Ajax eert WK-gangers

Na de warming-up voor Ajax – Vitesse werden de WK-gangers Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman gehuldigd door directeur voetbalzaken (en 86-voudig ex-international) Marc Overmars. Het trio internationals werd met een zilveren schaal met inscriptie hartelijk ‘welkom terug’ geheten. Cillessen, Blind en Veltman keerden zondag terug in de wedstrijdselectie.

Het WK 2014 was weliswaar het slotstuk van de voetbaljaargang 2013-2014; in de praktijk was sprake van een fikse overlap. Terwijl Oranje zijn Waterloo vond in de halve finale van de mondiale, en als toegift een duel om de derde en vierde plaats speelde, werden her en der in Nederland al diverse oefenwedstrijden afgewerkt. Alles om fit en klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Niet zo vreemd dus dat de drie Ajacieden logischerwijs nog van vakantie genoten, toen de voorbereiding op het seizoen 2014-2015 al in volle gang was.

Cillessen, Blind en Veltman keerden toch al sneller dan verwacht terug in de wedstrijdselectie. Uit oogpunt van fysieke belasting begonnen de internationals tegen Vitesse ook op de bank. De drie WK-gangers werden ook gehuldigd als Ajax-ambassadeurs. In dienst van Oranje scheen het licht van de knappe WK-prestaties van de nationale elf ook op de club die al zoveel internationals voortbracht.

De verrichtingen van Cillessen, Blind en Veltman werden ook in de ArenA nauwgezet gevolgd. Cillessen en Blind waren basisspelers in de WK-ploeg van bondscoach Louis van Gaal. De doelman begon alle duels in de basis. Cillessen stond zijn plek onder de lat alleen af voor de befaamde penaltyserie tegen Costa Rica. Tim Krul was zijn vervanger. In de slotfase van het ‘troostduel’ met Brazilië (om het brons) werd de Ajacied in de slotfase gewisseld voor Michel Vorm. Zodoende kwamen alle internationals in actie op het WK. Op de erelijst van Cillessen prijken inmiddels 15 interlands.

Voor Blind staat de teller op 19 optredens in het Oranjeshirt. De Ajacied was een vaste waarde als linksback. Blind werd alleen tegen de Brazilianen voortijdig naar de kant gehaald. Blind junior, met vader Danny als assistent-bondscoach op de bank, had toen al scorend toegeslagen. Naast zijn doelpunt in de wedstrijd om de derde plek, gold ook zijn assist op Robin van Persie in het treffen met Spanje als een onvervalst hoogtepunt. De spits van Manchester United sloeg fraai koppend toe op aangeven van Blind.

Voor Veltman was speeltijd weggelegd in de duels met Spanje en Brazilië. Beide keren kwam de veelbelovende Ajacied als invaller in het veld. Veltman vijzelde zijn totaal aantal interlands op tot vier optredens voor Oranje. Wat voor Veltman geldt, geldt ook voor zijn collega WK-gangers Cillessen en Blind. De internationals hebben nog een lange weg te gaan, willen ze in de buurt komen van de Oranjecarrieres van Frank de Boer (112), Dennis Bergkamp (79) en Overmars (86). Ajax’ directeur marketing is met zijn 130 interlands nog altijd recordinternational aller tijden.

Tekst: Ajax.nl

Related posts