Cruijff: ‘Na Brazilië onvoldoende afgevraagd hoe het zover heeft kunnen komen’

0523cruijffcopa

Het Nederlands elftal won zaterdagavond dan wel van Kazachstan, maar Johan Cruijff was absoluut niet onder de indruk. Volgens Cruijff is er in ons land een beeld ontstaan dat Oranje tegen sterke ploegen goed kan voetballen, omdat er dan vanuit de tegenstander wordt gespeeld. “Maar tegen zwakkere ploegen blijken we niet in staat om goed op te bouwen, waardoor je ook niet kan aanvallen”, aldus Cruijff in zijn column in De Telegraaf.

Cruijff zag het helemaal mis gaan in de slotfase tegen Kazachstan. “Ik vond het alleszeggend dat Jeroen Zoet op niet één schot moest reageren, maar wel zo’n twintig ballen met z’n voeten weg heeft moeten trappen. Zoals ik het ook heel pijnlijk vond dat Robin van Persie, in de periode dat hij in het veld stond, precies één bal heeft aangeraakt.”

Cruijff stelt dat het WK in Brazilië niet goed is geanalyseerd. “Men heeft zich na Brazilië onvoldoende afgevraagd hoe het zover heeft kunnen komen. In plaats daarvan gingen de meesten na die verrassende derde plaats over tot de orde van de dag. Met alle gevolgen van dien.”

Oranje is ondanks de zege op Kazachstan (1-2) bijna uitgeschakeld voor het EK, omdat Turkije van Tsjechië won. De Turken hebben in hun laatste wedstrijd, thuis tegen IJsland, aan een gelijkspel voldoende om ervoor te zorgen dat Nederland volgend jaar in Frankrijk afwezig is.

Bron: De Telegraaf

Related posts

78 Comments

    1. Ajax nr 1

     Ik word moe van die van Hanegem schrijf ik net. Maar van Meneer Cruijff zak ook mijn broek af tegenwoordig. Of dat meneer Cruijff alles zo goed weet pfff wordt er echt moe van.

     1. Moosie

      Dus als je geen klote hebt gepresteerd in het voetbal zoals jij dan mag je elke dag onzin uitkramen, en iedereen de maat nemen.
      En als je met de staat van dienst die Johan heeft, probeert het NL voetbal naar een hoger plan te tillen wordt jij daar moe van.
      Ik wordt moe van wijsneuzen die elke dag zitten te trollen zoals jij.

     2. Ajax nr 1

      Moosie Moosie Moosie praat nu niet zo’n onzin. Ik zeg helemaal niet dat De Heren Cruijjff en van Hanegem niets voor het voetbal hebben betekend. Ik word zo moe van de 2 heren met hun slappe gelul elke keer. Net als van jou trouwens.

     3. Ajax nr 1

      Hoger plan Moosie ja klopt ik zie het bij Ajax met zijn mooie fluwele revolutie. Manman wat ben ik blij dat ik niets gepresteert heeft in het voetbal. Iemand die heel veel verstand heeft van voetbal helpt het Nederlandse voetbal bij Ajax naar een hoger level. Ja Moosie je heb gelijk.

  1. ritchy

   hij is bang om zelf af te gaan en dat hij door het ijs zakt en dat noemt zichzelf de verlosser

   1. BobbyHaarms

    Wat een onzin. Hij heeft zichzelf nooit de Verlosser genoemd. Sterker nog: hij was het 😉

  2. JLAvG

   Nu begrijp ik waarom De club uit Mexico hem er weer uitgegooid heeft. Moeten ze bij onze club ook doen!!!!

  3. Remco425

   Wij weten het hier ook allemaal zo goed. Moeten wij dan ook allemaal bondscoach worden?

 1. Bartjepay

  Ze hadden gewoon niet moeten stoppen met de opstelling 532 en niet naar het “Nederlandse” 433

   1. Velibor

    Niet met dit spelersmateriaal nee maar goed Guus is noar huus en nou die Oosterveen nog!

