Ajax bij top 30 populairste sportclubs en ploegen van Nederland

Het Nederlands elftal is nog steeds de populairste sportploeg van Nederland, ondanks dat het team – dat vooral populair is onder het mannelijke publiek – het afgelopen EK en WK geen optimale resultaten behaalde. Voetbal domineert de top 30, waarin slechts één schaatsploeg en een wielrenploeg voorkomt. Dat blijkt uit het tweejaarlijks ‘Sportsector Merkenonderzoek’ van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Sportsector Merkenonderzoek
Om het jaar voert Hendrik Beerda Brand Consultancy onderzoek uit naar de populariteit van onder meer sportclubs- en ploegen in Nederland. Voor het rapport dat onlangs uitgebracht werd werden 2.000 respondenten ondervraagd, in twee fases. Eerst werd de spontane bekendheid onderzocht, waarna de 100 bekendste sportclubs en – ploegen daaruit werden gefilterd. Deze top 100 werd vervolgens nader onderzocht naar merkkracht en imago op basis van 39 factoren, waaronder de waardering en binding van een merk, de ‘persoonlijkheid’ van het merk en verrichte prestaties.

Top 30 populairste sportploegen
De top 30 wordt gedomineerd door voetbalclubs en –ploegen. Het Nederlands elftal staat zogezegd, evenals in 2012, op de eerste plek in de ranglijst van meest populaire sportclubs- en ploegen van Nederland. Op nummer #2 staat voetbalclub Ajax, afkomstig van de derde plek. Het rotterdamse feyenoord, dat op de tweede plek stond, is van plek gewisseld met Ajax en neemt nu de derde positie in. De Eindhovense voetbalclub psv staat op de vierde plek, en is daarmee twee plekken omhoog gegaan. AZ sluit de top 5 af. De meeste voetbalclubs uit de Eredivisie vullen het grootste gedeelte van de rest van de top 30 aan, waaronder: FC Groningen (#6), Vitesse (#7), FC Twente (#8), FC Utrecht (#9) en ADO Den Haag (#10).

Verder worden slechts twee niet-voetballende teams genoemd. De TVM Schaatsploeg staat op nummer #25, en is daarmee vier plaatsen gezakt in de ranking. Onder trainer Gerard Kemkers schaatsen onder meer Sven Kramer, Ireen Wüst en Koen Verweij in de TVM ploeg. De tweede non-voetbalploeg vormt het Belkin Pro Cycling team dat binnenkomt in de top 30, en de laatste plek inneemt. De wielrennerploeg, die gesponsord wordt door Rabobank, is actief als ProTour-team, en rijdt wedstrijden binnen de UCI World Tour.

Bron: Consultancy.nl

Related posts