Spijkerman: “Dat Riedewald niks weet over het Ajax van 1995, dat kan toch niet?”

Riedewald

Televisiepresentator Jack Spijkerman verricht werkzaamheden voor het archief van Ajax. De ‘chef vaantjes’ legt uit wat deze taak inhoud: “Heel simpel. Ik krijg een doos vaantjes en stuk voor stuk meet ik de lengte en breedte, beoordeel ik de kwaliteit en documenteer ik dat”. Spijkerman laakt het gebrek aan historisch besef bij sommige spelers van Ajax, zo laat hij weten tegenover Het Parool: ”Ik vind ook dat alle spelers van Ajax de basis over de geschiedenis van de club moeten weten. Dat Riedewald laatst niks bleek te weten over het Ajax van 1995, dat kan toch niet?”

Spijkerman grijpt als lid van de vereniging Ajax vergaderingen aan om zijn mening te ventileren: “De fluwelen revolutie is voor veel zaken heel positief geweest, maar er zijn ook een paar échte Ajacieden erg beschadigd; Edgar Davids, Danny Blind, Louis van Gaal en – niet te vergeten – David Endt. Dat vind ik heel erg. Ik heb erop gehamerd dat zij in ere worden hersteld.”

Bron: Het Parool

Related posts

23 Comments

 1. rickert

  niet iedereen heeft zoveel clubliefde.. het is erg jammer dat zo’n jongen dit niet weet, maar hij staat er uiteindelijk toch alleen om zijn voetballende taken te verrichten, historische kennis zie ik dat niet perse verrijken, niet te lang over dooremmeren dus.

  1. Velibor

   Historisch besef is sowieso ver weg geloof ik,had laatst uitzendkracht aan het werk van 19jr en die beweerde dat een nazi met tie geschreven moest worden in een krantenstukje over oorlog maar ja ik vind die Spijkerman een arrogante kwal maar in deze heeft ie wel gelijk,het is of word je werk verdomme waar kapitalen verdient word dan mag je wel wat over je werkgever weten!

 2. Indojood

  1995? Je dient minimaal de geschiedenis te weten vanaf het moment Cruijff lid werd en Rinus Michels werd aangesteld. Alleen dan begrijp je de grootsheid en faam van Ajax in de wereld.

 3. Bolle Ron

  Clubliefde bestaat niet bij die gasten,ze zijn alleen maar met geld bezig en de kleur van hun nichtenschoentjes.
  Je hoort als speler de historie van je club te kennen.

 4. Lukoki4

  eerste deel; volledig mee eens, schande dat ie niks over onze glorie jaren weet.

  tweede deel; davids, blind, vgaal hebben hun eigen belang boven het belang van de club gesteld, dat mag nooit!

 5. Ajaciednmr1

  Ik ben een ajacied in hart en nieren, maar ik moet bekennen dat ik ook vrij weinig weet over 1995 aantal spelers kan ik wel opnoemen maar geen idee hoe iedereen speelde en wie er bijvoorbeeld op de bank zaten. Ik ben dan nog wel wat jonger dan jairo, maar toch, je kan gewoon ajacied zijn zonder heel veel over de historie te weten, zulk soort dingen vervagen nu eenmaal, niks aan te doen

  1. Velibor

   Als je zo lult zul je nooit wat weten hoe al die sterretjes verdient zijn bijvoorbeeld ?

   1. Ajaciednmr1

    Nou het spijt me zeer, maar jullie gaan mij niet vertellen dat jullie alles van ajax weten uit de tijd dat jullie er zelf nog niet eens waren. Ik zeg niet dat ik niks weet, maar ook niet super veel, ik durf te wedden dat jullie ook vrij weinig tot niks weten van de tijd die weer voor jullie eigen tijd was