 2. AfcaMikey

  misschien moet cruijf met zn grote muil is x zelf bondscoach worden of coach van ajax! hij denkt dat we nog in 1980 leven toen het niet om geld ging! elke dag dat gezeik van die mongole hier!

  1. Moosie

   Ik denk dat jij je grote smoel effe mot dimmen als je over Johan schrijft achterlijk pannekoek dat je bent.

   1. Velibor

    Inderdaad net of er in 1980 met schelpjes betaald werd,das begin zo’n beetje vd grote inkoop van Ajax spelers door PSV met Phillipsgeld.

 3. HURBIE

  Wat kan hij het achteraf toch allemaal mooi vertellen onze BETERWETER hou toch je mond ga van je AOW genieten

  1. BobbyHaarms

   Nogal respectloze reacties hierboven over de grootste Ajacied die we ooit gehad hebben.Vooral mede dankzij Cruijff had Ajax nooit zo groot geworden (beroemd over de hele wereld) en had je nu misschien niet eens Ajaxsupporter geweest. Beetje respect is wel op zijn plaats dacht ik!

    1. Didron

     Bobby, over het algemeen ben ik het altijd met je eens. Maar Johan moet in de visie van de 21e eeuw gaan denken…, hij blijft hangen in de jaren 70 & 80 van de vorige… Ik word persoonlijk echt moe van het gelul van Johan (en van Hanegem)

     1. BobbyHaarms

      Andere mening mag uiteraard Didron. Persoonlijk vind ik hetgene Johan zegt geen onzin. Sterker nog, hij heeft meer voetbalverstand in zijn kleine teen dan wij allen bij elkaar 😉

   1. HURBIE

    Waardeer hem meer als je denkt wat hij voor ajax betekende, alleen dat achteraf lullen en beterweten irriteert mij

  2. Zlatan

   Niet zo kinderachtig doen over onze beste speler ooit , hij is bijna 70 heeft het aan z n hart , toen hij jonger was wilde hij wel bondscoach worden , maar hij was te snugger , en daar is de KMVB een beetje bang voor .

 4. Didron

  Pfff Johan, ga lekker met Willem (van Hanegem) in een bejaardentehuis praten…
  (en voor de criticasters onder ons: wederom MIJN EIGEN mening over Cruijff!)

 5. Rene1964

  Van Hanegem heb ik nog NOOIT serieus genomen. Dat is een beetje het niveau dokwerker! (Met alle respect voor de mensen die daar werken overigens).
  Cruijff daarentegen heeft weldegelijk veel voetbal kennis. Het zou alleen zo prettig zijn, als ik een keer van hem hoor dat WE veel te weinig ervaring in het elftal hebben lopen. Dat het elftal (zowel Ajax als het NL elftal) te weinig routiniers hebben rondlopen. Ajax moet sowieso routine (27, 28 jarigen) inkopen, maar wel spelers met echte meerwaarde. Ik vind het zo’n miskleun, zo’n erge inschattingsfout van de Boer en co. Ik kan daar met mijn pet niet bij!!

 6. Jan64

  Didron leg jij het ons dan eens uit hoe het wel moet. Alleen zeiken op een ander zet geen zoden aan de dijk.

  1. Didron

   Jan, IK heb de oplossing OOK NIET, maar het bestuur van ons aller Ajax zal het moeten doen…

 7. Rene1964

  Overigens ging het voor dat WK ook niet goed! De kentering kwam door een goede tweede helft tegen Spanje. Bovendien zat alles mee daarna. Nu zit alles tegen en dat maakt het grote verschil tussen toen en nu. (En Robben uiteraard)

 8. Moosie

  Wel grappig allemaal reactie’s dat Johan zijn smoel mot houden ,maar zelf hier op de site elke dag weer spelers afbranden, bestuur afbranden,maar nooit enige oplossing hebben.
  Wat een stelletje sukkels zijn jullie dan zeg.
  Geen minuut in Ajax 1 gespeeld, nog nooit enige verantwoording gedragen, en maar zeiken.
  Stelletje pannekoeken zijn jullie.

