Ajacieden winnen EK- kwalificatieduels

Denemarken, Polen én Finland hebben hun eerste EK-kwalificatieduel winnend afgesloten. Denemarken (met Lasse Schöne en Nicolai Boilesen) won van Armenië, Polen (Arek Milik) van Gibraltar en Finland (Niklas Moisander) van Faeröer Eilanden.

Er was Denemarken, met Boilesen en Schöne alles aan gelegen om de nare smaak van de vorige ontmoeting met Armenië weg te spoelen. Toen, in juni 2013, werd er tijdens het WK-kwalificatietoernooi een beschamende 4-0-nederlaag geleden tegen Armenië. Grote spelers als oud-Ajacieden Brian Laudrup en Jesper Gronkjaer werden door de Deense voetbalbond ingezet om de landelijke revanchegevoelens uit te spreken. Revanche kwam er. Maar de Deense fans moesten wel geduld hebben, voordat er daadwerkelijk gejuicht kon worden. De gasten namelijk in de 49e minuut brutaal de leiding. Voor Lasse Schöne was de wedstrijd in de 56e minuut voorbij. Hij werd gewisseld. Denemarken kwam langszij via Hojbjerg en Kahlenberg bracht Denemarken tien minuten voor tijd de zege, 2-1.

Arek Milik was getuige van een historische gebeurtenis in het Europese voetbal. Het treffen tussen zijn Polen in en tegen Gibraltar was het eerste officiële duel van het Britse overzees gebied. De Ajacied begon in de basis, maar werd in de 71e minuut gewisseld. In de elfde minuut nam Polen de leiding door een goal van Grosicki. Maar pas na rust kwam de doelpuntenmachine echt op gang. Na een goal van opnieuw Grosicki scoorde ook Robert Lewandowski vier keer. Tussendoor maakte ook Szukała nog, 0-7.

Niklas Moisander trad met zijn Finland aan tegen de Faeröer Eilanden. De Ajacied ondervond als aanvoerder dan zijn ploeg het lastig had met de gastheren, maar wisten na rust de 1-0-achterstand om te buigen in een 1-3-overwinning. De eerste twee goals kwamen van de bij Rosenborg BK spelende Riski. De 1-3 kwam op naam van de Russische Fin Roman Eremenko.

Tekst: Ajax.nl

Related posts