Endt: “Niets fluweel aan revolutie; het was een mijnenveld”

0202David_Endt

David Endt was een leven lang verbonden aan Ajax. Hij kwam er op zijn zeventiende als jeugdspeler binnen, haalde de selectie, maar stond vanwege een blessure nooit in het eerste elftal. In 1979 keerde hij bij de club terug als redacteur van het programma- en clubblad. Vanuit die rol groeide hij door van perschef in 1993, tot teammanager in 1997. Na de door Johan Cruijff geïnitieerde fluwelen revolutie kwam er in 2013 een abrupt eind aan het dienstverband bij zijn grote liefde. In een openhartig interview met Sport Knowhow XL vertelt Endt hoe hij die revolutie beleefde en hoe hij ondanks de frustratie en het verdriet bezig is met allerlei nieuwe dingen.

Endt doet in het interview een boekje open over de fluwelen revolutie. “De methodes die zijn gebruikt om die zogenaamde revolutie tot stand te brengen… dat kan gewoon echt niet. Ik neem de woorden ‘fluwelen revolutie’ dan ook niet in de mond. Dat is een bedachte term om een beetje sympathie op te wekken, maar het was een mijnenveld. Neem bijvoorbeeld de manier waarop Danny Blind is beschimpt en beschadigd en er zijn meerdere andere gevallen. Onze clubarts heeft uiteindelijk zelf de beslissing genomen om op te stappen, maar ook hij is beschadigd. Het ging om macht en de manier waarop die werd verkregen, tart echt elke beschrijving. Als je het hakblok klaarzet, is dat eigenlijk ook een diskwalificatie van je eigen vermogen”

Endt probeerde neutraal te blijven. “Ik wilde mijn onafhankelijkheid niet verliezen. Misschien merkten ze dat ik niet naar de pijpen van welke persoon dan ook wilde dansen, dat ik autonoom wilde blijven denken. Wanneer je per se in kampen wilt denken, dan ben ik Kamp Ajax. Politiek is het natuurlijk handig om de wereld te verdelen in kampen. Dat schept duidelijkheid in voor- en tegenstanders. Die en die horen er wel bij, en die en die moeten eruit. Maar je beschadigt de ziel van de club. Je maakt vijanden van mensen die oorspronkelijk vrienden waren, omdat zij een ander idee hebben over wie er gelijk heeft. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Zijn ontslag kwam voor Endt als een volslagen verrassing. “Het kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Er waren wel eens mensen geweest die hadden gezegd: ‘Pas op, ze willen je elimineren.’ In die termen werd er bij de club gedacht en dat is natuurlijk al erg genoeg. De ochtend van mijn ontslag was ik met Edwin van der Sar naar Betondorp geweest. We gingen met de woningbouwvereniging praten over de mogelijkheid om een museum te maken van het geboortehuis van Johan Cruijff. Het was eigenlijk een heel leuke dag. Toen we terugkwamen op de club vroeg Edwin of ik nog even een kop koffie met hem wilde drinken. Grappig, want ik drink nooit koffie en ik vroeg hem gekscherend of ik iets te vrezen had. Bij hem op de kamer kwam het hoge woord eruit. Edwin van der Sar moest als absolute debutant op dat ingewikkelde bal der belangen de kastanjes uit het vuur halen”

Reden voor ontslag
Een echte reden voor zijn ontslag heeft Endt nooit gehad. “Op welke gronden? Wat kan ik eraan doen? Zou ik me meer moeten schikken naar een bepaalde kant? Maar ik ben wie ik ben. Dat wilde ik niet veranderen, bovendien geloofde ik het gewoon niet. Ik kon me simpelweg niet voorstellen dat het ooit zover zou komen. Je verwacht toch van een beursgenoteerd bedrijf dat de mensen die er leiding geven op zijn minst in overleg gaan met de medewerker.”

Endt sprak ook met Frank de Boer over zijn ontslag. “Ik was verbijsterd dat hij het zover liet komen. Frank zei me dat hij het er ook wel een beetje mee eens was, dat ze een ‘digitalere’ teammanager zochten. Iemand die makkelijker communiceert met de computer. Ik ben een man van het gesproken woord en het menselijk contact. Maar het was uiteindelijk ook weer erg vaag. Ik wilde duidelijke voorbeelden, maar steeds wanneer als ze met concrete zaken kwamen, kon ik die weerleggen met feiten. Het waren altijd losse flodders en voedde mijn overtuiging dat het politiek was”, aldus Endt.

Bekijk het volledige interview op www.Sportknowhowxl.nl

 

Related posts

42 Comments

  1. Velibor

    Blablabla, gewoon op het verkeerde paard gegokt waarschijnlijk en zal best een goeie geweest zijn in zijn tijd….dus tja wat moet je met dit verhaal,thats life!

  2. FrankiC

    Jammer, met modder gooien, maar ik snap zijn terechte frustratie volledig.