 9. 4everAjax

  Volgens mij snap je het toch niet helemaal Ajax nr 1. Zolang iedereen op elk forum anoniem ongezouten kritiek op van alles en nog wat kan en mag leveren moeten we mensen die met naam en toenaam hun mening geven niet de maat gaan nemen. Dat wordt er bedoeld. Wij kunnen hier alles roepen wat we willen onder het mom van vrije meningsuiting dus waarom Johan, Willem en God mag weten wie nog meer niet? Ik wordt inderdaad net als Moosie een stuk moeier van oeverloos gewauwel zonder enige grond dan van de stukjes van bijv. Johan.

   1. 4everAjax

    Kan je met nieuwe nick meteen rode ster etc krijgen bij je naam. Nee dus. Dus domme opmerking.

 10. Moosie

  Gast jij komt met de reactie ” Hij is bang om af te gaan “.
  Als of Johan nooit zijn diensten heeft aangeboden bij het Nl 11tal.
  Ken je geschiedenis zou ik zeggen.
  Michels heeft Johan dat onthouden.
  En nu hij 68 is heeft hij het recht op een oude dag.
  Maar toch ging hij in de RVC zitten nadat hij daarvoor al geschoffeerd was door vele besturen daarvoor.
  En toen zat hij in de RVC en was er een rechtszaak nodig om de achterbakse Van Gaal buiten de deur te houden.
  Nog steeds doet Johan de dingen gratis uit clubliefde en hier op de site maar zeiken.
  En de oplossing is heel simpel.
  Je leidt spelers op,op een bepaald niveau,en dan vul je een 11tal aan met gerichte aankopen.
  Dat heeft hij geadviseerd.
  Dat er vervolgens weer niet volledig naar hem is en wordt geluisterd kan hij dan niets aan doen.
  Daar komt dan nog bij dat als jij jezelf een Ajacied noemt je godverdomme wel wat respect mag hebben voor de man die Ajax heeft gemaakt wat het is vandaag.
  En als je dan toch de geschiedenis niet weet.
  Het duurde van 1981 tot 1987 voordat Ajax internationaal wat won na jaren van wanbeleid van het toenmalig bestuur.
  En pas in 95 viel alles op zijn plek,dus jullie motten gewoon geduld hebben.
  Zo simpel is het en niet anders.

 11. 4everAjax

  Toch apart. Je hebt zoals ze zeggen, 16 miljoen bondscoaches en clubcoaches. Iedereen weet het beter dan de mensen die ervoor betaald worden. Blijkbaar vraagt niemand van de onbetaalde coaches zich af waarom zij niet aan het roer staan. Als je vervolgens kan teren op jarenlange ervaring zowel als speler als ook als trainer maar je bent boven de 60 en zeker boven de 80 …… Dan moet je je mond gaan houden want dan ben je standaard seniel blijkbaar. Graag zou ik naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum hebben van velen hier zodat ik ze tzt kan helpen herinneren hieraan. Het is inderdaad wat Moosie zegt: Sukkels

 12. -buitenkantje rechts-

  Zoals altijd denkt Johan anders dan de meesten hier.. Terwijl wij de polonaise liepen na het WK kijkt Johan naar het voetbal en snapt niet dat er geen maatregelen zijn genomen.. Het heeft allemaal met inzicht en intelligentie te maken.. Niet voor iedereen gegeven..

  1. Moosie

   Buitenkantje ik mot zeggen dat op de wedstrijd tegen die Brazilianen na,ik me het hele WK kapot heb geërgerd.
   Wat nog het ergste is,is dat die moffen kampioen zijn geworden met ons voetbal.
   En dan maar lullen dat,dat niet kan.

