There are no ads, please add some


Cruijff: ‘Kan tien details noemen waarom met nummer 10 spelen niet meer werkt’

1125cruijff

In zijn wekelijkse column in De Telegraaf gaat Johan Cruijff in op de tactiek van Ajax om met een echte nummer tien te spelen; een middenveld met de punt naar voren. Volgens Cruijff kon vroeger een nummer tien gebruikt worden toen de meeste tegenstanders 4-4-2 speelden. In dat geval schoof een verdediger door waardoor voornamelijk 3-4-3 werd gespeeld. Nu bijna elke tegenstander weer 4-3-3 speelt om dat te ontregelen, word je volgens Cruijff gedwongen vier verdedigers te blijven gebruiken. Hij legt uitgebreid uit waarom een middenveld met de punt naar voren veel te link is. Als de tegenstander dan druk gaat zetten is het zowel voor de middenvelders als de vleugelaanvallers niet meer te belopen. ‘Zo kan ik nog tien details noemen waarom het in een 4-3-3-systeem niet werkt met een nummer 10. Het maakt je niet sterker, maar zwakker. Zowel aanvallend als defensief.’

Bron: De Telegraaf


Gerelateerde posts

43 reacties

   1. creutz1977

    vind ik ook.. snap dat commentaar van afstand ook niet?? en hij luistert dan ook niet wat de Boer zegt.. afhankelijk van sterkte van tegenstander spelen we met een 10 of een 6… Nee als de tegenstander alleen maar verdedigd dan moet je met een 6 spelen.. Dus dikke onzin wat hij nu weer zegt

 1. rebel62

  Dit is natuurlijk een teaser om de hele column te gaan lezen. Lijkt mij niet de gehele column haha

 2. 4everAjax

  Terwijl de aanval altijd de beste verdediging is. Hierdoor zet je druk op de tegenstander i.p.v. Andersom. Zelfs ik ga hem nu een beetje kwijt raken 🙂

 3. Didron

  Typisch Cruijff… in de jaren 70 een goede voetballer, maar sindsdien een (mijn persoonlijke!! mening) ouwe zuurpruim!

  1. Indojood

   Ja, wat ie als trainer heeft gepresteerd is verwaarloosbaar. Leer je dit op school of ben je vanzelf zo dom?

   1. Didron

    Ehh Indojood: ik zeg toch: ‘persoonlijke mening’!! Ik zeg niet dat hij geen goede voetballer was, ik zeg ook niet dat hij geen goede trainer was! Ik zeg alleen dat ik (dus persoonlijke mening) hem een oude zuurpruim vind!!! Dus je moet goed lezen!!!!!!!!!!

   2. Didron

    @ Indojood: by the way, hoe oud denk je dat ik ben? (omdat je begint over school…….) Pannekoek!

    1. 4everAjax

     In je antwoord lees ik ook dat je de trainers loopbaan van Cruijff voor het gemak vergeet hoor 🙂 gewoon wat duidelijker zijn, voorkomt misverstanden (leerde ik al op school, zo’n 40 jaar geleden 🙂 )

     1. Didron

      @ ALL: sinds wanneer is het verboden om je eigen mening te geven?? Ik zeg niks negatiefs over zijn kwaliteiten die hij had als voetballer en trainer!!!!!!!!! Ik vind persoonlijk alleen dat Cruijff een oude zuurpruim is!!!!! WTF!

     2. Indojood

      Niemand zegt hier dat je je mening hier niet mag geven. Ik dien je alleen maar van repliek. Cruijff wordt alom geprezen voor zijn bijdrage aan het voetbal als speler en trainer, maar hier menen sommigen hem te moeten wegzetten als een zuurpruim die er niet meer toe doet. We hebben alles aan hem te danken.

     3. Didron

      En dat is JOUW persoonlijke mening! Die respecteer ik zeker, maar hoef het niet met je eens te zijn…, toch?? 😉

     4. Indojood

      Klopt maar je moet verschil van mening niet verwarren met de notie dat jij geen recht van spreken zou hebben als sommigen een andere kijk op zaken hebben en dit laten blijken.

     5. Rene1964

      Zo is het HURBIE :)) handje schudden, kusje en de vredespijp roken. Kan de staf nog een voorbeeld aan nemen ! (Cruijff en V Basten incluis)

 4. GeefAjaxZijnGezichtTerug

  Nouja, ik dacht dat Cruijf wel zo slim was om naar vorige jaren te kijken. Ik kom dan tot de conclusie dat het voetbal alleen maar minder aantrekkelijk word… Geef mij maar een 10!