  3. Joeguh9

    Er is destijds een duidelijk statement gemaakt door Ajax dat de kwaliteit van Endt gewoon te laag was. Hotels onder de maat, reisschema’s niet in orde, kleding voor de spelers te kort en ga maar door. Dan kan hij nou wel zo’n verhaal naar buiten brengen maar dat is een beetje zwak. Neemt niet weg dat het een buitengewoon sympathieke kerel is die vast ook heel veel goed heeft gedaan voor Ajax! Echte Ajacied!

    1. FrankiC

      Hij had zelf kunnen bedenken dat een halve digibeet op de functie van hoofd communicatie mis loopt. Ging niet met de tijd mee en was niet altijd even loyaal (ook nu dus niet). Neemt niet weg dat het sneu is na zoveel jaren.

  4. jojocoolio

    David is top en een ras Ajacied jammer dat er zoveel met modder gegooid wordt bij onze prachtige club….

  5. Indojood

    Wie heeft de term “fluwelen revolutie” ooit verzonnen? Cruijff zelf iig niet. Die weet als geen ander dat een dergelijke strijd hard gevoerd moet worden.

  6. Ajax nr 1

    Pfff we zijn deze weg ingeslagen ja “DE ZOGENAAMDE FLUWELE REVOLUTIE”maar zijn we erop vooruit gegaan. Voetballend niet nee en dat voor een voetbalclub. Qua geld wel ja we zijn zelfs te gierig om er kwaliteit van te kopen.

    1. FdB=Ajax

      Ajax heeft alleen in 2015 al zo’n 18 miljoen aan spelers uitgegeven (Milik, Sinkgraven, Gudelj) dus wat lul je nou…
      En wat het voetbal betreft, of de ‘revolutie’ gewerkt heeft moet de komende jaren gaan blijken. Nog even geduld aub

      1. Ajax nr 1

        Wel toevallig grappenmaker dat er nu 2 tussen staan (Sinkgraven,Gudelj)die idd nu zijn gekocht. Hoeveel geld is er verloren gegaan qua miskopen enz wat lul jij nu .ik heb Gudelj zelfs nog niet eens in het Ajaxshirt zien voetballen. Maar wie weet of de fluwele revolutie waar jij nu zo trots op bent werkt. Misschien heb ik het mis hoor maar er mogen nog wel wat meer GOEDE VOETBALLERS DIE IN HET ZOGENAAMDE AJAXSYSTEEM PASSEN. a

        1. FdB=Ajax

          Ik zeg helemaal niet dat ik trots ben op de fluwelen revolutie. Ik zeg alleen dat je nu nog niet kunt zeggen dat die mislukt is.

          1. Ajax nr 1

            Dat zeg ik ook niet. Van mij maak het niet uit ik wil alleen maar dat het goed gaat met Ajax hoe.wie,waar kan mij niet schelen. Maar ik denk dat we daar wel eens over zijn FDB

  7. Rood wit hart

    Jammer dat hij als echte ajaxied steeds zulke dingen naar buiten brengt

  8. Moosie

    Het is allemaal slap gelul.Feit is dat Endt lekte naar het AD en naar V.Gal.Feit is dat Blind samen met v.Gal een bom legde onder de club niet andersom.Dus dan kun je nu wel gaan lopen janken dat je de strijd verloren hebt maar dat hebben ze ook volledig aan zichzelf te danken.Elke echte Ajacied staat achter Cruijff en de rest was bezig hun eigen baantje en vriendjes te behouden.Wat nou clubliefde.En zo wie zo Endt is een inter Milaan supporter dus dat heeft al helemaal niets met Ajax en de filosofie van Ajax over voetbal te maken.Hij heeft leuk meegelift op de successen uit de jaren 90 maar hij is geen Bobby Haarms hij is gewoon een medewerker van Ajax geweest die nu niets anders doet dan janken over zijn verloren baan terwijl hij donders goed weet waarom hij er uit geflikkerd is.Scratch scratch ongeschikt massel ouwe en doe de groeten aan je vriend van nijnatten

    1. Ajax nr 1

      Het gaat mij om wat het beste is voor Ajax de rest intersseert mij geen ene moer. Niet wat Endt of wie dan ook kletst maar qua voetbal zijn we er zeker niet beter van geworden. Ik sta achter Ajax niet achter de personen die er een potje van maken.

      1. Moosie

        Cruijff bemoeit zich niet met het eerste die heeft zich met een totaal door v,Gal verklootte jeugdopleiding bemoeit en volgens mij gaat het met die jeugdopleiding nu een stuk beter.En ik weet wat Cruijff in de jaren 80 voor elkaar kreeg en geloof er heilig in dat hem dat nu weer gaat lukken.Het enige minpunt wat ik kan bedenken is dat Ajax van de beurs moet ,weg met de nv lang leve de club.

