Zimling: ‘Zo ben ik nu eenmaal’

Wie is Niki, waarom nou Niki? Ik heb het ook gehoord”, zei trainer Frank de Boer na het duel tussen Ajax en Paris Saint-Germain (1-1) over ‘zijn’ invaller Niki Zimling. „Hij liet nu al zien waarom we hem hebben gehaald.”

Ajax kon pas een vuist maken tegen het peperdure sterrenensemble uit de hoofdstad van Frankrijk nadat Nick Viergever in de rust was achtergebleven in de kleedkamer voor Zimling. De controlerende middenvelder stond nog geen minuut in het veld of hij wees zijn medespelers met armgebaren en luide stem de weg. „Zo ben ik nu eenmaal”, vertelde hij later. „Ik wil ze helpen.”

Bijna iedere bal voorwaarts
Zimling onderscheidde zich niet alleen verbaal, hij sprak ook met zijn voeten. Bijna iedere bal verplaatste hij voorwaarts. Zo zorgde de middenvelder voor snelheid en dreiging in het aanvalspel van zijn ploeg. Het is nog vroeg om te oordelen, maar de Deense bondscoach Morten Olsen had 2 jaar geleden misschien wel gelijk toen hij Ajax niet op Christian Poulsen maar Zimling attendeerde.

De laatste aanwinst is niet alleen 5 jaar jonger dan zijn vertrokken landgenoot. De opvolger van Daley Blind kan ook veel beter voetballen dan Poulsen, zo zagen de luidruchtige toeschouwers tijdens de tweede helft van het duel tussen Ajax en Paris Saint-Germain. Zimling waardeerde het applaus na weer een geslaagde actie. Hij nam de fans met een snel oordeel ook niets kwalijk. „Als je hoopt op een topspits”, doelde hij op Samuel Eto’o. „Dan is het een teleurstelling als er een oud-speler van NEC komt.”

‘Verrast’
Zimling voetbalde ook voor Udinese, Club Brugge en Mainz 05, al kwam hij bij die laatste ploeg vorig seizoen niet altijd in actie. „Ik hoefde niet weg, maar was verrast en dolblij toen Ajax voor mij kwam”, zei hij. „Ajax is een grote club, dat zag je op deze avond maar weer. Natuurlijk geef je kansen weg tegen een ploeg als Paris Saint-Germain. Maar met een beetje geluk hadden we gewonnen.”

Het jonge Ajax kan wel een speler als Zimling gebruiken, benadrukte De Boer na het duel met Paris Saint-Germain nogmaals. De trainer kreeg in het verleden zijn ploeg vaker aan het voetballen nadat hij een andere controlerende middenvelder opstelde. Met Vurnon Anita en later Daley Blind als meeste defensieve middenvelder snelde Ajax naar een landstitel. De Boer wilde nog niet zeggen of Zimling zondag mag starten in de beladen klassieker met feyenoord. „Maar dat zou zo maar kunnen.”

Tekst: De Telegraaf

Related posts