    1. Indojood

     Ventje, het debuut van Jopie en de aanstelling van Michels is cruciaal geweest voor Ajax. Zonder deze gebeurtenissen was Ajax nooit aan de top gekomen. Je hoeft echt niet alles te weten maar dit is wat mij betreft verplichte kost voor iedereen die zichzelf Ajacied beschouwt. Dit is ook voor mijn geboorte gebeurd maar dit is er met de paplepel ingegoten door mijn ouders en ik zorg ervoor dat mijn nageslacht dit ook te weten krijgt. Met de huidige middelen is het kinderlijk eenvoudig om dit te weten te komen maar als je zelfs daarvoor te lui bent…. Ik ben misschien extreem maar voor mij Ajax een religie en Cruijff de belichaming van wat deze club, haar supporters, Amsterdam en eigenlijk de Nederlander definieert: eigenwijs, creatief, avontuurlijk, artistiek, tolerant, non-conformistisch en hard werkend. Om dit te begrijpen moet je bewust zijn van de periode vanaf de aanstelling van Michels t/m het heden.

     Maar nu ik uitgebreid uit de doeken heb gedaan hoe en waarom ik me Ajacied voel ben ik wel benieuwd hoe jij het begrip Ajacied in hart en nieren definieer.

     1. Levenslang4Ajax

      Ik ben blij dat ik uit 57 ben. Ik heb dus een hoop meegemaakt van Ajax. Gelukkig ook de echte glorie tijd. Maar ik weet de historie vanaf de start. Een echte Ajacied wil gewoon alles weten en niet bijv. Van de laatste 10 jaar. Dat waren overigens niet allemaal de beste jaren 🙂

     2. kLASSE20

      Je hoeft toch niet alles te weten als je het allemaal meegemaakt heb begrijp dat je t allemaal weet maar ik was er nog niet eens in 1995 weet wel wat van die tijd van filmpjes enzo maar ook niet alles en riedewald zal ook wel wat weten hoor want die titel is wel wat overdreven

  2. Indojood

   Sorry maar jij bent geen Ajacied in hart en nieren met zo’n laconieke houding. Niets aan te doen? Vandaag de dag is het zo makkelijk om alle belangrijke feiten en weetjes tot je te krijgen en alle video’s te bekijken maar blijkbaar telt alleen de PlayStation. Wellicht een maatschappelijk probleem deze luiheid en onverschilligheid.

 6. Moosie

  Over de historie van de club zou je als jeugdspeler door mensen binnen de club weetjes moeten meekrijgen.en niet door de zoveelste klootzak uit Hilversum.En over de drie coupplegers tijdens de revolutie kunnen we ook kort zijn.Zij zijn degene die klaarstonden met het mes omdat in de rug van Johan en de club te steken om Johan eruit te werken,niet andersom.Dus zijn zij degene die ongeacht de grote verdiensten als speler en trainer eerst maar eens hun excuus naar Johan en ons als supporters moeten aanbieden.Zolang ik geen simpel sorry uit hun strot heb horen komen kunnen ze de kolere krijgen.

 7. jacq64

  En het kan hoor, toen mijn zoon 12 was begon hij zelf over “het krukje van Reynolds”. Zoals hierboven al gezegd, zeker nu met internet, tablets enz. ligt de geschiedenis voor het oprapen.

 8. Gert Ajax

  Als je fan van een club bent wil je alles daarvan weten lijkt me.Ik zou het nog sterker willen vertellen ik vind dat het op school in de geschiedenisboeken moet staan!Ajax is immers de laatste club die de cup met grote oren won van nl!En straks over een aantal jaren winnen we hem weer met een hele jonge selectie net als in 95

 9. KBouter

  Ben van 1964, en ik ken de historie, mensen die echte Ajacieden zijn kent de historie,en zo niet wil je die gewoon kennen en kooop-huur-of leen je boeken,dvd`s en alles wat met Ajax te maken heeft. Ben ook fan van Rolling Stones, met name keith Richards..was ook voor mijn tijd,maar ik heb me erin verdiept omdat het je intresseert.

 10. hanstijssen

  Ach, zal Spijkerman weten welke tv serie op zijn (altijd al voor willen werken) geliefde RTL er in 1993 heel populair was?

Comments are closed.