Frank de Boer voorziet trend met ‘verschrikkelijk rotsysteem’ 5-3-2

Ronald de Boer gaf de voorzet, broer Frank kopte ‘m gisteren in. Waarom spelen clubs als Heracles of NAC niet zoals het Nederlands elftal nu doet, vroeg de analyticus zich gisteren af, waarop zijn broer later op de dag stelde: ‘Dit kan een trend worden.’

De trainer van Ajax, die deze week is begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, noemt het een ‘verschrikkelijk rotsysteem om tegen te spelen.’ ‘Ik weet nog dat er hier een assistent van AC Milan op bezoek was. Hij vroeg naar een oplossing, omdat Juventus ook zo speelde. Wat ik gezegd heb hou ik voor mezelf, want ik denk dat meer clubs overschakelen op dit systeem.’

De Boer begrijpt de keuze van Van Gaal wel. ‘Het is niet mijn smaak, want ik ben meer van het zoveel mogelijk hebben van de bal. Maar tot nu toe gaat het goed en dan heb je het gelijk aan je zijde. Het resultaat vergoedt veel. Spelers die het verschil kunnen maken, doen dat ook. Daar is het systeem op gebaseerd. En ik kan ook genieten van het omschakelen, zoals bij dat laatste doelpunt gebeurde.’

De Boer bestrijdt dat het 5-3-2 verdedigend is. ‘Alles hangt af van het balbezit. Dan kun je zomaar met drie man achterin staan, en de rest naar voren. Maar als je niet balvast bent, krijgt de tegenstander het gevoel winnaar te zijn. Dat was in de laatste wedstrijd het geval. Dan kom je niet aan aanvallen toe. Nigel de Jong viel op door het schoffelen, maar die twee andere middenvelders heb je niet gezien.’

Tekst: AD Sportwereld

Related posts