 5. Geroldkohlen

  ja cruijf maar als met een 10 speelt en je hebt 2 stofzuigers er achter zoals serero en gudelj nu dan heb je ook loopvermogen en jongens die de verdediging kunnen uit helpen, dat deed bijvoorbeeld van marwijk ook met van bommel en de jong en sneijder op 10.

  1. FrankiC

   Precies Gerold. Vorig jaar stond er bij een voorzet vaak niemand of hooguit 1 persoon in de 16. Nu 2. Alleen al om die reden moet je zo spelen. Dan loopt ook geen middenvelder de ruimte met de vleugelspelers dicht! Ik zie wel liever Schöne op 10. Cruijff zegt toch vaak nuttige dingen en in elk geval dingen die tot nadenken bewegen. Koesteren die man, ook als hij geen gelijk heeft.

 6. Coenie

  Feit blijft wel dat ik Klaasen, nu hij op ’10’ speelt minder dreigend vindt. Valt mij op dat hij zich op veel plekken op het veld bevindt maar niet opvalt in de 16. Als aanvoerder gaat hij duidelijk voorop in de strijd, maar vraag mij af of daardoor zijn kwaliteiten wel tot de max. worden benut?

 7. creutz1977

  denk dat dat meer komt omdat Davy niet in vorm is ( zegt hij zelf ook) en dat aanvoerdersband ten koste gaat van zijn spel

 8. 4everAjax

  Dat is hier nu vaak het probleem. Men geeft een mening, krijgt hierop tegengas (ook een mening) en denkt vervolgens dat hij/zij geen mening mag geven. Een mening lokt een discussie uit. Je mag het verbaal ongelooflijk oneens met elkaar zijn. Je mag zelfs een andere mening, in jou ogen, belachelijk vinden.

  Punt is dat je elkaar (incl. alles bij Ajax) blijft respecteren. Even voor alle duidelijkheid.

  Voor de groep ras-zeikerds en de stiekemerds die lekker anoniem op alles en iedereen grof lopen te schelden heb ik geen enkel respect en dat krijgen ze van mij ook niet.

 9. AFCARay

  Bla bla bla vanuit barcelona…
  Als ie zo graag wat wil veranderen waarom zit ie dan niet met ze kadaver in arena? Allemaal grootspraak maar zijn geen steek verder europees gezien…..
  Als hij het beter weet moet ie maar naast frankie gaan zitten op de bank….

 10. Gert Ajax

  Ja Johan vindt zelf ook dat hij altijd gelijk heeft.
  Dat die man niet moe van zichzelf wordt……..

 11. -buitenkantje rechts-

  De boodschap van Cruijff is dat hij als groot voorstander van vleugelaanvallers ziet dat ze teveel belast worden me verdedigende taken..waardoor er voor aanvallende acties weinig gelegenheid meer is. De twee verdedigende middenvelders moeten teveel verdedigend werk opknappen en kunnen dat nauwelijks meer belopen.. Vleugelspitsen moeten bijspringen en moeten bijna de hele zijkant gaan bestrijken.. Dit komt vooral aan het licht bij sterkere tegenstanders die het aandurven Ajax vroeg onder druk te zetten..
  Ook hier vind ik dat Cruijff wel weer een punt heeft. Het verleden heeft zijn gelijk immers wel aangetoond. Snap dus sommige commentaren echt niet die hem neerzetten als een ouwe zeur.

  1. 4everAjax

   Als iedereen voldoende en op tijd aansluit valt dat extra lopen reuze mee. Je moet nl jagen op de afvallende bal. Dan ben en blijf jij de partij die druk zet en niet andersom. Aansluiten van de linies is wel een vereiste en dat moet er nog meer ingeslepen worden. Dan kan je rustig met een 10 spelen dat heeft het verleden voldoende aangetoond. Als de buitenspelers iets minder vaak naar binnen trekken hoeven ze ook minder achter hun eigen man aan te rennen.

  2. BobbyHaarms

   Zoiets getuigd idd van weinig respect BR. Heb zo’n vermoeden dat het gros hem vroeger niet eens heeft zien voetballen of toen nog in de luiers lag. Koesteren die man, zonder Cruijff had Ajax nooit wat voorgesteld en ze hebben alles aan hem te danken.

Reageren is niet mogelijk.