoding niet 🙂 ik vind JCA wel subtiel. Op briefpapier staat eronder “Johan Cruijff Arena”. Zo zaal die ook in de volksmond genoemd worden. Maar laten we voorlopig blij zijn dat hij nog gewoon onder ons is 🙂

Comments are closed.