De Boer: ’Van der Hoorn drie stappen vooruit gezet’

Ajax was zaterdag op het complex van HHC Hardenberg met 3-1 te sterk voor Real Sociedad. Mike van der Hoorn speelde 75 minuten mee en deed dat naar behoren. Anwar El Ghazi kwam het laatste kwartier binnen de lijnen en nam de derde treffer voor zijn rekening. Beide spelers kunnen tot nu toe terugkijken op een geslaagde voorbereiding.

Voor Ajax-trainer Frank de Boer komen de goede prestaties van zijn pupillen niet als een verrassing. „Mike was de laatste twee maanden van het vorige seizoen al een stuk beter. Nu heeft hij dat doorgezet en niet één, maar wel drie stappen vooruit gezet, dat hebben we ook tegen hem gezegd. En Anwar maakte wederom een knappe goal. We zijn dan ook blij dat hij bij ons is, want zijn kans komt nog wel.”

Van der Hoorn, naar eigen zeggen helemaal gesetteld in Amsterdam, blijkt vooral baat te hebben gehad bij een normale voorbereiding. „Vorig jaar had ik met Jong Oranje een heel hectisch EK onder 21 in Israël achter de rug. Daarna ging ik met vakantie in Mexico, waar ik vanwege het tijdsverschil met Nederland vaak ’s nachts nog aan de telefoon zat om mijn aanstaande transfer van FC Utrecht naar Ajax te bespreken. Terwijl ik me nu volledig heb kunnen focussen op het nieuwe seizoen.”

Daarnaast zijn de verrichtingen van generatiegenoten Stefan de Vrij en Joël Veltman op het WK in Brazilië een stimulans voor de 21-jarige Ajacied. „Wat zij hebben meegemaakt wil ik ook. Ik ben in elk geval heel blij voor ze. Hoewel Joël bij Ajax mijn concurrent is, ben ik ook zijn vriend. Dat weet hij en daar komt niks tussen. Door onze concurrentiestrijd willen we elkaar naar een hoger plan tillen.”

Vanwege de tijdelijke absentie van Veltman, die evenals de andere WK-gangers Daley Blind en Jasper Cillessen pas op 4 augustus bij de selectie aansluit, is de kans groot dat Van der Hoorn diens plek overneemt in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle en het eerste competitieduel met Vitesse. „Dat voelt als een kans”, erkent de centrale verdediger. „Spelen, belangrijk worden voor het team en een prijs pakken; daar doe je het voor.”

Anwar El Ghazi (19), die de voorbije weken af en toe mocht opdraven in het eerste elftal, toonde in de speeltijd die hij kreeg vooral zijn trefzekerheid. Het lijkt voor de vleugelaanvaller slechts een kwestie van tijd voordat hij definitief aansluit bij het eerste. „Ik verwacht helemaal niets en ben al blij dat ik af en toe mag meedoen, maar als ik de kans krijg blijf ik op de deur kloppen totdat hij breekt”, lacht de geboren Barendrechter, die zijn prestaties mede op het conto schrijft van Cristiano Ronaldo, de sterspeler van Real Madrid. „Hij is mijn grote voorbeeld en ik kijk veel naar zijn filmpjes en wedstrijden. Ik kijk dan specifiek naar zijn looplijnen en positionering voor de goal. Tot nu toe werkt dat goed, al ben en blijf ik Anwar El Ghazi.”

Tekst: Telegraaf

Related posts