Van Basten: ‘Het Plan Cruijff is één grote komedie’

0912vanbasten

Marco van Basten heeft zich fel uitgesproken tegen de veranderingen die Johan Cruijff door wil voeren bij Ajax. Cruijff is al enkele jaren bezig om Ajax als adviseur naar zijn idee te hervormen, de zogenoemde Cruijff-revolutie. Van Basten, in 2008-2009 trainer in Amsterdam en inmiddels assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, vindt het onbegrijpelijk dat de meeste mensen binnen Ajax de lijn van Cruijff klakkeloos volgen.

,,Het Plan Cruijff is één grote komedie. Het hele verhaal is een fabeltjeskrant. En niemand die er iets van zegt.”, aldus Van Basten in de nieuwste editie van het blad Voetbal International, die woensdag volledig verschijnt.

Cruijff plaatst veel oud-spelers op leidinggevende functies en wil dat de club zich focust op eigen talent in plaats van dure (buitenlandse) aankopen. Zelf weigert Cruijff steeds een officiële rol op zich te nemen.

Bron: Voetbal International

Related posts

50 Comments

  1. creutz1977

   mee eens… Het is een utopie om te denken dat je het alleen met jeugd gaat redden.. ajax heeft body nodig.. Dan maar wat extra uitgeven.. Zal je zien dat de jonge jongens ook veel sneller in niveau omhoog schieten.. kijk naar E.L zijn onze jongens gewoon te licht nog voor om dat te dragen… Het is geen jong ajax…

   1. Rene1964

    Tja, alweer met je eens CREUTZ. Het mag inmiddels toch wel duidelijk zijn, dat de gemiddelde leeftijd toch echt omhoog moet in het eerste. Ik heb het al vaker gezegd, maar in principe moet de kern minimaal 25 jaar zijn (en internationaal is dat nog veel te jong). 28 zou ideaal zijn, maar daar ontbreekt het grote geld voor. De jonge grote talenten eerst een paar jaar laten rijpen bij WII, PEC of elders. En het blijkt wel, dat je als jongeling ook niet zomaar een basisplaats bij die clubs hebt!

    1. creutz1977

     eens… Als je ook kijkt naar die jonge gasten en met al die taken en verantwoordelijkheden die ze meekrijgen.. Dat ze daardoor helemaal verkramt gaan spelen… Zij moeten eerst zelf groeien en dat er een persoonlijkheid naast staat die ze in het veld helpt en de lijnen uitzet… Dan zal ajax pas echt weer stappen maken..

   2. FrankiC

    Met deze 2 punten heeft van Basten 100% gelijk wat mij betreft. Liever geen ex-voetballers zonder bestuurlijke ervaring op bestuursfuncties en Ajax redt het ook niet met alleen eigen jeugd, geen salarisplafond meer en ze moeten beter inkopen. Da’s logisch, toch. Verder ben ik voorstander van Cruijff als boegbeeld, coördinator en mediator, maar deze standpunten van Van Basten zijn reëler.

    1. Litmanen

     Helemaal eens met Van Basten. Cruijff heeft veel macht maar geen verantwoordelijkheid. Net als Ling. Het is hier vloeken in de kerk, maar wel de realiteit.
     Vanaf het begin heb ik grote twijfels gehad over vdSar. In zijn functie moet je kunnen communiceren, ongeveer zijn zwakste eigenschap ( zie zijn vroegere Interviews)

     Ben heel benieuwd wie de opvolger wordt van De Boer. Als dat weer een vriendje van Cruijff wordt, dan is dat weer een verloren jaar. We gaan dan waarschijnlijk met C junioren het veld in…..

 1. Indojood

  Hij wilde toen wel meedoen maar haakte af omdat Cruijff iemand anders dan zijn eigen vriend als assistent erbij wilden halen. Beetje jammer van Van Basten

 2. Amoebe

  Ik weet gewoon niet waar ik sta in deze clash….2 grootheden cq helden van mij.

  Dit kan zomaar ontploffen.

 3. dickst14

  het plan Cruijff gaat hoofdzakelijk over het opleiden. tweebenig, iemand goed aanspelen enz enz. daar is niets mis mee lijkt mij.

  1. HURBIE

   Cruijff moet zelf de kar gaan trekken in de plaats steeds ACHTERAF commentaar te geven of anders zijn mond houden

 4. johnie stalker

  Mooi he, democratie? Cruijff is groots, maar het kan geen kwaad om zo af en toe aan de poten van zijn stoel te zagen. Marco is het kennelijk niet met zijn beleid eens, en mag dat zeggen. Zonder tegenspraak iemand (lees: Cruijff) volgen brengt een groep schapen voort. Marco is geen schaap, Marco is een leeuw.

