Ajax hofleverancier in nieuwe lijst met ‘honderd beste spelers aller tijden’

De Association of Football Statisticians (AFS) heeft deze week een vernieuwde lijst uitgebracht met de honderd beste voetballers aller tijden. Liefst tien van de honderd op de lijst hebben een verleden bij Ajax, zo blijkt. Ajax is daarmee hofleverancier van het ensemble sterren, wanneer gerekend wordt naar de eerste vijf seizoenen als prof van elke speler.

De wereldranglijst voor 2014 wordt aangevoerd door een andere speler die ooit in de Eredivisie actief was, de Braziliaan Ronaldo. Gekeken naar het aantal gespeelde interlands, deelname aan eindtoernooien, optredens in de Champions League en gevulde prijzenkast is O Fenomeno volgens de AFS de nummer één ooit ter wereld. Achter hem komen twee landgenoten: Pelé en Cafú. Bij de laatste bekende meting uit 2007 bestond de top drie nog uit Pelé, Ronaldo en Romário.

De eerste Nederlander en oud-speler van Ajax op de lijst is Marco van Basten op plaats twintig, twee plaatsen voor Johan Cruijff. Vorig jaar was Van Basten ook de hoogst genoteerde Nederlander, maar toen op plek twaalf. Verderop in de lijst staan Ruud Gullit (30), Edwin van der Sar (38), Frank Rijkaard (48), Dennis Bergkamp (50), Clarence Seedorf (61), Arjen Robben (64), Wesley Sneijder (67), Zlatan Ibrahimovic (72), Frank de Boer (87), Nwankwo Kanu (95), Ruud van Nistelrooij (96) en Mark van Bommel (100).

De meesten van hen speelden in de beginjaren van hun carrière minimaal twee seizoenen in Amsterdam. Nummer twee op de lijst van hofleveranciers is Bayern München, met zeven spelers: daarna komt Manchester United met zes man. Er is in het verleden kritiek geweest van fans op de ‘AFS Lijst van 100’. Zij vonden het geen representatieve lijst. Van de nog actieve voetballers is Lionel Messi (5) de hoogst genoteerde; Xavi staat achtste en Iker Casillas vijftiende.

Related posts