Onderzoek wijst uit: Ajax financieel de gezondste club van Europa

Sinds de fluwelen revolutie heeft Ajax het beleid te weigering om veel geld uit te geven aan nieuwe spelers. Financieel gezien leidt dat in ieder geval tot een enorm gezonde club. Ajax is financieel gezien de gezondste club van Europa, stelt S&P Capital IQ in een rapport dat vandaag verschijnt. De landskampioen geeft andere voetbalclubs het nakijken als het gaat om operationele resultaten, solvabiliteit en relatieve bestedingsruimte.

De afgelopen jaren vertrokken sterkhouders als Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Daley Blind. Veelal werd hun plaats ingenomen door eigen jeugdspelers. Als al spelers gehaald werden dan waren het veelal relatief goedkope oplossingen als Lerin Duarte, Mike van der Hoorn en Niki Zimling.

Het rapport van het onderzoeksbureau bevestigt verder het beeld van de eurocrisis: in het noorden de gezonde clubs, in het zuiden de probleemgevallen. Voor beleggers is uiteraard vooral de groep van zeventien beursgenoteerde voetbalclubs interessant. Naast Ajax scoren Celtic en Manchester United het best. AS Roma, Sporting Portugal en het Poolse GKS Katowice zijn financieel de onzekerste beleggingen.

Bron: Financieel Dagblad

Related posts