 5. remi1953

  geheel mee eens 2 toppers uit het verre verleden laat de echte nu eens opstaan, zonder op de achtergrond te blijven heer Cruijff zonder vriendjes naar voren te schuiven. huidig ajax dat is alleen maar tikkie terug meer niet en daar kom je niet ver mee in europa

 6. rebel62

  Het huidige Ajax speelt op de van Gaal manier niet die van Cruijff , de Boer is uit de lichting van Gaal.

  1. creutz1977

   gaat toch hier niet over manier van spelen.. Maar dat we het moeten kunnen doen met eigen jeugd… daarom loopt jonk ook steeds te schreeuwen dat zijn pupillen meer tijd moeten krijgen in Ajax1 maar laten we realistisch zijn.. met alleen jonge talenten… win je niks… je word dan op alle fronten afgetroefd… Die jonge gasten zijn nog teveel met zichzelf bezig in plaats van het team en dat is logisch… alleen maar talent is leuk voor jong ajax.. met Ajax1 daar moet gewoon ervaring inzitten en ja dan kost dat maar een euro meer… Hoe ze het nu zien werkt toch ook niet… En de bedoelingen zijn goed hoor maar hij zegt wat maar verder zie je hem ook nooit bij ajax..

 7. Rene1964

  Cruijff is wat mij betreft echt een grootheid, maar ik zeg het al jaren dat je het met enkel jeugd zeker niet gaat redden.

 8. LeroyT

  7a 8 jonge talenten en 3a4 routiniers is de beste samenstelling die je kan hebben. En als trainer Jørgen Klopp !!!

 9. Ajax nr 1

  Hehe gaat het nu dan eindelijk gebeuren en worden wij van het slechte voetbal verlost. Denk het niet maar een begin is er. Nu Cruijff nog die het moet inzien.

  1. War

   Cruijff levert anders fors kritiek op de manier van spelen onder de Boer, hij walgt ook van tikkie terug en breed, het probleem ligt ook bij De Boer, die ligt met heel veel zaken dwars en volgt meer de lijn van Gaal.

   1. Ajax nr 1

    Ik bedoelde met mijn commentaar dat het tijd wordt dat er iets aan gedaan wordt door de heer Cruijff. Het schijnt zo te zijn dat JC de touwtjes in handen heeft met zijn fluwele beleid dus JC is de aangewezen persoon die er iets aan kan doen toch. De rest zeg alleen maar ja en amen. Het woordje NEE komt in het beleid niet voor.

 10. I_AMSTERDAM

  dankzij Cruijf zijn wij de gezondste club van europa. en ja je moet ervaren spelers hebben voor de grootte prijzen maar een revolutie gaat niet zonder slag en stoot.

 11. Indojood

  Ongelooflijk wat ik hier lees over Cruijff. Hij zou (mede) verantwoordelijk zijn voor het saaie veldspel. Het moet niet gekker worden. Wanneer gaat iedereen zich eens conformeren aan de afspraken die toen gemaakt zijn? Alleen Jonk heeft dat gedaan, de rest is gaan marchanderen met alle gevolgen van dien.

 12. Fvanr

  Marco, jou woorden onderstreep met een vette viltstift. Ook ik erger mij aan dit plan. Maar wie ben ik. Maar zie wat het ons brengt. Alleen ergernis en verveling.

 13. aliajax

  Toen Marco het voor het zeggen had, werden we voor veel geld opgezadeld met oa Sulemani, Gabri, Ogararu etc.
  Was dat dan de oplossing ?

 14. huub

  Barcelona en Ajax hebben de zelfde speel wijze. Tikkie terug en breed. Maar wat is er gebeurt sinds La Ling een rapportage heeft gemaakt in opdracht van Cruyff! Iedereen blijft op zijn plek zitten en daar komt geen verandering in. Dus voorlopig blijft het maar aanmodderen.

 15. paulvos

  Marco van Basten was net als Johan Cruyff ’n hele grote voetballer, maar op het trainersvlak toch absoluut minder en bovendien nu bij Ajax ’n buitenstaander.

 16. jojo123

  Marco van Basten heeft als trainer en/of manager heel weinig laten zien of veel minder gepresteerd. Dus waarom al die ophef?

 17. -buitenkantje rechts-

  Ajax heeft geen andere keus.. De inkomsten uit tv gelden blijven ver achter met andere competities.. Echt goede spelers zijn daardoor te duur..Dat kan je enigszins compenseren door het opleiden en verkopen van spelers en een goed scoutingapparaat.. Zodat je jong talent kunt contracteren.
  Het inzetten van oud-spelers op bestuursfuncties lijkt me behoorlijk riskant.. Een NV kan niet door amateurs bestuurd worden. Ben wel benieuwd naar het volledige artikel.

