Ajax opnieuw onderuit tegen PEC Zwolle: 1-0

PEC Zwolle heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. Het elftal van Ron Jans was, net als in de finale van de KNVB-Beker, te sterk voor regerend landskampioen Ajax; door een doelpunt van Stef Nijland wonnen de Zwollenaren zondagavond in de Amsterdam ArenA met 1-0.

Beide ploegen stonden op 20 april in de kuip al tegenover elkaar en toen won PEC in de bekerfinale met grote cijfers: 5-1. De Ajacieden waren dan ook gebrand om revanche te nemen voor die dramatische avond in rotterdam en begonnen heel aardig. De ploeg van Frank de Boer dicteerde het spel en kreeg na vijf minuten een goede kans, maar Nick Viergever schoof de bal naast Diederik Boer tegen de paal. De defensieve middenvelder liep een knieblessure op bij die actie en werd na 38 minuten vervangen door Thulani Serero, die zich al een tijd had warmgelopen.

Na acht minuten dook Zwolle voor het eerst op in de doelmond van de tegenstander: Ruben Ligeon verspeelde de bal, maar Mustafa Saymak vergat die fout af te straffen en trof het dak van de goal van Vermeer. Zwolle verdedigde binnen een straal van dertig meter voor het eigen doel, hield relatief gemakkelijk stand en creëerde zelfs de betere kansen. Ligeon voorkwam dat Nijland een voorzet kon binnenschieten, Vermeer stopte een inzet van Ben Rienstra en een vrije trap van Nijland ging over.

Ajax speelde behoudens een gevaarlijke vrije trap van Lasse Schöne niet veel meer klaar en kwam op slag van rust nog bijzonder goed weg, toen Niklas Moisander slechts een gele kaart kreeg na het neerhalen van de doorgebroken Jesper Drost. De Boer zal ontevreden zijn geweest over de eerste helft en zag hoe zijn elftal na 55 minuten op achterstand kwam: Nijland werkte een voorzet van Kamohelo Mokotjo, de motor op het middenveld van De Blauwvingers, in het doel. Zwolle kwam hiermee voor het eerst sinds 1987 op voorsprong tegen Ajax in de ArenA.

De Boer bracht Anwar El-Ghazi in het veld, maar Ajax deed vrijwel niets met het vele balbezit. De rood-witten, nog zonder de WK-gangers Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman, hanteerden een laag tempo en de supporters werden ongeduldig. Ook met Kolbeinn Sigthórsson als invaller binnen de lijnen lukte het Ajax, ondanks een goede kopkans voor Moisander, evenwel niet om de gelijkmaker te forceren. Zwolle sleepte de overwinning dan ook over de streep en zal met alle vertrouwen toewerken naar de start van de Eredivisie.

PEC Zwolle – Ajax 1-0 (0-0)
’55 Nijland 1-0

Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 45.000

Opstelling PEC Zwolle: Boer, Van Polen, Sainsbury, Broerse, Van Hintum, Mokotjo, Rienstra, Saymak, Drost, Thomas(/62 Karagounis), Nijland(/68 Ioannidis)

Opstelling Ajax: Kenneth Vermeer; Ruben Ligeon, Mike Van der Hoorn, Niklas Moisander, Nicolai Boilesen; Davy Klaassen, Nick Viergever(/39 Thulani Serero), Lucas Andersen; Lasse Schöne, Arek Milik(/82 Kolbeinn Sigthorsson), Ricardo Kishna(/59 Anwar El Ghazi)


Op de rug het veld op voor de actie kinderen met een spierziekte


Inzet volop bij PEC Zwolle


Dit beeld zagen we te vaak


En dan is dit het gevolg


Een medaille in plaats van een schaal


Foto’s: Proshots/Jasper Ruhe

Related posts