 13. woody79

  er zijn 3 hele grote bekende ajacieden. jc, mvb, db. noem 3 hele grote uit lampenland en uit knor. jc zegt waar het op staat. mvb is een pannekoek en db zit op de bank te wordfeuten met fdb. waar gaat het fout?

   1. Remco425

    Toch denk ik dat er niet heel veel buitenlanders zijn die die 3 kennen. Niet zoals Cruijff en Van Basten. Gullit daarentegen dan weer wel.

 14. Heldenzoon

  Achteraf heeft hij altijd gelijk, maar dat is logisch.

  Ga lekker investeren in een varkensfokkerij of iets dergelijks…..

  1. Moosie

   Sorry maar hij heeft het al te druk met zijn foundation om jonge gehandicapte sporters te helpen.
   En daarom is hij een held en jij een pannekoek

 15. KBouter

  Ik word moe van die broekepoepers uit de generatie v Gaal, die echt niet weten hoe de vork in de steel steekt.

  Onze Messias wou jaren geleden al het voortouw nemen om met de groep, oa naar het WK in Italie te gaan (1990) ps..toen lagen jullie vast nog in de luiers…maar toen werd onze Messias genaaid en ver weggehouden van de functie door enkele Knvb ridders, oa Heer Michels.(over lafheid gesproken)

  Cruijff heeft altijd zijn nek uitgestoken voor Oranje en medespelers, ook als het ging om geldzaken..hij haalde altijd het uiterste eruit voor zijn ploeggenoten en hemzelf.

 16. Litmanen

  JC is een fenomeen en blijft dat, maar waar hij nu weer mee komt was vanaf het WK in elk voetbalprogramma te horen, namelijk dat we kwaliteit te kort komen om zonder vijf verdedigers te spelen. Overigens een uitvinding van de grootste vriend van JC, Van Gaal.
  Al het andere wat er nu bij betrokken wordt is onzin. Oranje komt kwaliteit te kort als Robben, Sneijder en Huntelaar er niet zijn dan is Oranje een matig elftal van jonkies die nog minstens drie jaar moeten rijpen.

  En dan moeten die drie ook nog in vorm zijn. Van Persie is afgeschreven, terecht of niet, maar momenteel heb je er niets aan.

  Dus uithuilen en opnieuw beginnen. Beter over twee jaar een goed team naar een eindtoernooi dan nu in de eerste ronde naar huis.

  En JC moet zo langzamerhand zijn bijverdiensten stoppen en lekker in Barcelona gaan genieten van een heerlijk leven. Ik kom daar vaak en zou gisteren met hem willen ruilen.

   1. BobbyHaarms

    Zou zeker met hem willen ruilen Litmanen, en wat betreft de kwaliteit vh elftal heb je gelijk, zonder hun is het matig en van Prutsie mag van mij ook stoppen. Maar wat betreft de bijverdiensten van Johan valt het wel mee hoor wat Ajax betreft. Het gaat hier puur om een adviserende rol..

 17. Geroldkohlen

  respectloze reacties van mensen hier naar cruijf! hij heeft gelijk, er is na brazilie niet goed geanalyseerd geworden, anders hadden ze nu nog steeds 5-3-2 gespeeld van gaal had het tenminste wel door, zelfs blind zag het niet terwijl hij er met zijn neus erboven op zat, tegen beter weten in zijn hiddink en blind en de knvb gewoon blijven aanmodderen met hun 4-3-3! zij hebben het verpest voor het nederlands voetbal, dus cruijf heeft gelijk dat er na brazilie niet goed geanalyseerd is geworden, er is alleen naar de uiteindelijke prestatie gekeken, maar niet naar hoe die prestatie bereikt is geworden!!

  1. Litmanen

   Cruijff heeft dat niet bedacht. Johan Derksen c.s. en alle voetbalkenners hebben dit direct na het WK al gemeld. Nederland is te zwak om met vier verdedigers te spelen, dat had Van Gaal goed gezien.

Comments are closed.