 18. Heldenzoon

  Cruijff regeert als verlicht despoot. Als het goed gaat dan komt het van Johan en alles wat slecht is komt omdat die andere niet luisteren…….

 19. Moosie

  eerlijk gezegd is het gewoon gelul van Marco.
  Hij liet ons zelf in de steek en loopt nu te roepen vanaf de zijlijn.
  Johan heeft al keer op keer aangegeven dat het salarisplafond niet heilig is , maar dat er dan wel echte kwaliteit gekocht moet worden.
  dus dan kun je nu niet zeggen dat de huidige misère bij het eerste door Johan komt.
  Als de A1 de jeugd van Barcalona omver kan spelen op de manier van Cruijff, dan zit er bij het eerste iets fout.
  En Cruijff bemoeit zich helemaal niet met het eerste want dat was zijn taak niet en zou teveel druk bij de staf leggen.
  Dus Marco kan wel eigenwijs doen ,maar dan mot hij wel zorgen dat hij de wijsheid hebt.
  En anders lekker met vriendje Blind bij de KNVB blijven doormodderen.
  Toen Marco opstapte bleven wij achter met een lege bankrekening en een ongemotiveerde selectie die 5 o verloor van utrecht.
  Maar dat is Marco voor het gemak effe vergeten.
  De jeugd mot aangevuld worden met gerichte aankopen die best boven de paar miljoen mogen verdien ,zolang ze de bal maar naar voren spelen en niet terug.

 20. WezepAFCA

  Ben die Cruijff wel zo dikke zat met z’n praatjes op afstand. Hij enige wat hij tegenwoordig kan is alles naar z’n hand lullen als iedereen al gesproken heeft!!!

 21. Mauheb

  Waar de “Messias” dan?? In Spanje op veilige afstand! Van Basten heeft gewoon gelijk!!! Mister Cruijf heeft nog nooit zijn verantwoordelijk laten zien en genomen!!

 22. Indojood

  Van Basten heeft helemaal geen gelijk. Hij zou ooit deel uitmaken van het Plan Cruijff maar wilde zijn eigen vriend meenemen. Toen dit niet werd geaccepteerd trok ie zich terug. Heel makkelijk om nu te roepen vanaf de zijlijn.

 23. tijger238

  Het plan was eigen jeugd met gerichte aankopen als dragers. Dan eigen jeugd langer behouden door opschroeven salarisplafond. Dus langzaam groeien naar de top en niet binnen 3 jaren zoals al die criticasters zeggen. Plan is deels mislukt door miskopen en FdB niet speelt zoals het plan was dus saai en zonder risico. Dat er fouten worden gemaakt gebeurt altijd en overal. Al doende leert men en daar word je alleen maar sterker van.

 24. tijger238

  Als je de revolutie hebt gevolgd dan weet je dat er meer tijd nodig is dan al die criticasters aangeven. Per slot van rekening was de club bijna failliet door wanbeleid waar San Marco zelf debet aan was en was de jeugdopleiding verwaarloosd door van Gaal z’n TIPS. Vergeet niet, de jeugd uit 1995 kwamen voort uit Cruijff z’n jeugdopleiding. Om dat allemaal recht te trekken ben je zo zeker 7-8 jaar verder voordat je plan doel heeft bereikt.

  De bedoeling is voornamelijk eigen jeugd. Ervaring opvangen door gerichte aankopen en geen miskopen. Zo ook bij de jeugdopleiding. Die aankopen zijn om de gaten op te vullen. Eigen jeugd worden dan de dragende spelers door ze langer aan te houden dmv het opschroeven van salarisplafond. Dit gaat ook makkelijker als je ook top speelt en presteert in CL. Het plan werkt alleen als alle geledingen met de neus dezelfde richting op staan. Dus niet dat het eerste belabberd voetbalt terwijl de jeugd schittert. Zoals FdB het eerste laat voetballen is puur van Gaal z’n systeem. Dat werkt niet. Ik geloof er wel in, maar dan moet je zeker 4-5 jaar verder kijken voordat je kan zeggen of dit gefaald heeft. Waar ik me nu zorgen om maak is het eerste elftal. Het beleid daar is niet gezond.

 25. Ronkr

  Eerlijk is eerlijk we hebben het over Cruijff en van Basten . Twee grote Ajacieden . Qua voetballers om te smullen … Maar beide kunnen ze niet leiding geven . De ene vanwege de stress en de andere die wilt niet afgaan.

  Onze genoemde pannenkoek heeft tot nu toe weinig gepresteerd …..
  Onze godenzoon 14 is toch voor de nummer 1.

  Het is geen kantoorpik maar laat onze Johan maar zijn gaan.

  Maar met de jeugd alleen redden we het niet .

  Cruijff haalde ook bij Barcelona spelers om zijn dream team te maken.

Comments are closed.