Column: WK succes te danken aan Johan Cruyff

Nu het WK langzaam z’n climax nadert, is het toch ook even goed om alles in het juiste perspectief te zien. De gouden wissels en dito lichaamsdelen van Louis van Gaal zijn alom bewierookt maar eerlijk is eerlijk , zonder Johan Cruyff zou dit nooit zijn gebeurd. Hoe dat zit?

Op een koude en mistige zondagmiddag in november 2011 verzamelde de ledenraad van Ajax zich in de Amsterdam Arena. Er was veel ophef ontstaan over de aanstelling van Louis van Gaal als directeur van de NV Ajax (het bedrijf) en Johan Cruyff nam als lid van de RvC het voortouw om deze aanstelling ongedaan te maken. Hij was hierin niet gekend en als het aan Cruyff lag mocht iedereen bij Ajax de baas zijn, behalve Louis van Gaal. Ajax is namelijk een voetbalbedrijf dat ook door voetbalmensen moest worden geleid. Van Gaal is met zijn bescheiden Cv als voetballer nooit verder gekomen dan clubs als Sparta, AZ en FC Antwerpen en ach, dat hij Ajax ooit als trainer de Champions League heeft bezorgd was vooral te danken aan de jeugdopleiding waaraan anderen ooit aan de basis hebben gestaan, waaronder hij zelf, Johan Cruyff dus.

Nee van Gaal komt hier niet binnen en als het wel gebeurt dan halen we gewoon de rechter erbij. Hommeles in de tent, van Gaal vertrok en de rest is history zullen we maar zeggen.

De ironie is natuurlijk dat de KNVB Louis nooit zou hebben benaderd voor een baan als bondscoach als hij op een muf kantoor in Amsterdam met uitzicht op de Mediamarkt de scepter had gezwaaid. Een man een man, een woord een woord. En geloof het of niet, Johan heeft hier natuurlijk op geanticipeerd. Hij wist maar al te goed dat maar 1 man dit Nederlands elftal door Brazilie kon loodsen en dat was zijn grote vriend Louis van Gaal. Natuurlijk speelt Johan het spel nog even mee door te zeggen dat het voetbal de Hollandse stijl verloochent, dat er reactie voetbal wordt gespeeld en dat het niet altijd even leuk is om te zien. Ik denk zelfs dat hij alle gouden wissels via anonieme berichten op het mobieltje van Truus van Gaal doorgeeft (er mag natuurlijk geen opzichtig direct contact zijn). Het beroemde gouden lichaamsdeel komt dus eigenlijk Johan Cruyff toe, ofschoon ik geen enkele moeite heb met twee gouden pikken.

Mocht Louis van Gaal maandag 14 juli ergens in Nederland trots de wereldbeker hoog houden wees dan niet verbaasd als hij zegt dat hij niet alleen de beste is van Amsterdam, maar ook van Barcelona, en vooral ook van Vinkeveen…… tenminste, als het mobieltje van Truus aanstaat.

Clifford William

Related posts