Cruijff: “Het Nederlandse voetbal ontbeert vaste normen en waarden op technisch gebied’

16-06-2006, DUITSLAND. JOHAN CRUIJFF.FOTO BAS CZERWINSKI

Volgens Johan Cruijff is de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK van 2016 niet alleen de schuld van de bondscoach. Volgens Cruijff is het mislopen vooral de verantwoordelijkheid van de KNVB. Cruijff ziet tijdens wedstrijden van Oranje maar ook van Nederlandse clubs geen vaste normen en waarden op technisch gebied meer. “Vaste regels, waar iedereen zich aan moet houden”, aldus Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

Cruijff gaat in zijn columns vaak dieper in op technische details van het Nederlandse voetbal, zoals de vaak niet goede inspeelpass, het zelden of niet meer gebruiken van de derde man en de veel te trage omschakeling, zowel aanvallend als verdedigend. “Ik heb ook steeds aangegeven dat dit allemaal trainbaar is. Zelfs voor iemand met minder talent. Wat dat betreft vind ik het zelfs niet relevant als iemand als Arjen Robben niet speelt. Een geweldige speler, die veel extra’s brengt en waarvan er in de selectie geen tweede is”, legt de oud-speler uit.

“Dan nog wil dat niet zeggen dat je niet meer hoeft te voetballen. Als voorbeeld neem ik de ondersteuning van de buitenspeler. Een Anwar El Ghazi moet het van de actie hebben. Dan moet je als back en spits niet bijsluiten, maar bij hem weglopen. Zoals je het weer wel in de combinatie zoekt als de speler aan de linkerbuitenkant dat niet heeft.” Cruijff mist in het Nederlandse voetbal het anticiperen op de specifieke kwaliteiten van spelers. Een probleem dat volgens El Salvador al grotendeels getackeld kan worden door de basisregels goed te hanteren en daar zou de KNVB op moeten toezien. “Door niet de uitslag, maar het spel te analyseren.”

Bron: De Telegraaf

Related posts

34 Comments

 1. De Ajacied

  We weten allemaal wel waar het aan licht,
  Heel Nederland baalt hier enorm van,
  Maar laten aub naar voren kijken, dat is in dit geval het beste,
  Positiviteit wint altijd van de negatieviteit, toch?
  Dus kop op allemaal ⚽️⚽️

  1. Sazzz

   Goed punt, maar dan moeten er wel dingen veranderen. anders zijn we binnen drie kwalificatiewedstrijden weer net zo negatief als nu

   1. BobbyHaarms

    Hij heeft helaas wel gelijk. Nu maar weer wachten op de negatieve tegengeluiden van onze medesupporters 😉

  2. Mokumertje020

   Laat cruiff lekker gaan coachen als hij het zo gied weet ( ik heb best wel vertrouwen in hem)

 2. Ajacied407

  Off-topic: volgens mij is willempie weer wakker, met z’n Ajax-commentaar..

  Word je ook dood simpel van he

 3. SPHAFCA

  Je zal er maar van wakker liggen dat het Nederlands elftal het EK niet heeft gehaald.. Couldn’t care less

 4. jeroen81

  cruijff analiseert alleen maar makkelijk lullen maar waarom gaat ie er zelf niet staan hij weet alles zo goed ja is ie bang dat ie z’n status kwijtraakt

  1. Remco425

   Waarom mag jij wel en hij geen mening hebben? De meesten hier denken dat ze het beter weten en spuien hun mening. Hij mag dat ook. Alleen heeft hij er verstand van…

  2. Zlatan

   Dus Cruiff mag geen mening hebben ? Moet je ook geen kranten meer lezen als je daar niet tegen kan . Iedereen heeft een mening , moet kunnen .

  3. Bert62

   Kijk dat vindt ik nou een goeie reactie. Papier is geduldig. Waarom gaat hij zelf niet in de KNVB zitten als hij het zo goed weet.

    1. Rene1964

     Hoe lang praat hij al aan de zijlijn, BOBBY? Vaak vind ik het loze kreten en onsamenhangende prietpraat! Ik wacht nog steeds op duidelijke antwoorden, oplossingen voor echte problemen. Ik zeg niet dat hij geen voetbalvisie en inzicht heeft, maar ik denk dat weinigen hem echt kunnen volgen! Ik mis veelal echte duidelijkheid en inhoud bij JC. Helaas!

 5. Zlatan

  Bert , ze wllen hem niet !!! Hij is snuggerder dan de rest , en daar kunnen ze niet tegen , ze maken liever fouten .

  1. Velibor

   Klopt en totaal onafhankelijk en daar hebben bestuurlijke types een hekel aan want dan kunnen ze geen sneaky deals meer afsluiten waar ze alleen zelf maar beter van worden.

  1. AjaxBarcelona

   Voor jou is niets goed jojo, dat weten we nu wel. Zelfde straat en club als Toon denk ik zo.

 6. Slingertje.

  Maar het ligt ook aan de kwaliteit van veel spelers en de meesten zijn te lui om extra te trainen om zo beter te worden.

  1. Velibor

   Ja en die plakkerige omgeving van hun die zeggen alleen maar hoe goed als ze zijn en hoe gek de rest vd wereld is.

 7. AjaxBarcelona

  Cruijff niet kunnen volgen ligt niet perse aan Cruijff 🙂 persoonlijk vind ik het meestal klip en klaar en simpel wat hij zegt. Juist geen prietpraat en bla bla maar gewoon to the point.

    1. AjaxBarcelona

     Gelukkig, als iedereen dat nou ook zo ziet mag ik tenminste ook gewoon vrij uit mijn mening over alles en iedereen geven 🙂

  1. Remco425

   Mee eens AB. Ik vind hem ook nooit zo moeilijk te begrijpen. Hij houdt het meestal juist heel simpel.

Comments are closed.