Ajax houdt traditie in stand

De selectie van Ajax slaat vanaf maandag zijn tenten wederom op in De Lutte. In Landhuishotel Bloemenbeek, waar 41 jaar geleden voor het eerst een trainingskamp werd belegd, beginnen de Ajacieden aan hun vierde week van de seizoenvoorbereiding.

Voorheen reisde Ajax vaak al in de tweede trainingsweek af naar het Overijsselse grensdorp, maar in navolging van vorig jaar koos Frank de Boer ervoor in die periode naar Oostenrijk te verkassen. Daardoor hebben de meeste spelers van Ajax inmiddels al drie trainingsweken in de benen zitten.

De Lutte stond in het verleden vaak symbool voor het invliegen van nieuwe spelers. Zoals Julien Escudé, die in 2003 overkwam van Rennes om Cristian Chivu op te volgen en in Overijssel voor het eerste meetrainde. Hoewel hij de namen van zijn nieuwe medespelers destijds nog niet allemaal uit zijn hoofd kende. Ook Jeroen Verhoeven weet hoe het is om als kersverse Ajacied het trainingskamp binnen te vallen. De huidige doelman van FC Utrecht werd vijf jaar geleden door Ajax gekeurd en kwam hierna linea recta naar Hoogeveen, waar Ajax een oefenwedstrijd speelde tegen HZVV. Zijn eerste handeling bestond uit het begroeten van zijn nieuwe ploeggenoten, trainers en begeleiders.

Daarentegen zijn er ook spelers die juist voor het laatst een Ajax-shirt droegen in de nabije omgeving van De Lutte. Jan Vertonghen bijvoorbeeld zat twee jaar geleden in de wachtkamer, terwijl Ajax en zijn huidige werkgever Tottenham Hotspur in onderhandeling waren. De oefenstage werd destijds afgesloten met een oefenwedstrijd bij FC Emmen (0-5). Een dag later werd de transfer van Vertonghen definitief beklonken.

Niettemin staat De Lutte vooral bekend om de uitstekende faciliteiten aldaar. Niet voor niks vergeleek voormalig assistent-trainer en oer-Ajacied wijlen Bobby Haarms het trainingsveld van SV De Lutte ooit gekscherend met het veld van Wembley. ,,Verder is het een combinatie van een gastvrije omgeving en perfecte voeding”, stelde Raymond Stricker – eigenaar van De Bloembeek – vorig jaar.

Na het afscheid van De Lutte zal een deel van de selectie van Ajax koers zetten richting Hardenberg voor de ontmoeting met Real Sociedad. Het andere deel van de selectie speelt ’s ochtends op het complex van SV De Lutte een oefenduel met Achilles. Sociedad eindigde afgelopen seizoen op een verdienstelijke zevende plaats in de Primera División. Blikvangers aan Baskische zijde waren onder anderen de Mexicaan Carlos Vela, die dit seizoen terugkeert naar Arsenal, en Antoine Griezmann, die namens Frankrijk furore maakte op het afgelopen WK. Sander Westerveld en oud-Ajacied Jeffrey Sarpong zijn de enige Nederlanders die ooit de kleuren verdedigden van ‘Erreala’.

Voordat Ajax naar Twente vertrekt staat zaterdag vanaf 14:30 uur op sportpark Middelmors – de thuishaven van Rijnsburgse Boys – eerst nog het oefenduel met het Deense Aalborg BK geprogrammeerd. Bij de club uit Noord-Jutland maakte Lucas Andersen tussen 2010 en 2012 indruk door als 16-jarige te debuteren en liefst veertig competitiewedstrijden te spelen, voordat hij op bijna 19-jarige leeftijd overstapte naar Ajax.

Tevens is Aalborg BK de voormalige club van Jesper Gronkjaer, die ruim twee jaar bij Ajax onder contract stond en bijna eigenhandig de KNVB-beker van 1999 veroverde. Na zijn vertrek uit Amsterdam kwam de 80-voudig international nog uit voor achtereenvolgens Chelsea, Birmingham City, Atletico Madrid, VfB Stuttgart en FC Kopenhagen, waar hij op 33-jarige leeftijd zijn voetballoopbaan beëindigde. Tegenwoordig werkt Gronkjaer onder meer voor de Deense televisie.

Tekst: Ajax.nl

Related posts