Cruijff hekelt zaakwaarnemers van vertrokken Ajax-talenten

Ajax zag deze zomer enkele talenten naar buitenlandse topclubs vertrekken. Clubicoon Johan Cruijff begrijpt daar bijzonder weinig van en haalt in zijn column voor De Telegraaf uit naar de zaakwaarnemers van jonge spelers.

”Wekelijks zien we op alle niveaus van ons voetbal dat veel spelers de basisregels niet beheersen. Vooral bij de omschakeling is het positiespel een groot probleem en zie je een matige basistechniek zodra tijdens de balcirculatie de snelheid moet worden opgevoerd. Ook bij Ajax werd dit jarenlang onvoldoende ingevuld. Daar wordt nu hard aan gewerkt en ligt de focus inmiddels zo’n negentig procent op de opleiding en opvoeding. Daarom is het extra teleurstellend dat er toch weer B-junioren gekozen hebben om hun carriere in Engeland en Spanje voort te zetten. Alsof er al niet genoeg voorbeelden zijn van de risico’s die dat met zich meebrengt”, aldus de legendarische aanvaller van weleer.

”Eigenlijk vind ik het heel zielig voor die jongens. Dat meen ik oprecht”, vervolgt Cruijff zijn bijdrage. ”Ik kan maar moeilijk bevatten dat er nog steeds ouders zijn die zich zo door een zaakwaarnemer en geld laten beïnvloeden, dat er risico’s met de opvoeding van hun kind worden genomen. Wie de statistieken erop nakijkt, ziet dat de kans van slagen nihil is. Eerlijk gezegd komt er niet één Nederlandse speler in me op die als teenager naar het buitenland is vertrokken en daadwerkelijk de top heeft gehaald.”

Tekst: Voetbalcentraal

Related posts