Eerste Chinees bij Ajax ooit vertrekt na twee duels richting Portugal

Ajax neemt deze maand afscheid van Wang Chengkuai. De negentienjarige aanvallende middenvelder laat via zijn Instagram-account weten dat hij afscheid neemt van het gastgezin waarbij hij sinds elf maanden verbleef. Op de vraag van een Chinese volger waar hij zijn loopbaan dan vervolgt, antwoordt hij dat dat bij FC Porto zal zijn.

Ajax legde Wang vorig jaar aan het einde van de zomer vast met een contract tot 1 september 2015. Met zijn komst wilde de Amsterdamse club een Aziatisch talent binnenhalen en de naamsbekendheid in China ook wat vergroten. Eerder startte het daartoe al een talentenjacht op de Chinese televisie, waarbij er een stageplaats te winnen viel. Wang werd de eerste Chines ooit met een contract bij de recordkampioen.

Nu verlaat de tiener de gelederen van Ajax dus. Hij plaatste maandagavond een foto op Instagram met zijn gastgezin en de begeleidende tekst afscheidsdiner met mijn Nederlandse familie. Een tweede volger die nog vraagt of Wang dit seizoen voor Ajax zal spelen, krijgt een vergelijkbaar antwoord: “Nee, dat zal ik niet doen. Ik ga naar Portugal”, antwoordt de Chinees.

Wang kwam tweemaal in actie voor de beloften van Ajax, sinds hij tekende. In november vorig jaar debuteerde hij onder Alfons Groenendijk in de Jupiler League, met een basisplaats tegen De Graafschap: hij deed een uur mee. Eind maart volgde zijn tweede en laatste optreden, in de met 7-1 verloren wedstrijd tegen Willem II. Toen deed Wang twintig minuten mee als invaller.

Tekst: Voetbalzone

Related posts