  9. 53yearsalways4Ajax

    Gezien de tijd dat Endt bij Ajax heeft gezeten was er dus sprake van een vast dienstverband. Een ontslag kan alleen gedaan worden met het aangeven van redenen of in onderling overleg met goedkeuring van de werknemer. Dus ….. of hij weet de reden wel en die was dwingend genoeg voor ontslag of hij is akkoord gegaan met ontslag en heeft daarmee een WW uitkering op het spel gezet. Het verhaal wat er nu staat klopt in ieder geval niet.

    1. Ajax nr 1

      53 wat die van Endt zeg of doet kan mij niet schelen. Ben je niet goed genoeg om een beleid te voeren kan je 2 dingen doen. 1 je pas het beleid aan naar de mensen die je tot je beschikking heb
      2 de mensen die niet in staat zijn om een beleid uit te voeren ontslaan.
      Daar tussen zit niets. Alleen het beste voor de club toch. Ook nu. En Ajax moet zeker van de beurs.

      1. -buitenkantje rechts-

        Hij voelt zich beschadigd.. Is gefrustreerd door wat er gebeurt is.. Kan me dat als clubman best voorstellen. Hij zou die frustratie niet moeten uiten in de media. Daarmee beschadig je de club waar je je zoveel jaren voor hebt ingezet. Het was verstandiger geweest denk ik in die tijd een passender functie voor hem te maken. Echte clubmensen heb je altijd te weinig en moet je zuinig op zijn.

        1. Ajax nr 1

          Helemaal mee eens buitenkantje rechts. Maar er zijn altijd mensen die kosten wat het kost hun zin willen.Maar eigenlijk heb je geen clubmensen meer want iedereen wil geld en het liefst zoveel mogelijk in zo’n kort mogelijke tijd. Nee idd clubmensen sterven uit

  10. Nick020

    Ja dit is wel een beetje jammer van David dat modder gooien ik kan die mooie verhalen die hij altijd vertelde zeer waarderen kreeg er altijd kippenvel van

  11. Litmanen

    Qua voetbal is de revolutie in elk geval voorlopig volkomen mislukt. En er zijn onnodig veel mensen heel erg beschadigd. Er was in de hele grote organisatie best een ander baantje voor Endt als ze wat beter gezocht hadden. Dat Edwin van der Sar onbehoorlijk slecht in communiceren is dat wisten we al een tijdje. Hij heeft zelfs nog nooit een fatsoenlijk interview gegeven.
    Zoals het ontslag bekend is gemaakt na een dag van hard werken is heel onbehoorlijk. Dat Edwin dat desondanks gewoon heeft gedaan zegt veel over zijn karakter.

    1. Remco425

      De revolutie is nu nog niet van invloed op het 1e. Dat het voetbal slecht is heeft dus niet met de revolutue te maken. En Frank zat er al voor de revolutie.

  12. Hika77

    Hij, Sjakie Wolfs, Bobby Harms.. Stuk voor stuk clubiconen. Dat v/d Endt weg moest is een typisch voorbeeld van de vercommercialisering van Ajax. Iets met een “nieuwe weg” inslaan. Vroeger kon ik nog gewoon naar het olympisch en een broodje knakworst kopen voor een knaak. En nu? Parkeerkaart, arenapunten en klapstoeltjes… Brr…

  13. Litmanen

    Antwoord op Remco: gelul! Waarom denk je dat Jonk niet meer aanschuift? Omdat De Boer niet volgens het Ajax concept ( Cruijff) wil spelen, want geen no. 10. Dus, revolutie mislukt tot nog toe. Kan volgend jaar anders als hij eindelijk stopt met zijn heilige 6.
    Alleen het er bot uitgooien van oer Ajacieden is goed gelukt. Die Endt werd echt niet rijk bij Ajax hoor!

  14. Toppertje

    Het gaat volgens mij helemaal niet om wat Endt inhoudelijk zegt. Het gaat om het moment dat dit wordt gezegd. Ajax is van nature een onrustige club waar voor veel mensen het zien en gezien worden heel belangrijk is. Daarbij kiezen ze voor een partij/stroming die daarvoor de beste kansen biedt. Als het minder gaat gaan mensen zich roeren die niet bij het zittende pluche horen in de hoop weer een positie te verwerven. Voor Endt geldt dit net zo. Ondanks dat hij zelf zegt neutraal geweest te zijn bij de fluwelen revolutie. Neutraal is immers bij Ajax niet mogelijk. Lees daar de reacties op dit forum maar voor.

  15. Ajax4ever1983

    De jeugdopleiding word wel weer gezien als de beste van Europa en veel Clubs zien Ajax weer als voorbeeld. Dat was in het Ten Have tijdperk wel anders.

    1. Velibor

      Heel goed toen liepen er alleen maar mooipraters en profiteurs rond en een paar meelopers,das nu wel anders ook al geeft dat wel eens bonje. Je kunt het tenslotte ook niet altijd eens zijn want met jaknikkers win je ook niks kijk maar naar je eigen werk bijvoorbeeld .:))

Comments are closed.